Szépség

A megújulás titkai 15. - Bíró Ica szépségreceptje

Az ujjak jógagyakorlatai: a mudrák


 

A mudrák. A mudrák eredete a múlt homályába vész, kissé megfoghatatlan és titokzatos. A mudrák nemcsak Ázsiában, hanem az egész világon elterjedtek, valószínűleg már őseink is használtak bizonyos gesztusokat, kéztartásokat rituáléikban, amelyekkel megerősítették és megpecsételték szándékaikat. Különféle hitrendszerekben is fontosak és meghatározóak voltak ezek a kéztartások és gesztusok. Az imádkozó kéztartás a kereszténységben a mai napig egy megerősítést jelképez. Indiában a vallásos cselekedetek mindegyikének állandó részét képezik a különféle mudrák, kéztartások, valamint kartartások is. A kéz fontos szimbólumok hordozója, melyeket keleten még ma is mindenhol megértenek. Az indiai táncos például kezével fejezi ki az egész univerzum gazdag szimbolikájának sokféleségét. Néha a testbeszéddel finomabban kifejezhetjük érzéseinket, mint a szavakkal. A mudrák spirituális jelentése az indiai kultúrában jutott tökéletes kifejeződésre.

 

Hogyan hat? A jógik már több ezer évvel ezelőtt feltérképezték a kéz reflexzónáinak területeit és azok kapcsolatát testrészeinkkel. A kéz, illetve az ujj egyes részei, pontjai, területei visszatükrözik a test vagy az agy egy bizonyos tartományát. Ezenfelül minden egyes terület különböző érzelmeket vagy viselkedéseket fejez ki. A mudrák tehát agyunk, illetve lelkünk meghatározott területeire hatnak, de természetesen a testünkre is. A mudrák olyan kéztartások, melyek hatást gyakorolnak a kéz és az ujjak különböző területeire; ezzel az érintéses technikával tiszta üzenetet küldhetünk a testnek, elmének és ezzel együtt valamennyi energiarendszerünknek. Az ujjaink begörbítésével, kinyújtásával, keresztezésével vagy összeérintésével tehát hatékonyan befolyásolhatjuk testi-lelki-szellemi állapotunkat. Többfajta jógarendszer használja a mudrákat, de különösen a kundalini jógában alkalmazzák előszeretettel ezeket a kéztartásokat a jógagyakorlat hatásának megerősítésére. Nemcsak a jógagyakorlatokhoz, hanem a hétköznepi életben is felhasználhatjuk az ujj jógamudráit; problémáink megoldásához, a testi-lelki megújuláshoz, illetve a szépségápoláshoz nyújthatnak hathatós és „kézzelfogható” segítséget. Ha elgyötörtnek, fáradtnak, stresszesnek érezzük magunkat, egy helyesen kivitelezett mudragyakorlat csodákat tehet. A magam részéről néhány általam kedvelt kéztartást, illetve mudrát mutatok be, mely a test- és lélekszépítő gyakorlatokat jól kiegészíti. A mudragyakorlatok során is, ugyanúgy, mint a többi természetes gyógyító eljárás során (aku­presszúra-masszázs, reflexzónamasszázs), türelemre van szükség, és az első időszakban jelentkező kellemetlen tünetek jelezhetik a regeneráló folyamatok kezdetét. Előfordulhat, hogy hetekig, hónapokig kell gyakorolni egy-egy mudrát, hogy a test gyógyító folyamatai beinduljanak. A szellemi-lelki változások esetén 3-6 hét általában, amíg az érzelmi vagy mentális síkon végbemennek a változások és megújulások.

 

 

A GANESHA-MUDRA (Indiában Ganesha az elefántisten, aki minden akadályt legyőz).

Kulcsoljuk össze ujjainkat. Bal kezünkbe helyezzük jobb kezünket, úgy, hogy a jobb tenyerünk nézzen kifelé. Kezünket szívmagasságban szorítsuk össze. Kilégzés alatt erősen széthúzzuk a kezeket, anélkül, hogy lazítanánk a fogáson. A felkar és a mellkas izmai ilyenkor megfeszülnek. Belégzés alatt minden feszültséget engedjünk el, és lazítsunk a fogáson. Végezzük el egymás után nyolcszor, majd kéztartáscserével újra nyolcszor. A gyakorlat végén helyezzük a mellkasunkra a tenyereinket, majd ismételjük meg még egyszer a gyakorlatsort.

