Összes cikk
 1   2  >> 2 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

8 stratégia a krónikus fáradtság ellen

Egyre többen panaszkodnak idült fáradtságra, kimerültségre, kedvetlenségre, amivel olykor az orvost is felkeresik. A hivatalos orvoslás – miután a komoly betegségeket kizárta – gyakran tehetetlen az ilyen esetekben. Ilyenkor legtöbbször elhangzik az „Ezzel együtt kell élnie” kezdetű mondat. Ez azonban nem igaz. Sőt: változtatnunk kell életmódunkon, hogy megszabaduljunk a krónikus fáradtságtól.  

» Részletek

Borderline: az instabil személyiség drámája

Néhány évvel ezelőtt a border line-szindróma elnevezéssel nehezen diagnosztizálható és kezelhető pszichés zavart jelöltek a szakemberek. Ma érzelmileg nagyon instabil személyiség esetén alkalmazzák ezt a megnevezést. Az érintettekre jellemző a szélsőségesen heves hangulatingadozás, ami megterheli emberi kapcsolataikat is. A felnőtt lakosság majdnem 2%-a érintett.

» Részletek

Burn-out szindróma

Sokan manapság már egyátalán nem tudják, mit kezdjenek a túlterheltséggel. Új állás, új feladatok, felelősség vagy túl magas elvárások? Túl nagy teher nehezedik ránk a munkahelyünkön és a családunkban egyaránt. Aki azonban túllépi a saját határait, és lemond a létfontosságú regenerációról, azt a testi és lelki kiégés veszélye fenyegeti. Minél hamarabb lépnük fel a spirálszerű kiégettségi szindróma ellen, annál jobb. Az első lépést az az elhatározás ...

» Részletek

Fáradt és fásult? – Alacsony a vérnyomása

Az alacsony vérnyomást az orvostudomány nem betegségnek tartja, hanem egyfajta életbiztosításnak. Ezzel akár száz évig is elélhet! –  általában így hangzik az érintetteknek szóló vigasztalás. Az érintettek pedig elég sokan vannak, és gyakran igencsak szenvednek „ártalmatlan” panaszuktól: a fáradtság, az energiahiány és a szédülés ugyanúgy problémát jelenthet számukra, mint a fázékonyság. Kávéval pedig nem lehet mindenkin segíteni!

» Részletek

Ha elgyengít a reuma

Számos reumás beteg szenved krónikus kimerültségtől, amely megfosztja őket energiatartalékaiktól, és a leghétköznapibb feladatokat is kihívássá teszi számukra. Egy már önmagában is súlyos betegségnek ezek a kísérő tünetei nemcsak magát a beteget viselik meg, hanem súlyos terhet rónak a családtagokra, barátokra is. A reumatikus panaszok hagyományos terápiája általában nem javítja a krónikus fáradtság tüneteit. A természetgyógyászati megközelítés azonban enyhülést ígér.

» Részletek

Így tér vissza az energia

Manapság a teljesítmény és a fittség fontosabb, mint valaha. Ugyanakkor a munkahelyen egyre növekvő terhelés, de a szabadidős stressz is oda vezet, hogy teljesítményünk csökken, és kiégés fenyeget bennünket. Mindemellett még a környezeti terhelés is gyengíti a szervezetünket. Nem csoda, hogy egyre nő a fáradtság és kimerültség elleni szerek és módszerek iránti igény.

» Részletek

Jóga kimerülteknek

Egyre több az olyan kimerült ember, aki minden fáradtsága ellenére sem képes kikapcsolni. A fejükben megállás nélkül kergetik egymást a gondolatok. A jóga segíthet abban, hogy az ilyen emberek végre megtalálják a belső nyugalmat, és új energiához jussanak. A jóga széles választékot kínál olyan szelíd gyakorlatokból, amelyek hozzájárulnak a regenerációhoz és a kellemes közérzethez.

» Részletek

Kúra a kiégettség ellen

Egyre több ember érzi magát kimerültnek, üresnek, teljesen híján az életörömnek – ezek a burnout, azaz a kiégettség tipikus tünetei. Az okok leggyakrabban a hektikus, az erőt kiszívó életmódban, a munkahelyi és családi túlterheltségben kereshetők. Ha teljesen kimerült saját akkumulátorunk, mindent meg kell tennünk, hogy újra feltöltsük, visszanyerjük életenergiánkat.

» Részletek

Mit tegyünk, ha ala­csony a vér­nyo­má­sunk?

Fá­radt­ság, szé­dü­lés, hi­deg vég­ta­gok, ál­lan­dó ásí­to­zás, gyen­ge kon­cen­t­rá­ció – no­ha az ala­csony vér­nyo­más nem ve­szé­lyes, a tü­ne­tei kel­le­met­le­nek. Mit te­he­tünk el­le­ne?

» Részletek

Nagyon fáradt vagyok!

A fáradtság tulajdonképpen egészséges, élettani folyamat, önvédelmi mechanizmus a kimerülés ellenében. Lehet azonban számos betegség kísérő tünete is. Az abnormális mértékű nappali fáradtság egyre több embert gyötör, korlátoz napi tevékenységeiben. De vajon a fáradtság mikor tekinthető még normálisnak vagy már kórosnak? Szükség van-e terápiára, és ha igen, mikor és melyiket válasszuk?

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.