Összes cikk
<< 1   2   3   4   5   6   7   ... >> 18 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

Egész Európában előforduló, ősidők óta ismert, kellemesen savanykás ízű erdei gyümölcs, Magyarországon a mészkerülő fenyvesek, bükkösök és tölgyesek növénye. Régen igen megbecsült élelemnek számított, de nemcsak saját szükségletre szedték, így van ez ma is, az értékes vadon termő gyümölcsöt ma is nagyban gyűjtik.

» Részletek

Fenyérgamandor (Teucrium scorodonia)

Egész Európában elterjedt, Magyarországon ritkán előforduló veszélyeztetett faj, védettséget élvez. Régen erdei zsályának is nevezték, mivel puhán szőrös levelei a zsálya leveleihez igen hasonlatosak. Másik népies elnevezését, a „szarvastehén-gyógyítót” azért kapta, mert megfigyelték, hogy a szarvastehén csak akkor legelte le, ha megsebesült vagy beteg lett. Rokona a szintén vadon termő, külsejében teljesen eltérő sarlósgamandor, melynek felismerését megkönnyíti a levelek tölgyfalevélhez való ...

» Részletek

Festőbuzér (Rubia tinctorium)

Régóta ismert, ma már kissé elfelejtett gyógynövény, a múlt század végéig nálunk is termesztették főleg festék anyagáért. Népies nevei (vörös festőgyökér, festőfű, pirosítófű) arra a tulajdonságára utalnak, hogy színezőanyaga ruha-, arc- és hajfestésre volt alkalmas. Amióta festékanyagát (alizarin) szintetikus úton is előállítják, termesztése megszűnt, a természetben csak szórványosan fordul elő. Több országban ma is gyógynövényként termesztik.

» Részletek

Göcsös görvélyfű (Scrophularia nodosa)

Európában őshonos, régóta ismert és alkalmazott gyógynövény, népies nevei: fekete cseresznye, torokgyíkfű, álarcfű, álarcvirág, bodzacseresznye. Latin nevét onnan kapta, hogy hagyományosan a görvélykór (scrofula: a nyaki nyirokcsomók tuberkulózisa) természetes gyógyszerének számított.

» Részletek

Gombás betegségek elleni háziszerek

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)

» Részletek

Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)

» Részletek

Gyermekbetegségek kiegészítő gyógyfüves kezelése 1. rész

Mottó: „Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért.” (Maurice Mess`egue)

» Részletek

Gyermekbetegségek kiegészítő gyógyfüves kezelése 2. rész

Mottó: „Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló  egészségéért.” (Maurice Mességue)

» Részletek

Gyermekbetegségek kiegészítő gyógyfüves kezelése 3. rész

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mess`egue)  

» Részletek

Gyógyfüvek hasmenés ellen

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.