Shiatsu

A felfázás kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is. Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából.

 

A shiatsu szemlélete szerint a felfázás és a húgyúti fertőzések belső oka a hólyag- és a veseenergia  gyengesége. Ha ez a blokkoltság fennáll, akkor válunk érzékennyé a külső hatásokra, s leszünk kevésbé ellenállóak a hideggel és a bakteriális fertőzésekkel szemben. A kezelés tehát a hólyag- és a vesemeridián erősítését célozza.

 

A kezelés menete a következő:

• a derék és a keresztcsont,
• a lábszár,
• a talp,
• a lábfej,
• a has.

 

 

 

A medence

Kezdjük a kezelést hason fekvésben. Így a hólyagmeridián medencei szakaszát kényelmesen elérjük. Dörzsöljük össze jó erősen a kezünket, melegítsük fel a tenyereket. Egyiket tegyük a derék fölé, másikkal végezzünk simításokat föntről lefelé. Laza tenyérrel és ujjakkal lassan toljuk kezünket néhányszor a deréktól a keresztcsontra. Ugyanígy nyújtsuk és lazítsuk el az izmokat mindkét oldalon. Végezzük el a simítást a deréktól egészen a comb kezdetéig.

 

  

 

A pontok kezelése

A gerinc deréktáji szakaszán és a keresztcsonton a középvonaltól két-két ujjnyira találjuk a hólyagmeridián pontjait. Kezeljük ezeket ujjnyomással, párhuzamosan a két oldalon, föntről lefelé haladva. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, azután lassan erősödő nyomással, a partner kilégzésekor mélyítsük az ujjunkat. Ha érezzük, hogy jólesik a partnerünknek, több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki.

 

 

 

Ügyeljünk a testtartásra

A pontnyomások közben figyeljünk magunkra is: kényelmes, laza testtartással kezeljünk, a testsúlyunkat használva. Ha hatnyolc pontot érintve leértünk a keresztcsont aljáig, ismételjük meg a pontnyomásokat föntről lefelé. Figyeljük meg a finom változást: másodszorra biztosan könnyebben nyílnak meg a pontok.

 

 

 

Lábszármelegítés

Üljünk a lábszár mellé és hajlítsuk föl. Kicsit megforgatva győződjünk meg arról, hogy laza és elengedett. Egyik kezünk biztonságosan tartsa a bokát, másikkal dörzsölgessük hosszan, erősen a hátsó oldalt. A melegítés és a láb fordított helyzete a hólyagmeridiánban az energiaáramlás folyamatosságát segíti.

 

 

Hatásos pontok

Helyezzük el a lábfejet kényelmesen a combunkon, esetleg a talajon. A sarok kifelé, az ujjak befelé nézzenek. A vesemeridián kezdőpontját a képen jelölt helyen érinthetjük. Tegyük rá először a tenyerünket, és támaszkodással adjunk jóleső nyomást a talpra. Majd kezeljük ezt a pontot ujjnyomással is. Hosszan tartsuk ki, éberen figyeljük a kezünk alatt a lazulást.

 

 

Finom ütögetés

A belső boka és a sarok közötti területet a lazán behajlított ujjak középső ujjperceivel vagy ujjvégekkel ütögessük meg. A másik kezünk a külső oldalon, biztonságos tartással simuljon rá a lábfejre. Laza csuklóval, hosszan ütögessük ezt a területet. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl erős az impulzus. A vesemeridián fontos pontjait kezeljük itt. A másik oldalon ismételjünk mindent ugyanígy: dörzsölgessük a lábszárat, kezeljük a pontot a talpon és ütögessük a boka és a sarok közötti területet.

 
 

 

A has alsó része

Kérjük meg a partnerünket, hogy forduljon hanyatt. Terítsünk rá meleg takarót. Finom érintéssel tegyük a kezünket a szeméremcsont és a köldök közötti területre. Kérjük meg, hogy lélegezzen a tenyerünkbe. Maradjunk így néhány lélegzetvételnyi ideig.

 

 

Ezt ne hagyjuk ki

A köldök alatt kétujjnyival keressük meg az „energia tengere” nevű pontot. Lassan erősödő nyomással, egymásra tett hüvelykujjakkal mélyen, hosszan nyomjuk ezt a pontot, így segítve a hólyag energiaellátását.

 

 

Önmagunk kezelése

Felfázás és húgyúti fertőzések esetén a lábszár és a lábfej pontjait magunknak is könnyedén kezelhetjük, kiegészítve ezzel az egyéb gyógymódokat.

 

Madocsai Eszter, Fotók: Bencze László
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: felfázás kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.