Szépség

A hasmasszázs energetikai módszere

Harmonizáció - holisztikus módra

Évtizedek­ óta­ foglalkozom a­ krónikus­ fáradtság­szindrómától­ a­ vastagbélrákig­ terjedő pszichológiai,­energetikai­ és­ materiális­ terápiák­ ok-okozati­ összefüggéseivel.­ A­ másik­ összefüggés, amit­ szintén­évtizedek óta­ elemzek,­ a­ különféle­ fogyókúrák­ sikertelenségeinek­ elemzése,­ a­ jojóeffektus  elmaradhatatlan­ következményei­ tükrében.­ Tisztázandó,­ miért­ hízunk,­ mik azok­ a­ lelki­ és­ energetikai­alapok, amelyek­ a­ tányér­ közvetítésével­ végül­ többletsúlyként­ lerakódnak.


 

 

A többletsúly általában két helyre rakódik: első a köldöktájék, másik a vesetájék. Vizsgálódtam állatorvos kollégáim bevonásával az iránt, hogy sertéseknél hogyan van ugyanez, hisz a sertés anyagcseréje igen hasonlít az emberéhez. A válasz egyértelműen megegyező az emberi hízással.

 

A különféle fogyókúrák során elsőnek a folyadék távozik – ennek súlyos élettani hatásai lehetnek. Másodiknak az izomszövet veszít tömegéből, ennek hatásait nem kell magyarázni, végül marad a zsírszövet. Tehát a különféle kúrák a senyvességhez vezetnek, de a lényeget nem oldják meg.

 

Mi ennek az oka? Egyértelmű, hogy az ok nem kalorikus, hanem, mint minden az emberben, a léleknél kezdődik, az energetikai rendszerben folytatódik, s végül a fizikai testben valósul meg.

 

Miért a köldökre és a vesére hízunk? Az ember működésének rendszere: pszicho-neuro endokrinológia és immunológia. Tehát a léleké az elsőbbség, majd jön a vegetatív idegrendszer, amely az aktív szimpatikotóniás állapotban megvalósítja a feladatokat, majd jön a paraszimpatikotónia, amikor töltődünk. Ha tartós a szimpatikotóniás túlsúly, akkor az emésztőrendszerből elfogy az energia, az ATP, és kezdődik a krónikus fáradtság szindróma, az irritábilis bél szindróma, amely megy a maga útján egészen a végállomásig, a rákig. Hol van itt a kövérség? Felvetődik a kérdés, mikor voltunk igazán boldogok és nyugodtak. Valószínűleg édesanyánk hasában, s ekkor a táplálkozásunk a köldökön keresztül történt. Tehát a nyugalom, a boldogság, a biztonság és a köldök kapcsolata archetípusos emlék az embereknél. Mélyen beleivódott a limbikus központba.

 

Amikor az ember emésztőrendszerében – a stressz halmozódása miatt – ATP-hiány alakul ki, megjelenik egy sor bőrgyógyászati tünet is. A fáradtság egyben ürességet is jelent a hagyományos kínai orvoslás szerint, de az európai neurobiológiai kutatások is igazolják a vércukorszint csökkenését egyes stresszhormonok emelkedése mellett.

 

Kialakul a farkaséhség, főleg késő este, halálos fáradtan, s elkezdődik az a kényszeres evés, amit tudunk, hogy nem jó, de képtelenek vagyunk mérsékelni magunkat, mert hormonálisan kényszerpályán vagyunk.

 

A hagyományos kínai orvoslás az alsó than-thien pontnak (hasi energetikai pontnak) tulajdonít kiemelt jelentőséget

 

Stresszevés ennek a neve. A tudattalanból felidéződik az őskép, a nyugalom, a köldökkapcsolat, s elindul ennek a kompenzációs visszafelé útja, azaz elkezdődik a köldök környékének elzsírosodása.

 

Hasonló a helyzet a vesekörnyéki zsírokkal. Energiavesztésnél lábaink fázóssá válnak. Ismert állapot, tehát a szervezet megkezdi a vese kihűlés elleni védelmét, egyben a mellékvese-hipofízis, mellékvese-tobozmirigy kapcsolatot is mintegy beburkolja zsírral a védelem érdekében.

 

Lehet tehát koplalni, zsíroldó csodaszereket enni, több százszor hasi gyakorlatokat csinálni, átmeneti látszateredmény van, de tartós hatás nincs.

