Psziché

Testünk üzenetei: a szürke hályog

A tünetek tükrében

  Szemünk csodálatos szerv, ami lehetővé teszi a fizikai látást. Vannak határai, hiszen a számára felfogható hullámhossztartományokon kívül is vannak a világban érzékelhető terek, mégis fantasztikus, ahogy a látás mechanizmusa működik.


   

  Ahhoz, hogy térben és egységben lássunk, a látásunk két képet igényel. A két szemünk két különböző képet lát, mely képek az agyban kerülnek feldolgozásra, s kettejük különbözőségéből alakul ki az az egy kép, ami térben jelenik meg előttünk. Úgy szól a mondás, hogy a szem a lélek tükre. Átjáró kint és bent között. Felfogja és továbbítja a kinti világból érkező impulzusokat, de a benti világból, lelkünk legmélyéről is képes kiáramoltatni minden egyes rezdülést. Amikor könnybe lábad a szemünk, mert elérzékenyülünk, amikor szerelmes pillantással tekintünk a választottunkra, vagy amikor megvillan a harag a szemünkben, vagy épp halálra rémülünk, mind jól mutatja ezt.

   

  A természet gazdagsága akkor mutatja meg magát igazán, ha szemünkkel nem csak nézünk, hanem látunk is. A szó legszorosabb értelmében. A szem állapota nem életkorfüggő, és a tévhittel ellentétben, korunk előrehaladtával nem kellene, hogy romoljon a látásunk. Mégis azt tapasztaljuk, hogy ez az általános jelenség. Különösen, ha a szürke hályogról van szó. Ez nem hirtelen jön létre, hanem lassan, folyamatosan, évek, évtizedek alatt alakul ki. Talán leginkább ahhoz hasonlít ez a folyamat, mint amikor kezdetben egy ragyogóan tiszta ablaküvegen át kitekintve a világba minden forma és szín jól látható, felismerhető, ám az üveg, ahogy koszolódik, egyre nehezebben látunk át rajta. Eleinte a szürke hályog nem okoz tüneteket.

   

  Nem kapcsolódik hozzá fájdalom, ezért nem is nagyon figyelünk a jelere. A homályosodás a lencsén először csak apró foltokban, kis szálacskák megjelenésében mutatkozik meg, de ez igazán nem befolyásolja az éleslátást. Ha nem figyelünk rá, a folyamat zajlik tovább, és később, amikor egyre nagyobb területet érint a lencsén az elhomályosodás, akkor a látásromlás miatt elmegyünk az orvoshoz, hogy segítsen rajtunk. De a hagyományos szemészeti rendelőkben nem foglalkoznak a lelki háttér feltárásával. Jelenleg az orvostudomány egyetlen megoldást nyújt a szürke hályog gyógyítása terén, ami a műtéti eljárás.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  László Anikó
  XXV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.