Psziché

Szívbeszéd

Hogyan kommunikál a szív testünk egyéb szerveivel?

"Az ember kétféle módon tévedhet. Elhiheti azt, ami nem igaz, vagy vonakodhat elhinni azt, ami igaz." Sören Kierkegaard


 

A tudósok eddig azt feltételezték, hogy a maga elektromágneses impulzusaival az agy adóköre a legnagyobb, ám tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a szívünket egy még erőteljesebb, mintegy két és fél méter átmérőjű erőtér övezi. A szív által sugárzott erőtér valószínűleg még a mértnél is sokkal nagyobb, mivel a mai, még tökéletlen mérőberendezések nem tesznek lehetővé igazán pontos méréseket.

 

Az első meglepő felismerés után hamarosan felmerült a kérdés, vajon mi célt szolgál a szívünket körülölelő erőtér. Az eddigi vizsgálatokból már annyi kiderült, hogy szívünk egyfajta közvetítő, amely minden meggyőződésünket és érzelmünket elektromos és mágneses rezgésekké és hullámokká alakítja át. A szív által létrehozott elektromos és mágneses mezők testünk egyéb szerveivel kommunikálnak. Tehát az agy nem önállóan cselekszik, hanem a szív jelzései alapján.

 

A további kísérletek során az is kiderült, hogy az információkat elsődlegesen az érzelmek továbbítják. De azt is felfedezték, hogy a szív által gerjesztett elektromos és mágneses mezőt nem csupán érzelmeink alkotják, erejét a meggyőződéseinkből is meríti. Vagyis mindazokból a dolgokból, amelyekben mélységesen hiszünk, s amelyek szerint az életünket irányítjuk. Ha belegondolunk, régi igazság ez, amit valamikor tudományos bizonyítékok nélkül is tudtunk. Ezt igazolja a nyelv, ami még őrzi magában a régi igazságot: "szívem mélyén tudom, mi az igazság", a "szívem vágya" és természetesen a "szívemből szólt".

 

Szívfrekvencia-változékonyság

A szív bizonyos eseményekre adott reakciója egy viszonylag új fogalommal mérhető. Ez a HRV, azaz a szívfrekvencia-változékonyság. A HRV angol betűszó, a heart-rate variability rövidítéséből származik. Azt a jelenséget értjük alatta, hogy az egymást követő szívütések között eltelt idő nem állandó, a pillanatnyi szívfrekvencia változékonyságot mutat. Szűkebb értelemben a HRV egy időfüggvényt jelent, amelyet úgy kaphatunk meg, hogy az egymást követő szívütések között eltelt időintervallumokat ábrázoljuk az idő függvényében. Megfigyelések szerint a szívfrekvencia változékonyságának csökkent mértéke számos betegségre utalhat, és nem csupán szív- és érrendszeri betegségekre, hanem cukorbetegségre, szorongásos betegségekre is. Más megfigyelések arra mutatnak, hogy a vizsgált személy pillanatnyi érzelmi állapota is hatással van rá, valamint az éberséggel, a figyelmi állapottal is mutat kapcsolatot.

 

Az információkat elsődlegesen az érzelmek továbbítják

 

Dr. Andrew Armour a kaliforniai Halifayban található Dalhouse egyetemen végzett kutatása során tíz éve kimutatta, hogy a szív saját neurális, azaz idegi hálózattal rendelkezik. A HRV ebben központi szerepet játszik. Úgy tűnik, hogy a szív ezen a szívritmuson keresztül küld jeleket az agynak és a hormonrendszernek. Nem az a legfontosabb tehát, hogy hányat üt a szív egy percen belül, hanem az, hogy ezt milyen ritmusban teszi.

 

Childre és McCraty kutatók bebizonyították, hogy a szívritmus bizonyos mintái bizonyos érzelmi állapotokhoz kapcsolhatók. Így az olyan érzelmek, mint az együttérzés, a szeretet, a gondoskodás nyugodt, kiegyensúlyozott szívritmushoz vezetnek, míg a düh, a frusztráció, a félelem és a fenyegetettség érzése rendszertelen, kiegyensúlyozatlan, egyenetlen ritmussal járnak. Ez azonban több mint statisztikai különbség. A kutatások bebizonyították, hogy az eltérő szívritmusok a testben más kémiai és elektromos reakciókhoz vezetnek. Aki tehát szeretet érez, nem csak boldog ettől, hanem például több DHEA-hormont is termel, amely többek között az öregedési folyamatok, az Alzheimer-kór, az emlékezetvesztés, a cukorbetegség, a depresszió és a fáradékonyság ellenszereként ismeretes, és amelyet napjainkban "fiatalító hormonként" is emlegetnek. Ugyanakkor csökken a káros stresszhormonok, például a kortizol termelése. A "szeretetteljes" test kevesebb koleszterint vesz fel, az erek kevésbé záródnak el, és több immunoglobulint termel, amely fontos indikátora az immunrendszer állapotának. A pozitív érzelmek igen jó hatást fejtenek ki a vérnyomásra is. A kutatók tehát azt a következtetést vonják le, hogy a pozitív érzelmek - például a szeretet - egészségessé tesznek. Ennek az ellentéte is igaz. Egy dühös ember szervezete kevesebb DHEA-t és több koleszterint termel.

