Psziché

Testkontaktus: miért olyan fontosak az érintések?

Az oxitocin hormon szerepe

  Emberi közelség és melegség nélkül a csecsemők nem tudnak egészségesen fejlődni. És ha már felnőttünk, akkor is szükségünk van testi érintésre, hogy jól és elfogadottnak érezzük magunkat. Ennek ellenére vannak emberek, akik kellemetlennek érzik az érintést vagy a szemkontaktust. Ennek okozója egy hormon, illetve annak a hiánya. Ez a hormon már születés közben is fontos szerepet játszik az emberek életében: az oxitocinról van szó.


   

  Paul anyukája nem tudja, mihez kezdjen. A tízéves kisfiú nem hajlandó megírni az iskolai feladatait. Minden viselkedésmintát végigjátszik, amely a rendelkezésére áll: panaszkodik, kiabál, sír, elfut. Édesanyja nem tudja, mihez kezdjen. Paul pedig pontosan tudja, hogy ha így viselkedik, anyukája teljes figyelmét magára vonhatja. De minél hevesebben ellenkezik, annál ingerültebbé válik az anyja. És minél rosszabbul reagál erre a túlterhelt nő, annál nagyobb lelkiismeret-furdalása lesz később. Ez a konfliktus folyamatosan fennáll, és az édesanya nem látja belőle a kiutat.

   

  Caroline édesanyja is el van keseredve, de egészen más okokból. A kislány még csak alig egyéves, és alapvetően nagyon aranyos kisbaba. Pelenkázás után az anyukája felemeli, megölelgeti. Caroline azonban nem úgy reagál, mint a kisgyerekek általában. Az édesanyja karjaiban nem megnyugszik, hanem mocorog, kiabál, tágra nyílt szemmel próbál kiszabadulni. Csak akkor csillapodik le, ha az anyja visszateszi a kiságyába. Caroline anyukája sem tudja, mit tegyen. Hogy lehet, hogy egy kisbaba visszautasítja pontosan azt, amire minden gyereknek szüksége van az egészséges fejlődésre: a közelséget, a gyengédséget, a testkontaktust? Bár a helyzetek egészen különbözőek, az okozójuk ugyanaz – az oxitocin nevű hormon. Az oxitocint úgy ismerjük, mint boldogsághormont, illetve kötődési hormont.

   

  Elsősorban testi érintés hatására szabadul fel, maszszázs, orgazmus, szoptatás során, de meleg, kellemes fény, bizonyos illatok hatására, sőt éneklés közben is termelődik. A hormont a hipotalamusz termeli, a köztiagy egyik területe, innen kerül egyrészt a véráramba, ahonnan minden szervünkre hat. Emellett az agy idegsejtjei közötti átvivőanyagként is működik. Ezzel egyidejűleg az idegsejtekből diffúzió útján a közeli agyi területekre is eljut. Ennek messzemenő hatásai vannak: az oxitocin hatására csökken a vérben a kortikoszteron nevű stresszhormon szintje és a vérnyomás is, a szimpatikus idegrendszer háttérbe kerül.

   

  Csökken a pulzus is, ugyanis az oxitocin serkenti a paraszimpatikus idegrendszer működését. Emellett megfigyelték a hormon pozitív hatásait a tanulási készségre, a fájdalomtűrésre és a sebgyógyulásra is. Ez az átfogó hatáskör az oka annak, hogy a hormon ilyen fontos szerepet játszik az emberi kapcsolatokban. Oxitocin nélkül mérhetően romlanak a szociális képességeink, a szociális kapcsolataink és a szociális érzékelésünk.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

   

  –emel–
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.