Összes cikk
<< ...  4   5   6   7   8   9   10   11   12   ... >> 18 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia)

Méltánytalanul elfeledett, a jelenlegi gyógynövénykönyvekből is mellőzött jelentős gyógyhatású növény, népies nevei: fillérfű, pénzesfű, angyalrúgtafű, ínnyújtófű stb. Páter Béla (az első magyar Gyógynövénykutató Állomás vezetője) feljegyzéseiben több helyen említi a fillérfűvel történt sikeres gyógyítások eseteit. Járásképtelenséggel járó betegségek, valamint a visszértágulat megszüntetésében kiváló eredmények mutatkoztak, a betegek ...

» Részletek

Pongyolapitypang (Taraxacum officinale)

Népies nevei: gyermekláncfű, békavirág, barátfű, Vas megyében kákicsnak hívják. Tejnedve miatt sokan összetévesztik a mérgező kutyatejjel – el kellene már felejteni ezt a téves szóhasználatot. A gyermekláncfű a legelterjedtebb és egyik leghasznavehetőbb növény Európában. Gyógyító képességeiről szóló hírneve több mint ezer évre nyúlik vissza, olyan sokféle betegségre használták, hogy szinte hivatalos „orvossággá” vált.  

» Részletek

Réti legyezőfű (Filipendula Ulmaria)

» Részletek

Sédkender (Eupatorium cannabium)

  Magyar népies nevei: kenderpakóca, kunigundafű, vízigyopár, májgyógyítófű, vízikender. Latin nevét a Kr. e. I. században élt perzsa királyról, a gyógyfüvek akkori szakértőjéről, Mithriadész Eupatorról kapta, aki elsőként fedezte fel a növény gyógyító erejét. Angliában Joe Pye-nak nevezik, egy hálás angol beteg nevezte így, akit Joe Pye a sédkenderrel a tífuszból gyógyított ki.  

» Részletek

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

A borbolya Európában őshonos, Magyarországon is sok helyen megtalálható igen mutatós, de szúrós cserje. Mintegy 2500 éve ismeretes gyógyító hatása, az ősi egyiptomiak pestis megelőzésére és lázcsillapításra; a kínai gyógyítók vérhas és hasmenés kezelésére alkalmazták. A XIX. században sok helyen termesztették, de letettek róla, mert a gabonarozsda nevű kórokozó gomba megtámadta és megtizedelte a termést.  

» Részletek

Szekliceimola (Rhapnticum chartamoides)

El­ső­sor­ban a Tá­vol-Ke­le­ten, de a vi­lág több or­szá­gá­ban év­szá­za­dok óta hasz­nált gyógy­nö­vény. A gyö­ke­ré­ből ké­szült ki­vo­na­tok nö­ve­lik a szer­ve­zet vé­de­ke­ző­ké­pes­sé­gét, föld fe­let­ti ré­sze a szar­vas­mar­hák med­dő­sé­gé­nek meg­szün­te­té­sé­re és ta­kar­má­nyo­zás­ra hasz­nál­ha­tó. ...

» Részletek

Szívvédő gyógyfüvek a kertben

Mottó: „Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért.” (Maurice Mess`egue)

» Részletek

Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca)

Igen hatékony, sokoldalú, régóta ismert gyógynövény, mely időnként a feledés homályába merül, vagy csak szűk terápiás hatásterületet tulajdonítanak neki. Kínában „életmeghosszabbító”-ként tisztelik, mivel életerőt visszahozó, életkedvet növelő hatását is megtapasztalták. Népies nevei: erősítőfű, szíverősítőfű, szívfű, torokgyíkfű, oroszlánfark.

» Részletek

Tallózás a növénygyógyászat világából 2006. november

» Részletek

Tallózás a növénygyógyászat világából 2008. február

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.