Psziché

Természetgyógyászat - hivatalos orvoslás

A szék mellett... Daganatos betegek

"A fogászati problémák végigkísérik életünket, és felmerülő kérdéseinkre sokszor nem kapunk választ." Dr. Csiszár Róbert nemcsak biológiai fogászati tanácsai


 

 

Tisztelt Doktor Úr! Mélységesen egyetértettem az előző szám levélírójával. A fiatalember az orvosok természetgyógyászati módszerek iránti fogékonyságát kérdőjelezte meg. Legalábbis én így értettem. Saját példám csak meg erősített ebben. Daganatos beteg voltam, vagyok. A hivatalos orvoslás minden eljárásán keresztülmentem, műtét, sugárkezelés, kemoterápia stb. Amikor a kezelőorvosaimat - többet is – kérdeztem az esetleg ajánlható alternatív módszerekről, csak hümmögtek. A hasonló sorsú és igen tájékozott betegek információiból sok mindent kipróbáltam, remélem, sikeresen. De végül is a kezeléseket saját magamnak kellett kialakítani. Ez igen nagy nehézségbe ütközött. Amikor bátorságot merítve kértem, hogy a kezelőorvosom valamelyik alternatív terápiát véleményezze, vagy nem hallott róla, vagy negatívan nyilatkozott, vagy azt mondta: Ön dönti el mit szed be. Nagyon hiányolom a daganatos betegek utókezelési lehetőségeit. Gyakorlatilag a hivatalos terápiák "leadása" és az időnkénti kontroll vizsgálatok kivételével ki vannak lökve a világba, pedig ez egy igencsak "más" állapot.

 

K.-né Erzsébet

 

 

Kedves Erzsébet!

 

Az előző cikkben megpróbáltam áttekinteni a természetgyógyászat, a komplementer vagy alternatív gyógyászat és a hivatalos orvoslás kapcsolatának problémáit és a lehetőségeket, az "influenzás fiatalember" levelére válaszolva. Az Ön esete valóban más, súlyosabb, életbevágóbb. A tapasztalatok és a más hasonló betegektől érkező visszajelzések Önt igazolják.

 

Az a mondat, amit az előző cikkben írtam: "a betegek részt kívánnak venni önnön betegségük gyógyítási folyamataiban", a következőképpen kényszerül módosulni: "a betegek kénytelenek részt venni önnön betegségük gyógyítási folyamataiban". Valóban igaz az is, hogy az alternatív terápiás lehetőségekben a betegek sokszor tájékozottabbak, mint a kezelőorvosuk.

 

Hogy az orvosok is tisztában vannak ezekkel a problémákkal, egy nemzetközi konferencia jelzi, melyet a következő címmel Brüsszelben rendeztek:

 

 

Az onkológiai betegek és a természetgyógyászat kapcsolata

A konferencián onkológusok, kutatóorvosok, természetgyógyászok, pszichiáterek, pszichológusok, szociológusok, betegszervezeti képviselők, gyógyult betegek vettek részt (szervezők: European Organisation for Research and Treatment és a European School of Oncology).

 

Az előadások a következő témákat érintették:

 

• a daganatos betegek természetgyógyászati kezelésekkel kapcsolatos szokásai,

• a természetgyógyászati szerek és eljárások hatékonysága,

• a természetgyógyászati eljárásokat alkalmazók biztonsága,

• természetgyógyászati szerek alkalmazásának pszichológiai okai,

• a daganatos betegek speciális oktatása.

 

Az előadók legfontosabb megállapításai közül válogatva, dr. Michael Baum onkológus sebész megállapításai:

 

"Alapos klinikai vizsgálatok alapján az onkológiai betegeknél a gyakorlatban is elfogadottá váltak egyes tudományosan igazolt, bizonyított hatással rendelkező természetgyógyászati szerek és módszerek."

 

"A természetgyógyászati módszerek fokozódó népszerűsége azoknál a betegeknél is megfigyelhető, akik hagyományos onkoterápiás módszerekkel megfelelően gyógyulnak."

