Psziché

Testünk üzenetei: neuropátia


   

  Vannak betegségek, amelyek súlyos következményekkel járnak. Vannak tünetegyüttesek, amelyek „ordítva” közlik velünk, hogy hol zártuk el magunkban az energia áramlását. Fájdalmas éjszakák, nehéz nappalok jelzik, hogy: Ember, vedd észre, lásd meg, halld meg, mi a feladatod!

   

  Ilyen betegség a neuropátia is. Sokkal több embert érint, mint azt gondolnánk. Bennem pedig felmerül a kérdés: vajon mi lehet annak a hátterében, hogy sokan ennyire megakasztják a testükben az egészséges áramlást? A perifériás neuropátia érinthet egy vagy akár több ideget is a környéki (perifériás) idegrendszerben. Amikor a perifériás idegrendszer idegei károsodnak, akkor sérül a kommunikációjuk a központi idegrendszerrel. Vagyis nem lesz megfelelő az agy és a sérült ideg által beidegzett terület közötti információáramlás, legyen az a terület a bőr, az izmok, a zsigerek vagy az erek birodalma. Ha csak egy ideg sérült, azt nagy valószínűséggel a fizikai szinten valami trauma okozza, vagy például mankó által hosszú ideig fennálló nyomódás.

   

  Ha a károsodás több ideget is érint, akkor olyan okok is szóba kerülhetnek, mint például a cukorbetegség, az alkoholizmus, a vesebetegség, a pajzsmirigybetegség, vírusfertőzés vagy különböző veleszületett betegségek, esetleg az öröklött hajlam a neuropátia kialakulására. A tünetek igen beszédesek, és nagyon meg tudják keseríteni az emberek hétköznapjait, hát még az éjszakáit. Az érzőidegek esetén zsibbadás, bizsergés érzése jelentkezik a lábakban, a kezekben. Úgy érezzük, mintha kesztyű vagy zokni lenne rajtunk, pedig nincs. Túlérzékenység mutatkozik a tapintás során, vagy amikor más finoman megérinti a kezet-lábat, fájdalommal reagál az adott testrész. Nem kell ahhoz semmilyen külső inger, hogy a fájdalom jelen legyen. Az érintett területen jelentkezhet égő érzés, de olyan is előfordul, mintha villám hasítana bele. Elveszítheti a koordinációs képességét, gyengülhet az érzékelése, sőt, teljesen érzéketlenné is válhat a károsodott ideg által beidegzett terület. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  László Anikó
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. június

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.