Összes cikk
<< ...  2   3   4   5   6   7   8   9   10   ... >> 18 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Közönséges boróka (Juniperus communis)

Hazánkban is őshonos örökzöld cserje, népies nevei: töviskés fenyő, borostyán tüske szúrós mivoltára utalnak. Már az ókorban is alkalmazták, később gyógyító értékei eltörpültek a hollandok által felfedezett ginalapnyag jelentősége mellett.

» Részletek

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)

Régóta ismert gyógynövény, népies elnevezései (toroköröme, torokgáncs, békavarfű) arra utalnak, hogy torokgyík ellen is alkalmazták. Egész Európában őshonos, de más földrészeken is meghonosodott. A középkorban a leghatásosabb növényi sebgyógyító szerek között tartották számon.

» Részletek

Közönséges nyír (Betula pendula)

» Részletek

Közönséges spárga (Asparagus officinalis)

A közönséges spárgát már az ókori rómaiak is használták zöldség- és gyógynövényként, hazánkban a XVI. században kezdték termeszteni, népies nevei: nyúlárnyék, istenlovafarka, spáringó. Gyökerének gyógyhatásai mára már feledésbe merültek, kultúrában termesztett hajtásait csak zöldségként fogyasztjuk, vagy lombjáért dísznövényként ültetjük.

» Részletek

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Ősidők óta ismert Európában őshonos gyógynövény, kellemes ízű köhögéscsillapító szirupját a gyermekek is szívesen fogyasztják. Külsőleg rovarcsípések, csaláncsípés okozta fájdalom gyors megszüntetésére alkalmas. Rendkívül szívós növény, gyökerei a kőkemény talajon is áthatolnak, még a betonozott utak repedéseiben is képesek gyökeret ereszteni. Rokon fajai: a réti útifű, a nagylevelű útifű, a magas útifű is használhatók, bár kissé gyengébb ...

» Részletek

Levendula

Alig van még egy gyógynövény, amelyet olyan sokoldalúan lehetne alkalmazni, mint a levendulát. A késő középkor francia parfümkészítői valóságos csodaszerként dicsérték, ugyanis körükben jóval ritkább volt a pestises és kolerás fertőzés. Feltételezhetően a növény antibakteriális és gyulladásgátló, valamint vírusellenes hatásai védték meg őket a fertőzéstől. A sebkezelésben megfigyelhető pozitív tulajdonságait mára tudományosan bizonyították, szintúgy nyugtató, idegrendszert ...

» Részletek

Máj- és epevédelem gyógyfüvekkel

» Részletek

Martilapu (Tussilago parfara)

» Részletek

Mellfeszesítő – kebeldúsító gyógyfüvek

Mottó: „Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért.”   (Maurice Messegue)

» Részletek

Migrén és fejfájás növényi gyógyszerei

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.