 

 

A mudra hatás: Ez a mudra serkenti a szívműködést, erősíti a szívizmot, lazítja a hörgőket, mindenféle feszültséget felold ezen a területen. Megnyitja a szívcsakrát, bátorsággal, bizalommal és nyitottsággal tölt fel. Fokozza az összpontosítást.

 

Megerősítése: Teljes szívemmel nyitottan és bizalommal fordulok embertársaim felé.

 

 

AZ ATMANJALI-MUDRA. Imádkozó mudra. Ez a mudra ősidők óta használatos templomokban is a meditáció és az ima megerősítéséhez. Ez a szent kéztartás egy belső állapotot is kifejez. Tegyük össze kezünket szívcsakránk előtt imádkozó kéztartásban. Ha szívünk előtt tesszük össze kezünket, akkor az elősegíti a belső összeszedettséget, harmóniát, kiegyensúlyozottságot, nyugalmat, csendet és békét. Ez a mozdulat aktiválja és harmonizálja a jobb és bal agyfélteke koordinációját. A test pozitív jobb oldala a férfiminőséget, negatív bal oldala a női minőséget képviseli, így amikor imádkozó mudratartással kezeinket összeérintjük, egyesítjük, illetve semlegesítjük a két ellentétes erőt. Használjuk olyan meditációkhoz, ahol szívünkből kérünk valamit a felsőbb tudati szintekről, vagyis az isteni erőktől. Ezzel a mozdulattal kifejezzük tiszteletünket és hálánkat is. Ez a kéztartás megnyugtatja gondolatainkat, ezáltal kitisztítja fejünket. A nyugodt gondolatoknak mindig van erejük, méghozzá olyan, amely képes testi erőt is létrehozni, és stabilizálja, tisztítja, megerősíti, javítja a kedélyállapotot. Vizualizáljuk azt, hogy egy szent helyen vagyunk, gondolatban ide mindig ellátogathatunk. Képzeljük el olyan pontosan ezt a helyet, amennyire csak tudjuk. A szent helyeken különleges energiákat lehet érzékelni, ezt próbáljuk meg gondolatban érzékelni. Ez a mudra lecsendesít, és kérésünkre, kérdésünkre bizonyosan a megfelelő segítséget nyújtó gondolatokat fogjuk kapni intuíciónk révén. Merüljünk el az isteni békében, szeretetben és örömben.

 

 

Megerősítése: Mély hálával fogadom azt a jót, amely már elindult felém.

 

 

A DHYANI-MUDRA. A meditáció és az elmélyülés kéztartása. Mindkét kezünk enyhén behajlítva az ölünkben pihen. Bal kézben van a jobb kéz, a hüvelykujjak hegyei összeérnek. A kezek és a karok egy zárt energiakört képeznek. Ez a klasszikus meditációs kéztartás. A két kéz, mely egy edényt formál, arra utal, hogy belülről üresek, szabadok, tiszták és nyitottak vagyunk ahhoz, hogy befogadhassuk mindazt, amire spirituális utunkon szükségünk van. Az univerzumban nincsen üres tér, mert minden tele van finom anyagi energiával, a magunk ürességét minőségi gondolataink, érzéseink határozzák meg, melyekből energiával töltődhetünk fel. Fontos, hogy az ilyen elmélyült meditációs gyakorlat előtt megbocsássunk mindenkinek, és békességben éljünk. A klasszikus meditációban ezzel a mudrával „gondolunk” az ürességre, vagyis nem gondolunk semmire. Ezt elég nehéz kivitelezni, de ha figyelmünket és érzékelésünket a légzésünkre összpontosítjuk, akkor könnyebben sikerülhet elérni ezt az állapotot. Segíthet, ha vizualizálunk egy isteni szimbólumot (fény, háromszög, kerék stb.). Ez az összekötő elem összekapcsolhat a legfelsőbb erőkkel.

 

 

Megerősítése: legyen meg a te akaratod!

