Shiatsu

Csecsemők kezelése - Babashiatsu II.

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.

 

Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából.

 

A babák jó közérzetét, harmonikus fejlődését nagyon hatékonyan segíthetjük shiatsu kezelésekkel. Sorozatunk második részében a hát és a lábak hátsó részén alkalmazott finom nyomások technikáját mutatjuk be, ami a mély, nyugodt alvás és a jókedvű ébrenlét energetikai feltételeit segít megteremteni. A kezelés élénkíti a hátizmokat is, amivel támogathatjuk a mozgásfejlődést, segíthetjük a fejemelés, a feltámaszkodás fejlődését. A kezelés nagyobb babáknál a felülést, a szép, egyenes tartás kialakulását támogatja. A babákat ruhában masszírozzuk, tehát nem kell hozzá különösen meleg, a kezeléshez a nap bármelyik pillanatában hozzáfoghatunk. Jó, ha a babashiatsu minden fázisát énekkel, mondókával vagy a kicsivel folytatott beszélgetéssel kísérjük. Ne erőltessünk semmit. Ha úgy érezzük, a babának egy testhelyzet vagy érintés nem esik jól, változtassunk rajta vagy hagyjuk ki, és máskor próbálkozzunk újra.

 

Elhelyezkedés

Terítsünk egy takarót a földre vagy az ágyunkra, és fektessük rá a babát hasra magunk elé,  vagy ha így éppen nem tetszik neki, fektessük keresztben a combunkra.

 

 

A gerinc

Először simítsuk végig a baba hátát, érzékeljük a gerinc vonalát. Utána pontnyomással  aktivizáljuk a gerinc mellett a hólyagmeridiánt. A nyaktól haladjunk lefelé lassú, nyugodt érintésekkel, közben a hüvelykujjunk érintse a gerinc melletti pontokat. Egymás után is érinthetjük a két oldalt, ha úgy kényelmesebb.  

 

 

Lapocka

A lapockák közepén van egy fontos pont, ami a hát felső részét és a vállakat aktivizál-ja. Tartsuk a hüvelykujjunkat néhány percig ezen a helyen, mondókával vagy énekkel kísérve. 

 

   

 

Oldalfekvésben

A hát kezelését oldalról is kipróbálhatjuk. Ilyen helyzetben két részben kezeljük a meridiánt, először az egyik, majd a kicsit átfordítva a másik oldalon. A rendszeres kezeléstől a hátizmok  erősödnek, a mozgás esetleges aszimmetriái megszűnnek.

 

   

 

A lábak

A hólyagés a vesemeridiánokat egyszerre érintjük a lábak hátsó részén. Egy mondóka lassú ritmusára haladjunk a combtól a lábfej felé. Ismételjük néhányszor.

 

     

 

Alvásproblémák

Az alvás mélységét, nyugodtságát segíti, ha rendszeresen kezeljük az Achilles-ín két oldalán, a bokák mögötti mélyedésben lévő két pontot. Hosszan kitartott, finom nyomást alkalmazzunk. Ha közben mozgatja a baba a lábát, kövessük mi is, ne korlátozzuk. Mozogjunk vele együtt, és óvatosan tartsuk ki a nyomást. Ezt a kezelést altatáskor is alkalmazhatjuk. Ilyen esetben egyik kezünk simogassa a kicsi hátát, és a másikkal nyomjuk a két pontot felváltva a lábakon.

 

    

 

A talp

Fordítsuk a babát hanyatt fekvésbe. Fogjuk meg a lábfejét és dörzsölgessük össze a talpakat, vagy felváltva simítgassuk meg őket. Majd a talppárna alatt, középen finom, kitartott nyomással kezeljük a vesemeridián kezdőpontját. Rendszeres kezelésével segítjük a baba nyugodt, vidám ébrenlétét, figyelme, kíváncsisága erősödését.

 

     

 

Befejezés

A vízenergia harmonizálását segítették az eddig alkalmazott érintéseink. Hatásos lezárása lehet a kezelésnek a belső szemzug kitartott, finom nyomása és a has körkörös simítása. Lassú, nyugodt éneket válasszunk ehhez a részhez. A hason az óra járásával megegyezően mozgassuk a kezünket.

 

Madocsai Eszter és Jászberényi Éva, Fotó: Bencze László
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: csecsemők kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.