Összes cikk
<< ...  3   4   5   6   7   8   9   10   11   ... >> 18 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

» Részletek

Nagy csalán (Urtica dioica)

» Részletek

Napraforgó (Helianthus Annuus)

Ezt a robusztus, vidám növényt – melyet Illyés Gyula „Napraforgók” c. versében a Nap hasonmásainak, a Nap fiainak nevezett – már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A napraforgó név utal arra a tulajdonságára, hogy tányérjai mindig a Nap útját követik. Külön érdekessége, hogy a magok megdöbbentően szabályos, koncentrikus geometriai alakzatba rendeződnek el a tányérban. Ismertebb népies nevei: kenyérvirág, napvirág, tányérrózsa, szotyola.

» Részletek

Női betegségek gyógyfüvei 1. rész

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mess`egue)

» Részletek

Női betegségek gyógyfüvei 3. rész

Mottó: "már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)

» Részletek

Növényi geriátriumok – lassú öregedés

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mess`egue)

» Részletek

Orvosi füstike (Fumaria officinalis)

Egész Eu­ró­pá­ban el­ter­jedt, szán­tó­föl­dek szé­lén, utak men­tén, kö­ves he­lye­ken va­don ter­mő egy­nyá­ri nö­vény. Már az ókor­ban is al­kal­maz­ták víz­haj­tó­ként, szék­re­ke­dés el­len és ep­egyógy­szer­ként. Ké­sőbb hosszú idő­re fe­le­dés­be me­rült, majd a tu­do­mány új­ra fel­fe­dez­te. Né­pies ne­vei: epe­fű, föl­di epe­fű fő­leg ...

» Részletek

Orvosi rebarbara (Rheum officinale)

Kínában, Tibetben honos, nálunk termesztett, nagy termetű, akár 3 m magasra is megnövő évelő gyógynövény. A kínai gyógyászat több mint 3000 éve alkalmazza a máj méregtelenítésére, sárgaság, láz, hasi fájdalmak esetén. A kínai kutatási eredmények szerint az orvosi rebarbara gyökere gátolja a tumorsejtek osztódását.

» Részletek

Orvosi tisztesfű (Stachys officinalis)

Hazánkban is előforduló, ősidők óta ismert gyógynövény, régen egyetlenegy kolostorkertből sem hiányozhatott. Egyéb népies nevei: betonika, babonafű, tarlóvirág, parlagi fű, sebfű stb. Az ókorban mágikus erőt is tulajdonítottak neki, a gladiátorok amulettként viselték sebesülés ellen a cirkuszi játékok során.

» Részletek

Őszi-téli fertőzések, influenza elleni házi szerek

Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.