Shiatsu

A fa elem kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is. Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A fa elemhez testi szinten az epehólyag és a máj, valamint az ízületek tartoznak. A kezeléssel a két szerv, illetve az ízületek működésével kapcsolatos minden probléma enyhíthető. Lelki-szellemi vonatkozásban a fa energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: türelem, barátságosság, jó döntésképesség, tettrekészség, kitartás. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve a harag és a frusztráltság túlzott jelenlétével jellemezhető.

 

 

A kezelés menete

• a láb lazítása,
• meridiánkezelés,
• lábfejkezelés,
• fontos pontok a nyakon és a fejen.

 

 

Elhelyezkedés

Társunk helyezkedjen el kényelmesen, hanyatt fekvésben, mi pedig üljünk mellé. Finoman, lassan tegyük tenyerünket a hasára és kapcsolódjunk össze a légzésével. Hagyjuk belégzéskor emelkedni, kilégzéskor visszasüllyedni a kezünk. Ne emeljük és ne nyomjuk a hasat, csak engedjük a pulzálást megtörténni. Néhány lélegzetvételnyi ideig maradjunk így.

 

 

Lábkörzés

Fogjuk meg társunk lábát behajlítva a térd alatt és bokánál. Saját, kívül lévő lábunkat tegyük a medence mellé talpra, a másikkal térdeljünk társunk felé fordulva, hogy térdeink egymás mellé kerüljenek. Végezzünk körzést mindkét irányba. Lazán, mégis dinamikusan mozogjunk, s közben tartsuk biztonságosan a lábat, hogy társunk elengedett lehessen.

 

 

Epehólyag-meridián

Tegyük társunk talpát a matracra a térde mellé, a behajlított lábat döntsük rá a másikra. Az epehólyag-meridián lefutását a külső oldalvonalon, a nadrágvarrással azonos helyen találjuk. Egyik kezünket helyezzük a csípőre, ez lesz az érintő kezünk, ami a folyamatosságot és állandóságot képviseli. A másik a dolgozó kéz, amivel végigkövetjük a meridián vonalát.

 

 

Tenyérnyomások

A comb kezdetétől lefelé haladva erőteljes tenyérnyomással kezeljük a meridiánt. Tenyerünk simuljon rá az érintett területre, és hosszan tartsuk ki a nyomásokat. Ne erővel, hanem dőléssel, testsúlyunk áthelyezésével dolgozzunk. Ha leértünk a bokához, ismételjük meg még egyszer. A jóleső nyomások a fa energia áramlását teszik szabaddá.

 

 

Pontnyomások

Folytassuk a kezelést ismét föntről, most hüvelykujjnyomásokkal. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy társunknak jólesik. A kilégzéssel összhangban haladjunk. Legalább három-négy pontot érintsünk a combon és a lábszáron is.

 

 

Májmeridián

A fa-átváltozási fázis jin meridiánja a láb belső oldalvonalán fut, lentről fölfelé. A lábfejet tegyük közel a nyújtott lábhoz, és óvatosan engedjük a térdet oldalra kidőlni. Helyezzünk alá megfelelő nagyságú párnát, hogy kényelmes legyen. Érintő kezünket tegyük a lábfejre, a másikkal kezdjünk tenyérnyomásokat a bokától a lágyékig. Lassan változtassuk kezünk helyét, mindig a kilégzéssel összhangban.

 

 

 

Ujjnyomások

A térdtől egy tenyérnyivel lejjebb kezdjük el az ujjnyomásokat. Az elülső és a hátsó oldal határán haladjunk fölfelé. A májmeridián energiájának támogatása a kreativitást is erősíti.

 

 

Fontos pontok a lábfejen

Üljünk a lábfejhez. Erőteljesen, hosszan kitartott szorításokkal kezünkkel „ölelgessük” meg az egész lábfejet. Az epehólyag-meridián pontjait a külső bokától a 4. lábujjig érinthetjük. A máj áramlása a nagylábujj szélétől indul, és onnan folytatódik a képen látható módon. Kezeljük ezeket a pontokat kitartóan, figyelmesen. Engedjük, hogy intuíciónk vezessen, minden pontnál próbáljuk megérezni a változást. Vigyázzunk, némelyik igen érzékeny lehet. Kezeljük a másik lábfejet és a lábat ugyanígy.

 

 

A fa energia a nyakon

Fordítsuk el a fejet és nyújtsuk meg a nyakat oldalt. Tartsuk hosszan ezt a jóleső mozdulatot. A nyakszirtcsonttól a vállig kövessük hüvelykujjnyomással  az epehólyag-meridián pontjait. A másik oldalon ismételjük a  kezelést.

 

 
 

 

A fej pontjai

Helyezzük a fejet finoman az ölünkbe. A külső szemzugtól a fülcimpáig húzódó vonalon találhatók a további fontos pontok. Mindkét oldalon érintsük őket.

 

 

Befejezés

Hosszan tartó, finom érintéssel fejezzük be a kezelést a szemen, ami a fa elemhez tartozó érzékszervünk.

 

Madocsai Eszter Fotók: Bencze László
XVIII. évfolyam 6. szám

Címkék: fa elem kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.