Szépség

A cellulitisz problémája

Segítség narancsbőr és vastag láb esetén

A cellulitisz, közismert nevén a narancsbőr széles körben elterjedt női probléma. Mögötte gyakran egy másik kórkép rejlik, a zsírszövet felduzzadása. Cikkünkben egy szakember tanácsait olvashatják.  


Szinte minden nőt érint: a comb bőrének hullámosodása, vízfelhalmozódás a lábon. Szerencsére vannak hatásos módszerek, amelyek segítenek

 

A probléma számos nőt kerget a kétségbeesésbe: a felkaron, a csípőn és a comb felső részén csúnya duzzanatokba rendeződik a bőr. Néha olyan hullámos lesz a felszíne, mint egy kimustrált matrac. Hogyan lehetséges, hogy a valaha feszes alma egyszer csak durva felületű naranccsá változik?

 

A jelenség alapvető oka az, hogy a női szervezet zsírsejtjei - szemben a férfiakéval - jóval nagyobb mennyiségű zsír tárolására képesek. Határaik párhuzamosan futnak a bőr felületével. Minél jobban megtelnek, annál több hepehupa képződik bennük a bőr felső rétegeinek irányába.

 

A probléma kiterjedése a jól ismert "összecsípés" teszttel mérhető fel: ha mondjuk a combon összecsípünk egy bőrredőt két ujjal, akkor nemcsak ráncok válnak láthatóvá, hanem enyhe behúzódások vagy erőteljes hullámok is.

 

Mi is pontosan a cellulitisz?

Kialakulásáért valószínűleg nem egyetlen gén felelős, hanem egy olyan genetikai adottság, amely több tényezőből adódik össze. Elsőként a kötőszöveti gyengeség nevezhető meg. Ez gyakran figyelhető meg olyan nőkön, akiknek az ízületei túlzottan kinyújthatók és szinte abnormálisan mozgékonyak. Ők a szüleiktől nemcsak a cellulitiszre való hajlamot örökölték, hanem ezt a nyúlékony kötőszövetet is. Ehhez járul még a túlsúly, amelynek hatására a bőr egyébként láthatatlan zsírsejtjei láthatóvá válnak.

 

Nőknél a bőr alatti zsírsejtek nagyobbak,mint a férfiaknál. Ha összecsípjük a bőrt, ezek láthatóvá válnak. Férfiak esetében (alsó kép) a sejtek kisebbek és ferdén helyezkednek el, így ha összecsípnek egy redőt, a feszültség levezetődik az alsóbb szövetekhez

 

További tényezőként nevezhető meg a bőr felső rétegének állapota. Minél vastagabb, annál jobb, mivel akkor a zsírsejtek kevésbé láthatóak. Az idő múlásával azonban a bőr vékonyabbá válik, és ezzel napvilágra kerül az, ami korábban meghúzódott a mélyben. A cellulitisz mintha a semmiből tűnne elő, éppen azért, mert a bőr egyszerűen megvékonyodott, ami tulajdonképpen teljesen normális folyamat. Ha a kötőszövetben folyadék gyűlik fel, akkor a duzzanatok még feltűnőbbé válnak.

 

 

A megelőzés és a kezelés tippjei

A megelőzés legfontosabb lépése, hogy előzzük meg az elhízást. És nem hangsúlyozható eléggé: a nőknek sokat kell mozogniuk! Az is segít, ha a bőrüket jó állapotban tartják, ha serkentik a vérkeringésüket, például száraz kefés masszázzsal. Ezenkívül figyelni kell a visszerek állapotára és egészségre is, hogy zártak-e a visszérbillentyűk. Ha nem, akkor kompressziós harisnyára van szükség. Ma már egészen jól kinéző modellek kaphatók.

 

A narancsbőrrel küszködőknek manapság számtalan szer és készítmény a rendelkezésére áll, köztük olyanok is, amelyekről a gyártók azt állítják, hogy „klinikai teszteken” estek át. Ez azonban csak azt jelenti, hogy valamilyen klinikán vizsgálták őket, azt nem, hogy valóban hatásosak is. Ennek ellenére a kofffeintartalmú szerek hatékonyak lehetnek, és ugyanez vonatkozik bizonyos körülmények között a bőr nedvességtartalmát megnövelő kollagénes termékekre is. A nyirokdrenázs csodát tehet ödéma és nyiroködéma esetén, súlyos zsírfelhalmozódásnál azonban nem nagyon.

