Szépség

66 × szex

Nem mintha Woody Allennel szeretnénk felvenni a versenyt: ő megígérte, hogy mindent elmond, amit valaha is szerettek volna tudni a szexről. Mi szerényebbek leszünk és 2x33 kérdést válaszolunk meg a témában a másik nemmel kapcsolatban.


 

A szex a világ legjobb mellékes tevékenysége. És ha olyan szerencsénk van, hogy az örömhöz szerelem is párosul, akkor az erotikus együttlét a legszebb és legfontosabb dologgá válhat életünkben. Feltéve, hogy mindkét fél tudja, mi jó önmagának és partnerének.

 

Mégis, sok kapcsolatban nem ez a helyzet. Az „édes bűn” és „igaz szerelem” ellenére az otthoni hálószobákban némaság uralkodik: sehol máshol nem tartják be olyan makacs módon a „beszélni ezüst, hallgatni arany” mondást, mint az ágyban. Inkább megbíznak a szexről és örömről szóló lehető legnagyobb mesében; mégpedig hogy az igazi szerelemnél nincs szükség szavakra, és a bizalmas partnerek egymást pillantásokból is megértik.

 

Ez fatális tévedés! A legegyüttérzőbb ember sem tudja telepatikusan felismerni, mit kíván partnere. A verbális önmegtartóztatás így öngóllá válik: aki nem mondja meg, hogy mit szeretne, nem is fogja azt megkapni.

 

De hogy fejezzük ki a „kimondhatatlant” hatásosan?

 

Csakis világosan, mondja Gerti Senger szexológus. Az itt összeállított 66 kérdés és válasz segít ebben. Ragadja meg az alkalmat, hogy partnerével teljesen nyíltan beszéljen erotikus vágyairól és igényeiről. És közben ne felejtse el partnerét is megkérdezni ezekről. Mert az öröm végső soron az őszinteségen is múlik, és a szerelem nyelve olyan, mint egy pingpongjáték: a labda mindig visszajön – vagy verbális válasz formájában, vagy becézgetés formájában, ami megint szavakat és érintéseket jelent. Végül minden megy a maga útján – a beszélgetés, az érzések és az öröm.

 

 

Amit a nők a férfiakról tudni szeretnének

1. Lehet egy férfinak magömlés nélkül orgazmusa?

Igen. Bár az úgynevezett „száraz orgazmus” leginkább szervi zavar. Különböző gyakorlatokkal (pl. Tantra-szex) azonban tudatosan is el lehet fojtani a magömlést.

 

2. Károsítja a férfit, ha magömlés nélküli erekciója van?

Nem, ugyanúgy nem, mint amennyire egy nőt nem károsít, ha izgalmi állapotban van, de nincs orgazmusa.

 

3. Létezik az ún. „ondótorlódás”, ami olyan erős nyomást gyakorol a férfira, hogy emiatt rendszeresen szexre van szüksége?

Nem, ez egy mese, ami a nőket arról akarja meggyőzni, hogy orvosi oka van az erősen fejlett szexuális ösztönöknek.

 

4. Tényleg létezik a híres „tartós merevedés”?

Igen, ugyanakkor egyáltalán nem kellemes dolog, mert a priapizmus (tartós erekció) erős fájdalmakkal jár, és orvosi kezelést igényel.

 

5. Lehet egy férfinak orgazmusa anélkül, hogy a péniszét megérintenék?

Igen. Pl. szexuális fantáziák vagy erotikus képek által.

 

6. Igaz a mondás: „1000 magömlés után vége mindennek”?

Nem. Az egészséges átlagférfi életében kb. 5000 magömlést él meg, és lenne kapacitása további néhány ezerre.

 

7. Vannak olyan pozíciók, melyek egy férfi orgazmusát késleltetni tudják?

Minden olyan pozíció késlelteti a magömlést, amelyben a súrlódás a lehető legkisebb. Legtöbbször azonban elég, ha szünetet iktatunk be, hogy az izgalom fokát csökkentsük.

 

8. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek az idő előtti magömlést elkerülhetővé teszik?

Igen, az ún. potencia izomtréning. Ezek a medencénél elhelyezkedő elhanyagolt izmokat erősítik. A pénisz 2/3-a ugyanis a testen kívül van, 1/3-a viszont a medenceizomzatban rejlik. Itt pedig érvényes a mondás, hogy minél keményebbek az izmok, annál jobban kontrollálhatóak.

