Szépség

A megújulás titkai 13. - Bíró Ica szépségreceptje

Hormonok tűzijátéka: a szerelem


A szerelem a legjobb fiatalító szer, azaz a testi-lelki boldogság megélése a hormonok összefüggésében is.

Lássuk, hogyan is működünk!

Amikor megpillantjuk álmaink lovagját vagy nőjét, testünk és hormonjaink a másodperc töredéke alatt reagálnak arra a benyomásra, melyet szemünk érzékelt, valamint továbbított az agy kapcsoló központjának. Ilyenkor számos biokémiai folyamat zajlik le egyszerre a testben, az agy, az idegek és a mirigyek aktivizálódnak. Az idegpályákon keresztül eléri az agyat az a jelzés, hogy adrenalint kell termelnie. A stresszhormon emeli a vérnyomást, és élénkíti a szívtevékenységet (szívdobogás). A hírnökanyagok közvetítésével az idegpályák útján a hipotalamusz is kiadja parancsait.

 

Az ösztrogének gondoskodnak a nemi szerv ideális állapotáról, a verejtékmirigyek is fokozottan működni kezdenek, az illatanyagok arra hivatottak, hogy beborítsák szerelmünket (a parfümipar erre alapoz). Az agy lelassítja az altatóhormon termelését, helyette több endorfint indít be, amitől a boldogságérzet magaslataiban lebeghetünk (rózsaszínben látjuk a világot).

 

Az éhségközpont behúzza a féket, csökken az éhségérzet, néha még azt a bizonyos „gombócot” is érezzük a gyomrunkban, mely egy felfokozott izgalmi állapot jele.

 

Az nem is kérdés, hogy a szerelem megszépíti a nőket, ami a fokozott ösztrogéntermelésnek köszönhető. Ugyanebből az okból kifolyólag az is könnyen megmagyarázható, hogy miért is tesz jót egész testünknek, testfunkcióinknak és egészségünknek ez az euforikus állapot. A fokozott mértékben jelentkező endorfinok csökkentik a fájdalmakat, a gyógyító kortizon is aktivizálódik, a szerelmesek immunrendszere mozgósítja az összes betegségelhárító hormont. Így intenzívebbé válik a betegségeket okozó anyagok kiküszöbölése. Az érzelmek hatására tesztoszteron és oxitocin is termelődik, mely a szoros kapcsolatra, gyengédségre, erotikus közelségre készteti a szerelmeseket.

 

A fent leírtak példázzák azt, hogy testi, lelki, szellemi szinten egyaránt óriási hatást gyakorolunk belső biokémiai funkcióinkra, egészségünkre, szervi működéseinkre, érzelmeinkre, egyszóval minden testi folyamatunkra. Látható módon, a test valamennyi sejtjével, szervével, hormonjával és számtalan biokémiai folyamatával munkálkodik.

 

Szerelmesek nem lehetünk állandóan. Vagy mégis? A szeretet, az odaadás, a meghitt légkör is a pozitív érzelmek bölcsője. Léleképítő állapot, ha van, akit szerethetünk, hát merjük szeretni tiszta szívből ott és akkor, amikor ez adatik. Vizualizáljunk, és vonzzuk be a vágyott élményeket.

 

 

Érdemes vizualizálni akár olyan szeretetteljes életképeket, benyomásokat, szép tájakat, természeti szépségeket, melyek az örömhormonok élénkségét serkentik és fenntartják.

 

A stressz feloldására is kipróbálhatjuk azt a képességünket, mely lehetővé teszi, hogy pozitív gondolati képeket vizualizáljunk, úgymint sikereket, gyógyulást, alakváltozást és egyéb örömöket. A mély átéléssel, önszuggesztióval, hittel, érzelmekkel telített, élménydús képalkotás, valamint a tudati ráhangolódás közelebb vihet testi, lelki, szellemi szinten vágyunk megvalósulásához. Hinni abban, hogy célt érünk, már fél siker.

 

Érzelmileg mindenképpen ez motivál. Teremtsünk a gondolatok erejével, merjük megálmodni vágyainkat!

