Szépség

A megújulás titkai 14. - Bíró Ica szépségreceptje

A belső elválasztású mirigyek reflexpontmasszázsa II. rész


Mellékpajzsmirigyek

A mellékpajzsmirigy valójában négy, csepp méretű mirigy, melyek a pajzsmirigy felületébe ágyazódnak, és a test tökéletesen rendezett működéséért felelősek. Ezeknek a mirigyeknek a helyes működése kiegyensúlyozottságot és megelégedettséget okoz. Befolyásolják a testen belüli összhangot, és fenntartják annak keringési egyensúlyát is úgy, hogy a kalcium és foszfor testben való elosztását és felhasználását is ellenőrzik. A foszfor az idegrendszerrel, míg a kalcium a csontrendszerrel áll szoros kapcsolatban. A mellékpajzsmirigyek a kettő közötti egyensúly fenntartásáért felelősek. Ezeknek a végtelenül fontos kicsiny mirigyeknek a reflexzónái a pajzsmirigy kézen és lábon lévő reflexpontjai közelében helyezkednek el. Ezeknek a masszírozásához azonban sokkal mélyebbre ható nyomást kell alkalmazni. Valószínűleg egy kis kézi masszírozóeszközt kell majd használnunk ahhoz, hogy elég mélyre tudjunk hatolni. Így a nyomás megújult elektromos életerőt tud küldeni ezeknek a kis mirigyeknek. A kézen és lábon lévő reflexpontok masszírozásakor előfordul, hogy azok túlságosan is érzékenyek lesznek. Nagyon nagy figyelemmel kell kezelnünk ezeket egészen addig, amíg a túlérzékenység már a masszírozóeszköz alkalmazása során is teljesen megszűnik. Vannak, akiknél a pajzsmirigy reflexpontjainak masszírozása bizonyos mértékig mindig érzékeny marad. Ezért nem árt ezeket a pontokat minden egyes kezelés alkalmával figyelmesen megmasszírozni. Megéri a fáradozást.

 

 

Csecsemő-mirigy

A csecsemőmirigy egy rózsaszínes kétlebenyes szerv, amely magasan a mellkasban, a mellkascsont mögött található. Igazi belső elválasztású mirigyként kezeljük, ez azt jelenti, hogy olyan mirigy, amely egyenesen a vérbe üríti hormonjait, onnan pedig a test más területeire juttatja azokat, így fejtve ki hatását másutt is. A csecsemőmirigynek az immunológiában betöltött szerepe óriási. Az öregedés folytán sokkal fogékonyabbak leszünk mindenféle betegségekre. Ennek az az oka, hogy hagyjuk a csecsemőmirigyet legyengülni, pedig talán ez az egyik legfontosabb mirigy testünkben, ez az életenergia székhelye. Amikor a csecsemőmirigy legyengül, energiát veszítünk. Az izom-összehúzódás erősítése is a csecsemőmirigy feladata. A testen keresztül folyó folyadékok áramlásában is szerepet játszik a csecsemőmirigy. A nyirokrendszer a sejtekből elszállítja és a véráramba üríti ki az idegen anyagokat, a sejttörmelékeket és a mérgeket. A csecsemőmirigy az energia otthona. Felügyeli és rendezi a test energiarendszerének energiaáramlását és azonnali hibajavítást alkalmaz, ha egyensúlyzavart észlel. Így teremt egyensúlyt és összhangot a test energiáiban. A test és elme közti kapocs: ez az első szerv, amelyre hatást gyakorol a szellemi magatartás és a stressz. Tudjuk, hogy életünk során rengeteg olyan dolog van, ami úgymond kiszívhatja energiá­inkat, s ennek következtében testünk izmai legyengülnek. Idetartoznak a nem megfelelő ételek, mint például a cukor és a kémiai anyagok, vagy például túlzott elkényelmesedés (lustálkodás), mely csökkenti a szellemi éberségünket. Az elménk és izmaink frissességét is gyengíti ez a semittevés. Egyes emberek közelsége ugyancsak leszívhatja az energiáinkat. A negatív gondolatok, a túl hangos vagy nem kiegyensúlyozott hangok, zenék, egyes színek vagy ábrák annyira lecsapolhatják az energiakészletünket, akár az állandó stressz. Keltsük életre csecsemőmirigyünket, ezzel is felerősíthetjük legyengült izmainkat.

