Psziché

Találjuk meg a félelem okát!

A szorongás antropozófiás nézőpontból

  Sok oka lehet annak, hogy miért félünk. A félelem életben tart minket és cselekvésre motivál. Természetes védőmechanizmus. Ha azonban a félelmek irracionálissá vagy túl általánossá válnak, és már nem is tudjuk, pontosan mitől félünk, az problémát jelent. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy ennek milyen okai lehetnek, és milyen holisztikus terápiák segíthetnek hosszú távon javulást elérni.


   

  A félelem egészen különleges erő, amelyre mindenkinek szüksége van a túléléshez. Gondoskodik róla, hogy figyelmesek maradjunk, és ne becsüljük túl a képességeinket, valamint, hogy jobban meg tudjuk ítélni a veszély mértékét. Az egészséges félelem tehát létfontosságú. Ha valami olyat csinálunk, amit azelőtt még sosem próbáltunk, például felmászunk egy sziklafalon, csak elméletileg vagyunk vele tisztában, hogy mit kell csinálnunk és milyen veszélyek lesekednek ránk.

   

  Lehet, hogy tartunk tőle, hogy mi fog történni. Ez a félelem azonban segít, hogy ne kockáztassunk túl sokat. Ha a természetes félelemérzet valamilyen okból, például gyógyszerszedés, droghasználat, dehidratáltság vagy egyéb tényezők miatt nem működik, adott esetben olyan rizikókat is vállalhatunk, amelyek túl nagyok. Megváltozik a képünk a realitásról, ez pedig gyakran baleseteket okoz.

   

  Ezzel szemben ha szüneteket tartunk, elegendő időt szánunk rá, hogy figyeljünk a belső jelzéseinkre, akkor érezni fogjuk, hogy van-e elég erőnk a következő lépéshez, vagy túl veszélyes, bizonytalan, fárasztó lesz-e. Ahhoz, hogy ezeket a jelzéseket érzékeljük, meg kell tanulnunk hallgatni a belső hangunkra. Ez az alapvető képesség lehetővé teszi, hogy egészséges kapcsolatot ápoljunk a félelemmel, a mai gyors, multimédiás korban azonban egyre kevésbé rendelkezünk ezzel a képességgel. Ezért is növekszik egyértelműen a szorongásos betegek száma.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  -mörk-
  XXIV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.