 

"Nemcsak a betegséget kell az orvosoknak felismerniük és gyógyítaniuk, hanem egyidejűleg tekintetbe kell venniük a megbetegedett ember lelki, morális és szociális problémáit is."

 

"Ha nem megfelelő az orvos-beteg kapcsolat, és a beteg nem tudja megbeszélni lelki-szociális problémáit is a kezelőorvosával, akkor még fokozottabban igényel olyan szereket és módszereket, amelyeket ő választ vagy neki választanak ismerősei, stresszes állapotának csökkentése, testi állapotának javítása érdekében."

 

"A daganatos betegeknél különösen figyelembe kell venni, hogy bizonyos természetgyógyászati szerek mellékhatásai kedvezőtlen kölcsönhatásba kerülhetnek egyes kemoterápiás készítményekkel."

 

Dr. Markus Horneber: "Az európai betegeknél növekvő - 20-78 százalékos - a természetgyógyászati szerek és módszerek használatának gyakorisága."

 

Dr. Gerd Ersdal 19 közép- és dél-európai országban vizsgálta, milyen a természetgyógyászat jogi helyzete és az alkalmazók szakképzettsége. Ugyanis a WHO – Egészségügyi Világszervezet - ajánlása alapján az egészségügyi ellátásba fokozatosan integrálni kell a biztonságos, hatékony és megfelelő színvonalú természetgyógyászati módszereket, ezzel is biztosítva a betegek szabad választáshoz való jogát.

 

Dr. Edzard Ernst: "Fel kell hagyni a kérdéskör negatív kezelésével, és minél több országra ki kell terjeszteni a kontrollos klinikai vizsgálatokat, meg kell oldani a módszertani nehézségeket. Európában csak Angliában létezik nemzeti stratégia és szervezett kutatás e témakörben."

 

 

Dr. Darius Razavi: "A természetgyógyászati szerek és módszerek alkalmazásának lelki oka, hogy sok onkológiai osztályt az ’élet-halál légkör’ jellemez, emiatt - a felmérések szerint - számos beteg (főleg 35-59 éves, iskolázott, magasabb jövedelmű nő) alkalmazza a természetgyógyászati módszereket, sokszor a kezelőorvos tudtán kívül. A főbb lelki okok: az elviselhetetlen bizonytalanság, a stressz, a halálfélelem és más, kezelés nélkül maradó pszichiátriai tünetek, betegségek."

 

"Célszerű lenne, ha az onkológusok nyitottabbak lennének betegeik pszichoszociális problémái iránt, hallgassák meg betegeik elképzeléseit a természetgyógyászati módszerekkel kapcsolatban, és lehetőség szerint támogassák azokat a választásaikat, amelyek biztosan nem ártalmasak, és segíthetnek a gyógyulásban és tüneteik enyhítésében."

 

Az amerikai Jeffrey D. White onkológusként az NCI (National Cancer Institute) komplementer-alternatív medicina részlegének működését ismertette. Itt az elmúlt 8 év alatt több mint száz természetgyógyászati szer és módszer vizsgálatára volt lehetőségük, a kormányzat anyagi támogatásával. Számos speciális oktatóprogramot indítottak a betegek és hozzátartozóik, valamint a szakemberek - onkológusok, onkológiai nővérek, patológusok, diagnosztikával foglalkozó orvosok - tudásának bővítése érdekében.

 

Tisztelt Asszonyom, a fentiekből is látszik, hogy a probléma nem "magyar", a nyugati világban is ezzel küszködnek. Ugyanakkor látjuk a szemléletváltás szükségességét. Persze egyes országok - anyagi lehetőségeinek függvényében - előbbre járnak.

 

Komoly kérdés, de a konferencián nem érintették, a „gyógyszergyártók” szerepe és érdekérvényesítő képessége. De erről majd máskor.