 

Döbbenetes, hogy a sebész kollégák gyomorcsonkító műtéteket végeznek, s csodálkoznak, hogy idő múltán az összeszűkített gyomor megint kitágul!

 

Amíg a lélek görcseit nem oldjuk fel, nincs eredmény. A lélek görcsei részben az érzékszervekhez, részben a szívhez, részben a lélekhez, részben az emésztéshez kötött szólásmondásokban nyilvánulnak meg. A teljesség igénye nélkül:

 

Látni se bírom!

Hallani sem akarok róla!

Undor fog el a szagától!

Köpök, ha csak rá gondolok!

Torkig vagyok vele!

Képtelen vagyok megemészteni!

Kőszívűvé váltam!

 

Meg kell találni azokat a mentális mérgeket, amelyekkel a tudattalan az evésbe menekülést motiválja. Igen nehéz, de gyönyörű feladat, amikor a kliens, általában először könnyezve, később hangos zokogással „elengedi” a mentális mérget.

 

A dietetológia, a fitoterápia, a fizioterápiák számtalan módja mellett kidolgoztam azt a komplex maszszázsmódot, amellyel több ezer betegnél sikerült a harmóniát elősegíteni. A módszer egyszerre hat a lélekre, a meridiánrendszerre és a fizikai testre is.

 

A masszázs méltó körülményeinek megteremtése az alap. Tiszta környezet, a kliens által kiválasztott zene, aroma és színes fény megteremtik az ellazulás alapjait.

 

A többletsúly általában két helyre rakódik: első a köldöktájék, másik a vesetájék

 

A masszázs hanyatt fekve történik a szabványos masszázságyon, a kliens ruhában van, csak a hasa van szabadon. A ruha mellett le is van takarva, a komfort miatt.

 

Először következik a spirituális összehangolódás: a masszőrágy mellé állva bal kezem középső ujjával a kliens ajna csakráját érintem, jobb kezem középső ujjával a manipura csakrát. Azaz a napfonat tájékát. Ez mindaddig úgy marad, míg meg nem érzem a hasi verőér lüktetését. Ez azt jelenti, hogy megszűntek a hasfal görcsei, a kliens ellazult. Ekkor már a szeme sem rebben. Eddig az ideig azonos volt a légzésünk. Ezután aszinkron lesz a légzés, mert a kilégzésem alatt megy belőlem az imaginatív verbális és nonverbális információ, s ezt a kliens pont ellentétes légzési ritmussal vételezi.

 

Ezt követi a kézen és a lábon az energiapályák igen finom megnyitása, majd a fülek óvatos átmasszírozása.

 

Ezután igen lassan bal kezem három középső ujjával a homlokon a ráncokkal azonosan igen lassan „letörlöm a homlokáról a gondokat”, s végzem ezt minimum 21-szer, maximum 49-szer.

 

Ezt követi az úgynevezett abdominális (hasi) analóg területek finom érintése, s a tudattalan nonverbális programozása.

 

Felvetődik a kérdés, hogy miért pont a has? Hippokratész megmondta: a halál a belekben tartózkodik. Az ősi jógi tanítás, a kundalini erőről szól, amely valahol a kismedencében indul, s a hason át jut felfelé. A hagyományos kínai orvoslás az alsó than-thien pontnak (hasi energetikai pontnak) tulajdonít kiemelt jelentőséget. A japánok ezt a hara tájékának mondják.

 

Mi az európai orvostudományi néven abdominális immunitásként említjük, s tudjuk, hogy immunrendszerünk mintegy 2/3 része a mellbimbó alatti területre vonatkozik.

 

Lélekgyógyászként ismerjük a népi bölcsességet, hogy valamit képtelenek vagyunk megemészteni, elönti lelkünket a sárga irigység, epés megjegyzéseket teszünk.

 

Meg kell találni azokat a mentális mérgeket, amelyekkel a tudattalan az evésbe menekülést motiválja

 

Tehát minden nagy filozófiai rendszer a maga módján a hasnak kiemelt jelentőséget tulajdonít, csak a megközelítés és a magyarázat sokszínű.

 

Analóg területek:

• Hajas fejbőr (vékonybél). • Szemöldökök, orrcimpák, könyök és térdhajlatok, könyökök és térdek (a vastagbél máj- és lépkanyarja).

• Lábszárak és alkarok (fel- és leszálló vastagbél).

