Shiatsu

A víz elem kezelése

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.

 

Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából.

 

A shiatsu világában a kínai gyógyászathoz tartozó öt elem, más néven az átváltozási fázisok elméletét is használjuk. A víz elemhez testi szinten a hólyag, a vese, a szaporítószervek és a hormonrendszer tartozik. Shiatsu-kezeléssel az ezekkel kapcsolatos problémák enyhíthetők. Lelki-szellemi vonatkozásban a víz energia harmóniája a következő kulcsszavakkal jellemezhető: nyugalom, megfontoltság, tudatosság, kezdeményezőkészség, bátorság, életerővel telítettség. A diszharmonikus állapot ezek hiányával, illetve a különböző félelmek túlzott jelenlétével jellemezhető.

 

A kezelés menete

• a hát lazítása,
• a hólyagmeridián,
• a comb,
• a talp,
• vesemeridián.

 

A vese érintése

Helyezkedjünk el kényelmesen. Érintsük meg a két vese területét, és kapcsolódjunk össze társunk légzésével. Figyeljük meg, ahogy emelkedik és süllyed a kezünk. Érintésünk legyen finom, megnyugtató. Képzeljük el, hogy a vese ellazul a kezünk alatt. Néhány percet maradjunk ebben az érintésben.

 

 

A hát lazítása

Tegyük a két kezünket a hát közepére. Társunk kilégzésekor adjunk finom, de erőteljes nyomást a lapockák közé. A kilégzés végéig tartsuk ki, majd kicsit lejjebb ismételjük. Haladjunk a tenyérnyomásokkal egészen a keresztcsontig. A shiatsu- kezelést azért végezzük a földön, matracon, mert így tudjuk a nyomásokat nem izomerővel, hanem támaszkodással adni.

 

 

 

A keresztcsont

Aktivizáljuk a keresztcsontot ütögetéssel. Apró, finom mozdulatokkal kezdjük. Ha úgy érezzük, ez jólesik társunknak, próbáljuk erősíteni az impulzusokat. Ujjvégekkel vagy lazán behajlított ujjakkal csináljuk. Ez fontos területe a víz energiának, és sok feszültség jellemzi. A ütögetéstől ellazulnak a kemény izmok.

 

 

 

Pontnyomások

A háton a hólyagmeridián a középvonaltól kétujjnyira lévő vonalon, a csigolyák harántnyúlványai között található. Az ujjméretek mindig társunk testarányaihoz igazodnak. A meridiánon található pontok kiválóan alkalmasak a víz energia harmonizálására. Mindkét oldalt egyszerre érintsük, föntről lefelé haladva a derékig. Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ujjainkat a pontokon. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl erős a nyomás! Mindig a társunk légzésritmusával összhangban lépjünk a következő pontra.

 

 

 

A comb

Folytassuk a hólyagmeridián kezelését a hozzánk közelebb eső combon. Az érintő kezünk  simuljon a keresztcsontra. A másik kéz hüvelykujjával adjunk nyomásokat a comb középvonalán a térdhajlatig. Ne erőlködve, hanem kényelmesen, dőléssel dolgozzunk, a kilégzéssel összhangban.

 

 

A pezsgő forrás

Üljünk a lábfejhez. A talpon, a 2. ujj vonalában, a talppárna alatt találjuk meg a pezsgő forrás nevű pontot. Ez a vesemeridián kezdőpontja, a nyugalmat, ellazulást, a feszültségek oldódását teremti meg testi és lelki szinten egyaránt. Lassan kezdjük a pontnyomást, s csak akkor mélyítsük, ha érezzük, hogy jólesik társunknak. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

 

 

A vesemeridián

A lábszár belső oldalán, lentről fölfelé fut a vesemeridián. Kövessük ezt a vonalat  pontnyomással Kezdjük a boka és a sarok közötti ponton, majd a boka mögött haladjunk fölfelé a térdig. A pontnyomást mindig lassan indítsuk. Csak akkor erősítsük a nyomást, ha érezzük a befogadást. Vigyázat! A talpon  lévő pontot és a boka mögöttit várandósság esetén ne kezeljük. A másik talpat, a lábszárat és a combot kezeljük ugyanígy.

 

    

Madocsai Eszter, Fotó: Bencze László
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: shiatsu, shiatsupraktikák, víz elem kezelése

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.