 

Egy kis adalék a témához kapcsolódva, az alábbi szemelvényeket orvosi lapokból és az orvosi hírek közül válogattam.

 

"A gyömbér elpusztítja a rákos sejteket (Michigan University - USA)

 

A kutatók a boltokban is kapható gyömbérporból készítettek oldatot, és az elegyet eljuttatták a petesejtekhez. Az oldat minden esetben elpusztította a rákos sejteket, de míg a kemoterápia csak apoptosist képes eredményezni (ebben az esetben a sejtek öngyilkosok lesznek), a gyömbér ezen kívül azt is elérte, hogy a sejteknek leálljon az anyagcseréjük, vagy felfalják saját magukat (autophagia). A daganatos sejtek az esetek jelentős részében képesek ellenállni az apoptosisnak, a gyömbér azonban legyőzi ezt az ellenállást, így a gyógymód hatásos lehet az igen gyakori petefészekrák esetében. A gyömbér egyik legnagyobb előnye, hogy nincs mellékhatása és egyszerű kapszulákba kiszerelni."

 

"A teafogyasztás és a petefészek rosszindulatú daganatai (Swedish Mammography Cohort és a Karolinska Institutet, Stockholm)

 

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei arról tanúskodnak, hogy a zöld és fekete teából készített kivonatok védő hatásúak lehetnek bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. A vizsgálatban 40-76 év közötti nők vettek részt, 15 év alatt 301 invazív epithelialis ovarium carcinomát (petefészekrák) regisztráltak. A teafogyasztás mértéke és az ovarium carcinoma kockázata között fordított kapcsolatot fedeztek fel. Minden egyes csésze - naponta rendszeresen fogyasztott - tea újabb 18%-kal csökkentette az ovarium carcinoma kockázatát. Az Archivesof Internal Medicine oldalain bemutatott eredmények arra utalnak, hogy a teafogyasztás dózisfüggő módon előnyösen befolyásolhatja a petefészek rosszindulatú daganatának kockázatát.

 

A D-vitamin előnyös hatása a daganatos betegségekkel szemben (San Diego University of California, Cedric Garland)

 

Az összefoglaló eredmények szerint napi 1000 NE (nemzetközi egység = IU) D-vitamin-bevitel mellett csökkenhet a vastagbél, az emlő, a prosztata és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségének kockázata és a kialakult betegség halálozási arányszáma. A tanulmány a D-vitamin, a napsugárzás, az UV-sugárzás és a földrajzi szélesség közötti összefüggésekkel foglalkozik. A kutatás vezetője szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a szervezet D-vitamin-állapotának javítása - pl. D-vitamin-pótlással – csökkentheti a daganatos megbetegedések számát.

 

Végezetül egy magyar vonatkozású hír. Az Avemar az európai fejlesztésű szerek közül elsőként nyerte el a táplálkozástudományi Oscar-díjnak számító NutrAwardot, az év táplálékkiegészítője címet. David Wales, a díjat odaítélő bizottság, az American BioSciences Inc. elnöke a legígéretesebb új terméknek nevezte: "Az Avemar ma még táplálékkiegészítő, de három éven belül a rákterápia fontos szereplője lehet." A díjazottról a következőket biztosan lehet tudni, mert ezek a jelölés feltételei: a szakmai zsűri kiválónak, hatékonynak, biztonságosnak, innovatívnak tartja. De még így sem a hagyományos terápiák alternatívája lesz, hanem azok kiegészítője marad. Négy évtized után ez az első magyar fejlesztésű, már forgalomban lévő, az onkológiában hatásosan alkalmazott készítmény, melynek alapja a búzacsíra fermentációja. Klinikai vizsgálatok - magyar, amerikai, orosz, izraeli, osztrák - bizonyították, hogy az onkológiai kezeléseket kiegészítve gátolja a rákos áttétek keletkezését, javítja a szervezet immunreakcióját, enyhíti a hagyományos kezelés mellékhatásait.

Dr. Csiszár Róbert
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: biológiai fogászat, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.