Szépség

A megújulás titkai 2.- Bíró Ica szépségreceptje

Elkülönítő diéta és testszépítő mozgásprogram a fogyásért


Szilárd elhatározással kezdjük el!

Ha valóban elszántuk magunkat arra, hogy "holnaptól új életmódot kezdünk", mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy ez egy életre szóló, hosszútávú, természetes és folyamatos programmá váljon. Mindegy, hogy mi az ösztönző erő, mely serkent elkezdeni a változtatást, a lényeg az, hogy sohase kényszerből, erőltetve, szinte büntetésből vagy dühből, hanem önszántunkból, rendszeresen, szívesen és örömmel tegyünk mindent. Ha így lesz, biztos, hogy automatikusan életre szólóvá válik, és hozza magával a jó változásokat.

 

Ha tisztázzuk önmagunkban a végső célt, vállaljuk érte a következőket: edzés, étkezési reformok, testápolás, pozitív átprogramozódás. A testünket agyunk, agyunkat lelki és szellemi erőink irányítják. Ha elég erősen hiszünk a célban, meg is tudjuk valósítani, mert agyunk ezt a parancsot diktálva készteti a testet (minden sejtet) a cselekvésre. Ne engedjük, hogy edzés közben a lustaság ördöge kísértsen. Azonnal idézzük fel a már tökéletessé átalakult célképünket, s hagyjuk, hogy a mentális kép ösztönző ereje motiváljon újra cselekvésre, a további edzésre. Ezt a "képet" mindig előlehet hívni a tudatalattiból, ha szükséges. Általában segít legyőzni az akaratgyengeséget. Az első 3–4 hét nehéz időszak.

 

A későbbiek folyamán az életvitelünkbe beiktatott testedzés egyre könnyebbé válik. Remélhetőleg csak sikert és örömöt okoz, míg el hagyása hiányérzetet. Ahogy megérezzük testünk első változásait, saját belső erőink is felszínre törnek. Ha szembesülünk célunk megvalósulásának első jeleivel, önbizalmunk megnő, és magabiztosságot kölcsönöz.

 

Most már csak kitartás kérdése, hogy elérjük a kitűzött célt. Jöhetnek olyan periódusok, melyek a kevésbé látványos fejlődés időszakai. Ilyenkor sem szabad elkeseredni, sőt apró eredményeket is sikerként kell elkönyvelni. Ha például 3 cm helyett csak 1 cm-t sikerült fogyni, ne értékeljük le ezt az eredményt, ha nem mondjuk azt, szuper, mert ez az 1 cm már lejött, könnyebb lesz a másik kettő leadása is. Csak így tovább!

 

 

Sav-lúg bázis

Egészségünk érdekében testünk sav-lúg bázis egyensúlyára fontos figyelmet kell fordítanunk. Az életkor előrehaladtával egyre több, élő enzimben gazdag, friss, nyers táplálékra van szükségünk. A sok sült, főtt étel, a túlzott fehérliszt-, cukor- és húsfogyasztás többszörös salak- és savmennyiséget hoz létre, melyek erjedése savas irányba tolja el a szervezet sav-lúg bázisának egyensúlyát. Az elsavasodás apró savkövek formájában akadályozza a szervezet rendszereinek harmonikus működését. A fertőző betegségek is csak túlsavasodott környezetben, az enzimhiányos táplálkozás következményeként tudják uralni testünket. A nagyfokú hízás is ennek következménye. Az enzimek a szervezetben egészséges, enyhén lúgos állapotot (7,2–7,4 pH-érték) biztosítanak.

 

A test- és lélekszépítő életmód eredménye, 2004 augusztus 
 

Ezt lúgosító ételek fogyasztásával elősegíthetjük (pl. nyers magvak, gyümölcsök, saláták, teljes értékű gabonafélék, csírák, korpák, nyers és párolt zöldségek, főzelékek).

 

Mint már tudjuk, aki fogyni szeretne, annak a könnyebben emészthető, lúgosító nyers élelmiszereket kell előnyben részesítenie. Ezekből annyit ehet, amennyi jólesik. Hiszen a nyers táplálékok a test méregtelenítő, salaktalanító, zsírbontó folyamatait felgyorsítják, ezáltal egészséges súlyveszteséget is biztosítanak. A legújabb kutatómunkák az egészség megőrzése szempontjából azt ajánlják, hogy ha lehet, a lúgos hatású élelmiszereket ne párosítsuk savas hatásúakkal. A sav és a lúg ugyanis közömbösíti egymást a gyomorban, ezért az emésztés és a felszívódás nehézségekbe ütközhet. Fáradtságot és energiaveszteséget is okozhat.

 

A testszépítő program eredménye, 1996 augusztus 
 

Ha egy étkezés alkalmával húst - amely savas bázisú - lúgos hatású köretekkel, pl. tésztával, burgonyával vagy rizzsel együtt fogyasztunk, akkor a következő étkezésünk lehetőleg friss gyümölcs, saláta vagy zöldség legyen.