 

 

A csecsemőmirigy a mellkasban helyezkedik el, ezért ujjaink hegyével gyengéden ütögessük a csecsemőmirigy feletti részt. Így ingerelni fogjuk és arra késztetjük, hogy gyorsan energiát küldjön a test összes izmába. Egy másik gyors helyreállítási módja a szájpadláson, épp a fogak előtt található csecsemőmirigy-reflexpontnak a megnyomása lehet. Nyomjuk meg ezt a pontot nyelvünk hegyével. Érdekes és nem véletlen, hogy a csi-kung gyakorlatok alkalmazásakor is a nyelvet ezen a reflexponton kell tartani. Ez a pont fontos összekötője a csi-energia áramlásának. A csecsemőmirigy más reflexpontjainak masszírozása szintén hatékony segítség. Keressük meg a talpon elhelyezkedő csecsemőmirigy-reflexzónát. Természetesen a tenyéren is meg fogjuk találni a reflexterületét, a középső ujj alatti párnás területen. A fejtetőn is találhatunk a csecsemőmirigyhez tartozó reflexpontokat. Bármi, ami a középvonalon helyezkedik el, igazából segít a csecsemőmirigy ingerlésében. Sokan nem is sejtik, hogy a mosolygás és a nevetés is a csecsemőmirigyet stimulálja, ingerli. A nevetés életenergiával tölti fel a testet, ezért helyes, ha mindig pozitívan szemléljük a dolgokat, és elménket boldog, kellemes gondolatokkal töltjük meg. Próbáljuk meg érezni a szeretet energiáinak az érzését mindenben, ami szép. Üljünk egyenesen, hallgassunk jó zenét, csakis jó minőségű, természetes ételeket fogyasszunk. Köszönettel és örömmel gondoljunk minden bennünket körülvevő szép dologra.

 

 

Vannak bizonyos szavak, amelyek energiafeltöltő minőséggel és spirituális tartalommal is rendelkeznek. Ilyenek például a szeretet, a hit, a remény és a jóindulat fogalomkörébe tartozó kifejezések. Próbáljunk ezekre koncentrálni, hiszen nem véletlen, hogy a csecsemőmirigyet szeretetpontnak is nevezik. Én, amikor a gyakorlatokat végzem, csak annyit mondok, hogy ütögessük meg a szeretetpontunkat. Azt hiszem, ez mindannyiunkra ráfér. Azok az emberek, akik például szeretnek közösségbe járni, táncolni, jókedvvel mulatni, hosszú és egészséges életet élhetnek, mert csecsemőmirigyüket jó zenével, nevetéssel és a tánc alatti vidámsággal ingerlik. Ne feledjük: a nevetés és a mosoly is ingerli csecsemőmirigyünket, és így éltető energiával árasztja el egész testünket. Éltessük a szeretet- és az energiaközpontunkat megfelelő masszázzsal, akár naponta többször is.

 

Hasnyálmirigy

A test középső területén elhelyezkedő nagyméretű mirigy a hasnyálmirigy. Valójában két részből áll: nagyobbik része emésztőnedveket bocsát ki, de a hasnyálmirigyen belüli más sejtek inzulinhormont ürítenek, melyek a test cukorszintjéért felelősek. A hasnyálmirigy reflexpontjai a lép reflexpontjaihoz hasonló elhelyezkedést mutatnak. Amikor ennek a területnek a reflexpontjait masszírozzuk, akkor valójában elektromosenergia-ingereket küldünk spontán módon mindkét mirigybe. Ezeket és más mirigyeket is ingerlünk, amikor a tenyerünkön és a talpunkon található hasnyálmirigy-reflexzónákat masszírozzuk. Ne feledjük, hogy ha bármiféle tapintásra érzékeny pontot találunk, akkor mindegy, hogy hol helyezkedik el az a pont, kezdjük el azonnal a kezelését nyomással vagy masszírozással. Ha tehetjük, először a talpon kezdjük a reflexterület masszírozását, ezután térjünk át a kézen lévő reflexzónákra. A hüvelykujjal vagy egy eszköz segítségével kezdjük el masszírozó és nyomó mozdulatokkal teljesen átgyúrni a zónákat a kézen. A hüvelykujj és a mutatóujj közötti hártya felé irányítsuk a masszírozást, és mindvégig keressünk érzékeny pontokat. Ezt ismételjük meg kétszer-háromszor mindkét kézen, majd csipkedjük meg és masszírozzuk át a hártyát mindkét tenyéren a mutató- és a hüvelykujj között. Ez a zóna a test igen sok területének „jolly joker” segítőpontja. Ezért nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el. Segít az életerő elektromos energiájának áramlásában, attól függetlenül, hogy a test mely területéhez vezető csatornákat akarjuk kitisztítani. A fejen és az ajak felett elhelyezkedő hasnyálmirigy-reflexpont megtalálása érdekében nézzük meg az ábrát. A fülben is vannak megfelelő reflexpontok, így amikor a teljes fület masszírozzuk, a hasnyálmirigy reflexpontjait is ingerelni fogjuk. Ezután térjünk át a hasnyálmirigy közvetlen stimulálására. Egyik vagy mindkét kezünk ujjait nyomjuk gyengéden a hasfalba, közvetlenül a hasnyálmirigy felett. Masszírozzuk óvatosan, körkörösen is lehet, mialatt elszámolunk háromig, majd engedjük fel a nyomást. Háromszor ismételjük meg ezt a gyakorlatot. Óvatosan csináljuk, nehogy fájdalmat okozzunk magunknak. Ha ezt a gyakorlatot is befejeztük, akkor tulajdonképpen az egész hasnyálmirigyzónát megmasszíroztuk. Hasnyálmirigyünk élénkítése mindenképpen jótékonyan hat az emésztésre, ami összefügg testsúlyunkkal és külalakunkkal.

