Shiatsu

Shiatsupraktikák – a hátfájás kezelése (1)

Madocsai Eszter sorozata

  Sorozatunk következő cikkeiben otthon használható egyszerű kezeléseket, hatásos pontokat és öngyógyító technikákat mutatunk be a shiatsu és a Do-in világából. 


   

  A shiatsu (siacu) a keleti gyógyászatra épülő modern gyógymód. Az egészség megtartásának, a betegségek és a fájdalmak enyhítésének hatékony eszköze. A meridiánokat és az akupunktúrás pontokat kezeli, hogy megteremtse az életenergia harmonikus áramlását. A shiatsu hatékonysága a finom, de határozott érintésen alapul. Nemcsak képzett szakember közreműködésével tud segíteni problémáinkon, hiszen alaptechnikáit jól használhatjuk otthoni, baráti környezetben is. A társunk kezelése mellett az aktuális témákhoz kapcsolódóan magunkon végezhető Do-in gyakorlatokat is bemutatunk.

   

  A hátfájás kezelése

  A hátfájás hátterében legtöbbször a mozgáshiányos életmód és a sok ülés következtében megjelenő helytelen tartás áll, ami megerőltetést okoz a lapockák közötti izmokban és a háti gerincszakasz területén. A shiatsu megközelítése szerint ezek a hatások leginkább a hólyag- és a vékonybél-meridiánokban okozzák az életenergia elakadását. A blokkok feloldásához elsődlegesen e két meridián pontjait érintjük. A leghatásosabb pontokat a hólyagmeridián lapockák közötti szakaszán, valamint a lapockák körül találjuk, ezek hosszan kitartott nyomása újra áramlásba hozza az életenergiát. A kezelés kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra is.

   

  Csigolyák

  A hátkezelést a csigolyák lazításával kezdjük a matracon, hason fekvésben. Ütögessük végig a tövisnyúlványokat, a kis kiálló csontrészeket a középvonalban finoman, de határozottan. Az ujjvégeinket használjuk, és laza csuklóval, lendületesen koppintgassuk föntről lefelé a gerincet. Ne haladjunk gyorsan, minden egyes csigolyán időzzünk, finom vibrációt keltve. Kérdezzük meg a társunkat, pontosan hol érzi a fájdalmat, ott legyünk különösen gondosak.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  Madocsai Eszter
  XXIV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.