 

Ha szervezetünk pH-értéke 7 alá csökken, akkor kerülni, mérsékelni kell az alábbiak fogyasztását: fehér lisztből készült kenyér- és tésztafélék, konzervek, cukrok, édességek, konyhasó, minden fajta sertéshús készítmény, nyers tojás fehérje, kemény állagú zsiradékok, készen kapható majonéz, bors, fekete tea, kávé, kakaó, lekvárok és füstölt húsok.

 

 

Sav-lúg elkülönítő "tökéletes" étrend

Őszintén szólva, ezt a sav-lúg elkülönítő diétát a magam részéről nem feltétlenül tudtam mindig követni. Nekem kifejezetten a betegségek legyőzésekor használt, mint a gyógyulást elősegítő módszer. Például az allergiák időszakában feltétlenül jótékony hatású lehet. Aki hosszú távon be tudja tartani a sav-lúg elkülönítő tökéletes étrendet, annak egészsége, emésztése biztos, hogy jobb lesz. Érdemes legalább időnként regenerálni vele testünket, hogy lúgosabb, egészségesebb legyen. A táblázatot azoknak készítettem, akik szívesen kipróbálnák ezt a módszert is.

 

 

Az elkülönítő diéta egyik fajtája

Egy új típusú diéta, melyet sok ismerősöm kipróbált sikeres eredménnyel. Ezt a kúrát három hónap időtartamig érdemes csinálni, de igény szerint folytatható is. Négy napos diétaként emlegetik.

 

A reggeli mindig ugyanaz: 2 alma vagy körte, vagy 2 barack, vagy egy marék apró gyümölcs. Kávét, teát korlátlanul lehet inni, de csak édesítés nélkül. A diéta során egy hónapban egyszer tiszta víznapot kell tartani, ami közvetlenül a gyümölcsnap után legyen. Ezt követően fehérje- (protein-) nap következik. A napok sorrendjét ne változtassuk meg.

 

1. nap: Csak fehérjék

Ebéd: főtt, illetve sült hús - 3 szelet (200 g), 1 szelet barna kenyér, saláta korlátlan mennyiségben olaj nélkül. Ezen kívül 2 dl tészta nélküli levest ajánlott meginni. Hús helyett lehet 3 tojást főzve, illetve sütve fogyasztani. Tejet vagy sajtot csak ezen a napon lehet fogyasztani.

 

Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak leves nélkül. Fontos, hogy ha az ebéd tojás volt, a vacsora is az legyen.

 

2. nap: Csak zöldségek

Ebéd: Bármilyen fajta zöldség (bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, káposztaféle, krumpli stb.) főzve, ételízesítők hozzáadásával. Plusz 1 szelet kenyér és saláta korlátlanul, de csak olaj nélkül! Az ebéd egy mély tányérnyi mennyiségű legyen.

 

Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak kb. a fele mennyiség.

 

  

1. sorozat

 

3. nap: Csak szénhidrátok

Ebéd: Főtt tészta fűszerezve vagy pizza csak ketchuppal, spagettiszósszal vagy bármilyen sós sütemény kb. 1 adag pizzának megfelelő mennyiségben.

 

Vacsora: 2 szelet torta vagy 2-3 db kalács (apró), vagy 3 gombóc fagyi, és ajánlott 1 szelet főzőcsokoládé!

 

4. nap: Csak gyümölcsök

Ebéd és vacsora: kívánság szerint mindenfajta gyümölcs keveréke korlátlan mennyiségben!

 

Majd kezdjük elölről! Kívánok hozzá sok sikert!

 

 

Formatartó energia-egyensúly

Ahhoz, hogy valaki megtartsa az alakját és súlyát, meg kell tartania energia-egyensúlyát. Ugyanannyi energiát kell egész nap felhasználnia, mint amennyi az aznap elfogyasztott élelmiszerek energiaértéke (kalória). Minden cselekedetünk energiafelhasználó, természetesen a több mozgás több kalóriát éget el.

 

Aki keveset mozog, annak testsúly kilogrammját 22-vel kell beszoroznia. E szorzat eredménye adja meg azt a kalóriaértéket, mely azon a napon 24 óra alatt elfogyasztható úgy, hogy a testsúly változatlan marad. (Például 60 kg-os testsúly esetében 1320 kalóriát lehet magunkhoz venni.)

 

Aki közepes intenzitással sportol, az nyugodtan megeheti testsúlykilogrammjának 33-szorosát, ez 60 kg esetén 1980 kalóriát jelent testsúlyváltozás nélkül.

 

2. sorozat

 

Aki nagy intenzitással napi több órát is edz, az testsúlykilogrammjának akár 44-szeresét is elfogyaszthatja. Ez 60 kg esetén 2840 kalória testsúlyváltozás nélkül.

 

Figyelem! Az anyagcsere idősebb korban automatikusan lelassulhat, ezért az energiabevitelt fokozatosan csökkenteni kell.

