Shiatsu

A föld elem kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.

 

Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A föld elemhez testi szinten a gyomor, a lép, a hasnyálmirigy és a nyirokkeringés tartozik. A kezeléssel az ezekkel a szervekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők. Lelki-szellemi vonatkozásban a föld energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: alapvető bizalom az életben, stabilitás, önbizalom, lelki tartás. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az aggodalom, bizonytalanság, féltékenység túlzott jelenlétével jellemezhető.

 

A kezelés menete

• a gyomor és a lép érintése,
• meridiánkezelés,
• a lábfej kezelése,
• lábhintáztatás,
• a másik lábfej és láb kezelése.

 

 

A gyomor érintése

Társunk helyezkedjen el kényelmesen, hanyatt fekvésben, mi üljünk mellé, a bal oldalához. Finoman, lassan tegyük tenyerünket a has fölső részére, a gyomorra, és kapcsolódjunk össze a légzéssel. Hagyjuk belégzéskor emelkedni, kilégzéskor visszasüllyedni a kezünk. Érintésünk legyen finom, megnyugtató. Képzeljük el, hogy a gyomor ellazul kezünk alatt.

 

 

A lép érintése

Tartsuk kezünket továbbra is a gyomor területén, miközben a másikat tegyük a bal bordaív alá, a lépre. Kapcsolódjunk össze ezzel a területtel is. Néhány percet maradjunk ebben a két érintésben. Figyeljük, ahogy kezünk elengedetté válik, és alatta a két szerv egyre jobban átveszi ezt a lazaságot.

 

 

Lábkörzés

A térd alatt és a bokánál tartva emeljük meg az egyik lábat. A saját kívül lévő lábunkat tegyük a medence mellé talpra, a másikkal térdeljünk társunk feje felé fordulva. Egymás mellé kerül a két térd. Végezzünk körzéseket mindkét irányba. Saját testünkkel is mozogjunk. Tartsuk biztonságosan a lábat, hogy társunk elengedett lehessen.

 

 

 

Nyújtás

Állítsuk meg a körzést. Közelítsük a combot a mellkashoz, a lábszárat a combhoz. Próbáljuk megérezni, hol van a nyújtás határa, majd várjunk meg egy belégzést. Kilégzésre kissé erősítsük a nyomást, és tartsuk ki néhány lélegzetvételnyi ideig. 

 

 

 

Gyomormeridián

Tegyük a lábat a talajra úgy, hogy kissé befelé forduljon, mert a gyomormeridián vonalát így tudjuk a legkönnyebben elérni. Támasszuk meg a lábfejet lábunkkal, vagy ha ez kényelmetlen, tegyünk rá egy párnát. A comb elülső és oldalsó részének határvonalán találjuk a gyomor pontjait. Érintő kezünk a csípőn nyugszik, a másikkal, dolgozó kezünkkel tenyérnyomásokat adunk a térd felé haladva. Nem erővel, hanem testsúlyunk áthelyezésével, kilégzéskor adjuk a nyomást. A lábszáron a sípcsont mellett, az izmon haladjunk a bokáig.

 

  

 

Pontnyomások

Folytassuk a kezelést hüvelykujjnyomásokkal a combtól a bokáig. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. A hüvelykujjunkat tegyük ezen az elképzelt vonalon arra a helyre, ahol érezzük, hogy jól fog esni. Kilégzésre, lassan, a felületre merőlegesen végezzük a nyomást, és tartsuk ki több lélegzetvételnyi ideig. Ha a kitartott nyomás alatt lazulást érzünk, a következő kilégzésnél menjünk egy hajszálnyit mélyebbre.

 

 

 

Lépmeridián

A föld elem jin meridiánját csak tenyérrel érintjük. Hajlítsuk be a lábat és fordítsuk kissé kifelé a térdet, majd támaszszuk meg egy párnával. A jin energia lentről fölfelé áramlik. Először finoman érzékeljük a helyeket, s csak akkor mélyítsük a tenyérnyomást, ha érezzük, hogy társunknak ez jólesik. A kilégzéssel összhangban haladjunk. Legalább négy-öt nyomást adjunk a térdig, és ugyanennyit a comb belső oldalán.

 

 

Folytassuk a lábfejen

A lábfej kezdeténél, a két ín közötti mélyedéstől folytatódik és a második lábujj külső széléig tart a gyomormeridián áramlása. Kezeljük ezeket a pontokat az ismert módon. Figyeljük, hogyan lazul a szövet az ujjunk alatt. A pontnyomások végén a 2. lábujjat fogjuk a hüvelyk- és mutatóujjunk közé, és forgassuk, mozgassuk meg. Összenyomásokkal is frissítsük fel a gyomor energiaáramlását itt, a meridián végpontján.

 

 

 

A lép pontjai

A nagylábujj szélén kezdődik a lépmeridián. Ezt az ujjat is masszírozzuk meg erőteljesen, jólesően. A lép pontjait a körömágy szélétől a belső bokáig tartó vonalon találjuk. Keressünk itt is jóleső helyeket, ahol a hosszan kitartott nyomás lazulást teremt.

 

 

 

Lábhintáztatás

Álljunk a lábakhoz, kissé emeljük meg őket bokánál. Lazán hintáztassuk mindkettőt nyújtott karral, jobbra-balra. Kis mozgással kezdjük, találjunk egy jó ritmust. Ha érezzük, hogy elengedett a láb, és jólesne erősebben is, próbáljuk ki nagyobb lendülettel. Ez legtöbbször nagyon kellemes partnerünknek, ezért folytassuk néhány percig kitartóan a hintáztatást. Közben figyeljünk a derekunkra, úgy hajoljunk előre, hogy minél kevésbé legyen megerőltető Üljünk át a másik lábhoz, és végezzük el a kezelést ezen a lábfejen is, majd ismételjük a lábon a körzést és a nyújtást, valamint a gyomor- és a lépmeridián kezelését.

 

Madocsai Eszter Fotók: Bencze László
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: föld elem kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.