Összes cikk
<< 1   2   3   4   5   6   7   ... >> 21 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Évezredek óta alkalmazott egyik legfontosabb gyógynövényünk, gyökere valóban édes, ötvenszer édesebb a cukornál. Magyar népies nevei: édesfa, mézgyökér, cukorkóró, mézrudacska. Az idősebb korosztály talán még a szájában érzi gyermekkora kedvelt édességének az ízét, az ánizsos-édes igazi medvecukorízt, melyről talán nem is tudja, hogy azt az édesgyökér főzetének besűrítésével készítették.

» Részletek

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

„Gyomok s giz-gazok gyarló ölén virít a sárga-szép édeskömény. Hagyatkozz bízva az ősi fajára Mert balzsamot rejt e növény: Gyógyírt a szem minden bajára.” (Henry Wadsworth L.)

» Részletek

Egészségesen ősszel is

Próbáljuk ki, milyen ízeket kínál az ősz! Praktikus tippek és finom ízek, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás receptjei összhangban az 5 elemmel.

» Részletek

Élelem az elmének

A mindennapok elképesztő elvárásai, melyek ma már a gyerekekre is ugyanúgy vonatkoznak – mint a túlzsúfolt tanrendek az iskolákban –, nem teljesíthetőek kiváló koncentrációs képesség és kifogástalanul működő memória nélkül. És ki nem növelné szívesen saját vagy gyermeke szellemi képességeit? A megfelelő táplálkozás segítségünkre lesz ebben. Azt is megmutatjuk, hogyan.

» Részletek

Encián, üröm, ezerjófű, csili - a gyomor gyógynövényei

A stressz, a megrázkódtatások gyakran megviselik a gyomrot. Ilyenkor megesik, hogy az illető nem bír enni, és vészesen fogyni kezd.

» Részletek

Erdei deréce (Epilobium angustifolium)

Egész Európában - lomberdőkben, erdőszéleken, tarvágásokon - nagy telepeket alkotó kiemelkedően magas, bíborvörös virágzatú évelő növény. Régen gyógynövényként és zöldségnövényként egyaránt fogyasztották, üdítően kellemes íze miatt étkezési teát is készítettek belőle. Népies neve: csővirág, csővirics, oleanderkóró. 1790- ben Sprengel német botanikus ezen a növényfajon fedezte fel az idegen beporzást.

» Részletek

Fájdalomcsillapító növények a házipatikában

Az emberiség története során mindig is használt gyógynövényeket fájdalomcsillapításra és sérülések gyógyítására. Míg régebben ezeket alkalmazták elsőként, mivel nem léteztek alternatívák, addig ma a lehetőleg mellékhatásmentes megoldást keresők veszik igénybe. A fájdalomterápiában is létezik egy sor olyan gyógynövény, amely megfelelően alkalmazva képes a fájdalmat enyhíteni vagy teljesen megszüntetni.

» Részletek

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

Egész Európában előforduló, ősidők óta ismert, kellemesen savanykás ízű erdei gyümölcs, Magyarországon a mészkerülő fenyvesek, bükkösök és tölgyesek növénye. Régen igen megbecsült élelemnek számított, de nemcsak saját szükségletre szedték, így van ez ma is, az értékes vadon termő gyümölcsöt ma is nagyban gyűjtik.

» Részletek

Fekete berkenye - A csodabogyó

Évtizedek óta folyó kutatások eredményeként nem csak a szakemberek, hanem a laikusok körében is egyre ismertebbé válik az a tény, hogy a táplálékainkban előforduló ún. szabad gyökök a sejtműködések akadályai, a sejtek anyagának tönkretevői, következésképp valamennyi degeneratív folyamat és rosszindulatú daganat legfontosabb előidézői. Ennek természetesen egyenes következménye volt az, hogy a kutatások meginduljanak olyan bioaktív növényi anyagok felfedezése felé, amelyek a szabad gyököket megkötik. Ezért ...

» Részletek

Fenyérgamandor (Teucrium scorodonia)

Egész Európában elterjedt, Magyarországon ritkán előforduló veszélyeztetett faj, védettséget élvez. Régen erdei zsályának is nevezték, mivel puhán szőrös levelei a zsálya leveleihez igen hasonlatosak. Másik népies elnevezését, a „szarvastehén-gyógyítót” azért kapta, mert megfigyelték, hogy a szarvastehén csak akkor legelte le, ha megsebesült vagy beteg lett. Rokona a szintén vadon termő, külsejében teljesen eltérő sarlósgamandor, melynek felismerését megkönnyíti a levelek tölgyfalevélhez való ...

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.