 

 

Mellékvese

A mirigyek ellenőrzik életünk minden egyes percét születésünktől halálunkig. A mellékvesék biztosítják a belső életerő energiát, a cselekvés motivációját. A mellékvese két háromszögalakú testből áll, melyek a vesék előtt és felett fekszenek. A mellékvese külső része, a vesekéreg, háromféle hormont termel, melyek a test többféle működését ellenőrzik, például a víz- és sóháztartást, illetve a szénhidrát, a fehérje, valamint a zsír anyagcseréjét. A mellékvese belső része termeli az adrenalin nevű hormont, amely azonnal felkészíti a testet a veszélyhelyzetekre való reagálásra. A „fuss vagy menekülj” érzés kiváltása ezen a kicsi mirigyen múlik. A mellékvese ingerlése és tökéletes működésének megőrzése érdekében először a lábon és a kézen található reflexzónákat kezeljük. A reflexzónatérkép áttanulmányozása során láthatjuk, hogy a mellékvesék pontjai a vesék felett helyezkednek el. A kéz középpontjában, a lábon pedig kicsivel a talp középpontja felett találjuk azokat. Amennyiben ezek a területek nagyon fájdalmasak, akkor a mellékvesék minden bizonnyal arra figyelmeztetnek bennünket, hogy nem kapnak elegendő energiaellátást. Valahol a vezetőben rövidzárlat keletkezett, ezért meg kell nyomkodnunk néhány pontot, hogy kijavítsuk az energiahiányosságokat. Hüvelykujjunkkal vagy egy masszírozóval nyomjuk meg és masszírozzuk át ezeket a reflexzónákat többször egymás után. Figyeljünk oda, mert ezek a pontok annyira közel fekszenek a vesék reflexterületeihez, hogy elkerülhetetlen a vese reflexzónájának megmasszírozása is a mellékvesepontok masszírozása közben.

 

 

Ennek a zónának a masszírozását óvatosan végezzük. Kezdetben elég, ha csak négy-öt másodpercig masszírozzuk, nehogy túlmasszírozzuk a vese zónáját. Figyeljük meg az ábrát, hogy lássuk, hol helyezkednek el a mellékvesepontok a fejen. A szemek alatt található reflexpontot például nagyon óvatosan, enyhén nyomjuk. Felfedezhetjük vese- és mellékvese-reflexpontjainkat a deréktájon is. Amikor ezeket ingereljük, természetesen a vesét és a mellékvesét is egyidejűleg gyógyítjuk. Nyomjuk meg finoman, és tartsuk a nyomást, miközben háromig számolunk, majd ezt a gyakorlatot ismételjük meg háromszor. Ne feledjük, hogy hátul, a gerincen is található olyan pont, ami a vesét és a mellékvesét ingerli (shaolin csi-kung a vesepontérintés gyakorlat), ezért egy jó, gerincet is érintő masszázzsal felfrissíthetjük testünk belső életerő-energiáit.

 

 

A kopaszodás megállítása

Nagyon sok férfi küzd ezzel a problémával. A két szemöldök között található a harmadik szem pont. Ennek masszázsa hajnövekedést serkentő hatással is bír. Ha a hajhullást szeretnénk megakadályozni, hajtsuk előre a fejünket, s ahol érezzük, hogy egy kiemelkedés jelenik meg a csigolya és a nyak találkozásánál, azt a pontot masszírozzuk. A nyakszirtcsont alatti mélyedésben van, mindkét oldalon egy pont (a fejbiccentő izomnál), azt kell intenzíven átgyúrni.