 

 

A CHIN- ÉS JNANA-MUDRA. A tudat és a tudás mozdulata. Mindkét kézzel egyszerre a hüvelykujj hegyével érintsük meg a mutatóujj hegyét. A többi ujjunk legyen nyújtva. Kezeink legyenek lazán a combokon. Ha ujjaink felfelé, az ég felé mutatnak, akkor Jnana-mudrának hívják, ha ujjaink lefelé, a föld felé mutatnak, akkor Chin-mudrának. Ezek a mudrák a hatha jógában a legismertebb kéztartások, melyek testi, lelki és szellemi szinten hatnak. Ezek a kéztartások az emberi (mutatóujj) és az isteni (hüvelykujj) tudat kapcsolatát szimbolizálják. A kinyújtott ujjak azokat a tulajdonságokat jelképezik, amelyek mozgásban tartják a mikro- és a makrokozmosz fejlődését: a levertséget, az aktivitást és a kettőből eredő kiegyenlítődést, vagyis a harmóniát tükrözik. A mutató- és hüvelykujj által bezárt kör a jóga végső célját mutatja; az egyéni lélek egyesülését a világlélekkel.

 

 

Ez a tanítás gesztusa is, Buddha- és Jézus-ábrázolásokon is fellelhető. Ha ezt a mudrát a szív magasságában tartjuk, úgy, hogy a tenyér befelé és az ujjak felfelé irányulnak, akkor ezzel a szimbolikus mozdulattal átadjuk magunkat az isteni bölcsességnek. A Jnana-mudra változata spirituális szintet jelez, de nem elhanyagolható testi hatása sem. Ha testi panaszok ellen használjuk, akkor mindegy, hogy a lefelé vagy a felfelé irányuló változatát alkalmazzuk. Ez a mudra univerzális segítség a feszültségek és a belső rendezetlenség ellen. Ezenkívül javítja az emlékezetet és a koncentrációt. Tisztábbá teszi a szellemet, kitisztítja a fejet minden helyzetben. Erre mindenkinek nagy szüksége lehet. Kiegyenlítő hatása abban is megnyilvánul, hogy álmatlanság és állandó álmosság, depresszió és magas vérnyomás esetén is segít. Ha más mudrák előtt vagy után alkalmazzuk, akkor megerősíti azok hatásait is.

 

Vizualizáljuk ebben a kéztartásban a színtiszta, ragyogó, hófehér színű fényt, melyben rejtett üzenetek lehetnek.

 

 

Megerősítése: az isteni tudás gazdagítja és megkönnyíti életemet, az isteni bölcsesség felemeli szívemet, és megmutatja a helyes utamat.

 

 

A SHUNI-MUDRA. Az önfegyelem és a türelem mudrája. A meditáció alatt a kéztartás ugyanaz, mint az előbbi mudrában, azzal a különbséggel, hogy a hüvelykujj hegyét a középső ujj hegyével érintsük össze. Ez a mudra fokozza a türelmet, az önfegyelmet, valamint a felelősségérzet mértékét is növeli.

 

 

Megerősítése: Az idő segíti meglátni a célomhoz vezető tökéletes módot.

 

 

A SZÚRJA-MUDRA. A kreativitás mudrája. Ugyanabban a pozitúrában meditálunk, mint az előző két mudratartáskor, csak most a gyűrűsujjunk hegyét érintsük össze a hüvelykujjunk hegyével. Ennek a kéztartásnak a gyakorlása friss energiát, erős idegzetet és nagyfokú kreativitást kölcsönöz.

 

 

Megerősítése: A számomra legelőnyösebb módon vagyok képes kifejezni önmagam.

 

 

A BUDDHI-MUDRA. A kommunikáció mudrája. Meditáció alatt a kéztartás ugyanaz, mint az előbbi mudrában, csak most a kisujj hegyét érintsük össze a hüvelykujjunk hegyével. A gyakorlat fokozza a tiszta és világos kommunikációs képességünket.

 

 

 

Megerősítése: mindenkit megértek, és engem is mindenki megért.

 

 

VÉNUSZ-ZÁR. A szerelmi aktivitás mudrája. Lótuszülésben meditációs pózbanfordítsuk két tenyerünket egymással szembe. Nők úgy kulcsolják össze az ujjaikat, hogy a jobb kisujj legalulra kerüljön. A jobb hüvelykujj kerüljön a bal kéz hüvelyk- és mutatóujj közötti hártyára. A bal hüvelykujj hegyét nyomjuk a jobb hüvelykujjunk alján lévő húsos dombocskára. A férfiak kéztartása pont ellentétes legyen. Ennek a kéztartásnak a hatása a szerelemmel és a szexualitással kapcsolható össze. Ez a mudra segíti és vezeti a szexuális energiát, valamint elősegíti a hormonmirigyek egyensúlyát.

