Psziché

Schüssler-sók a léleknek

A hideg és meleg ingerek gyógyítanak

A Schüssler-sók ma sok természetgyógyászati házi patika nélkülözhetetlen részei, és szelíd gyógyulást biztosítanak sérülések, meghűlések stb. esetén. Azonban a 12 só a pszichés és érzelmi problémák enyhítésére is alkalmas. Helyesen megválasztva enyhíthetik a bánatot, kimerültséget, vagy erősíthetik önbizalmunkat, magabiztos fellépésünket.


 

Vannak emberek, akik azt állítják, a szerelem csupán biokémiai reakció, ami a testünkben zajlik... Talán inkább úgy kellene fogalmazni, hogy vannak anyagok, amelyek rendelkezésünkre állnak, és segítenek megélni az élményeket!

 

Talán meglepő, milyen kevés anyagtól függ egész életünk - az egész szervezetet négy elem alkotja: hidrogén, oxigén, nitrogén és szén, igaz, áttekinthetetlenül sokféle kombinációban. Ezek mellett testünknek, működéséhez, ásványi anyagokra van szüksége, amelyeket a szövetekben tárol.

 

A Schüssler-sók csak olyan ásványi anyagokból állnak, amelyek a testben előfordulnak, és amelyek szükségesek az életfunkciók lezajlásához. Dr. W. Schüssler ezeket homeopátiás módszerrel potencírozta, mert ugyanolyan koncentrációban alkalmazta azokat, ahogyan a testünkben is előfordulnak. Ezáltal azonnal hasznosulni tudnak, és rögtön be tudnak jutni a sejtekbe – más ásványianyag-komplexek ehhez túl nagy molekulájúak.

 

Így például a Kalium phosphoricum (#5) az idegrendszer harmonizálására szolgál. Fő hatóanyaga a kálium. Ez az ásványi anyag a sejtekbe jutva hozzájárul azok regenerálódásához. Az #5-ös sóban a kálium foszfáthoz kötődik. Amikor szervezetünknek energiára van szüksége, fontos szerephez jut a foszfát. Gondoljunk csak a "foszforeszkál" kifejezésre - ez azt jelenti, hogy valami világít. A világításhoz energiának kell felszabadulnia. A foszfát reakciós energiája magas, ezt szervezetünk is kihasználja: az energiát foszfáttartalmú molekulák formájában tárolja, illetve ezekből nyeri. Az emberi agy kb. 50%-ban foszfatidokból áll. A szellem sem más, mint lényünk energetikai, fényszerű aspektusa. A foszfát regenerálja agyunkat – ezzel hangulatunkat is normalizálja.

 

Az ötös számú Schüssler-só tehát káliumot bocsát rendelkezésre, amely regenerálja a sejteket, ugyanakkor foszfát formájában energiát szolgáltat.

 

A nátrium a káliummal ellentétes hatású ásványi anyag. Míg a káliumionok a sejten belül vannak többségben, és regeneráló hatásúak, a nátrium a sejten kívül, a sejtek közötti folyadékban található nagyobb mennyiségben, és támogatja a sejtek kiválasztó funkcióit, azaz a sejtszintű anyagcserét. A kiválasztásnak van szellemi-lelki aspektusa is. Az érzelmek és impulzusok kifejezése, valamint a benyomások elengedése. A #8 só, a Natrium chloratum D6 kiegyensúlyozza a sav-bázis egyensúlyt. De akkor is szokták adni, ha valaki nem tud elengedni egy régi sérelmet, bánatot, és ezért vannak lelki problémái. Egyébként e homeopátiás hígítású só lényegében konyhasóból (NaCl) készül. A só nagyon "altruista" fűszer, erősíti a többi ízt. Így viselkedik az is, akinek Natrium chloratumra van szüksége - aszketikussá válik, ugyanakkor segíti a többieket. Saját igényeiről nem vesz tudomást.