 

Ezeknek a pontoknak a masszázsával elindítjuk a fejbőr jó vérellátását. A kezelést naponta 4-5-ször elvégezhetjük, saját magunknak is.

 

E pontok masszírozása mellett igen hatékony, ha az egész koponyát érintő fejmasszázst végzünk. Fejünket két tenyerünk közé fogjuk, és ujjaink hegyével gyengéd ütögető, doboló mozgással a skalpunk egészét végigmasszírozzuk. Ezt az ütögetést ökölbe szorított kezünkkel is óvatosan elvégezhetjük. A hajhagymák vérellátásának serkentésére fogjuk össze hajunkat a fejtetőn egy csokorba, és óvatosan húzzuk a hajunkat. Érezni fogjuk, hogy fejbőrünk vérellátása felpezsdül. Rövid hajúak kis hajcsokrokba fogva végezzék el ezeket a serkentő húzogatásokat, illetve masszázst. Próbáljuk meg a fej skalp alatti részét minden módon masszírozni úgy, mint amikor hajmosáskor az egész hajtő felületét alaposan megnyomkodva fejet mosunk. A fej bárminemű masszírozása segíti, frissíti a hajhagymák vér- és nyirokkeringését. A koponya teljes területén végzett masszázsok többfunkciósak, és azért is hatékonyak, mert jó hatással vannak a hajon kívül más testfunkciók működésére is. Tudniillik az összes reflexpont és idegvégződés végpontjai itt futnak végig és megtalálhatók fejünk haj alatti részén. Tehát azon kívül, hogy frissítő és hajhagymát stimuláló helyi kezelést végzünk, a test szinte majdnem minden részére, mirigyeire, szerveire hathatunk. A jógában végzett fordított állások, fejenállások szintén intenzíven serkentik a fej és az agy vérellátását, ezzel egyidejűleg az egész testre pozitív hatást gyakorolnak. Akinek hajnövekedés- vagy hajhullási problémái vannak, azoknak a jóga ezen gyakorlatait is szívből ajánljuk. Az ujjvégek és a körmök összedörzsölése is stimulálja a fej és a hajhagymák vérellátását. Fontos ezenkívül, hogy vitaminokban (A, B, C) és ásványi anyagokban (vas, cink) gazdagon táplálkozzunk. A keratin a haj építő eleme, fogyasztása ajánlott például lucernakapszula formájában.

 

 

Végül egy bárhol és bármikor elvégezhető gyakorlat, amikor is két kezünket összekulcsoljuk, tarkónkra tesszük, és fejünket lehajtva kézzel leszorítjuk azt. Ezután a fejet egyenes állásba próbáljuk visszaállítani úgy, hogy kezünkkel ellennyomást végzünk. Ez a gyakorlat szintén fokozza a fej és az agy vérellátását, jó hatással van a hajhagymára és minden egyéb más szervre, frissítő hatása azonnal érezhető. Ajánlott vezetés közben, ha fáradtak vagyunk, pár perces pihenőnk alatt mély légzések egyidejű alkalmazásával elvégezni. Serkenti a koncentrációs képességünket is.

 

 

Frissítő pontmasszázs

A fáradtságérzés már okozat. Annak oka van. Mi lehet ez az ok? Lehet, hogy a meridiánszakban stagnál az energia. Arra, hogy elindítsuk, csináljunk végig egy kb: 2-3 perces frissítő technikát.

 

1. lépés: dörzsöljük össze gyorsan a tenyerünket (kb. 5 mp).

 

2. lépés: dörzsöljük az arcunkat kétoldalt meleg tenyerünkkel! (kb. 5 mp).

 

3. lépés: tenyerünk sík lapjával ütögessük a fejünket a hajas részen (bal-jobb tenyérrel felváltva, 5 mp).

 

4. lépés: ökölbe zárt kezünkkel ütögessük élénken a karunkat – bal kézzel a jobb kart, és megfordítva, fel és le háromszor hónaljtól lefelé, kézháton fölfelé.

 

5. lépés: nyomjuk szelíden halántékunknál az egyik oldali feji artériát (kb. 5 mp). Engedjük el és lélegezzünk mélyet! Másik oldalon ugyanígy (kb. 5 mp).

 

6. lépés: szelíden nyomjuk a pajzsmirigyeinket kétoldalt a nyakon a hüvelykujjainkkal háromszor (kb. 6 mp).

