Szépség

A megújulás titkai 20. - Bí­ró Ica szépségreceptje

Aromaterápia


 

Minden állatnak, növénynek és embernek saját jellegzetes illata, szaga van, melyet néha csak a legkifinomultabb szaglás tud megkülönböztetni. Az illatunkban fejeződik ki személyiségünk, egyéni tulajdonságaink, egészségünk állapota stb. A jó, kellemes illatokat mindig is a jó közérzethez, harmóniához, az életörömhöz kapcsolták. Jó illatot árasztanak magukból, akik testüket egészséges táplálkozással, rendszeres tisztálkodással, tisztítókúrával, méregtelenítéssel, meditációval és vizualizációval folyamatosan tisztítják. Ha bármilyen kellemes illatot érzünk, ösztönösen mélyen belélegezzük. Ilyenkor tüdőnket átjárja az éltető, illatozó levegő, s ettől élénknek, izgatottnak érezhetjük magunkat. A rossz szagok közelében akaratlanul is visszatartjuk lélegzetünket. Úgy érezzük, valami kellemetlen, egészségtelen dolgot engednénk be magunkba, mely gátolná életerőnk szabad áramlását. Alkatunktól és életmódunktól függ, ki mit tart kellemesnek és kellemetlennek. Ez a magyarázata annak, hogy egy dohányos a cigaretta illatát szívesen belélegzi, jóllehet ez káros az egészségére.

 

Az aromaterápia legelső formáját, a füstölést őseink gyakran arra használták, hogy a pestist és más betegségeket távol tartsák maguktól. Az ókori görögök, az egyiptomiak, a babilóniak, az indiaiak és a kínaiak például aromakivonatokat használtak, hogy helyrehozzák az emberben fellépő egyensúlyzavart, hogy megtisztítsák, megvilágosítsák, élénkítsék a testet és a lelket. Az aromaterápiát – mint sok más természetes gyógymódot – a természetgyógyászat újra felfedezte.

 

Minden egyes növénynek van saját belső természete, ám az összes hordozza magában azt a tulajdonságot, hogy színeivel, hatóanyagaival kiszolgálja az embereket, s ezáltal hozzájárul a harmónia, az egészség, az életöröm és a fejlettebb öntudat kialakításához. A növények aromaesszenciáiban hamisítatlan tisztaságban megmarad a növények legbelső természete, és azt kellő pillanatban szabadon is engedik aromáikban. „Illatozó lelkük” kapcsolatba lép lelkünk erőivel, és elindítja bennünk a változás folyamatait.

 

Megváltozott atmoszférát teremthet, ha füstölőt vagy aromamécsest gyújtunk. Ilyenkor könnyebbnek, oldottabbnak érezhetjük magunkat. Szellemünk megvilágosodottabb, érzékelésünk tisztábbá válhat. Mindez olyan, mintha egy könnyű éteri anyag szárnyakat adna lelkünknek, és nyomasztó problémáink eltávoznának életünkből. Lelkünk ilyenkor szabaddá válik, sem térben, sem időben nem ismer határokat.

 

A legújabb kutatások rámutattak, hogy az illatok még a legerősebb érzelmi gátakat is képesek feloldani, az illatesszenciák pedig közvetlenül is tudnak hatni lelkiállapotunkra. Érzékszerveink közül egyetlen sincs olyan szoros kapcsolatban a tudatalattinkban elraktározott információkkal, mint a szaglószervünk. Biztosan ismerjük azt a jelenséget, amikor előjönnek rég elfelejtett emlékek, képek és érzések formájában, néhány másodpercig élővé válnak, ha egy olyan illatot érzünk, melyhez a múltbéli emlékek társulnak. Az illóolajok így hatnak lényünk egyik mélyen rejlő, de elsődleges rétegére, arra a területre, ahol gátjaink és fel nem dolgozott élményeink találhatók. Ez a léleknek az a része, mely már nagyon közel van a tiszta léthez. Az éteri olajok képesek jó közérzetet biztosítani számunkra, és eltávolítani a közben felmerülő akadályokat.

 

A növények „lelkének” éteri erői megérintik az ember energiatesteit, ahol a csakrák is találhatók, és kifejtik gyógyító, valamint harmonizáló hatásaikat. A csakrák aktivizálására alkalmazott aromaterápia során természetesen csak tiszta növényesszenciákat ajánlott felhasználni.