 

9. Hatásosak azok a krémek, amelyek az erekció időtartamát állítólag meghosszabbítják?

A legtöbb ilyen krém enyhe érzéstelenítőt tartalmaz, ami a pénisz érzékenységét csökkenti. Hogy ez a merevedés időtartamát valóban meghosszabbítja-e, az az izgalom szintjétől függ: minél izgatottabb a férfi, annál kevésbé hatékony a kémia.

 

10. Be tud hatolni egy férfi félig merev pénisszel, és ha igen, lehetséges így az orgazmus?

Vannak pozíciók, amelyek lehetővé teszik a lágy behatolást kicsi merevedéssel is. Ha az izgalom foka elég nagy, orgazmus is lehet belőle, hiába félig merev a pénisz.

 

11. Mit lehet tenni, ha a pénisz olyan kicsi, hogy a hüvelyből könnyen kicsúszhat?

Olyan pozíciót kell választani, amelyben a pénisz mélyen tud behatolni és ugyanakkor szorosan körbe van fogva, pl. amikor a nő combjait összeszorítja.

 

12. Vannak olyan technikai segédeszközök, amelyek a péniszt merevebbé teszik?

A műanyagból vagy bőrből készült péniszgyűrűk elfojtják a vérvisszaáramlást. Ugyanakkor maximum 30 percig lehet őket viselni, mert a túl szűk, vagy túl hosszú ideig tartó szorítás károsítja a szöveteket.

 

13. Meg lehet nagyobbítani a péniszt sebészi beavatkozással?

Igen. Falloszplasztikákkal 2-3 cm-es hosszúsági és 2 cm-es kerületi növekedést érhetnek el. A komplikáció veszélye viszont nagy, és a lehetséges következmények a maradandó érzéscsökkenéstől a visszafordíthatatlan impotenciáig terjedhetnek.

 

14. Lehetséges a szex görbe pénisszel is?

Ez az elhajlás mértékétől függ: a lágy jobbra vagy balra hajlás nem probléma, az erősebb ferdülések viszont a partnernő számára fájdalmasak lehetnek. Sebészeti úton lehet segíteni a problémán.

 

15. Eltörhet a pénisz túl vad szeretkezés közben?

Elméletileg igen, gyakorlatilag viszont nagyon ritkán. Csont helyett merev állapotban a kemény barlangostest bőre törik el. Azonnali operáció nélkül tartós impotencia veszélye fenyeget.

 

16. Észre lehet venni egy férfin, hogy homoszexuális, illetve biszexuális?

Nem, se a férfiaknál, se a nőknél nincsenek testi jelei annak, hogy bi- vagy homoszexuális az illető.

 

17. Lehet látni a péniszen beteges elváltozást, amikor valakinek nemi betegsége van?

A klasszikus nemi betegségeknél, mint a szifilisz és a gonorrea vannak tipikus jelek: piros vagy fehér foltok, pirosodások, domborulatok, hólyagok, pirosas barna kelések és tejszerű, illetve gennyes váladék.

 

18. Felismerhető a péniszről, hogy valaki HIV-fertőzött?

Nem, a HIV-fertőzés nem hagy látható nyomokat a péniszen.

 

 

19. Létezik a férfiaknál többszörös orgazmus?

Sok gyakorlással el lehet érni a többszörös „száraz” orgazmust. Normál esetben azonban a férfiaknak szükségük van pihenőkre minden magömlés után, így viszont akár három orgazmust is elérhetnek egy óra alatt.

 

20. Vannak frigid férfiak?

Igen, még ha a fogalmat általában csak nőkre használják is. A frigiditás nem mást jelent ugyanis, mint érzelmi ridegséget – és ez nemtől független.

 

21. Előbb-utóbb minden férfi impotens lesz?

Nem. Sok férfi van, aki élete végéig aktív szexuális életet él. Itt a fausti szabály a következő: aki fiatal éveiben gyakran szeretkezett, idősebb korában se hagyja abba, hacsak nincs testi oka ennek.

 

22. A Viagra és társai meggyógyítják az impotenciát?

A potencianövelő tabletták segítenek az erektilis diszfunkció esetén, tehát merevedési problémáknál. Alacsony libidó esetén ugyanakkor alig, vagy semmilyen hatásuk nincs.

