Szépség

A megújulás titkai 11. - Bíró Ica szépségreceptje

A tartós fogyókúra záloga – összhang a táplálkozásban

Az egészséges táplálkozás alapelemeiről sokat írtunk az elmúlt hónapokban. Az egészségmegőrzést, megfiatalodást szolgáló sorozatunkban – az említett ismeretek függvényében – ezúttal összefoglaljuk az egészséghez és a szépséghez vezető út alapszabályait.  


Az egészséges táplálkozással kapcsolatban rengeteg új módszer, ismertető, szaktanács, könyv és termék jelenik meg napjainkban. Különféle technikákkal, diétákkal, néha csodaszerekkel ígérve a gyors és tartós fogyást. Biológiai és szellemi lényünk összhangját meg kell találni táplálkozási szokásainkban is. Egyértelműen általános és konkrét recept nincs, amitől mindenki teljesen egyformán elérheti alakjának kívánt súlycsökkenését.

 

Ilyet felelőtlenség lenne kijelenteni, mivel mindenki más és más, a csak rá jellemző étkezési szokás rendszerével, fizikai, biológiai és pszichikai felépítésével. A súlygyarapodása is más és más okok következtében alakult ki. Ezért szinte mindenkinek testre szabott, személyes igényeit és lehetőségeit kielégítő módszert kell alkalmazni. Figyelembe kell venni alkati adottságait, fizikumát, valamint lelki-egészségügyi állapotát. (Orvosi szakvéleményt szem előtt tartva.) Ez nagyon fontos egészségi állapotunk érdekében, mert a rossz oldalról megközelített étkezési szokásrendszer elég gyorsan vezethet különféle megbetegedésekhez. Zavart okozhat az anyagcsere-folyamatokban, a hormonháztartásban, hiánybetegségeket és az immunrendszer gyengítése mellett pszichikai károkat is okozhat. Amikor 1994-ben elkezdtem a testszépítő program kidolgozását, úgy kutattam a „legjobb” megfejtés után, hogy sok neves szakember, professzor könyvét elolvastam a táplálkozástudományok témaköréből. Úgy érzem, fontos volt, hogy az alapokat megismerjem. Nagy segítséget jelentett, hogy tudtam, mit, miért kell ennem, innom és tennem. Mi minek a következménye stb.

 

 

Az étkezési szokásrendszer kialakítása

Szerintem az egyetlen sokat ígérő megoldás, mely táplálkozásunkban célra vezet: az időszakos súlyméréssel egybekötött, és egyéni ízléssel átalakított hosszú távú étkezési szokásrendszer megvalósítása. Ennek legfőbb célja a túl zsíros és túl cukros élelmiszerek következetes mérséklése. Sajnos a magyar konyha éppen ezen alkotóelemek bőséges használatáról híres. Hosszú éveken át így szoktuk meg, a családi étkezéseken sokszor ez az elvárás. Aki ennek ellenére hajlandó némi változtatásra táplálkozása területén is, és a többi testszépítő programot is elvégzi, hosszú távú egészségre és sikerekre számíthat. Nyilvánvaló tény, hogy csak abból építhetjük fel testünk sejtjeit, amit eszünk, iszunk, szervezetünknek juttatunk. A többletfogyasztás pluszkalóriáit viszont, melyeket általában a túlzott zsír- és cukorfogyasztás eredményez, szervezetünk feldolgozó mechanizmusa a zsírsejtekben energiatartalékként halmozza fel és raktározza el. Ezen felhalmozott energiatartalékok salakanyag-lerakódásai mind testünk hájrétegeit növeli. Ezzel szemben a tudatosan kialakított, változatos, ezért minden igényt kielégítő vegyes, zsír- és cukorszegény táplálkozás egészséges arányban tartalmaz minden létfontosságú és tápértéket biztosító elemet. Úgymint fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi sókat, ballasztanyagokat stb. De egyéb fontos hatóanyagok mellett elegendő mennyiségű zsiradékot is. Ennek következtében energiaháztartásunk egyensúlyba kerül, és biztosítja az optimális emésztést, valamint az anyagcsere-folyamatokat, ami mindennek az alapja: A karcsúság titka.

 

 

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapszabályai

A kiegyensúlyozott táplálkozást az alkotórészek jó és helyes aránya, a mindig megújuló, változatos összeállítás, valamint a méregmentes (bio), teljes értékű, friss élelmiszerek jellemzik. Fontos még az alapos rágás, a nyugodt, derűs légkör és időszakos méregtelenítési programok beiktatása. Ahhoz, hogy táplálkozásunkat tudatosan és egyénien jól megkomponálhassuk, meg kell ismernünk közelebbről, miért, miből és mennyire van szükségünk. Szervezetünknek megközelítőleg 60-féle tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a több­milliárdnyi sejtállományt energiával és építőanyaggal ellássa. Nem szenvedhetünk hiányt egyikből sem, mert a tápanyagok külön-külön is speciális feladatokat látnak el, de csak együtt tudják hatásukat maximálisan kifejteni.