 

Szavakkal erősítjük meg a vizuálisan megalkotott képeket. Hangoljuk rá környezetünket is tárgyakkal, zenével, színekkel, illatokkal és más egyéb, az álmok elérésére ösztönző dolgokkal, jelekkel. A kínai térrendezés, a feng shui által kínált lehetőségek is pozitív irányba terelhetik céljaink elérését. Aki lelkileg rá tud hangolódni vágyai beteljesülésére, az el is éri azokat.

 

Természetes hormonháztartás-szabályozás

Amit a hormonok

Egyáltalán nem szeretnének:

 

• Dohányzás

• Sok alkohol

• Tartós stressz

• Zsíros ételek

• Cukor

• Tévézés

• Túlhajszoltság

• Negatív impulzusok

• Negatív, pesszimista gondolatok

• Félelmek, siránkozások

Szeretnének:

 

• Mozgás, friss levegő, masszázs

• Séta, friss, természetes táplálékok

• Kellemes italok

• Megfelelő étrend

• Érdekes hobbik, kreativitás

• Érzelmi feltöltődés, humor

• Nevetés, szerelem, érintés

• Kikapcsolódás, tánc

•Nyaralás – télen is

•Boldog gondolatok

 

Életstílusunk és táplálkozásunk nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy hormonháztartásunk öregkorunkig tökéletesen működjön. Érdemes gondoskodni természetes módon hormonjaink jó állapotáról.

 

A hormontermelő mirigyek felpezsdítése az arc szépségéért

Helyezzük hüvelykujjunkat közvetlenül az állunk alá, a hüvelykujjakat kampósan az áll alá helyezve masszírozzuk meg a nyirokmirigyek itt elhelyezkedő reflexpontját, hogy ez a terület teljesen puha és rugalmas legyen. Ezzel a masszázzsal nemcsak az energiaáramlást, de a hormonok áramlását is fokozhatjuk. Arcbőrünk könnyebben fog lélegezni, a módszer segíti a ráncok eltüntetését. Férfiaknak is ajánlatos ezt elvégezni, mert megkönnyíti a borotválkozást is. Hüvelykujjunkat óvatosan benyomva a mirigypontokat az áll irányába masszírozzuk. Mindkét oldalon végezzük el a masszázst háromszor egymás után.

 

A következő reflexpontkezelés az idősebb korosztálynak igencsak ajánlott, hogy megszabadulhassanak mély nyakráncaiktól. Hüvelykujjunkat tegyük a torok egyik oldalára, a többi ujjunkat pedig a másik oldalra. Az áll alatt kezdve a masszírozást haladjunk lefelé egészen a kulcscsontig. Majd váltsunk kezet, és a másik oldalon is végezzük el ugyanezt. Mindkét oldalon háromszor ismételjük meg a kezelést. Most úgy végezzük el ezt a gyakorlatsort, hogy a kulcscsontnál kezdjük és az állnál fejezzük be. Így is háromszor végezzük el ezt a sort egymás után mindkét oldalon. Ezzel is fokozhatjuk az arc szépségét befolyásoló hormonok termelődését.

A következő lépésben az előzőekben ismertetett arcfeltöltő reflexpontokra koncentráljunk, alapjában véve az egész arc területét átmasszírozzuk, mégpedig ujjaink első ujjpercének érintésével. Koponyánk haj alatti területeire is kiterjeszthetjük a nyomkodást. Ez igazán felfrissíti a vérkeringést, tonizálja az egész arcot, fejet. Ezt a módszert hetente kétszer-háromszor végezzük el, például olyankor, amikor lemossuk az arcunkat, s ha lehet, váljon ez szokássá, mely segít a szépséget fokozó mirigyek és hormonjaink működésének serkentésében. Ezeknek az egyszerű módszereknek a használatával elérjük, hogy bőrünk szép, sima, bársonyos legyen, valamint rendszeres alkalmazásukkal megőrizhetjük a bőr egészségét, és elhalványíthatjuk meglévő ráncainkat, illetve megelőzhetjük azok létrejöttét.

 

Az viszont örökre maradjon meg emlékezetünkben, hogy a szépség valójában belülről fakad, függetlenül attól, hogy mit teszünk testünkkel kívülről. Ha a szívünk tele van gyűlölettel, féltékenységgel, irigységgel, valamint gonosz, csúnya gondolatokkal, akkor ezek jelenléte átszínezi auránkat, melyet mindenki érzékelni fog. A tegnapi gondolataink formálják a maiakat, a maiak pedig megteremtik majd a holnapot. Ha életünket egészségben, szépségben és boldogságban szeretnénk leélni, akkor csakis olyan dolgokra gondoljunk, melyek ezeket az értékeket hordozzák, csak így áraszthatjuk ki magunkból az igazi szépséget.

