Psziché

Traumakezelés a pszichoterápiában

Ha a lélek sokkot kap


   

  Ha valaki megrázó, traumatikus élményen esik át, ez elraktározódik a pszichében. Ennek során lényegtelen, hogy az esemény általánosságban véve „traumatizálónak” minősül-e. A lényeg, hogy az adott személy egyénileg mit él át, és hogy ezt végül – legalább többé vagy kevésbé – fel tudja-e dolgozni. Vagyis hogy az adott élménynek vannak-e hatásai, és ha igen, milyenek.

   

  A trauma és traumatizáló kifejezés nem olyan régen találta meg a helyét a köznyelvben. Bár ha nem is mindig alkalmazzák megfelelően, mindenképpen olyan jelenségről van szó, amely sok embert érint. Rendkívüli, fenyegető vagy ijesztő helyzetek átélése vagy megfigyelése súlyos lelki megrázkódtatást idézhet elő. És a fizikai sérüléshez hasonlóan ennek eredményeként is átmeneti vagy tartós lelki trauma alakulhat ki, amely azt jelenti, hogy az átéltek tartósan nyomot hagynak az emberi pszichében.

   

  Traumatizálódás esetén nemcsak maga a megrázó esemény tárolódik (tapasztalatként), hanem ehhez járulóan az emberen úrrá lévő negatív érzelmek is, például az az extrém szorongás, rémület, eszméletvesztés és tehetetlenségérzet, amelyekkel a rég elmúlt esemény kapcsolatban áll. Ezt a traumatikus eseményt kell feldolgozni.

   

  Annyi bizonyos, hogy amíg nem történik meg a feldolgozás, addig ezek az érzések bizonyos szituációkban váratlanul felléphetnek, maguk alá gyűrhetik az embert, és a mindennapi élet, az életvitel korlátozottságához, illetve egészségügyi és szociális problémákhoz vezethetnek. Ezeknek az eseményeknek az okai ugyanolyan sokszínűek, mint maguk az érintettek: balesetek áldozatai, rendőrök, erőszak és bűncselekmények érintettjei, egykori háborús résztvevők, valamint szociális „háborúk”, például válás vagy munkahelyi zaklatás áldozatai.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

   

   

  –nori–
  XXVI. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.