Shiatsu

Fogyókúrázóknak

Önmasszázs


A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.

 

Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A shiatsu harmonizáló hatása az étkezéssel kapcsolatos problémák esetén is megtapasztalható. Az optimális testsúly visszaállításához, illetve megtartásához az alább ismertetett kezeléssel segíteni tudunk magunknak vagy társunknak. Az éhség csillapítása mellett ezek a pontok támogatják a fogyókúrához szükséges lelkierőt és belső stabilitást, jó közérzetet nyújtanak. A shia tsu-kezelések mellé tanácsoljuk a főtt árpa fogyasztását, ami a gyomor teltségérzetét növeli, és a lassú evést, a sok rágást.

 

 

A kezelés menete a következő:

1. az állkapocs kezelése,
2. a fül,
3. a has kezelése,
4. a gyomormeridián a lábon,
5. pontok a lábfejen.

 

Kezdjük az arcon

Helyezkedjünk el kényelmesen. A partnerünk feje legyen az ölünkben, vagy ha ülve kezdjük, akkor támaszkodjon a mellkasunkhoz. Két kezünket tegyük finoman az állkapocsra, hogy lazuljon el az arc. Az éhség csökkentésére kezeljük először az állkapocs pontjait. Lassú, óvatos mozdulatokkal keressünk az áll és az állkapocs szeglete közötti vonalon jóleső pontokat, s kezeljük ujjnyomással. Lassan kezdjük, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy valóban hatásos pontot találtunk. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

 

 

Egy hatásos pont

A képen látható pont kezelése nagyon hatékony a feszültség csökkentésére. Ellazítja a száj és az állkapocs izmait, kisimul az arcunk, a lelkierőnk fokozódik. Finom érintéssel keressük meg ezt a helyet. A fültől kétujjnyira, a járomcsont alatt találjuk. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a nyomást ezen a ponton, és hosszan tartsuk ki.

 

 

A fül

A képen látható hely a fülön a gyomor területe. Hosszan kitartott nyomás hatására az éhség elmúlik, az evés utáni sóvárgásunk és a gyomor feszültsége csökken. Lélegezzünk közben kényelmesen. Figyeljünk arra, hogy a kilégzés minél hosszabb és lassabb legyen.

 

 

A has kezelése

A fogyókúrát leginkább a gyomormeridián támogatja. Harmonizálja a gyomor állapotát, csökkenti a feszültségét. A középvonaltól két- két ujjnyira találjuk meg a pontjait. A bordáktól egészen a has aljáig kövessük ezt a vonalat először csak tenyérérintéssel, majd ujjnyomással. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, azután lassan erősödő nyomással, a partner kilégzésekor mélyítsük az ujjunkat, párhuzamosan a két oldalon. Ha érezzük, hogy jólesik a partnerünknek, több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki. Ismételjük meg a pontnyomásokat a bordáktól lefelé. Figyeljük meg, mi változott a másodszori érintéskor.

 

 

Ezt ne hagyjuk ki

Jó közérzetet és lazaságot teremt a hasi szervekben a 11. borda szabad végénél található pont kezelése. Főleg a gyomor ürességérzetét csökkenti. Keressük meg először magunknak, csak utána a társunknak. Az oldalra kifordított és behajlított kar könyöke pontosan erre a helyre kerül. A két oldalt először külön kezeljük, majd egyszerre. Harántujjakkal, hosszan tartsuk ki a nyomást. Lélegezzünk nyugodtan, kényelmesen.

 

Folytassuk a lábon

A térdkalács külső széle vonalában, föntről lefelé halad tovább a gyomormeridián. A térd fölött és alatt fontos, harmonizáló pontokat találunk. Vegyük a kezünkbe az egyik lábat, és ezen a vonalon ujjnyomással kezeljük a meridiánt. A térd alatt négyujjnyira, a sípcsont külső szélén lévő ponton különös figyelemmel időzzünk. A vitalitást, a tetterő fokozódását segítjük, ha ezen a ponton lazulást, befogadást sikerül elérnünk.

 

 

A lábfej

A nagylábujj széle és a belső boka közötti vonalon, a lép-hasnyálmirigy meridián kezelésével főleg az édességek kívánását csökkenthetjük. Az ismert módon, először tenyérrel, majd ujjnyomással kezeljük ezeket a pontokat. A láb és a lábfej kezelését ismételjük meg a másik lábon is.

 

 

Saját fogyókúrához

A fent ismertetett kezelést jól el tudjuk végezni magunknak is. Legalább húsz percet szánjunk rá, és meg fogjuk tapasztalni, hogy valóban csillapodik az ízek és az evés utáni vágyunk, csökken a gyomor ürességérzete. Jó közérzetünk lesz, és könnyen tudjuk magunkat fegyelmezni.

Madocsai Eszter - Fotók: Bencze László
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: fogyókúra, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.