 

De hogyan változtathatjuk meg a szívünket? Ez sokkal egyszerűbb, mint aminek tűnik. Ha tudatosan figyelünk egy pozitív érzelemre, például az elismerésre vagy elfogadásra, vagy ha a gondolatainkat egy számunkra kedves emlékképre irányítjuk, ezzel azonnal megváltoztathatjuk a szívritmusunkat.

 

Pozitív affirmációk

Az affirmációk gyakran ismételt, pozitívan megfogalmazott mondatok, akár a mantrák. Helyeslések, amelyek megerősítik életcéljainkat. Valójában azonban sokkal nagyobb hatásuk van. A leggyorsabban ugyanis affirmációkkal alakíthatjuk ki vágyaink ideális rezgésterét, s programozhatjuk át célzottan agyunkat - mindenekelőtt azért, mert ezt bárhol és bármikor gyakorolhatjuk.

 

A vágyak olyanok, mint egy kozmikus keresőrobot, amely hasonló erőtereket keres

 

A rendszeresen elgondolt vagy elmondott affirmációk tudatalattink mélyéig hatolnak, s alapjaiban megváltoztatják gondolkodásmódunkat, illetve - amint kiderült - agyfunkcióinkat. A lényeg csupán az, hogy mélységesen higgyünk az affirmációnkban. Szívvel-lélekkel át kell éreznünk, hiszen azt fogjuk az életünkbe vonzani, amit csakugyan érzünk és hiszünk.

 

Irányított "vágymunka"

A vágyak olyanok, mint egy kozmikus keresőrobot, amely hasonló erőtereket keres. Mivel hasonló hasonlót vonz, így teremtjük meg vágyaink valóra válásának alapját az életünkben. Vágyainkkal foglalkozva azonban mi magunk is megváltozunk, s e vágyak befogadására egyre nyitottabbá válunk. Minél többet és minél nagyobb átéléssel foglalkozunk vágyainkkal, annál erőteljesebb és maradandóbb hatású az az energia, amelyet környezetünkbe és a tudatalattinkba sugárzunk. Ez talán megerőltető feladatnak tűnik, valójában azonban a legcsekélyebb erőfeszítésre sincs hozzá szükség. Játékosan is rá lehet hangolódni bármire. Tulajdonképpen még jobb is, ha erőlködés nélkül vágyakozunk. Minél könnyedebben megy, annál hatásosabb.

 

Vágyainkkal sokféleképpen foglalkozhatunk. Például készíthetünk saját álomképet, vágykollekciót. Ehhez csupán arra van szükség, hogy kivágjuk az újságokból, színes magazinokból azoknak a dolgoknak a képét, amelyekre szeretnénk szert tenni. Minden olyan kép, fotó vagy illusztráció megfelel, amely kapcsolatba hozható azzal, amire vágyunk. Ezekből a képekből kell montázst készíteni, de ezt saját szövegekkel, rajzokkal is kiegészíthetjük, gazdagíthatjuk. Az a fontos, hogy ez a kép - vagyis inkább a vágy - mindig szem előtt legyen, és sokat foglalkozzunk vele. Minél jobban összpontosítunk gondolatban és képzeletben a képre, minél többet foglalkozunk vele, annál hamarabb realizálódik az életben.

 

Kételyeink kezelése

Amíg kételyeink vannak vagy türelmetlenséget érzünk, addig a vágy beteljesületlenségével vagyunk elfoglalva, s ebbe öljük az energiát. Ha a hiányosságokkal vagyunk elfoglalva, a hiány, ha a bőséggel, a bőség rezgésterét teremtjük meg. Időnként persze nehezünkre esik száz százalékig hinni vágyaink valóra válásában. A következő gyakorlat segít ismét jobb belátásra térni.

 

Ha hiányosságokkal vagyunk elfoglalva, a hiány, ha a bőséggel, a bőség rezgésterét teremtjük meg

 

Írja le egy darab papírra az aktuális vágyát!

 

Ha megvan, akkor - mint az eddigiekben is - képzelje minél érzékletesebben maga elé! Mit érez, ha már valóra vált?

 

Közben figyelje magát, hogy mennyire esik nehezére ezeknek a jeleneteknek az elképzelése! Lehet, hogy ellenállást érez, és rájön, mennyi kétséget és türelmetlenséget kell még leküzdenie, amiért (még mindig) nem teljesül, amire vágyik. A kvantumfizika felismeréseinek értelmében ez esetben sem léteznek határok. Minden lehetséges, akár a súlyos, gyógyíthatatlannak tűnő betegségek visszafordítása is.

Kajtár-Schneider Krisztina
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: érzelmek, psziché, szívbeszéd

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.