Shiatsu

Csecsemők kezelése - Babashiatsu I.

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is. Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A babák jó közérzetét, harmonikus fejlődését nagyon hatékonyan segíthetjük shiatsu kezelésekkel. Sorozatunk korábbi cikkei nyomán már jól ismerjük a felnőtteken alkalmazott technikákat. A kisgyermekek kezelésénél is hasonló, de sokkal finomabb nyomásokat használunk. A kezelések menetét, mozdulatainkat továbbra is a meridiánok lefutása határozza meg. Mivel a babákat is ruhában masszírozzuk, nem kell hozzá különösen meleg, a kezeléshez a nap bármelyik pillanatában hozzáfoghatunk. Jó, ha a babashiatsu minden fázisát énekkel, mondókával vagy a kicsivel folytatott beszélgetéssel kísérjük.

 

 

Elhelyezkedés

Fektessük magunk elé a babát a földön egy takaróra vagy az ágyunkra. Esetleg a képen látható módon a combunkra is fektethetjük, ha még kicsi, és kényelmesen elfér.

 

 
  

 

Mellkas

Tenyerünket helyezzük finoman a kulcscsont alatt a tüdőmeridián területére. Puhán simuljon minden ujjunk a baba vállára, tenyerünk a mellkasára. Maradjunk így néhány percig, miközben beszéljünk vagy énekelünk valamit. Az idegrendszer megnyugtatására kiváló ez a mozdulat.


    

 

Karok

Fogjuk meg a baba két karját, és a válltól haladjunk a karokon a kezek felé finom, egyenletes nyomásokkal. Gyengéden, lassan haladva szorítgassuk össze a baba karját. Itt egyszerre érintjük a tüdő- és a vastagbél-meridián vonalát. Ismételjük a mozdulatsort néhányszor egy mondóka ritmusára.

 


  

 

A fogzás segítése

A hüvelyk- és a mutatóujj közötti területen, a kézháton van egy fontos pont, a vastagbélmeridián 4-es pontja, ami a fogzást könnyebbé  teszi, a fájdalmat csillapítja. Először magunkon keressük meg, hol is van, s azután kezeljük a babának. Finoman tartsuk ki a pontnyomást az egyik, majd a másik kézen.

 

  

 

 

A has nyugtatása

Tegyük a kezeinket ismét a mellkasra. Puha nyomásokkal közeledjünk a has felé, és ott körözzünk finoman, az óra járásával megegyezően. Ez közvetlenül evés után is jólesik a babának, de különösen hatásos, ha az emésztés későbbi fázisában nyugtalan, hasfájós.

  

 

A lábak

Fogjuk meg jobbról és balról a csípőízületet, és tartsuk ki a finom nyomást. Majd a combot felülről átfogva gyengéd nyomásokkal haladjunk a lábfejig. Itt a gyomorés a lépmeridiánt érintjük, mindkettő az emésztést kontrollálja. Ismételjük néhányszor a mozdulatsort, mindig föntről lefelé.

 


   

 

 

Hasfájós babának

Az emésztés segítésére kezeljük a képen látható helyen a gyomormeridián 36-os pontját hosszan kitartott nyomással. Ne erősen, csak finoman tartsuk az ujjunkat a ponton, közben körkörösen picit mozgathatjuk is.

 

Madocsai Eszter és Jászberényi Éva, Fotó: Bencze László
XVIII. évfolyam 11. szám

Címkék: csecsemők kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.