Shiatsu

Légúti panaszok kezelése

Önmasszázs

A shiatsu (ejtsd: siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A shiatsu az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat alapvetően ujjnyomással kezeli, de egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. Hatékonysága a finom érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is.


Sorozatunkban otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat, öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu világából. A légúti problémák a fűtési szezon elindulásakor nagyon gyakoriak. A kinti hideghez és a benti száraz levegőhöz való alkalmazkodás próbára teszi szervezetünket. A megfázás, nátha, orrdugulás, légcsőhurut, köhögés, torokfájás, rekedtség mind-mind olyan tünetek, amelyek a tüdőenergia diszharmonikus állapotát jelzik.


Elsődlegesen tehát a tüdőmeridián pontjainak kezelésével támogathatjuk a gyógyulási folyamatot. A légúti panaszokra sokféle házi gyógymódot ismerünk, a shiatsu kezelések ezeket is hatékonyabbá teszik, illetve jól kiegészítik.

 

 

A kezelés menete a következő:

 

• 1–3. hátcsigolya,
• nyak hátul,
• kar,
• kéz,
• mellkas,
• arc,
• másik oldal.

 

 

A tüdő területe a háton

Oldalról egyik kezünket helyezzük a partnerünk mellkasára, másikkal keressük meg az első három hátcsigolyát. (Az erősen kiálló 7. nyakcsigolya alatt találjuk az első hátcsigolyát.) Egyenként fogjuk meg, mozgassuk meg jobbra-balra a kiálló tövisnyúlványokat. Kicsit masszírozzuk meg mellettük az izmokat is. A harmadik hátcsigolya mellett jobbra és balra, a középvonaltól kétujjnyira találunk egy-egy fontos pontot, ami a tüdőt erősíti. Keressük meg ezeket a helyeket, s kezeljük ujjnyomással először az egyik, majd a másik oldalon. Lassan kezdjük, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy jólesik a partnerünknek. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

 

 

 

A nyak lazítása

Folytassuk a kezelést a nyak lazításával. Ez a terület rekedtség, torokfájás esetén nagyon merevvé válik, és fokozza a fájdalmat. Hátulról, egész tenyérrel, jólesően masszírozzuk meg a nyakizmokat, s közben másik kezünkkel tartsuk biztosan a fejet a homloknál.

 

 

 

A tüdőmeridián

A tüdőmeridián kezelése mindenféle légúti panasz gyógyulását segíti. A meridián vonala a kar belső oldalán, a hüvelykujj felőli oldalon, a középvonal és a kar széle közötti távolság felénél érinthető. Fordítsuk a kart tenyérrel fölfelé, egyik kezünket tegyük a vállra. A másik tenyérrel kövessük végig a meridián vonalát. Figyelmesen, a testsúlyunkat használva adjunk nyomást a karra. A partnerünk légzését követve minden kilégzésre lépjünk egy tenyérnyit lejjebb.

 

 

Ujjnyomás a karon

Ismét a válltól kezdve kövessük a meridián lefutását a hüvelykujjunkat használva. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet. Csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy a társunknak jólesik. A kilégzéssel összhangban, apró lépésekkel haladjunk. A könyökhajlatban és a csuklónál különös gondossággal legyünk jelen. Ezek a pontok intenzíven csökkentik a köhögést, a nehézlégzést, a légcső hurutját. Nyolc-tíz pontkezelés után ismételjük meg a tenyérnyomásokat a meridián vonalán.

 

 

A kéz masszírozása

Emeljük föl a kezet, és erőteljes, jóleső szorításokkal masszírozzuk meg a hüvelykpárnát. A tüdőmeridián itt folytatódik, a csont mellett sok hatásos pontot találunk. Végül a hüvelykujjat szorítgassuk össze oldalról. A körömágy szélén, a meridián végpontján fejezzük be a kéz kezelését.

 

   

 

Folytassuk a fejhez ülve

Helyezkedjünk el a fej mellett. Finoman fordítsuk el az arcot oldalra. Ilyen helyzetben könnyebben csökkenthető az orr eldugulása. Keressük meg óvatos érintéssel a kulcscsont alatti bordaközben a tüdőmeridián kezdőpontját. A pont kezelése könnyebbé teszi a légzést. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a nyomást, és hosszan tartsuk ki. Ha a kitartott nyomás alatt lazulást érzünk, a következő kilégzésnél menjünk egy hajszálnyit mélyebbre. A beleérző képességünkkel, intuícióval keressünk más, jóleső helyeket ezen a területen.

 

 

Az orr melegítése

Két oldalról dörzsölgessük az orrnyerget és lejjebb az orrcsontot. Ezen a módon meleggé és aktívvá válik a terület, ami mozgásba hozza az elakadt energiaáramlást, tehát csökken az orr nyálkahártyájának duzzanata, kitisztul az orrjárat. Finom kopogtatással is megpróbálhatjuk ugyanezt a hatást elérni.

 

 

Hatásos pontok az arcon

A képen látható két pont intenzíven tisztítja az orrot és a melléküregeket. A nyálkahártya-duzzanat csökkenése megszünteti az orrjárat eldugulását, és partnerünk újra levegőhöz jut. Ehhez fontos, hogy oldalra legyen fordítva a feje. Finoman érzékelve a helyet, lassan mélyülő nyomást adjunk, melyet hosszan, akár percekig is tartsuk ki mindkét helyen. Legyen a közelben zsebkendő, hogy ha szükségessé válik, partnerünk ki tudja fújni az orrát. A másik oldalra ülve végezzük el ugyanígy a kar, a kéz, a mellkas és az arc kezelését.

 

Madocsai Eszter - Fotók: Bencze László
XVII. évfolyam 11. szám

Címkék: légúti panaszok kezelése, shiatsu, shiatsupraktikák

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.