 

 

Megerősítése: Szerelmet adni és elfogadni tudó, tökéletes és vonzó nő, illetve férfi vagyok.

 

 

IDŐMUDRA. Stressz elleni mudra. Ez a mudra bárhol elvégezhető, ha „egyáltalán nincs” időnk valamire, akkor „legfőbb” ideje ennek a mudrának a kivitelezése (5-7 perc elegendő). Remélhetőleg ez a kéztartás hozzásegít ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes megoldást.

 

Ujjaink hátoldalát illesszük össze, fel-le mozgatva finoman dörzsöljük össze. Érintsük össze a hüvelykujjakat, a többi ujj nyugodjon a tenyéren. Tartsuk gyomormagasságban a kezeket, az alkar legyen vízszintes. A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket, lassan, ritmusosan és finoman. Majd hosszabbítsuk meg egy kissé a be- és kilélegzés közti szüneteket. Érzékeljük a légzést a mellkasban és a rekeszizom magasságában.

 

Hatása: Ez a mudra a pajzsmirigyet szabályozza, ami többek között az idő érzéklésében is szerepet játszik. Ha belsőleg nyugtalannak, stresszesnek, izgatottnak vagy türelmetlennek érezzük magunkat, akkor előfordulhat, hogy pajzsmirigy-túlműködésünk van. Ha ezzel szemben belsőleg gátolva, fékezve érezzük magunkat, vagy ha kedvetlenek vagyunk, nincs belső hajtóerőnk, az a pajzsmirigy alulműködésének jele lehet. Látható, hogy nemcsak a külvilág követelései és kötelességei, hanem testi működéseink is okozhatnak stresszt. A hosszan tartó stresszt nem szabad félvállról venni, ilyenkor kérdezzük meg önmagunktól a következőket, és gondoljuk át, hogy mit kellene megváltoztatnunk.

 

 

• Hagyom, hogy mások manipuláljanak vagy kihasználjanak?

• Nem tudok nemet mondani,

• Nem tudok segítséget elfogadni?

• Tökéletességre törekszem?

• Mindent egyszerre akarok?

• Azért van szükségem a stresszre, hogy ne kelljen elgondolkodnom az életemen?

 

A kérdésekre próbáljunk meg válaszokat adni, majd képzeljük el, hogyan alakítanánk ki időbeosztásunkat, mi mindent csinálnánk, ha lenne rá időnk. Képzeljük el élénken és színezzük ki gondolatban, hogy hogyan töltenénk és élnénk meg kedvünk és ízlésünk szerint mindennapjainkat, estéinket, hétvégéinket.

 

Megerősítése: Az idő az én legértékesebb javam – bölcsen bánok vele, és tudom, hogy minden szépség a lelkemet táplálja. Nem aggódok amiatt, hogy lemaradok valamiről, minden úgy történik az életen, ahogy történnie kell, az idő nekem dolgozik.

 

 

AKARATMUDRA. A tetterő és az optimális célkitűzés mudrája. Kulcsoljuk össze a két kéz mutató-, gyűrűs- és kisujját. A középső ujjakat illesszük össze, és kezünket tartsuk a gyomor magasságában. A mudra gyakorlása közben lassan, ritmusosan, finoman, mélyeket lélegezzünk. A be- és kilégzés közötti szüneteket fokozatosan hosszabbítsuk meg. Figyelmünket irányítsuk a hármas, vagyis a napfonatcsakránkra. Ez a mudra minden szervnek jót tesz, és aktiválja a keringést. Ezenfelül mentális és érzelmi szinten is erősít. Ősi közmondás szerint: „Ahol az akarat, ott az út és a cél.” Akarat, tetterő, cél, ez a három fogalom maga a tiszta, tömény erő, és ezzel szinte bármit el lehet érni. A legfontosabb az, hogy világos célt tűzzünk ki magunk elé egy adott területen, mely fontos számunkra. Kezdjünk hozzá lelkesen, tetterővel, kreatívan, akaratunk erejével induljunk a cél felé, és akkor el is érhetjük azt. A siker testi-lelki elégedettséget, szellemi frissességet, jó hangulatot és boldogságot okoz. Ez a mudra segítséget nyújthat a siker eléréséhez, amikor ujjainkat összefonjuk, mindig koncentráljunk az elérendő célunk megvalósulására. Képzeljük el részletesen a célunkhoz vezető utakat, majd színezzük ki gondolatban aprólékosan azt, hogy sikeresen eljutottunk célunkig.