 

23. Tudnak a férfiak merevedés közben vizelni?

Elméletileg igen, de nehezebben.

 

24. Előfordulhat, hogy egy férfi magömlés közben vizel?

Nem. Egy speciális mechanizmus gondoskodik arról, hogy az ondó és vizelet soha ne ömöljön ki egyidejűleg.

 

25. Hogy alakul ki a reggeli merevedés?

A felébredés vagy felkelés utáni merevedésnek több oka van: túlságosan megtelt hólyag, erősebb vérellátás, mivel a vérkeringés újra beindul – és szexuális vágy, mert a reggel kronobiológus szempontból a szexuálisan legaktívabb időszak.

 

26. Vajon szexről álmodik a férfi, amikor az éjszaka közepén merevedése van?

Lehetséges, de nem valószínű: egy normális, egészséges férfi minden éjszaka 4-6 erekciót él át, ami nem függ össze közvetlenül az álomfázisokkal.

 

27. Gond van a kapcsolattal, ha egy férfi rendszeresen önkielégítést végez?

A maszturbáció a normális szexuális élethez tartozik. Akkor lesz csak problematikus a dolog, ha a férfi nem csak időnként maszturbál, hanem az önkielégítést általában előnyben részesíti a partnernőjével szemben.

 

28. Hogy néz ki egy körülmetélt férfi?

Mivel a fitymát eltávolították, a makk akkor is fedetlen, amikor a pénisz nem merev.

 

29. Igaz, hogy a körülmetélt férfiak az orgazmust hosszabban el tudják nyújtani?

Rendszerint a makk bőre a körülmetélt férfiaknál valamivel kevésbé érzékeny, mivel folyamatos súrlódásnak van kitéve. Arról, hogy ez a szeretkezés hosszát valóban pozitívan befolyásolja-e, nincs tudományos bizonyíték.

 

30. Lehet a sterilizálás után egy férfinak még orgazmusa?

Igen, az orgazmuskészségen ez egyáltalán nem változtat. A magömlés is gyakorlatilag ugyanolyan marad, mivel az ejakulátum 90%-ban prosztata-folyadékból áll és csak 10%-ban ondófonálból.

 

31. Mi történik a sterilizáció után az ondóval?

A magsejtek továbbra is kialakulnak (hetente nem nagyobb mennyiségben, mint egy rizsszem) és ott, ahol az ondóvezeték meg van szakítva, lebontja a test és újra felveszi azt.

 

32. Veszélyesek az afrodiziákumok?

A gyógyszerként vagy táplálékkiegészítőként engedélyezett készítmények ártalmatlanok.

 

33. Az olyan élelmiszereknek, mint a spárga, zeller vagy osztriga, tényleg potencianövelő hatásuk van?

Igen, az osztriga pl. az egyik legmagasabb cinktartalmú élelmiszer, mely ásványi anyag a tesztoszteron nevű szexuális hormon képződésében játszik szerepet.

 

 

Amit a férfiak a nőkről tudni szeretnének

1. Mennyire érzékeny a vagina?

Csak a hüvely első harmada igazán érzékeny és reagál az izgatásra – különben a szülést nem lehetne kibírni.

 

2. Érzi a nő a magömlést?

Ez elsősorban attól függ, milyen nyomással lövell ki az ejakulátum.

 

3. A nő kevesebbet érez, ha óvszert használnak?

Az érzés más, hogy több vagy kevesebb, az mindenkinél változó.

 

4. Biztos jele az izgatottságnak, ha a mellbimbók megkeményednek?

Nem feltétlenül. Más izgalomra utaló jelekkel együtt azonban feltételezhető, hogy nem a hideg vagy félelem, hanem a vágy miatt merevedtek meg.

 

5. A kevés nedvesség a kisebb vágy jele?

Nem. Vannak nők, akik erős izgalmi állapotban sem termelnek elég nedvességet ahhoz, hogy fájdalommentesen lehessen beléjük hatolni.

 

6. Vannak frigid nők?

Igen, de csak nagyon kevesen. Az igazi frigiditásról akkor beszélünk, ha a nőnek az (ismételt és különböző módokon megkísérelt) önkielégítés sem okoz örömöt. A nő orgazmusa azonban nem a frigiditástól függ.