• Combok és felkarok (haránt vastagbél).

 

A masszázs menetében ezután a kézen és lábon a nyirokterületek megmasszírozása következik.

 

Miután távolról már megszólítottuk a hasi területet, következik a direkt masszázs.

Először a bőr finom simítása történik, majd egyre intenzívebben a bőr alatti kötőszöveti réteg, majd még intenzívebben, de igen lassan, méltósággal az egész vékonybélrendszer, a hozzá tartozó vénákkal és nyirokrendszerrel.

 

Ezeknek a keringési rendszereknek a harmonizálása után jön a vastagbélmasszázs, ami mindig a leszálló vastagbélnél kezdődik, és úgy megyünk vissza fokozatosan egészen a vakbélig.

 

Ha a vakbélnél kezdenénk, előfordulhatna, hogy mi idéznénk elő szorulást. Így visszafelé menve, speciális körkörös rezegtető mozdulatokkal, a bélfalon lévő lerakódásokat is fel tudjuk szabadítani.

 

Igen fontos az abszolút anatómiai, élettani és kórtani ismeret, mert ezeket kell imaginálni szükség szerint.

 

Végül következik a köldökkörnyéki zsiradéknak a markoló-rezegtető fellazítása.

 

Szükség szerint, főleg sovány pácienseknél megcsinálom a süllyedt gyomros és eltolódott hasnyálmirigy repozícióját is, s érintem a máj alatt az epe területét.

 

Hasra fordulva megmasszírozom a vesék területeit is szintén imaginálva.

 

Abban az esetben, ha alapos a gyanú a csigolyák diszlokációjára, akkor azt előbb a bevezető masszázs alkalmával fülön és talpon keresztül előkészítve, szintén hasra fordult állapotban szelíden reponálom. Ez nem csontkovácsolás, hanem a speciális toló-nyomó mozdulatokkal olyan helyzetet teremtek, hogy a gerincoszlop magától helyreilleszkedjék. Ezt is elsimító masszázzsal nyugtatom.

 

A masszázs végeztével auraharmonizáció következik, s megtörténik a tudattalan programozása, hogy mindezek hatása nem a terapeutától függenek, hanem a kliensben már elindított és folyamatosan működő hatások eredménye.

 

Nem alakítunk ki függőségi viszonyt, mert ez erkölcstelen.

 

Elérhető eredmények:

• A lélek megnyugszik.

• A szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri hatás közelebb kerül egymáshoz.

• Javul az egész szervezet energetikai és immunológiai állapota.

• Csökken a köldökkörnyéki zsír tömege.

• Javul a sav-lúg egyensúly.

• Javul az egész emésztőrendszer mikrobiológiai állapota.

• Javul a szervezet terminális oxidációja.

• Javul a közérzet, javul az életkedv.

• Javulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, betegségtől függetlenül.

 

Ellenjavallat: ami az általános masszázsellenjavallatoknál előírt.

Javallat a masszázs felhasználására, célszerű eredmény elérése érdekében.

Amikor a lélek görcsei, mérgei akadálytalanul a felszínre kerülnek, az sokaknál szégyenérzettel is társulhat, s nem megengedhető, hogy párkapcsolati formában a pár bármelyik tagja sérüljön a felszínre került tények miatt. Hasznos tehát a párterápia, de külön-külön, s ha már mindkét fél „tiszta”, akkor jöhet a partnermaszszázs. Döbbenetes tapasztalat, hogy 40-50 évi házasság ellenére, a lélek megtisztítása után az idős párok is milyen szerelmesen érintik párjukat, s látják a világ legszebb asszonyának, legmarkánsabb férfijának idősödő párjukat.

 

A szingliknél más a  helyzet. A bezárkózott, önmagát is elutasító hölgyek, urak újra megtalálják a saját nemiségüknek megfelelő lelki identitást, s a befelé fordult, introvertált lélekből kapcsolatokra kész új ember születik.

 

Ez ennek a speciális masszázsrendszernek az igazi hozadéka, amikor a lélek újra megtalálja a jobbik énjét, s az energiarendszer és a test is követi. A hatás tartósnak mutatkozik, az esetleges visszaeséseket további lelki és fizikális terápiákkal lehet erősíteni.

Béky László
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: energetika, görcsoldás, hasmasszázs, köldöktáji hízás, stresszevés, túlsúly oka, vesetáji hízás

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.