Szépség

A megújulás titkai 16. - Bí­ró Ica szépségreceptje

A hosszú élet és a fiatalság megőrzésének titkai


Életminőség-javítás – biokémiai módszerrel

Szerintem mindenkinek a hosszan tartó fittség, egészség, a fiatalos kinézet, a kreativitás és a lendület megtartása szerepel a céljai között. Bizonyíthatóan a kíméletes és biokémiai szinten is optimálisan összeállított étkezés nagymértékben befolyásolja szervezetünk működését, sejtjeink állapotát. Ha az immunrendszert erősítő, a hormonrendszert serkentő, a keringést fokozó, a légzést optimalizáló és az emésztőrendszert serkentő táplálékokat fogyasztunk, elősegítjük testünk szervrendszereinek és irányító mechanizmusainak regenerálódását. Az öt főrendszerünk tudatos és tartós karbantartásával, erősítésével csodákat érhetünk el akár egészségileg, akár külső megjelenési formánkban, hiszen nagyrészt a belső biokémiai folyamatokon múlik testünk sejtjeinek állapota. Ez dönt arról is, hogy fáradtnak, elhasználtnak vagy fittnek, dinamikusnak érezzük magunkat. A külső megjelenésünkben is fiatalosnak látszunk-e, vagy épp ellenkezőleg. A tápértéket nélkülöző és méreganyagokkal elárasztott, elhasználódott, elgyengült sejtek idő előtti öregedést okoznak. Ezzel szemben a tápértékkel ellátott és méregtelenített, egészséges sejtek azt jelzik, hogy a belső biológiai óránk sokkal lassabban jár, vagyis kevésbé gyorsan használódunk, öregszünk, így hosszabb ideig maradunk fiatalok sejtszinten is.

 

 

A tartós fiatalság megőrzésének tudománya

Az örök fiatalság forrását, melyre mindig és minden korban vágytak az emberek, sajnos még nem találták meg, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, illetve enyhítsük külső és belső elhasználódásunk tüneteit, és lelassítsuk az öregedési folyamatokat. Szépnek, kívánatosnak, vonzónak lenni minden ember vágya.
A sejtkutatók, akik a legmodernebb eszközökkel fürkészik a természet ezen titkait, sok jóval kecsegtetnek. De ha ehhez hozzátesszük az ősi kultúrák által használt jól bevált módszereket is, még közelebb juthatunk vágyainkhoz. Aki a természettel harmonikus életritmusban él, és alkalmazkodik táplálkozásában is a természet körforgásához, valamint a környezet feltételeihez, az újra és újra megújulhat, ugyanúgy, mint a természet csodálatos egyéb teremtményei. Nem feltétlenül hamis a „fiatalságmánia”, ha arra törekszünk, hogy egészségesen, vonzóan és szellemileg is fitten töltsük megnyert éveinket. Ahogy tudatunkba beépül annak biztos hite, hogy képesek vagyunk tapasztalataink bölcsességével felvértezve, fiatalos biológiai állapotban megélni az idősebb kort, akkor meg is éljük.

 

A tudósok háromféle tulajdonsággal jellemzik az ember korát:

kronológiai kor,

biológiai kor,

lélektani kor.

 

1. A kronológiai életkort, mely születésünk időpontjából következik, a megszületésünktől eltelt napok és évek száma határozza meg. Ennek a kornak van a legkisebb szerepe abban, hogyan nézünk ki, és miként működik szervezetünk.

 

2. A biológiai életkor – az öregedés kulcsa, ami attól függ, miként működik élettani rendszerünk. Az öregedési folyamatokban ennek az összetevőnek van a legnagyobb jelentősége. Ebből a korból állapítható meg az öregedés mértéke, mégpedig az öregedés biológiai jeleinek függvényében.

 

 

Ilyen tünetek:

 

az izomerő és az izomtömeg mértéke,

a hormonszint és az immunrendszer működése,

az anyagcsere-tevékenység értékei,

oxigénfelvevő képesség,

a koleszterin- és lipidszint mennyisége,

a vércukorszint szabályozottsága,

a bőrvastagság mértéke,

a csontsűrűség minősége,

a hallás- és látásküszöb mértéke,

a zsírszövet mennyisége,

a vérnyomás értéke.

 

Ha valakinek a kronológiai élet korával összevetjük a biológiai korát, kiderül, hogy az életkoránál idősebben, elhasználtabban vagy fiatalabban, fittebben működik-e a szervezete. Egy jó állapotban levő, magára odafigyelő 50 éves biológiai kora megfelelhet egy 30-35 éves ember biológiai korának is. Ugyanakkor egy magával nem törődő, túlhajszolt, stresszes, helytelenül táplálkozó, lestrapált 30 éves öregedési mértéke akár aggastyán korú biológiai értékeket is mutathat.