 

Az illatesszenciák természetes szerves anyagokból állnak, hatásuk összhangban van a test, és a lélek és a szellem szükségleteivel. Ezért vannak kiegyensúlyozó hatással a szervezetre, ami azt jelenti, hogy visszaállítják az egészséges, harmonikus közérzetet. Az illatanyagokat mindenekelőtt orron át kell belélegezni, így képesek optimálisan kifejteni hatásukat, ugyanakkor nem csak a belélegzett illatanyagok hordozzák ezt az erőt. Az illatanyagok rezgéssugarakat is bocsátanak ki magukból, amelyek a szaglás közreműködése nélkül is tudnak közvetlenül hatni.

 

Minden csakrára más-más illatesszenciát használjunk. A csakrákhoz hozzárendelt egyes olajok csak javaslatok. Az aromák kiválasztásakor minden esetben kövessük saját intuíciónkat és természetes szaglásunkat. Az aromaterápia kiváló kiegészítője a színterápiának és a hangterápia különböző típusainak.

 

Válasszuk ki a számunkra legkellemesebb illatokat, és hagyjuk, hogy a kellemes illatok „elkábítsanak” bennünket, és egy új szférába emeljenek.

 

 

Aromaterápia és a csakrák

A növények, virágok esszenciaolaját használhatjuk gyógyításra, harmonizálásra, de előmozdítják az érzelmi, szellemi jólétet is. Kémiai értelemben az olajok különféle hatóanyagai a bőrön át behatolnak a vérkeringésbe, így eljutnak a test minden sejtjéhez. Egy másik szempont szerint ezek az esszenciák a rezgéseken alapuló gyógymódokhoz is használhatók, mivel tartalmazzák az egyetemes életerőt, avagy a növények életerejét, „lelkét”, amely kapcsolatba lép a szervezet csi-energiájával, és serkenti vagy csökkenti – vagyis kiegyensúlyozza – a csakrák működését.

 

 

A test, a lélek és szellem harmóniája szempontjából mindenképp az a legjobb, ha – mint minden intuitív tevékenységben – az egyéni szükségleteket követjük. Fontos, hogy szeressük azt az illatot, amit használunk.

 

A csakrákra ható, leghatékonyabb illatok

 

1. Mandarin, Szegfűszeg, Rozmaring

Mandarin: csökkenti a stresszt, harmonizál.

Szegfűszeg: erősíti az 1-es csakra energiáját.

Rozmaring: aktivizálja a vérkeringést, mozgásba hozza az elhalt energiákat, különösen a pangó ösztönöket.

 

2. Kardamon, Szantálfa, Ilang-ilang

Kardamon: egyben fűszer is. Harmonizál.

Szantálfa: erőteljes kiegyenlítő hatás.

Ilang-ilang: erőteljes kiegyenlítő hatás.

 

 

3. Bergamott, Kajeput, Levendula

Bergamott: feloldja a félelmeket és az agressziót.

Levendula: harmonizál, leépíti a feszültséget.

Kajeput: feloldja a félelmeket és az agressziót.

 

4. Bazsalikom, Rózsaolaj, Köménymag

Bazsalikom: fűszer – olaja, erős szívnyugtató hatású

Rózsaolaj: erősíti a szívcsakrát.

Köménymag: a szeretetérzetet stimulálja.

 

5. Eukaliptusz, Fenyő, Zsálya

Eukaliptusz, fenyő: nyákoldók, kinyitják a torokcsakrát, hasznos a szaunában.

Zsálya: gyógyító, ellazító hatás, csak párologtatáshoz.

 

6. Jázmin, Muskotályzsálya, Pacsuli:

Jázmin: a Himalájából származik, megérinti a lelket és a szellemet. Megtisztítja az érzelmeket és a harmadik szemet.

 

Muskotályzsálya, pacsuli: a homlokcsakra harmonizálása erősíti a finom energiák iránti érzékenységet, tágítja a horizontot, felébreszti a titkok iránti kíváncsiságot, tisztítja a tudatot. Utat nyit az isteni világhoz (a kelta hitvilág szerint).

 

Pacsuli: a szexcsakrára és hormonjaira is hat, felébreszti a szexuális vágyat, segít a környezet tisztánlátásához. Antidepresszáns hatás.

 

7. Rózsafa, Tömjén

Rózsafa: idegnyugtató, feszültségoldó, segíti a mélytudati állapot elérését.

 

Tömjén: tisztítja a személyiséget a gyarlóságoktól, így segíti, hogy a lélek irányítása alá kerüljön. Elűzi a rossz „szellemeket”.

Bíró Ica
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.