 

  comb bőrének száraz kefével végzett masszázsa feszessé teszi a bőrt

 

A cellulitisz kialakulásában és ennek megfelelően megelőzésében a táplálkozásnak kulcsszerepe van, főként a szövetekben való folyadékfelhalmozódás esetén. Sok, reggeli ödémára (szemduzzanat, lábduzzanat) panaszkodó nőnél áll fenn az ingerlékeny bél esete: puffadás, székrekedés vagy székrekedéssel váltakozó hasmenés. Esténként a hasuk kétszer akkora, mint reggel, annyira feszül.

 

Ehhez tudni kell, hogy a bél nagyon szoros kapcsolatban áll a nyirokrendszerrel. A felnőtt embernek körülbeül 600 nyirokcsomója van, amelyekből legalább 200 a gyomor- és bélrendszerben található. Ehhez jönnek még a kisebb nyiroksejtek. A bél kiterjedése egyébként jóval nagyobb, mint a bélé. És a bélben rengeteg baktérium él. Hogy a bélrendszerben semmilyen egészségkárosító folyamat ne játszódjon le, nagyon erőteljes védekező mechanizmusoknak kell működniük.

 

Ha a bél ingerlékeny, akkor több nyirokfolyadék termelődik. A fent említett duzzanatokat tapasztaló pácienseknek ezért következetes táplálékátállítás javasolható, hogy a beleik célzottan tehermentesüljenek. Két-három hétig kímélő koszt tanácsos, amely alapvetően zabkásából áll, zabnyákból, krumplilevesből. Vagy ha a cél a több rost, akkor őrölt gabonából. A kímélő időszak alatt ezt kell enni reggel, délben, este. Ennek eredménye egyrészt a fogyás, mivel ez az étel gyorsan eltelít, másrészt kíméli az emésztőrendszert. Mindkét tényező hatására lényeges folyadékveszteség áll elő. A módszer nagyon hatásos ingerlékeny bél esetén, mert az ilyen betegek általában rosszul tűrik a durva, nyers vagy friss ételeket, így a salátát, nyers gyümölcsöt, gabonaféléket.

 

A könnyű zöldségleves tehermentesíti a beleket, és ez a bőrnek is jót tesz. Súlyos esetekben leves- és kásakúra ajánlható

 

Az érintett nők különösen rosszul tűrik a meleget, mivel olyankor kitágulnak a kisebb erek, így több folyadék lép ki az erekből, és ezzel megnő a kötőszövetre nehezedő nyomás. A folyadék és a fehérje nem tud akadálytalanul elfolyni, a bőr tartósan megkeményedik, és a folyadék feltorlódása nyomja a bőr idegeit. Ez okozza a fájdalmat és a viszketést, illetve a sűrűbben megjelenő kék foltokat. Ilyenkor a kompressziós harisnya és a hideg borogatás mellett a már említett kímélő koszt ajánlható egy héten át.

 

Hogyan segít a természet?

A cellulitiszkezelésben elsősorban a vérkeringés serkentése a cél, hogy mobilizálódjon és elszállítódjon a nyirok és a zsír. A vénák fala is erősítésre szorul.

Növényi szerek

A szőlő hatóanyagai fokozzák az erek rugalmasságát és ezzel megakadályozzák az ödémásodást. Az ödéma ellen hat az orvosi somkóró is, azonban nem annyira önálló drogként, hanem teakeverék részeként. A hajdina szintén erősíti a vénák falát és megakadályozza az ödéma kialakulását. Ugyanez vonatkozik a hamameliszre is. A vadon termő görög gyógynövény, a cystus ugyancsak nagyon hasznos. A belőle készült tea különféle gyomor- és bélpanaszok – így az ödémát előidézők - esetén gyógyhatású. A cystuskivonattal készült fürdő védi a bőrt és a sebeket. Teakészítéshez a gyógyfüvet forrázzuk le vízzel és hagyjuk állni öt percig. Fürdőhöz egy maréknyi cystusfüvet (körülbelül 10 g) tegyünk fazékba, öntsünk rá fél-egy liter vizet, forraljuk fel és öt percig főzzük.

 

Vízfelgyülemlés esetén jót tesz a bodzagyökér vagy bodzafakéreg: a felaprított kéregből vagy gyökérből fél teáskanálnyit főzzünk fel egy csésze vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le és napi két csészével igyunk belőle.

 

Meleg napokon a hideg vizes tusolás hoz megkönnyebbülést a duzzadt lábnak

 

Vigyázat: a vízhajtó hatású gyógyteákból csak mértékkel igyunk, és csak egy bizonyos ideig! Viszont a vízhajtó hatású gyógyszerek ödéma és cellulitisz esetén teljesen ellenjavalltak, mert hatásuk csak rövid ideig tart, utána minden visszatér. Ráadásul mellékhatásaik is lehetnek, általában káliumhiány.