 

 

3. Lélektani életkor: attól függ, hogy milyen öregnek érezzük magunkat. Aki megismeri és alkalmazza a testi-lelki-szellemi fittséget adó programokat, megtanul lazítani, és képes arra, hogy élvezze az életet, nevetni, örülni tud a pillanatnak, valamint képes és mer szeretetet adni és elfogadni – jóllehet évei számát nem csökkentheti –, de mégis egyre fiatalabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érezheti magát. Aki ilyen elvek szerint él, az tudja a helyét és dolgát a világban, melynek cselekvő, alkotó tagja lehet saját akaratából. A lelki életkor szorosan összefügg a biológiai korral. Ha szervezetünk és elménk hatékonyabban működik, az életerőnk fokozódik, akkor elevenebbnek érezzük magunkat, így elkerül a dep­resszió, és könnyedén lerázzuk magunkról a stresszkeltő helyzeteket is. Bár éveink múlását nem állíthatjuk meg, a biológiai-pszichológiai öregedést lelassíthatjuk, visszafordíthatjuk, sőt visszanyerhetjük hajdani fizikai és érzelmi elevenségünket. Az öregedéskutatók kimutatták, hogy az előzetes elvárások mindenképpen befolyásolják a végeredményt. Ha beletörődünk abba, hogy kronológiai korunknak megfelelően lépten-nyomon az elavult társadalmi elvárásoknak feleljünk meg, és a környezetünk által befolyásolt, rosszul beidegződött tradíciókat követve alakítsuk életvitelünket, akkor az idő haladtával szellemi és fizikai teljesítőképességünk csökkenni fog, s bekövetkezik a hanyatlás. Ha ellenben saját elvárásaink szerint képesek vagyunk magunkat folyamatosan motiválni, és önmagunkban bízva tudatosítjuk, hogy fiatalosan, aktívan éljünk, akkor biztos, hogy ebben az élményben lesz részünk!

 

Érdemes erre a megállapításra odafigyelni. A pozitív önszabályozó programot és önszuggesztiós képességeinket a gondolatok és a szavak teremtő erejének módszerével, tudatosan érdemes alkalmazni, így még hatékonyabb eredményre számíthatunk. A hatás biztos nem marad el.

 

Megújulás – Ifjúságmegőrző gondolatok

Az életfelfogás átalakításával új programot hozhatunk létre testi, lelki, szellemi szinten. A megújulás három fő gondolata: az energia, az átalakulás és az intelligencia.

 

 

Frissítő energia befogadása

Az életenergia, a csi vagy prána egyformán élénkíti a testet és a lelket. Ha az energia szóra gondolunk naponta többször, és el is képzeljük, sőt vizualizáljuk, hogy az energia áramlik testünkben, akkor máris friss, fiatalos életerő árasztja el sejtjeinket, szöveteinket és az egész szervezetünket. Intenzíven gondoljunk az energiára, amikor a szabadban sétálunk, kertben, parkban, erdőben, ha kilépünk az ajtón, vagy ha légzőgyakorlatokat végzünk.

 

 

Frissítő átalakulás

Frissítő folyamatokat indíthatunk el, ha naponta többször koncentrálunk az átalakulás szóra, mely szakadatlanul transzformálja az energiát az egyik alakból a másikba. Koncentráljunk az átalakulásra, ha táplálkozunk, minden falatnál arra összpontosítsunk, hogy a táplálék által bevitt és átalakított energia testünket a legoptimálisabban táplálja, energetizálja (még akkor is, ha nem testszépítő étrend szerint étkezünk). Ugyanez vonatkozik a folyadékbevitelre, illetve a vízfogyasztásra is. Gondoljunk az átalakulásra akkor is, ha testünket megérinti a napsugár, de meríthetünk energiát abból is, ha éjszaka a csillagos égboltot fürkésszük. Szerelmünk érintése is óriási átalakító erővel bír, ugyanúgy, mint minden szeretettel átitatott jótett vagy cselekedet.

 

 

Frissítő intelligencia

Koncentráljunk az intelligencia szóra, hogy megtestesüljön és frissítse, táplálja sejtjeink értelmét. Programozzuk az intelligencia szót, ha vizet iszunk, ha természetes vízben fürdünk, vagy ha természetes gyümölcslevet vagy más természetes italt fogyasztunk.

