Psziché

Szeretet – a jó közérzetünk meghatározója

Mindenki szeretné, hogy szeresse a partnere, a barátai, a családja. Ráadásul ennek a célnak az elérése érdekében néhányaknak semmi sem drága. Az értékes ajándékok mellett egyik-másik ember saját identitását is feladja, csak hogy a másiknak tetsszen. Ennek azonban kevés köze van a szeretethez. Valakinek a helyébe képzelni magunkat, megérteni őt és másságát tolerálni – eközben pedig mindig önmagunk maradni, nos, ez az, ami számít.  


 

Ne reagáljunk emocionálisan

Az érzelmek jelentik a legnagyobb problémát a boldogság felé vezető úton, mondja Diana és Michael Richardson. Ennek az az oka, hogy az érzelmek mindig a múlthoz kötődnek. Ekkor ugyanis nem önmagunkból reagálunk, hanem egy olyan állapot alapján, melyre korábbról emlékszünk – legtöbbször negatívan. Ez azt jelenti: az érzelmeket az ész irányítja. A párterapeuták szerint „sok ember kényszeresen belebonyolódik a gondolataiba és félelmeibe, ily módon állandó aggodalmat és szenvedést idéz elő”. Ha pl. valakivel egy bizonyos problémáról gondolkodunk, néhány perc alatt dühbe gurulhatunk.

 

A szeretet azonban máshogy alakul ki: ez a jelen állapota és a mostban születik, a saját egyéniségünkből és mindenekelőtt a szívünkből.

 

Elfogadni a másikat úgy, ahogy van

A jó kapcsolatok legfelsőbb feltétele az, hogy a másikat úgy fogadjuk el, ahogy van. Amit rosszallunk benne, azt magunkban sem fogadjuk el. És minden elutasítás és el nem fogadás feszültséget szül.

 

A másikat egyenlőként kezelni

Aki a társát egyenértékűnek fogadja el, nem futhat zátonyra. Tudatosítsa magában mindig a másik egyéniségét. Nem számít, hogy egyszeri találkozásról, egy barátságról vagy szerelemről van-e szó. Mindig azon múlik a dolog, hogy a másikat az ő kifejezésmódjával, magatartásával, értékeivel tiszteljük és egyenlőnek tekintsük.

 

 

A partner meghallgatása

Az igazi odafigyelés művészet. A legtöbb ember annyira el van foglalva önmagával, hogy egyáltalán nem tud meghallgatni másokat. Igazat adni, ellentmondani vagy védekezni könnyű, de jobb, ha odafigyelünk, mit mond a másik, és arra bátorítjuk, hogy nyíljon meg jobban és öntse ki a szívét.

 

Együttérzés és bátorság

A nevetés a legrövidebb út két ember között, tartja a mondás. Még a belső mosoly is átterjed az egész mimikára és gesztikulációra. A nevetés segíthet a nehéz helyzetekben, oldja a veszélyesnek érzékelt szituációkat vagy hidat épít a másik felé.

 

 

Ne vegyünk mindent a szívünkre!

Mindenki a saját világában él a saját problémáival, melyek őt nap mint nap foglalkoztatják. Erre különösen akkor kell gondolni, amikor a partner – a magánéletben vagy a szakmában – emocionális lesz és sértő dolgokat vág a fejünkhöz. Ezeket valójában a szíve legmélyén szinte soha nem gondolja úgy, ezért nem kell mindent rögtön a szívünkre venni. Mindenekelőtt nem szabad hagyni, hogy a másik érzelmei megfertőzzenek minket.

 

 

Kezeljük humorral az életet

A humor az a képesség, amikor magunkon nevetünk, illetve nem vesszük magunkat véresen komolyan. A humoros emberek nem másokon nevetnek, hanem másokkal.

 

 

Mondjuk ki, amire szükségünk van és kérjük, amit szeretnénk

Senki sem várhatja el a másiktól, hogy kitalálja, amit éppen szeretnénk vagy amire szükségünk van. Mégis mindenkinek megvan az esélye arra, hogy megkapja azt, amit szeretne, ha megkéri rá a másikat. A legtöbb embernek viszont épp a kérés esik hihetetlen nehezére, mert azt hiszi, akkor sebezhető lesz. Pedig csak a büszkeség és egó az, ami meggátolja, hogy gyengeséget és bizonytalanságot mutassunk.

 

Mivel mindannyian emberek vagyunk, hibáink és gyengeségeink vannak, így érthető, hogy ezeknek a szabályoknak a megszívlelése nem mindig sikerül. Itt is érvényes azonban, hogy a gyakorlat teszi a mestert.

-emese-
XIII. évfolyam 7. szám

Címkék: jó közérzet, szeretet

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.