 

Az ínyek reflexmasszázsa is segít arcbőrünk szépségének fokozásában. Végezzük el a reflexmasszázst a fogak gyökereinél a száj körül. Nyomjuk intenzíven ujjainkat kívülről a felső fogak gyökereihez, fültől kiindulva lassan mozgassuk ujjainkat az arc közepe felé haladva egészen addig, míg az orr alá nem érünk. Minden egyes ponton legalább három másodpercig tartsuk rajta az ujjakat. Előfordulhat, hogy néhány érzékeny pontot találunk a masszázs közben. Ha így lenne, akkor kicsit időzzünk el ezeken a reflexpontokon. Most az alsó fogsor gyökereit masszírozzuk. Összes ujjunkat helyezzük el sorban az állkapocs mentén a fültől kiindulva. Ahogy nyomást gyakorolunk a pontokra, érezni fogjuk az alsó fogak gyökereit. Ujjainkkal, akár csak az imént tettük, masszírozzuk át ezt a területet, egészen addig, míg végül az első alsó fogak gyökereihez, az állunkhoz nem érünk. Ha ujjainkkal ezeken a területeken dolgozunk, akkor ingereljük a vastag- és a vékonybeleket, akárcsak a gyomor meridiánját is. Mialatt ujjaink a foggyökereken nyugszanak, helyezzük hüvelykujjainkat az áll alá, és masszírozzuk meg ezt a területet az áll irányában. Ezzel csökkenthetjük az esetleges toka méretét is.

 

A belső elválasztású mirigyek reflexpontmasszázsa, avagy a megújulás titka

A belső elválasztású mirigyek közvetlenül a vérbe ürítik hormonjaikat. Az ábrán láthatjuk a legfontosabb belső elválasztású mirigyek elhelyezkedését a testen. A belső elválasztású mirigyek, mint tudjuk az előzőekből, szoros összeköttetésben állnak az energiaközpontokkal, vagyis a csakrákkal. Az agyalapi mirigy a tobozmiriggyel együtt a fej központjához közel található. A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy a gégefő közelében, a nyak alsó részénél van. A csecsemőmirigy a mellkas területén található. A hasnyálmirigy mélyen a testben, kicsit lejjebb, a gyomor alatt helyezkedik el. A mellékvesék a vesén lévő kicsiny mirigyek. A még lejjebb lévő területeken a férfiaknál és a nőknél az ivarmirigyek, vagyis a herék és a petefészkek találhatók.

 

 

A belső elválasztású mirigyek jelentősége

Ezek a mirigyek kiegészítik egymást és együttműködnek. Mirigyeink fejlettsége és helyes működése egészségünk szempontjából alapvető fontosságú. A hormonok tesznek különbséget a nagyon magas vagy a nagyon alacsony, a lángész vagy a csekély értelemmel megáldott egyének között. A boldog és a kedélytelen állapotot is egyrészt a hormonok befolyásolják. Hormontermelésünk függvénye az is, hogy egyáltalában milyenek vagyunk. Energiáink nagysága, cselekvésünk minősége, a kisugárzásunk, megalapozottságunk vagy az életfolyamatok felélesztése is nagyban függ a hormonok mennyiségétől.

 

