A szélütés megelőzése testmozgással

Minden megtett lépés számít! – ez a Német Stroke-társaság jelszava. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a legfontosabb egészségmegőrző „eljárás” a testmozgás.  
» Részletek

Az amerikaiak 75%-a nem érti a gyógyszerek engedélyezésének elveit

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.
» Részletek

A műanyag konyhai eszközök is veszélyesek!

Aki szeretné elkerülni a mikroplasztik részecskék okozta kockázatot, gondoljon a poliamid alapanyagú konyhai eszközökre, pl. műanyag kanalakra, habverőkre stb. Ezekből a poliamid átjuthat az élelmiszerekbe.  
» Részletek

In memoriam

Krajczár Tibor
1945 – 2020

  Szerkesztőségünk mély fájdalommal búcsúzik Krajczár Tibortól, aki életének 74. évében, január 9-én elhunyt. Temetése január 22-én, 10 órakor lesz a mendei temetőben. Tibor magazinunk indulása óta volt a kiadó főkönyvelője. ...
» Részletek

Spirituális est a túlvilágról

    Budapestre érkezett és vasárnap este a Kongresszusi Központban tart előadást Dr. Eben Alexander idegsebész, akinek a túlvilági tapasztalatairól szóló könyvei Magyarországon is rendkívül népszerűek. Előadását a lapunknak is többször nyilatkozó, ...
» Részletek

A várható életkor harmadik éve jelentősen csökken az Egyesült Államokban

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.
» Részletek

A stressz már a gyermekszobát is elérte

Egy európai uniós felmérés szerint az általános iskolai korosztály rendszeresen kimerült, nehezére esik a figyelem-összpontosítás.  
» Részletek

Cyberhondria

Hipochondriás emberek már az ókorban is voltak, de valószínűleg soha nem kaptak annyi lehetőséget, hogy fokozzák félelmeiket és szorongásaikat, mint napjainkban.  
» Részletek

Jó hatással van a szájüreg egészségére a fokhagyma

Dr. Wolf Schillinger német fogorvos cikke szerint a szájnyálkahártya gyulladásainak és sérüléseinek, valamint a fogágybetegség (parodontitis) kezelésében a fokhagyma hatékony alternatívája lehet az antibiotikumoknak.  
» Részletek

A szív és a vesék kapcsolata

Az európai lakosság kb. 15-20%-a valamilyen fokú vese elégtelenségben szenved. A betegség lényege, hogy a vesék nem képesek kellő mértékben méregteleníteni aszervezetet.  
» Részletek

A szomorú zene jót tesz a depresszióban szenvedőknek

A depresszióban szenvedők kedvelik a szomorú, melankolikus zenét. Ez paradoxnak hangzik, de a University of Southern California kutatói utánajártak a jelenségnek. 76 egyetemi hallgatót vontak be a kísérletbe, akiknek kb. 50%-a klinikai depresszióban szenvedett.  
» Részletek

Csontimplantátumok 3D-nyomtatással

A német Frauenhofer Intézet más, európai partnerekkel együttműködve speciális, kifejezetten csontimplantátumok készítésére alkalmas 3D-nyomtatási eljárást fejlesztett ki.  
» Részletek

Parkinson-kór: az éneklés és a sport pozitív hatású

A rendszeres éneklés hatására javul a betegek pulzusa, vérnyomása, és csökken a stresszhormonok szintje a Parkinson-kórban szenvedőknél – jelentették be amerikai kutatók.  
» Részletek

Több mint 1100 ismeretlen anyagot tartalmaznak a műanyagok

A műanyag termékek rengeteg azonosítatlan összetevőt tartalmaznak – állapították meg a Frankfurti Egyetem kutatói.  
» Részletek

Zöld teával az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia ellen

A zöld tea egészségvédő hatása közismert, azt azonban csak nemrégiben fedezték fel, hogy az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok ellen is hatásos lehet.  
» Részletek

Az energiaitalok egészségügyi kockázatot jelentenek

Minden ötödik iskoláskorú gyermek rendszeresen fogyaszt energiaitalokat, ami komolyan veszélyezteti egészségüket.  
» Részletek

Álmatlanságot okoz a nikotin

Alvásunkat nemcsak a kávé és az alkohol képes elrabolni, hanem a nikotin is – állapították meg a Florida Atlantic University kutatói.  
» Részletek

A sötét étcsokoládé csökkenti a vérnyomást

A kakaó rendkívül gazdag növényi hatóanyagokban. Az ismert 300 alkotóelem közül több bizonyítottan egészségvédő hatású. Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, és minél alacsonyabb a cukortartalma, egészségügyi hatásai ...
» Részletek

Nekrológ

  2019. november 25-én hajnalban itt hagyott bennünket hazánk legidősebb természetgyógyásza, NAGY IMRE.
» Részletek

Az üdítőitalok cukortartalma országonként változik

Németországban egy fél liter Fanta vagy Sprite 45,5 g cukrot, Nagy-Britanniában ennél jóval kevesebbet (23, illetve 16,5 g) tartalmaz. A brit Tonic Waterben (Schweppes) 45%-kal kevesebb cukor van, mint ugyanennek a terméknek a német változatában.    
» Részletek

Közelgő események

EseményMikor?Hol?
Sansz-Estek2020. 01. 23 19:00Budapest
Kusetté Rockabilly Night2020. 01. 31 21:00Budapest
100 Tagú cigányzenekar: 35 éves Jubileumi koncert2020. 02. 09 19:00Budapest
SZEPES MÁRIA AKADÉMIA 2020. február2020. 02. 12 18:00

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.