Összes cikk
 1   2  >> 2 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

A kora gyermekkori kötődések hatása

Az általános praxist folytató orvosok egyre több olyan panasszal szembesülnek, amelyek hátterében nem lehet kimutatni szervi elváltozást. A pszichoszomatikus megközelítés az egészség szempontjából az emberekhez fűződő kapcsolataink hatását helyezi a középpontba. Ezt az ún. „kapcsolati medicinát” alátámasztják a modern génkutatások és a neurobiológiai kutatások eredményei.

» Részletek

Borderline: az instabil személyiség drámája

Néhány évvel ezelőtt a border line-szindróma elnevezéssel nehezen diagnosztizálható és kezelhető pszichés zavart jelöltek a szakemberek. Ma érzelmileg nagyon instabil személyiség esetén alkalmazzák ezt a megnevezést. Az érintettekre jellemző a szélsőségesen heves hangulatingadozás, ami megterheli emberi kapcsolataikat is. A felnőtt lakosság majdnem 2%-a érintett.

» Részletek

Emlékezhetünk-e a születésünkre?

„Úgy jöttem ki, hogy volt ott egy lyuk. Hosszú volt és sötét, de fény is volt” - meséli egy hároméves kislány arról, hogyan született meg. „Leeresztették a vizet, aztán a doktor bácsi erősen benyomott valamit anyuka hasába, amin egy lyuk lett, és én kinéztem az ablakon” - mondja egy kisfiú, aki császármetszéssel érkezett a világra. Ilyen történetekkel, amikor egy kisgyerek elmeséli, mit tapasztalt magzatkorában és hogyan született meg, bizonyára már mindenki találkozott. Felmerül azonban a kérdés, tekinthetők-e ...

» Részletek

Figyelemhiányos és hiperaktív gyerekek

Az utóbbi időben a figyelemhiányos szindrómában és a hiperkinetikus zavarban szenvedő gyerekek problémái egyre inkább az orvostudomány és a pszichiátria érdeklődésének homlokterébe kerülnek. A jól megfogalmazott diagnózis azonban sokakban kétséget ébresztett. Lehetséges, hogy az érintett gyerekeknek csak feltűnést keltő a magatartásuk? Lehet, hogy félreismert zsenik, és viselkedésük innen van a tűréshatáron? Szükségük van-e egyáltalán gyógykezelésre, nem szorulnak-e védelemre a téves betegségbesorolás ...

» Részletek

Fókuszban a gyermek

» Részletek

Ha felnő a hiperaktív gyerek

Feledékeny, nem képes összpontosítani, ingerlékeny, álmatlanságban szenved - ha valakinél ilyen panaszok jelentkeznek, a háttérben a figyelemhiányos szindróma húzódhat meg. Amit azonban kevesebben tudnak, hogy a probléma felnőtteknél is előfordulhat. Az okokról született legújabb felismerések megkönnyítik a jelenség megértését, és segítséget nyújtanak a kezeléséhez.

» Részletek

Így eddzük a figyelmünket!

Néha elfelejti, hová tette a szemüvegét, mit akart venni a boltban, vagy hogy hívják azt a kedves ismerőst, aki olyan barátságosan köszönt ma reggel is? Ha előfordul ilyesmi, az még nem jelenti azt, hogy az Alzheimer-kór veszélye fenyegetné. A figyelem és összpontosítás képességét külső körülmények és az életmód egyaránt befolyásolják. Ráadásul szerencsére jól edzhető is, hiszen az agy egy életen át képes a tanulásra.

» Részletek

Kapcsolatzavart személyiségek

Az első, vonatkoztatási pontot jelentő személyektől valamennyien biztonságot, szeretetet, elfogadást és tartást igénylünk. Ha ezek a meghatározó élmények hiányoznak, és sérülést szenved a korai kötődés, akkor ez nehézségeket okoz az érzelmi szabályozásban: az érintettek képtelenek uralkodni érzelmeiken, helyette hagyják, hogy érzelmeik vegyék át fölöttük az uralmat. Így például az illető későbbi partnerétől fogja várni, hogy az gondoskodjon zavart érzelmi szabályozásáról.

» Részletek

Koncentrációzavar és hiperaktivitás

A koncentrációdeficit-szindróma, ami esetleg hiperaktivitással társul(Attention Deficit Hyperactivity Disorder), alaposan ráijeszt a szülőkre. A 11–14 éves gyerekeknek az orvos előszeretettel írja fel ilyenkor a híres-hírhedt nyugtató gyógyszert. Bár a gyógyszereket nem lehet teljesen mellőzni, sokszor egyszerű, természetes és olykor banálisnak tűnő módszerekkel is lehet meglepően hatásos segítséget nyújtani az érintetteknek. Mindezt klinikai tesztek is igazolják.

» Részletek

Korjelenség vagy betegség? - Idegesség, nyugtalanság, hiperaktivitás

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.