Az agyalapi mirigy

A nyugodt és alapvetően boldog, csalódásoktól mentes ember minden bizonnyal rendezett, egészséges agyalapi miriggyel rendelkezik. Amennyiben az itt felsorolt jellemvonások híján állunk, érdemes ellenőrizni az agyalapi mirigy reflexzónáit, melyek a nagylábujj párnázatának közepén, a kéz esetében pedig a hüvelykujj párnázatának közepén helyezkednek el. Ezenkívül a homlokon is találhatunk néhány, az agyalapi mirigyhez tartozó reflexpontot. Az agyalapi mirigyet az első hegedűshöz is szokták hasonlítani, mely az egész test összhangjának fenntartásáért felelős. Ha nincs jól felhangolva, akkor az egész testben felborul a rendezettség. Az pedig bizonyos, hogy senki nem érezheti magát kiegyensúlyozottnak, ha nincs az összes mirigye összhangban egymással. Ez az irányító mirigy nagymértékben felelős a test többi mirigyeinek és szerveinek helyes működéséért, beleértve a rendezett nemi fejlődést is. Amennyiben többletsúlytól szeretnénk megszabadulni, akkor nagyon fontos, hogy figyelmet szenteljünk az agyalapi mirigy reflexpontjainak. Ha jól működik az agyalapi mirigy, akkor általában az összes többi mirigy is szinkronban van egymással, így megakadályozza, hogy túlzott zsírfeleslegeket halmozzunk fel. Az agyalapi mirigy a növekedés ellenőrzője is. Amennyiben gyermekünk növekedése valamilyen rendellennességre utal, mindenképpen masszírozzuk meg az agyalapi mirigy reflexpontjait. Akár lassan, akár gyorsan növekszik gyermekünk, ez a kezelés állandósítani fogja a fejlődést. Ha azt tapasztaljuk, hogy ez a terület túl érzékeny, akkor gyakrabban is átgyúrhatjuk. Tanítsuk meg gyermekeinknek is, hogyan masszírozzák meg saját maguk ezeket a reflexpontokat.

 

Tobozmirigy

A tobozmirigy más mirigyek fejlődését is ellenőrzi, ezzel mintegy saját működési területükön tartja őket. A tobozmirigy nem megfelelő működése a nemi mirigyeket is befolyásolja, ezzel akár a túl korai érettség tünetét is eredményezheti. A teljes endokrinrendszer, vagyis a belső elválasztású mirigyek rendszerének a működését teszi kiegyensúlyozottá és hatékonnyá ez a mirigy. Az alvás-ébrenlét fázisok szabályozását is a tobozmirigy irányítja. Rendszeresen masszírozzuk a kéz és a láb nagyujján, valamint az arcon az orr alatt található reflexzónákat, illetve pontokat.

 

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működésének fokától függ, hogy az egyén tompa, levert vagy friss, és eleven, illetve gyors vagy lassú.

 

   

 

A nemi mirigyek fejlődése és működése ugyancsak függ a jó felépítésű és egészséges pajzsmirigytől. A pajzsmirigy fontos reflexzónái a kézen és a lábon helyezkednek el. A talpon a nagypárnás rész alatt, a nagylábujjhoz közel keressük meg a pajzsmirigy reflexzónáját. A bal talpon lévő pajzsmirigy-reflexzóna a bal oldali pajzsmirigyet, míg a jobb oldali talp reflexzónája a jobb oldali pajzsmirigyet ingerli. Ugyanez igaz a kézen a hüvelykujjhoz közel megtalálható pajzsmirigy-reflexzónákra is. A talp párnás része alatt, illetve a tenyér párnázata alatt nyomjuk, masszírozzuk ezt a reflexterületet. Előfordulhat, hogy találkozunk majd néhány érzékeny ponttal ezeken a területeken, ilyenkor a fájdalmat úgymond ki kell masszírozni, persze nem az első alkalommal. Ilyenkor pszichikai akarattal küldjünk gyógyító életenergiát a nem megfelelően működő pajzsmirigybe. Minden alkalommal tegyük meg ezt, egészen addig, amíg a fájdalom el nem múlik, ami azt jelenti, hogy újra egészségesen működik ez a szervünk. A pajzsmirigynek a torok két oldalán is helyezkednek el reflexpontjai. Fogjuk át nyakunkat mindkét kézzel, és az álltól elkezdve finom, görgő mozgásokkal masszírozzuk át ujjainkkal az adott területet. Nem kell erősen nyomni ezeket a részeket, semmiképpen sem szabad összetörni a mirigyeket. Így haladjunk lassan lefelé a kulcscsont irányába, majd forduljunk vissza, és az áll felé haladva is végezzük el ugyanezt a masszázst. Cseréljük meg a kezeket, s a hüvelykujjak kerüljenek az ellentétes oldalra. Ismét masszírozzuk meg a nyakat az előbb leírt módon, le a kulcscsontig, majd vissza az állcsontig. Lassan, nagyon finoman kell masszírozni ezt a területet, naponta mindössze egyszer vagy kétszer végezzük el a pajzsmirigymasszázst. Ha nagyon szükségét érezzük, akkor fokozatosan lehet növelni a kezelések időtartamát. Szakemberek állítása szerint ez a masszázs segít megelőzni az őszülést is. Ha megpróbáljuk megtalálni a fejtető közepét, akkor rálelhetünk a pajzsmirigy egyik felettébb érzékeny reflexpontjára is. Ez a masszázspont természetesen a mellékpajzsmirigyeket is ingerelni fogja. A fültőtől kiindulva futtassuk ujjunkat egy egyenes vonal mentén fel a fej kellős közepéig, ott helyezkedik el. Próbáljuk meg kitapintani a helyzetét. Mindegyikünknek más a fejformája, ezért ezt egyénileg kell megállapítani. Amikor ez megtörtént, akkor helyezzük mindkét kezünk középső ujját erre a reflexpontra, és néhány másodpercig tartsuk meg a nyomást, majd engedjük el. Ismételjük ezt meg háromszor, ugyanannyi ideig tartva a nyomást minden egyes alkalommal. E masszázs hatására pajzsmirigyünk működését kedvezően tudjuk befolyásolni.

