Shiatsu

A tűz elem kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is. Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A tűz elemhez testi szinten a szív, a vérkeringés, a vékonybél és a felszívódás tartozik. A kezeléssel az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők. Lelki-szellemi vonatkozásban a tűz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: szeretetre, intimitásra való képesség, tudatosság, jó felfogóképesség, belátás, világos beszéd. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve az ingerlékenység, a hangulatiérzelmi ingadozás túlzott jelenlétével jellemezhető.

 

A kezelés menete

• a has és a mellkas érintése,
• a kar lazítása,
• meridiánkezelés,
• a kéz kezelése,
• lábfeszítés.

 

A vékonybél érintése

Társunk helyezkedjen el kényelmesen, hanyatt fekvésben, mi pedig üljünk mellé. Finoman, lassan tegyük tenyerünket a has közepére, a vékonybélre, és kapcsolódjunk össze a légzésével.
Hagyjuk belégzéskor emelkedni, kilégzéskor visszasüllyedni kezünk. Érintésünk legyen finom, megnyugtató. Képzeljük el, hogy a vékonybél ellazul a kezünk alatt.

 

 

A szív érintése

Tartsuk kezünket továbbra is a hason, miközben a másikat tegyük a mellkas közepére, a szívre. Kapcsolódjunk össze a szívdobogással. Néhány percet maradjunk ebben a két érintésben. Figyeljük, ahogy a szív megnyugszik, és elengedetté válik az egész mellkas.

 

 

A kar lazítása

Fogjuk meg a kart és emelkedjünk fel térdelésbe. Tartsuk a kart biztosan, határozottan a kézfejnél fogva, hogy társunk teljesen elengedett lehessen. Finoman nyújtsuk meg fölfelé, enyhén rázogassuk. Az igazi lazaságot akkor tapasztalhatjuk, ha társunk picit sem tartja, ha nem segít a mozgatásban. Ezután tegyük le a kart a fej mellé, a tenyeret felfelé fordítva és ereszkedjünk vissza társunk mellé, ülő helyzetbe.

 

 

A szívmeridián

A hónaljtól a kisujjig húzódó vonalon érhetjük el a szív pontjait. Egyik kezünket helyezzük a hónaljra, a másikkal tenyérnyomásokkal haladjunk végig a szívmeridiánon. Tenyerünk simuljon rá az érintett területre, és hosszan tartsuk ki a nyomásokat. Ne erővel, hanem dőléssel, testsúlyunk áthelyezésével dolgozzunk.

 

  

 

Pontnyomások

Folytassuk a kezelést ismét a hónaljtól, most hüvelykujjnyomásokkal. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy társunknak jólesik. A kilégzéssel összhangban haladjunk. Legalább négy-öt pontot érintsünk a csuklóig.

 

  

 

A vékonybél-meridián

Térdeljünk följebb, óvatosan döntsük oldalra társunk fejét, és fektessük a karját a homlokára. A tűz elem jang meridiánjának pontjait a kisujjtól a kar hátsó ívéig tartó vonalon találjuk. A vékonybél-meridiánt pontnyomással kezeljük a csuklótól, az alkaron a csont mellett, a felkaron a hátsó oldalon. Lassan haladjunk, mindig a kilégzés fázisban mélyítsük a nyomásokat.

 

   

 

A kéz pontjai

Üljünk társunk mellé kényelmes távolságban, hogy keze a kezünkbe kerüljön. A képen látható helyeken végezzünk hüvelykujjal lassan erősödő nyomásokat a szív és a vékonybél pontjain. A tűz átváltozási fázis harmóniába kerülését ezekkel a pontnyomásokkal intenzíven segítjük.

 

 

A kisujj kezelése

Fogjuk meg a kisujjat két oldalról a tövénél és szorítsuk össze. Tartsuk ki a nyomást két lélegzetvételnyi ideig. Ismételjük kicsit feljebb az első ujjpercen, majd haladjunk tovább egészen a körömágy végéig.

 

 

 

A lábak feszítése

Térdeljünk a lábakhoz. Emeljük föl a két lábat térdnél behajlítva. Tartsuk egymás mellett őket és emeljük tovább a mellkashoz. Figyeljük meg a rugalmassági határt, hogy milyen közel tud kerülni a törzshöz. Várjuk meg a belégzést, és kilégzésre lassan, finoman dőljünk rá a lábakra. Ne erőltessük a feszülést, csak addig nyomjuk a lábakat a mellkashoz, amíg még jólesik társunknak. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki ezt az összegömbölyödött helyzetet. Az ellenkező oldalon, a másik karon és kézen is végezzük el a meridiánkezeléseket tenyér- és ujjnyomással.

 

  

 

Utolsó érintés

Üljünk vissza a törzs mellé, és érintsük ismét a has és a mellkas közepén a vékonybelet és a szívet. Hasonlítsuk össze az észlelt állapotot a kezelés elején tapasztalttal.

 

 

Madocsai Eszter, Fotók: Bencze László
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: shiatsu, shiatsupraktikák, tűz elem kezelése

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.