 

Megerősítése: Önvalómon belül és kívül lévő egyetemes erők gondozzák, támogatják segítik céljaimat.

 

 

EGYENSÚLYMUDRA. Hangulatingadozás ellen. A gyakorlathoz tegyük össze félhold alakban behajlított két kezünket, csak a kéztövek, az ujjhegyek és a hüvelykujjak érjenek össze. Enyhén dörzsöljük össze ujjainkat úgy, hogy minden érintkezési pontot finoman masszírozzunk. Ezután nyissuk ki felül az ujjakat, és most a kéztöveket dörzsöljük össze. Úgy tartsuk a kezünket mellkasunk előtt, hogy belégzéskor csak az ujjhegyek, kilégzéskor csak a kéztő érjen össze. Mintha kinyílna, majd összezárulna egy virágbimbó. Ezzel egy finom, ritmusos mozgás keletkezik. A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket lassan, ritmikusan, finoman. Hosszabbítsuk meg a ki- és a belélegzés közti szüneteket. Koncentráljunk a gyökércsakránkra.

 

 

Hatása: Ez a mudra segít hangulatingadozás és lelki kiegyensúlyozatlanság esetén. Képzeljünk el egy olyan helyet, ahol kellemesen érezzük magunkat, és ahol vidám, táncos ünnepet tartanak boldog és kiegyensúlyozott emberek. Ismerősök, ismeretlenek szeretettel üdvözölnek bennünket, és a többiek öröme, lelkesedése magával ragad. Határozzuk el, hogy átengedjük magunkat az ünneplésnek.

 

Megerősítése: Életem egy ajándék, kihozom belőle a legjobbat.

 

 

KUBERA-MUDRA. A gazdagság istenének mudrája. A három ujj technikája. Mindkét kézzel érintsük össze hüvelyk-, mutató- és középső ujjaink hegyét. A másik két ujjat hajlítsuk a tenyérbe. Ezt a mudrát a legkülönfélébb célokra használhatjuk. Nem az a fontos, hogy milyen sokáig tartjuk ki a kézmozdulatot, hanem az, hogy milyen intenzíven koncentrálunk arra a célra, amely épp abban az időben a leglényegesebb számunkra. Segítségével intuitív módon találhatunk meg elveszett tárgyakat vagy szerezhetünk meg hiányzó információkat, de ez a mudra egyéb „csodákra” is képes, érdemes kipróbálni. Az összezárt ujjakkal többleterőt adunk egy dolognak vagy gondolatnak. Örömet, elégedettséget okozhat, ha mindennapjainkban céltudatosan tudjuk használni ezt a mudrát. Ezenfelül belső nyugalmat, bizalmat, oldottságot is teremt. A gyakorlat kivitelezésekor fogalmazzuk meg tisztán és egyértelműen céljainkat és kívánságainkat, kérdezzük meg szívünkben a belső hangot, hogy ez valóban jó-e, és hozzájárul-e a külső és belső harmóniához, valamint gazdagítja-e a környezetet. Ezután érintsük össze a három ujjat, mondjuk ki háromszor hangosan vagy magunkban a pozitívan megfogalmazott célt, miközben összeszorítjuk ujjainkat. Ez a mudra megnyitja és tisztítja a homloküreget, különösen, ha belégzés közben mélyen felszívjuk a levegőt, mintha egy virág finom illatát akarnánk belélegezni. Gondolatban színezzük ki céljainkat, kívánságainkat és a jövőképünket úgy, ahogy csak tudjuk. Közben érezzük úgy, mintha már meg is történt volna az, amire vágytunk. A gondolat teremtő erő, az érzés formaadó erő, mi pedig hozzájárulunk ahhoz, hogy mindez meg is valósuljon.

 

 

Megerősítése: megteszek minden tőlem telhetőt, a többit pedig ajándékként elfogadom.

