Szépség

3 az egyben: testmozgás, önismeret, egészségmegőrzés


 

A mester és Rácz Levente

 


A természetgyógyászat szerepe kettős: a betegségek gyógyításának leghumánusabb, leginkább természetközeli formáinak alkalmazása, illetve az egészségmegóvás lehetséges módjainak terjesztése. Sajátos megközelítésben utóbbiak közé sorolható a harcművészetek gyakorlása is. Erről kérdeztük Kovács Lászlót, a Hét Csillag Sáska Kung-Fu Stílus magyarországi elnökét, a Golden Tiger’s Kung-Fu iskolavezetőjét.

 

- Ön szerint mi az oka annak, hogy hazánkban is egyre népszerűbbek a keleti harcművészetek?

 

- Valóban, egyre több iskola nyílik, ma már közel 50 harcművészeti stílus képviseli magát országunkban, mivel az emberek mindinkább felismerik a szükségességét annak, hogy életüket saját maguk irányítsák, és ehhez elkerülhetetlen bizonyos működési mechanizmusok megismerése. Sokan jobban ismerik kívül-belül az autójukat, mint a saját testüket, többet foglalkoznak vele, aggódnak miatta. Pedig meg kell ismernünk szervezetünk igényeit, működését és képességének határait, hogy meg tudjuk adni neki mindazt, ami az optimális működéséhez szükséges. Azonban arra is rá kell ébrednünk mindannyiunknak, hogy sem az egészség megőrzés, sem a gyógyítás területén nem működnek mindenkire egyformán ráhúzható "gyógymódok", nekünk kell megtapasztalnunk szükségleteinket, kiismerni saját szervezetünket. Meg kell látni egy-egy betegségben az élet folyamán összegyűlt problémák megjelenését, és nem egy szem tablettában keresni mindezekre a megoldást. Ehhez önismeret kell, amit sok esetben nem tanít sem család, sem iskola. Itt kerül a képbe a harcművészet szerepe, mely divatos kifejezéssel élve "három az egyben", vagyis testmozgás, önismeret, egészségmegőrzés, és mindez több ezer éves tradícióba ágyazva.

 

- Egy egészen más kultúrkörből származó tradíció hogyan illeszthető a hazai életritmusba?

 

- Bár a kung-fu hagyományainak megismerése fontos a művelői számára, hazai "követőit" saját kulturális közegükből legkevésbé sem szeretnénk kiemelni, mint inkább azt erősíteni, tudatosítani, a hagyományok tiszteletére buzdítani.

 

- Milyen értékek megszerzésében nyújt segítséget a kung-fu?

 

- A mai fiatalokról, akik nem sportolnak rendszeresen, általában elmondható, hogy fizikailag meglehetősen alacsony szinten állnak: jellemzően fáradékonyak, gyenge az állóképességük, ezeken kívül rövid a koncentrálóképességük, alacsony a tűréshatáruk. Ahhoz, hogy a kung-fu technikák gyakorlásáig eljussanak, először olyan szintet kell elérniük, hogy már ne a fáradtságukra vagy esetleges fájdalmaikra figyeljenek, hanem csak a gyakorlatokra.

 

Az emberek általában a gyerekkor elteltével rohamosan veszítenek testük rugalmasságából, hajlékonyságából. A harcművészetek, így a Mantis stílusok is - melyek közül én a Seven Star Mantist, azaz a Hét Csillag Sáska stílust tanítom - nagy hangsúlyt fektetnek a fenti adottságok megtartására, fejlesztésére. Az erőnléti képesség is alapvető, egy küzdelem hosszát ugyanis nem lehet előre megtervezni, a lehetőleg tovább kell maximális teljesítményt nyújtani.

 

Egy harcművész számára a szellemi hátteret nyújtó tulajdonságok legalább annyira meghatározóak, mint a fizikai képességek, szintén fejleszteni, ápolni kell őket. A legfontosabb a határozottság: annak a tudata, hogy mit, mikor, hogyan akarunk cselekedni.

 

Kovács László és a stílusvezető nagymester, Lee Kam Wing

 

- Az ehhez szükséges tudás hogyan adható át a tanítványoknak?

 

- A tradicionális kung-fu gyakorlásához hozzátartozik a gyógyítás ismerete is. Kínában a mesterek valamilyen gyógyászati ágat is művelnek, a gyógynövények, teák, akupresszúra, csontkovácsolás ismerete megjelenik a kung-fu iskolákban is. Én is a mesteremtől, Tix Richárdtól tanultam, aki orvosokat is hívott, ők tanították az európai orvoslás alapjait, anatómiát, diagnosztizálást. Ezen kívül a 2 éves sportoktatói tanfolyamon is oktatják többek között az edzéseken előforduló sérülések kezelését. Ezt a tudást szinteknek megfelelően adom tovább, amikor a tanítványok instruktorok lesznek.

 

- Egy laikus érdeklődőnek milyen lehetőségei vannak az olvasottakon és néhány populárisabb filmélményen túl közelebbről megismerni a kung-fut, mielőtt belekezdene vagy gyermekének ezt a fajta "testmozgást" választaná?

 

- A Hét Csillag Sáska Szövetség olyan programokat is szervez, melyek a nagy közönség számára is látogathatók, ezekről a szövetség honlapján lehet olvasni. Július elsején lesz a Körcsarnokban egy egész napos Hét Csillag Sáska stílusbajnokság, amelyen a nézők megismerhetik az egyik legrégebbi és legnagyobb kung-fu stílus alapját képező formagyakorlatokat, majd azok alkalmazását a párharcokban, a stílust képviselő iskolák különböző korosztályú tanítványainak bemutatóján keresztül. Esti gálaműsorunk látványosan ötvözi majd a kínai és magyar kultúra tradicionális elemeit, lesz például a kínai ünnepeken elhagyhatatlan oroszlán tánc, a hagyományos magyar múltat idéző sólyomröptetés és íjászbemutató, sőt tradicionális magyar eszközös küzdelem is. A "kung-fu nap"-on átfogó képet szeretnénk mutatni a hazánkban elsajátítható harcművészeti stílusokról is, többek között lesz shaolin és taekkwondo, illetve a kung-fu stílusok nagymestereinek bemutatója. A rendezvényt megtiszteli jelenlétével Lee Kam Wing nagymester, a Hét Csillag Sáska kung-fu stílusvezetője.

 

Az érdeklődőket amúgy bármikor szívesen látjuk nálunk az iskolában, megnézhetik akár a gyerekek, akár a felnőttek edzését. Nyár elején megnyílik a saját edző termünk, ahol egy masszázsközpontot is szeretnék kialakítani. Négyféle masszázzsal és asztrozófiával, illetve gyógyteákkal, gyógynövényekkel várjuk az érdeklődőket, természetesen a kung-fu és a taj-csi edzéseken túl.(x)

Lantos Anikó
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: önismeret, testmozgás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.