 

Ha naponta többször megfelelő helyen ismételgetjük az energia, átalakulás, intelligencia szavakat, akkor egyre jobban tudatosítjuk az általuk programozott gondolatok megvalósulását. Koncentráljunk naponta többször ezekre a szavakra, jótékony hatásukat annál hamarabb fogjuk érezni.

 

Testünk nem időhöz és térhez kötött gépezet, hanem energiamező, folytonos átalakulás és intelligencia, amely örökös kölcsönhatásban van a környezetével. A test képes egészsége helyreállítására és a szüntelen megújulásra, átalakulásra.

 

 

Testmegújító meditációs gyakorlat

Helyezkedjünk el kényelmesen (ülve, állva vagy fekve), és hunyjuk be szemünket, orrunkon keresztül szívjuk be jó mélyen a levegőt, majd szájon át fújjuk ki (nyelvünk érintse a szájpadlást). Miközben kifújjuk tüdőnkből az elhasznált levegőt (a CO2-t), lelki szemeink elé képzeljük el leheletünket olyan molekulafolyamként, amely testünk valamennyi sejtjétől képes elszakadni. Minden kilégzéskor a szervezetünk egészéből és összes sejtünkből atomokat szabadítunk fel. Gondoljunk arra, hogy minden negatív dolog, ami árthat testünknek, lelkünknek, távozik a kilégzés folyamán, megszabadulunk tőle. Majd minden egyes belégzés új építőatomokat juttat be testünkbe, annak minden sejtjébe. Tehát minden egyes belégzéskor arra gondoljunk, hogy az univerzum életenergiáját, tápláló szeretetét testünk minden egyes sejtjéhez eljuttatjuk. Így egész testünket megújíthatjuk, tudatilag lecserélhetjük az elhasználódott részecskéket. Így egyszerűen minden egyes lélegzetvételünkkel lelkünket is tápláljuk. Folytassuk a ki- és belégzést, és közben képzeljük el testünket az energia, az átalakulás és az intelligencia végtelenül áradó, önmagát folyamatosan megújító áradataként.

 

Ezután irányítsuk figyelmünket lassan a gyomrunkra. Azt tudatosítsuk önszuggesztív módon, hogy a gyomrunk nyálkahártyáját alkotó anyagok kevesebb mint egy hét alatt teljesen kicserélődnek, megújulnak. Ezután irányítsuk figyelmünket bőrünkre, és tudatosítsuk magunkban, hogy a bőr sejtjei egy hónap leforgása alatt az utolsó molekulájukig kicserélődnek, és ezáltal bőrünk teljesen megújul, megszépül, selymessé, bársonyossá válik, ráncaink napról napra csökkennek, kisimulnak és el is tűnnek.

 

 

Ezután képzeljük lelki szemeink elé a csontvázunkat, tekintsünk rajta végig és programozzuk azt, hogy a csontozatunkat alkotó részecskék építőelemei három hónap leforgása alatt teljes mértékben kicserélődnek, és csontszöveteink megerősödnek, megújulnak, felépülnek.

 

Ezután figyeljünk a májunkra, gondolatban simogassuk meg és mosolyogjunk rá, hiszen elég nagy munkát végez testi egészségünk érdekében. A máj az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. Tudatosítsuk, hogy hat hét alatt májunk is képes a teljes megújulásra. Ezt követően vegyük sorra az összes nemes és belső szervünket: szív, vese, emésztőcsatorna, hasnyálmirigy, ivar- és hormonmirigyek, agy, látó- és szaglószervek stb., és szeretettel koncentráljunk rájuk hasonlóképpen, mint ahogy azt már tettük májunk esetében. Szinte lássuk szerveinket „nevetni-örülni”, újjászületni.

 

Végezetül pedig koncentráljunk és érzékeljünk testünk egészére, és gondolatban tudatosítsuk azt, hogy fizikumunk alkotóelemei évente megújulnak. Rögzítsük újra azt a gondolati energiát, hogy minden egyes lélegzettel megújítjuk testünket. Próbáljuk meg vizuálisan látni, megjeleníteni külsőnket. Képzeljük el a számunkra legideálisabb testet, mely rugalmas, hajlékony, változásra kész és örökké megújulásra képes. Ismételjük ezt a gyakorlatot minél többször. Ha vizualizációnkat a mélymeditáció szintjére fejlesztjük, akkor még intenzívebb hatás elérése lehetséges. Próbáljuk ki!

Bíró Ica
XIII. évfolyam 8. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.