 

A magnézium a természetben főképp a fotoszintézisben vesz részt, amely során a növények fény segítségével szén-dioxidból keményítőt állítanak elő. Az emberi szervezetben is a struktúrák kialakításában játszik fontos szerepet a magnézium. Körülbelül 200 különféle enzim alkotórésze, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálékból a testet alkotó struktúrák, szövetek létrehozásában. Akinek a #7 Magnesium phosphoricum D6-ra van szüksége, általában nem képes elhatárolódni a külvilágtól, és nem képes saját magát érzékelni. Ezek az emberek éppen ezért állandóan a segítséget, támaszt keresnek, erősebb személyiségű ember formájában, akikre támaszkodhatnak. A magnézium erősíti az ént, az önértékelést és az idegeket. Alkalmas a változás korában tapasztalt hangulati ingadozás kezelésére is. Mindezek mellett a magnézium a hasnyálmirigy működését is támogatja, aminek szintén van köze az énérzéshez. Fontos funkciója továbbá, hogy egy kimerítő nap után segít az elalvásban.

 

 

Az elemi ásványi anyagok "ősi" érzelmeinkre hatnak

A kalciumnak a struktúrákhoz van köze. Egy mészhegység például kagylókból származó mészből épül fel. Az emberi szervezet mészstruktúrái szoros kapcsolatban állnak a szellemi fejlődéssel. A tejfogak kihullása után kinőnek a maradandó fogak, ez akkorra esik, amikor iskolaéretté válunk, és a felnőtté válási folyamat végére csontvázunk is véglegesen megszilárdul, megcsontosodik. A szellemi fejlődés szintén individualizációs folyamat, ez azt jelenti, hogy kifejlődnek saját képességei, hajlamai és lehetőségei. Kétéves kora körül a gyermek fokozatosan felfogja, hogy édesanyjától külön személy. Minél inkább megérünk, annál inkább képessé válunk arra, hogy definiáljuk önmagunkat és elhatárolódjunk környezetünktől.

 

A lelki "kalciumtémák" esetében a biztonságról és a határokról van szó. A kalciumsókat (#1, #2 és #12 Schüssler-sók) igénylő embereknek kényelmes, hangulatos otthonra van szükségük, amelybe visszahúzódhatnak. A valódi biztonságot azonban önmagukban kell megtalálniuk. Sokuk azonban a létezést a birtoklással összetévesztik, és anyagi javak felhalmozásával óhajtják megteremteni a vágyva vágyott biztonságot. Sokan - indokolatlanul - az anyagi csődtől tartanak.

 

A vasat (ferrum) az alkímiában a Mars bolygóval hozzák kapcsolatba. Vastémák: érvényesülés, önérvényesítés. A gyermeki lélekre vonatkoztatva gyakoriak az allergiák vagy az ismétlődő torok- és melléküreg-gyulladások, amikor a személyiség túl dominánssá válik és agresszióit öntudatlanul saját maga ellen fordítja. A hármas számú Schüssler-só, a Ferrum phosphoricum D12 éppen ezért a testi immunitást és a belső szilárdságot, az önérvényesítést szolgálja gyermekekben és felnőttekben egyaránt.

 

Ha a megfelelő Schüssler-sókat választjuk ki, számos lelki panaszt enyhíthetünk, amint azt az alábbi példák is mutatják:

• Klausztrofóbia, félelem nagy tömegben: #2 Calcium phosphoricum, #8 Natrium chloratum.

• Attól való félelem, hogy csődöt mondunk valamiben: # Silicea.

• A biztonság elvesztésétől való félelem: #2 Calcium phosphoricum.

• Az anyagi tönkremenéstől való félelem: #1 Calcium fluoratum.

• A becsület elvesztésétől való félelem: #4 Kalium chloratum, # 6 Kalium sulfuricum.

• A szeretetlenségtől való félelem: #9 Natrium phosphoricum.

 

Mivel azonban pszichés problémák esetén az "öndiagnózis" laikusok esetében nehéz lehet, ajánlatos egy szakértő terapeutához fordulni. Gyakran a professzionális diagnózist igazolják a fennálló fizikai tünetek, amelyek kapcsolatba hozhatók az adott sóval. A psziché harmonizálása minden esetben alacsony dózisokkal (napi 2-6 tabletta) és hosszabb távon történjen.

- tamás -
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: házipatika, pszichés problémák, Schüssler-sók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.