Homeopátia

A májra ható homeopátiás szerek segítik a nyirokrendszer működését, mivel a máj nyiroksejteket tartalmaz. Ebben az összefüggésben a következő homeopátiás szerek említhetők: Carduus marianus, Chelidonium, Condurango, Hydrastis, Leptandra, Lycopodium, Taraxacum.

 

Javasolhatók még az immunrendszert támogató szerek is, amelyek szintén pozitívan hatnak a nyirokrendszerre: Calendula, Viscum album, Echinacea.

Mozgás

A testedzés az étkezés átállításával és a testsúlycsökkentéssel együtt az anticellulitiszprogram alapvető pillérei közé számít. Ha a mozgás serkenti az izmok vérellátását, akkor ez kihat a zsírszövetek vérellátására és redukciójukra is. A legjobb az olyan, kitartást igénylő sport, amely erősíti a lábat és a csípőt: úszás, biciklizés és főként aqua-jogging. Fontos a rendszeresség és a fegyelem is.

 

Hogyan lesz a cellulitiszből zsírödéma?

A narancsbőrből könnyen kifejlődhet a zsírödéma, akár súlyos formájában is. Ez utóbbi már betegségnek számít. Akármelyik is legyen a helyzet, a nyirokrendszer és a kötőszövet fontos szerepet játszik benne.

 

A nyirokerek (sárga) felelősek a salakanyagok és a zsírok elszállításáért
 

Nyirokrendszer

A nyirok vízszerű folyadék, amely az egész testet behálózó ereken áramlik keresztül, és körülfolyja a sejteket. Előrehaladását billenytűk és az erek izmai segítik.

 

Bonyolult tisztítórendszerhez hasonlóan a nyirokrendszer finom szövete összegyűjti a kórokozókat, a felgyülemlett szövetnedvet és az anyagcsere hulladékait, majd megszabadul tőlük a kiválasztószerveken, a májon, a veséken és a beleken keresztül. A nyirokrendszer komplex rendszerének részei közé tartoznak a nyirokerek és a kis szűrőállomásokként működő nyirokmirigyek, de a lép, a csecsemőmirigy, a mandulák, a vékonybél nyirokszövete és a csontvelő is.

 

Nap mint nap ezer liternyi nyirok áramlik keresztül a nyirokrendszerünkön, és a végén háromliternyi koncentrátummá sűrűsödik. Ez a rendszer gondoskodik a kötőszövet víztelenítéséről.

Kötőszövet

A kötőszövetet olyan hálóként képzelhetjük el, amely körbefogja és védelmezi a szöveteket, illetve összeköti és megtámasztja a sejteket. A kötőszövetben található sejtek, a fibrocitákállítják elő a támasztó szerepet betöltő fehérjerostokat, a kollagént. Testünk egyharmad részben ebből áll. A kollagén teszi feszessé a bőrt, gondoskodik a csontok rugalmasságáról és szigeteli az idegpályákat.

Mi a zsírödéma?

A zsírödéma a zsír speciális felgyülemlése.

 

 A zsírödéma a test különféle részein léphet fel. Többnyire a térdet, a lábat és a csípőt érinti, ritkábban a felkart

 

A zsírszövet megszaporodik és a szokottnál több folyadékot tárol, ennek következtében duzzanatok alakulnak ki a lábon, a karon és egyéb testtájakon. A zsírödémás láb elveszíti a formáját, valóságos oszlopalakot ölt. A bokacsont körül különösen látványosan szaporodik meg a zsírszövet. További tipikus helyei a zsír felgyülemlésének a csípő, a belső comb és a térdhajlat.

 

A zsírödéma nem pusztán esztétikai probléma, ennél fontosabb az egészségre gyakorolt hatása. A lábban jelentkező feszítő érzés hosszasabb állás vagy ülés esetén szinte elviselhetetlenné válhat. Előrehaladott stádiumban a lábafej is megduzzad, így estére elegáns cipő már szóba se jöhet.

 

A folyamat kialakulásában egyértelmű szerepet játszanak a kisebb erek vérellátásának változásai és a fehérjemolekulák túlzott kilépése. A fehérje rendkívül sok vizet köt meg, így alakul ki a kötőszövetben a fehérjékben gazdagödéma.

- emel -
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: cellulitisz, narancsbőr, nyirokdrenázs, zsírödéma

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.