 

7. Mit jelent az előorgazmus?

Ha egy nő bár örömet érez szeretkezés közben, de az orgazmus előtt röviddel „elveszti a fonalat”. A maszturbáció gyakorlása segíthet ezt az ingerküszöböt túllépni. Ezután sok nő a partnerrel való szex közben is el tudja érni a csúcspontot.

 

8. Van az orgazmusnak tipikus menete?

Nincs. Elméletileg a szakértők megkülönböztetnek ugyan „tipikus” izgalmi és orgazmusos fázisokat, gyakorlatilag viszont a legtöbb nő minden alkalommal másként éli meg az orgazmust – a „kis borzongástól” a „nagy tűzijátékig”.

 

9. Mi a többszörös orgazmus?

Több orgazmus egymás után nagyon rövid időn belül, ami az érzékenyebb helyek – leginkább a klitorisz (csikló) – folyamatos ingerlése által alakul ki.

 

10. Van olyan jel, amelyből meg lehet tudni, hogy egy nőnek tényleg orgazmusa van, vagy csak megjátssza?

Nem. Majdnem minden „tipikus” orgazmusjelzést lehet szimulálni is.

 

11. Megtorpanhat a vágy, ha egy nő szex közben nem minden alkalommal jut el az orgazmusig?

Nem. Ha azonban a kivételes esetekből rendszer lesz, frusztráció alakulhat ki.

 

12. Jobb a vaginális orgazmus, mint a csikló orgazmusa?

Nem, még ha Freudnak más is volt a véleménye. Ma már tudjuk, hogy a csikló ingerlése a legfontosabb orgazmust kiváltó ok. A nők azonban mellük megérintésekor vagy csókolózáskor is átélhetnek orgazmust, vagy az anális zónák ingerlésével és fantáziájuk által is.

 

13. Vannak olyan pozíciók, melyekben a nők különösen könnyen jutnak el az orgazmusig?

Elvileg minden pozícióban, amelynél a klitoriszt maga a mozgás ingerli, vagy kézzel, illetve vibrátorral segítenek rá erre, könynyen el lehet juttatni a nőt az orgazmusig.

 

14. Lehet a nőnek anális orgazmusa?

Igen, de leginkább csak akkor, ha közben a klitoriszt is ingerlik. A legtöbb nő jobban szereti, ha simogatják a fenekét, vagy ha ujjal hatolnak belé, sokan azonban egyáltalán nem akarják, hogy megérintsék őket ezen a területen.

 

15. Valóban létezik a híres-hírhedt G pont – és ha igen, hol van?

Létezése szexterapeuták és orvosok között vitatott. Mindenkinek, aki ennek ellenére meg akarja ezt keresni: a hüvely bejáratától 3-5 cm mélyen kell feküdnie, a hüvely elülső oldalán, közvetlenül a szeméremcsont mögött.

 

 

16. Tudnak a nők ejakulálni?

Néhány nő orgazmus közben tiszta, tejszerű folyadékot bocsát ki, amelynek nincs köze a klasszikus hüvelynedvhez. Tudományos magyarázat azonban erre eddig nincs.

 

17. Igaz, hogy a pénisz mérete a nő élvezetében nem mérvadó?

Nem teljesen. Bizonyos mértékig a pénisznek és a hüvelynek össze kell passzolnia, hogy mindkét fél kielégülést nyerjen. Minden más csak legenda.

 

18. Lehet egy pénisz túl hosszú, illetve túl vastag egy nőnek, olyannyira, hogy megakadályozza az élvezetet?

Igen. A hüvely ugyan rendkívül nyúlékony, az öröm azonban túlzott megterhelés esetén korlátozott. Olyan pozíciókkal, amelyek nem teszik lehetővé a mély behatolást, kiegyenlíthető az egyenlőtlenség.

 

19. Beleragadhat a pénisz a hüvelybe?

Elméletileg igen – gyakorlatilag nem. Sor kerülhet azonban a mindkét partner számára nagyon fájdalmas hüvelyizomzat elferdülésére (vaginizmus). Igazi beleragadás esetei viszont ismeretlenek.