 

7. lépés: a nyak és a koponya találkozásánál hátul nyomjuk meg a koponyaalap mélyedését (kb. 3 mp), ezt ismételjük háromszor (kb. 10 mp).

 

8. lépés:

a) szorítsuk meg kétoldalt a nagylábujjainkat, majd nyomjuk le a legfelső ujjperceket egyszerre mindkét lábon (kb. 6 mp),

b) hüvelykujjainkkal nyomjuk a talppárna alatti középső részt (kb. 3 mp mindkét lábon),

c) hátul a sarkunknál csípjük össze az Achilles-ínt mindkét lábon, ismételjük háromszor (kb. 10 mp),

d) tenyerünkkel dörzsöljük át lábfejünket (kb. 6 mp).

 

9. lépés: nyitott tenyérrel ütögessük a lábszárunkat
a belső oldalon fölfelé
a hátsó oldalon lefelé
a külső oldalon lefelé (kb. 9 mp)

 

Figyelem! Vénás keringési panaszok esetén a 9. lépés TILOS!

Körülbelül 2-3 percben így is fel­fris­sít­hetjük magunkat. Érdemes kipróbálni!

 

 

Hogyan indítsuk be reggelente szervezetünket akupresszúrával?

A szívműködés serkentésére dörzsöljük meg hüvelyk- és mutatóujjunkkal a kisujj utolsó percét oldalirányban. Kellemes, frissítő hatást érünk el vele! Itt található a szívvezeték végpontja (Sz-9), mely egyben a szív tonizáló, serkentő pontja.

 

A vékonybél serkentése a kisujjról induló vékonybélvezeték (Véb-3) nyomásával végezhető. Ez a behajlított kisujj bütyke alatti redő (ún. fejvonal) végénél tapintható.

 

A tüdőfunkció serkentésére (különösen erős dohányosoknak ajánlott) a kézhajlító redőnél a tenyér felőli oldalon, a pulzus mellett levő bemélyedésben található ez a pont. Ha ezt megnyomjuk háromszor, akkor utána mélyebben tudunk lélegezni, mivel ez a tüdő tonizáló pontja.

 

A vastagbélműködésre (a Vab-4-es) az úgynevezett „Jolly Joker” ponttal hassunk. Hasmenés vagy székrekedés megsegítésére egyaránt alkalmas, mert a harmonikus testfunkciókat segíti elő. A hüvelyk- és mutatóujj között a kézháton található. Akinek fáj a feje vagy a füle érzékeny, annak is kiváló hatású ez a pont.

 

A szorongást szüntető egyik fontos pont. A tenyér felőli oldalon, a csuklóredő közepén tapintható pont nyomása, amitr háromszor közepesen masszírozzunk meg.

 

 

A fül akupresszúrája a jó közérzetért és a karcsúsodásért

Egy könnyen elérhető módszerrel hathatunk az egész test felfrissítésére, gyúrjuk, masszírozzuk, naponta többször is, de reggelente feltétlen, mert vérpezsdítő energiákkal tölt fel. Fülkagylónkon is az egész szervezet lenyomatát, mikrotérképét megtalálhatjuk ugyanúgy, mint a kezeken, a talpakon, arcon és egyéb testrészeinken. A speciális fülpontokat körömmel is stimulálhatjuk. Figyeljünk arra, hogy milyen a jelenlegi állapotunk. Ha megfelelő a nyomás, akkor a megadott területen érezhetünk zsibbadást, meleget, vagy hidegérzetünk is lehet.

 

 

A fül háti oldalán ellentartunk a hüvelykujjunkkal, és körkörös mozgással masszírozunk.

 

1. lépés: A gyomor és a szájpont masszázsa a fülben – telítettség­érzésért.

 

A gyomor pontja a hallójárat fölött kezdődő csiga csavarodásának kezdetén található, a száj pontja: a gyomor előtt, szintén a csiga csavarodása kezdetén belül. Az éhségérzetet a fülcsapon és a körülötte található reflexpontok nyomásával is csökkenthetjük.

 

2. lépés: A fülkagyló felszínét 5-6-szor gyúrjuk és simítsuk végig, majd a célterületeket körömnyomással 1-2 percig nyomjuk. (Vigyázat! Gyenge masszázzsal csak fokozzuk az étvágyat.)

 

Legideálisabb étkezések előtt fél órával. Ha nincs itt az ideje, és éhesek vagyunk, akkor ismételhetünk. Naponta legalább háromszor masszírozzuk a fül ezen reflexpontjait.

Bíró Ica
XIII. évfolyam 6. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.