Shiatsu

A fém elem kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.

 

Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A fém elemhez testi szinten a tüdő és a vastagbél tartozik. Kezelésével az ezekkel a szervekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők. Lelkiszellemi vonatkozásban a fém energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: őszinteség, pozitív beállítottság, a dolgok befogadása és elengedése, kapcsolatainkban a közelengedés és a távolságtartás megfelelő váltakozása. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve a szomorúság, depresszió, elszigetelődés túlzott jelenlétével jellemezhető.

 

A kezelés menete

• a vastagbél és a tüdő érintése,
• a kar lazítása,
• a tüdőmeridián,
• a vastagbél-meridián,
• ujjak,
• karhúzás.

 

A vastagbél érintése

Társunk helyezkedjen el kényelmesen hanyatt fekvésben, mi pedig üljünk mellé. Lassan, finoman tegyük két tenyerünket a has két oldalára, a csípőlapát mellé, a vastagbélre. Kapcsolódjunk össze társunk légzésével. Hagyjuk belégzéskor emelkedni, kilégzéskor visszasüllyedni a kezünk. Az érintésünk legyen finom, megnyugtató. Képzeljük el, hogy a vastagbél ellazul kezünk alatt. Néhány percet maradjunk ebben az érintésben.

 

 

Nyomás a mellkason

Lassú, nyugodt mozdulattal emelkedjünk föl térdelésbe. Két kezünkkel érintsük meg a kulcscsont alatti részt és a vállgödör területét. Kilégzésre óvatosan helyezzük rá a testsúlyunkat. Érzékeljük közben, mennyi súly esik jól partnerünknek. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki, ha lehet, közben erősítsük a nyomást. A kulcscsont alatt kezdődik a tüdőmeridián, ez fontos pont a tüdő energiájának aktiválásához.

 

 

A kar lazítása

Fogjuk meg a kart és tartsuk biztosan, határozottan a kézfejnél fogva, hogy társunk teljesen elengedhesse. Finoman nyújtsuk meg fölfelé, enyhén rázogassuk. Az igazi lazaságot akkor tapasztalhatjuk, ha társunk picit sem tartja, hanem segít a mozgatásban. Ezután tegyük le a kart a törzs mellé kb. 45 fokos szögben, a tenyeret fölfelé fordítva, majd ereszkedjünk vissza a kar mellé ülő helyzetbe.

 

 

A tüdőmeridián

A fém átváltozási fázis jin meridiánja a kar belső oldalán, a hüvelykujj felé futó vonalon található. Érintő kezünket tartsuk a vállon, másik, aktív kezünkkel tenyérnyomásokkal haladjunk végig a karon a csuklóig. Tenyerünk simuljon rá az érintett területre, és hosszan tartsuk ki a nyomásokat. Ne erővel, hanem dőléssel, testsúlyunk áthelyezésével dolgozzunk.

 

 

 

Pontnyomások

Folytassuk a kezelést ismét a válltól kezdve, most hüvelykujjnyomásokkal. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan indítsuk. Először finoman érzékeljük a helyet, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy ez társunknak jólesik. A kilégzéssel összhangban haladjunk. Legalább négy-öt pontot érintsünk a csuklóig. 

 

  

 

Hüvelykujj

A tüdő meridiánja a hüvelykujjon végződik. Először masszírozzuk meg a hüvelykpárnát. Nagy felületen érintve, különböző fogásokkal adjunk jóleső nyomásokat. Majd a hüvelykujj alapízületét két oldalról szorítsuk össze. Ismételjük meg a nyomást kicsit feljebb, az első ujjpercen, majd haladjunk tovább egészen a körömágyig, s itt tartsuk ki két-három lélegzetvételnyi ideig.

 

  

 

„A nagy megsemmisítő”

A vastagbél- meridián a mutatóujjon kezdődik. Kezeljük az előzőhöz hasonlóan, de a körömágytól az ujj töve felé haladva. Az 1. és 2. kézközépcsont találkozásánál találunk egy fontos pontot, ami erősen lazító, a fájdalmat „megsemmisítő” hatású. Kilégzésre lassan, a felületre merőlegesen végezzük a nyomást, és tartsuk ki több lélegzetvételnyi ideig. Ha a kitartott nyomás alatt lazulást érzünk, a következő kilégzésnél menjünk egy hajszálnyit mélyebbre. Figyelem: ezt a pontnyomást várandósság esetén ne alkalmazzuk!

 

 

A vastagbél-meridián

Lazítgassuk át ismét a kart és fektessük vissza a talajra, most a tenyeret lefelé fordítva. A fém elem jang meridiánjának pontjait a mutatóujjtól a vállcsúcsig tartó vonalon, a kar külső oldalán találjuk. A vastagbél-meridiánt tenyérnyomással kezeljük. Lassan haladjunk, mindig a kilégzés fázisban mélyítsük a nyomásokat.

 

 

 

 

Karhúzás

Térdeljünk partnerünk feje mögé, és a csuklóknál fogjuk meg a karjait. Lassan húzzuk magunk felé, és próbáljuk megérezni, hol van a nyújtás határa. Kilégzésre kissé erősítsük a húzást és tartsuk ki hosszan, négy-öt lélegzetvételnyi ideig. Ez a mozdulat csak akkor lesz igazán hatásos, ha társunk közben nem nyújtózkodik, hanem ellazultan átadja magát ennek a kellemes érzésnek. Üljünk át a másik karhoz, és végezzük el a tüdő- és a vastagbél-meridián kezelését ezen az oldalon is.

 

Madocsai Eszter, Fotók: Bencze László
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: fém elem kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.