 

Jó, ha tudjuk: 1 kg testzsír elégetéséhez 9300 kalóriát kell felhasználnunk. Például 30 perc szobakerékpározás 400-600 kcal energiavesztést jelent. 30 perc futás szintén ezt eredményezi.

 

 

Mindegy, hogy mikor tornázunk, csak csináljuk!

A kora reggeli mozgás egész napos erővel, energiával, szellemi és fizikai frissességgel lát el.

 

- Az ülő foglalkozásúaknak nagyon jótékony lehet a délutáni felfrissítő és feszültségoldó tréning.

 

   

  

3. sorozat

 

- A kora esti edzés is hasonlóan hasznos, mint a többi, de a túlzott bevacsorázást is megakadályozhatja, mert a bőséges folyadék fogyasztás miatt kevésbé leszünk éhesek, valamint hozzásegít a kellemes esti ellazuláshoz, elalváshoz is. Az alvás, a pihenés fontosságát minden sportban nagyon hangsúlyozzák. Az éjszakai (ha tehetjük, éjfél előtt aludjunk el) alvás alatt történik testünk regenerációja, az izmok (gyerekeknél a csontok is) növekedése, valamint az összes kiválasztó testfunkció ekkor, az "éjszaki műszakban" végzi el legfontosabb tevékenységeit.

 

Előző számunkban a hasizomgyakorlatokból mutattunk be néhányat, most lássuk a váll gyakorlatait!

 

 

A váll izomzata

A vállöv izmainak gyakorlatai meghatározzák felsőtestünk, illetve a váll formáját. A szép, kerek, formás és kiemelt vállakért minden oldalról egyformán meg kell hogy dolgozzuk a deltaizmot körülvevő területeket. A váll megerősítésével egy nagyobb körméretű derék is optikailag karcsúbbnak tűnik. A váll gyakorlatai a mell tartóizmait is edzik, mert összeköttetés van a két izomcsoport között.

 

 

A váll gyakorlatai állva, kézi súlyzóval

Fontos, hogy a gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük!

 

Váll, elülső rész (1. sorozat)

• Előreemelések

• Oldalemelések

• Felfelé nyomások

 

 

 A váll izmai: 1. Deltaizom, elülső rész 2. Deltaizom, középső rész 3. Deltaizom, hátsó rész 4. Csuklyásizom

 

Váll, középső rész (2. sorozat)

• Hónaljba húzások

• Vállból beforgatások

 

Váll, hátsó rész (3. sorozat)

• 45 fokos törzsdöntésben, egykezes evezések bicepszfogással

• 90 fokos törzsdöntésben, oldalemelések

• Test mögötti felhúzások egyenes tartásban

• Állig húzások (csuklyásizomra)

         

   

A váll gyakorlatai talajon, súlyzó nélkül

Fekvőtámaszok

A fekvőtámaszok a felsőtest összes izmát edzik, ezért a váll, a kar, a hát és a mell izmainak edzésekor is alkalmazzuk.

 

Kivitelezés: szélesen, szűken jobb-bal átlós kéztartásban.

 

Gyakorlatok után: vállnyújtások!

 

Kombinálható élelmiszerek

Fehérje Semleges Szénhidrát
Minden fehérje tetszőlegesen kombinálható semleges ételekkel. A semleges élelmiszereket
egy étkezésen belül együtt
fogyaszthatjuk a fehérjékkel,
illetve szénhidrátokkal.
Minden szénhidrát tetszőlegesen kombinálható semleges ételekkel.
Húsfélék, marhahús,bárányhús,
csirke, pulyka, borjúhús,
őzhús, sertéshús, szalonna.

Minden gyökeres és leveles zöldség, kivéve a burgonyát,
spárga, padlizsán, brokolli,
kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, tök, zöldbab, póréhagyma, gomba,
vöröshagyma, pasztinák,
zöldborsó, spenót, karalábé.

Alapvető szénhidrátforrások,
kenyér, rizs, tészta, gabonafélék, burgonya.
Halak, makréla, hering,
pisztráng, lazac, tonhal,
tőkehal, lepényhal, rája.
Diófélék és magvak Lisztből készült ételek,
sütemény, pástétom, torta,
keksz, linzer.
Rák, kagyló, garnélarák,
szívkagyló, étikagyló, osztriga, homár.
Zsiradékok, tejszín, vaj, olívaolaj, más növényi olajok. Aszalt gyümölcsök, datolya, füge, szőlő (mazsola),
szilva.
Tejtermékek, tej, joghurt, sajt, tojás.   Más gyümölcsök, banán,
mangó.
Növényi fehérjék, szójabab,tofu.   Édesítőszerek, cukor, juharszirup, méz.
     

Friss gyümölcs

Az elválasztó étrend szempontjából a banán és a mangó (lásd fent) kivételével a friss gyümölcsök önálló kategóriát képeznek; nem tartoznak sem a fehérjék, sem a szénhidrátok közé, és nem is semlegesek. Gyümölcsöt az étkezések között, magában ajánlott fogyasztani.

Bíró Ica
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.