 

 

UTTARABODHI-MUDRA. A legnagyobb megvilágosodás mudrája. A gyomor magasságában kulcsoljuk össze két kezünket, a hüvelyk- és a mutatóujjunkat érintsük össze. A mutatóujjak az ég felé, a hüvelykujjak a föld felé, illetve a test felé mutassanak. Ha fekve végezzük ezt a gyakorlatot, akkor a hüvelykujjak hegyét a mellcsont alsó részére helyezzük. Ezt a mudrát mindenhol, mindenkor és tetszés szerinti ideig tarthatjuk ki. Ezt a kéztartást akkor is alkalmazhatjuk, ha szellemileg fásultnak érezzük magunkat, de ha el akarunk lazulni, vagy ha jó ötletre van szükségünk, akkor is hasznos. Ez a mudra erősíti a belégzést, mivel ettől a kéztartástól különösen a szív és a tüdő területe nyílik meg, valamint jó hatással van az idegrendszerre és mindenre, amire energetikai impulzusokat vezet. Egy olyan külső és belső vezetékrendszert hoz létre, mely összeköti az embert a külvilággal és a kozmosszal. Az univerzális erőt, az életerőt vezeti, amit csinek vagy pránának hívunk, ezt kívülről befelé vezeti, ezért van kapcsolatan a belső erőtartalékok feltöltésével. Ezt a mudrát „villámhárítóként” is lehet használni, de akkor a leghasznosabb, amikor kapcsolatba szeretnénk lépni a felsőbb erőkkel, vagy kommunikálni másokkal. Hatását érdemes kipróbálni.

 

 

Képzeljünk el egy fénynyalábot, amely a medencénkből a szíven és fejtetőnkön át felfelé fut a végtelenségbe. Mindazt, amit kívánunk – megoldások, válaszok, gyógyítás, tisztaság, szépség, szeretet, megújulás, formatartás –, ezen a vezetéken keresztül hívhatjuk „le” a kozmoszból. Ha valakinek kívánunk valamit, akkor az ő engedélyével vezessük át ezt a képzeletbeli fénynyalábot a szívünkből az ő szívébe.

 

Megerősítése: Kapcsolatban vagyok a kozmosz legfelsőbb erőivel, és ez új fényt és lehetőséget ad az életemnek.

 

 

MÉREGTELENÍTŐ MUDRA. Tisztító mudra. Mindkét kézen a hüvelykujjunkat tegyük a gyűrűsujj harmadik percének belső oldalára. Ideális évente többször salaktalanító, illetve méregtelenítő kúrát tartanunk. Ez idő alatt az is fontos, hogy kényeztessük magunkat, és pihenjünk sokat, de mozogjunk is eleget; a jóga, a légzőgyakorlatok és a séta a legmegfelelőbb programok ilyenkor. A méregtelenítő táplálkozási tanácsok betartása ilyenkor nagyon hatékony segítség lehet. Egy főtt burgonyapakolás alkalmazása májra, vesére vagy fájó testrészünkre nagymértékben serkentheti az adott testrész méregtelenítési folyamatait. – A burgonyát héjában főzzük meg, törjük össze, majd tegyük bele egy vékony gyapjúkendőbe, és helyezzük a megfelelő testrészre. Ezután kössük be egy nagyobb kendővel, és harminc percig hagyjuk fent. A salaktalanítás alatt többször pihenjünk le, és eközben többször alkalmazhatjuk a méregtelenítő mudrát. Fontos, hogy ezalatt is átgondoljuk, hogy mi mindentől szeretnénk még a salakon kívül megszabadulni – rossz emlékek, mérgelődés, rossz szokások és tulajdonságok, félelmek stb. Ha távozik a régi rossz, helyet teremtünk az újnak.

 

 

Képzeljünk el egy filmet, amelyben látjuk, hogy mi mindent engedünk el. Hagyjunk időt arra, hogy minden negatív és rossz dolog elhagyjon minket testi, lelki és szellemi szinten is. Ezután azt is képzeljük el, mi az az új, amit életünkben kívánunk, hogy beteljesüljön. Minél színesebben, részletesebben vizualizáljuk és érezzük azokat az érzéseket – megkönnyebbülés, büszkeség, öröm –, amelyek akkor fognak eltölteni bennünket, ha elérjük célunkat, annál erősebben teremtjük meg a megvalósulás lehetőségét.

 

Megerősítése: Megszabadulok minden olyan dologtól, amire már nincs szükségem. Tiszta vagyok testi, lelki és szellemi téren.

Bíró Ica
XIII. évfolyam 7. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.