 

Ivarmirigyek, a nemi mirigyek

Az ivarmirigyek férfiaknál a herék, nők esetében a petefészkek, amelyek a test alsó részén helyezkednek el. Az agyalapi mirigy termeli azokat a hormonokat, melyek az ivarmirigyek fejlődését ösztönzik. A belső elválasztású mirigyek helyes működése igen fontos a testi-lelki egészség érdekében. A test- és reflexpontmasszázs kiküszöbölheti és rendbe hozhatja a belső elválasztással összefüggő gondokat is. Ezen mirigyek reflexpontjainak masszírozásával igazából az egész test ingerlését végezzük.

 

Mirigyrendszerünk az életerő tárolója és szállítója, termelt hormonjai képesek vitalizálni és működésbe hozni az egész testet. A bokához közel, a láb külső részén elhelyezkedő ivarmirigy-reflexzónákat kell enyhén masszírozni. A férfiaknál ez a herék, míg a nőknél a petefészek stimulálását jelenti. A láb belső oldalán, közel a bokához a nőknél a méh, a férfiaknál pedig a pénisz reflexpontjait találhatjuk meg. A prosztatabetegségek esetén is ezt a területet kell masszírozni. Az ivarmirigy reflexpontjainak kezeléséhez még a láb hátulsó részén húzódó Achilles-ínt is csipkedjük és masszírozzuk meg. A kézen keressük meg a csuklót is magában foglaló reflexzónát, s keressünk a csuklón érzékeny pontokat. Amennyiben fájó pontot találunk, természetesen masszírozzuk ki belőle a fájdalmat. Több reflexpont is van, ami segít az ivarmirigyek működésének serkentésében. Ilyet találhatunk a száj alatt az állunkon, valamint a fejtető közepén, ahol több, nemi mirigyet stimuláló pontot is találunk. Ahhoz, hogy a férfi és a női nemi mirigyeket kellőképpen serkentsük, mindenekelőtt az agyalapi mirigy, tobozmirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese reflexpontjait is stimulálnunk kell. Mindezeknek a reflexpontoknak a megnyomása, masszírozása és ütögetése a megnevezett szerveket és mirigyeket ingerli. A könnyed ütögetés, az ujjakkal való masszírozás élénkíti a keringést. Elsőként az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a mellékvese reflexpontjait és zónáit dolgozzuk át, ezek ugyanis nagyon erős hatást gyakorolnak a férfi és női ivarmirigyekre. Ezen fontos belső elválasztású mirigyek reflexpontjainak a masszírozásával az ivarmirigyek helyreállításához szükséges hormonok termelését serkenthetjük. Az ábrákon jól megfigyelhető, hogy a belső szervekhez és mirigyekhez tartozó reflexpontok hol helyezkednek el. Ujjainkkal gyakoroljunk nyomást ezekre a reflexpontokra, melyek a nemi mirigyekkel, illetve az ezeket élénkítő belső elválasztású mirigyekkel állnak szoros kapcsolatban.

 

A többi mirigy akupresszúráját, közte a kopaszodás megállítását és a frissítő pontmasszázst következő számunkban folytatjuk.

Bíró Ica
XIII. évfolyam 5. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.