 

20. Veszélyes a szex a menstruáció alatt?

Ha mindkét partner egészséges, semmi baj nem történhet. Ajánlatos azonban ezeken a napokon óvszert használni, hogy minimumra csökkentsük a fertőzés veszélyét.

 

21. Fájdalmas a szex a menstruáció alatt?

Normál esetben nem, ha igen, akkor az a menstruációs görcsök miatt van. Mivel a méh különösen érzékeny, a menstruáció alatt a túl intenzív szerelmi játékokat kerülni kellene.

 

22. Van kedve a nőknek a menstruáció alatt a szexhez?

Ez egyénenként változó. Sok nő különösen élvezi a szexet ebben az időszakban, mert a genitáliáiknak jó a vérbősége, és így könnyebben érik el az orgazmust.

 

23. Veszélyes a kunilingusz a menstruáció alatt a férfi számára?

Nem, amíg a higiéniás alapszabályokat betartják. Egyetlen kivétel van: ha a nő HIV-fertőzött, mert ilyenkor a vírus különösen könnyen átkerülhet a partnerre.

 

24. Károsíthatja a nő egészségét, ha orális szex közben lenyeli a spermát?

Nem, az egészséges férfi ondóváladéka ugyan nem minden nőnek ízlik, de teljesen veszélytelen.

 

25. Megfulladhat a nő orális szex közben?

Csak akkor, ha nincs meg a lehetősége a fejét szabadon mozgatnia. Ezért az orális szexet mindig úgy kell csinálni, hogy a nő határozza meg, milyen mélyen veszi a szájába a péniszt és hogy a magömlést a szájába engedi-e.

 

26. Mik a kínai szerelmi golyók és hogyan működnek?

A két, fonállal összekötött golyót, amik további kis golyókkal lehetnek megtöltve, a vaginájukban hordják a nők. A hüvely izomzatának összeszorítása szexuálisan izgatja a nőket. Tudományos bizonyíték azonban a szerelmi golyók hatékonyságára vonatkozóan nincs.

 

27. Hogyan használják a vibrátort?

Elvileg kétféleképpen: egyrészt be lehet helyezni a vaginába, ami ugyan a teltség kellemes érzetét okozza, de további ingerlés nélkül nemigen vezet orgazmushoz. A másik mód az, hogy a klitoriszon körbe és a szeméremajkak között mozgatják, ami sok nőt gyorsan a csúcspontra juttat, különösen akkor, ha közben érzik partnerük ujját vagy péniszét vaginájukban.

 

28. A fogamzásgátló befolyásolhatja negatívan a nemi vágyat?

Igen. A hormonális átállás miatt csökkenhet a libidó. Gyakran elég azonban, ha a készítményt másikra cseréljük, amivel a szexuális vágy újra visszatér. Ha viszont egy nő a fogamzásgátlót belsőleg utasítja el, akkor a márkaváltás sem fog sok sikerrel járni.

 

29. Megsérthet egy férfit a spirál?

Nem. Ha a spirál túl hosszú, akkor lehet, hogy a férfi a lekerekített végét érzi. Igazi sérülés veszélye azonban nem áll fenn.

 

30. Össze lehet szűkíteni pl. egy szülés után a vaginát?

A kockázatos operációtól eltekintve a rendszeres medencetorna segíthet, ami az izmokat erősíti. A vagina ezzel nem lesz ugyan szűkebb, a ritmikus összehúzódások által azonban a péniszt jobban körbe tudja zárni.

 

31. Más a tapintása a hüvelynek a sterilizáció után?

Nem. A petevezeték elkötése se a formáját, se a rugalmasságát nem változtatja meg a vaginának.

 

32. Képes a nő egy ún. radikális műtét után még orgazmusra?

Orvosi szempontból igen, mivel a legfontosabb ingerpontok – a csikló, a szeméremajkak, a hüvely – teljesen megmaradnak. Lelki akadályai azonban lehetnek a dolognak.

 

33. Tudnak a nők életük végéig szeretkezni?

Igen, mindaddig, amíg a nemi szerveik egészségesek és működőképesek. Ahogy a férfiakra, úgy a nőkre is érvényes a fausti szabály: aki fiatalkorában szívesen és gyakran szeretkezett, az az intim együttlétet idősebb korában is élvezni fogja.

-emese-
X. évfolyam 8. szám

Címkék: szexualitás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.