 

 

Az anyagcsere folyamata

Az anyagcsere az a biológiai folyamat, amely a felvett táplálékokat emésztőenzimek segítségével előtápanyaggá bontja és a megfelelő sejtekhez juttatja. A tápanyagokból nyert energia egy részét a működéséhez szükséges hő-, mozgási és más energiává alakítja át. Más részekből saját magát építi, valamint a felesleges salakanyagokat is eltávolítja. Ebből következik, hogy a bevitt táplálék milyensége és mennyisége mennyi munkára kényszeríti szervezetünket. Ha a táplálékunk mértékletes, könnyen emészthető, változatos és tápdús, akkor sejtjeinket állandóan vitalizáló életenergiával tudjuk ellátni. Ilyenkor nem kell a salakanyagok lebontásával túl sok energiát elpazarolni. Így fittnek és energikusnak érezhetjük magunkat. De ha túl sok vagy nehezen emészthető, esetleg káros vagy értéktelen táplálékokat eszünk, akkor a lassú, nehézkes emésztés és kiválasztás folyamata feléli energiáink nagy részét. Szervezetünk öntisztító gépezete kimerül, mert folyton azon munkálkodik, hogy kiűzze a test számára haszontalan salakanyagokat. Ehhez sok energiát használ fel. Ezért fáradtnak, enerváltnak érezhetjük magunkat. Sejtjeinkhez ilyenkor nem jut el elég éltető táplálék. Ezért mondjuk azt, hogy a nehéz, szennyezett ételek gyorsítják az öregedés folyamatát is. Túlságosan megdolgoztatják, leterhelik, sőt meg is betegíthetik kiválasztó szerveinket: a májat, az epét, a beleket, a vesét stb. Ilyenkor segíthet, ha pl. böjtölünk pár napot. A böjt ideje alatt pihenhetnek, regenerálódhatnak kiválasztó szerveink. De az öntisztítás hatékonysága is ilyenkor a legerőteljesebb. Gondoljunk csak arra, ha lázas betegek vagyunk, étvágyunk azonnal csökken. Mindez azért történik így, mert a szervezet automatikusan a betegség méreganyagainak legyőzésére összpontosít. Betegség idején is legjobb, ha növényi eredetű, friss élelmiszereket fogyasztunk. Ezekben van a legtöbb vitamin és a legkevesebb káros melléktermék.

 

Szervezetünket és sejtjeinket táplálhatja, építheti vagy éppenséggel leépítheti az, amit eszünk és iszunk. Napjainkban, ebben a fokozottan szennyezett, betegségekkel teli, rohanó világban testünk is egyre több kihívásnak van kitéve a táplálkozás területén is, pl. gyors étkezések, konzervált élelmiszerek, kemizálás, tartósítószerek, túlcukrozott üdítők, tápszerezett állatok stb. Egészségünk érdekében meg kell teremtenünk a tápdús, vegyes és nyugodt táplálkozás feltételeit.

 

Tudnunk kell azt is, hogy szervezetünkben az egyensúlyt öt fő rendszerünk összehangolt, együttes működése tartja fenn úgy, hogy a negatív és pozitív hatásokat kiegyenlíti, regenerálja, de csak akkor, ha külön-külön is egészségesen és jól működnek. Ez az öt fő rendszer az immun-, a hormon-, a keringési, a légző- és az emésztőrendszer, melyek különböző táplálékellátást igényelnek. Ha részletesebben megismerjük, ételeink miből, mennyi és milyen összetevőjű alkotókból állnak, és ezeknek milyen hatása, együtthatása van, hol, milyen kimutatható következményt jelent hiányuk vagy túladagolásuk szervezetünk bonyolult biokémiai rendszereiben, akkor kontrolláltan tudatosan táplálkozhatunk, igény és lehetőség szerint. Ha megismerjük regenerálódásunk lehetőségeit, létrehozhatjuk és fenntarthatjuk szervezetünk megfelelő kondícióját. Az öt nagy főrendszer harmóniájában működő, öngyógyító képességünket is fejleszthetjük.

 

 

A táplálkozás mint megoldás

Ételeink lehetnek gyógyszereink is, ha megfelelően választjuk meg. Ahelyett, hogy csak az akaraterőnk és eltökéltségünk függvényében küzdünk az éhségérzet legyőzésében, inkább az agy biokémiai folyamataira kellene helyeznünk a hangsúlyt. Így felszabadíthatjuk az önmegerősítő mentális energiákat, az életerőt – az akarati erőt, mely megvéd a hizlaló ételek fogyasztásától. Ha testünk fiziológiáját sikerül átalakítanunk, akkor a súlygyarapodás helyett súlycsökkenést érhetünk el. Véget vethetünk a kielégíthetetlen étvágynak, végérvényesen megszabadulhatunk a felesleges zsírpárnáktól, és feszes izmokat fejleszthetünk helyette. Ezzel tetszés szerint újraformálhatjuk testünket. A tökéletes testsúlyszabályozás legfontosabb előfeltétele, hogy a legjobb összetételű ételeket fogyasztjuk, melyek sejtszinten is elégedettséget biztosítanak, és emellett segítik a súlycsökkenés folyamatait is.

 

A tudományos kutatások és kísérletek bizonyítják, hogy az a szervezet, mely alacsony tápértékű, ám magas zsír- és széndhidráttartalmú étellel – úgynevezett „haszontalan kalóriákkal” – van ellátva, az sokkal hamarabb elhasználódik, elöregszik, hiszen túlhajszolt szervműködésre van kényszerítve. Az öregedési folyamatok ilyen esetekben hamarabb jelentkeznek. Ezenkívül a magas zsír- és szénhidráttartalmú étel megváltoztatja az agy aktuális összetételét. Ilyen esetekben kisebb mennyiségben fordulnak elő a jó kedélyállapotért felelős ingerületközvetítő anyagok, viszont több lesz az olyan hormon, mely túlevésre ösztönöz.

Bíró Ica
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.