Szépség

A megújulás titkai 3. - Bíró Ica szépségreceptje

Enni vagy nem enni


Sokakban él az a tévhit, hogy ha minimális, nulla kalóriájú táplálékon tengődnek hosszú távon, kvázi koplalnak, akkor gyorsan lefogynak. Nem is gondolnánk, hogy az effajta drasztikus fogyókúrának milyen összetetten kóros veszélyei és következményei lehetnek. A táplálék ésszerűtlen megvonása a szervezet teljes egészét legyengítheti. Felborulnak az anyagcsere- és az emésztési folyamatok, zavar keletkezik a szervek működésében, hiánybetegségek is azonnal jelentkezhetnek. Még számtalan, orvosi értelemben is káros következménnyel számolhatunk.

 

Az első napok hirtelen 2-3 kg fogyása szervezetünk gyors vízvesztesége miatt jön létre. Eleinte lelkesedésünk megkönnyíti elviselni a koplalás miatt átélt kínokat, a fejfájást, émelygést, szédülést és idegeskedést stb., de szervezetünk előbb-utóbb fellázad, nem bírja sokáig. Általában már a harmadik nap végén "feltépjük" a hűtőajtót, és felfalunk mindent, amit csak találunk.

 

Tudomásul kell venni azt a tényt, hogy aki folytatja ezt az önsanyargató módszert, duplán megfizet felelőtlenségéért. Az említett problémákon túl, ideiglenesen célt érhetünk, de rövid időn belül dupla annyi kilót hízunk vissza, mint amennyit leadtunk. Ennek egyszerű a magyarázata. A drasztikusan megvont kalóriák miatt szervezetünk óriási hiányt szenvedett. Az elraktározódott zsírkészletekből ugyan veszíthetünk azon trauma által, hogy a tápanyagok teljes megvonásával erre kényszerítettük magunkat. De itt kell megjegyeznem azt a tényt, hogy még mielőtt a zsírszöveteinket kezdenénk elégetni, szervezetünk előbb sajnos izmaink fehérjeállományát égeti el. Ezért van az, hogy egy intenzív,túl gyors fogyókúra után szinte lötyög rajtunk a hús. Izmaink elgyengülnek és lefogynak, erőtlenül lógnak. Bőrünk is megsínyli a hirtelen összezsugorodást, ráncos, csíkos és petyhüdt lesz. Azt hiszem, ilyenre senki sem vágyik. Tudjuk, hogy agyunk irányít minden életfunkciót. Kiéheztetési akciónkra úgy reagál, hogy a továbbiakban elfogyasztott élelmiszereink mindegyikét újból zsír formában igyekszik feldolgozni és raktározni. A kényszeres zsírraktározási ösztön a már egyszer átélt "ínséges" időszaknak köszönhető. Szervezetünk az éheztetést élet elleni támadásnak érzékeli, ezért az egyre vastagabb zsírpárnák jelentik a biztonságos túléléshez szükséges tartalék energiát. Így tehát a koplalással mi magunk gerjesztjük hájrétegünk növekedését. Pont az ellenkezőjét, mint amit szerettünk volna. A koplalás során még kiválasztásunk, emésztésünk és bélműködésünk is ellustul, mivel szinte munkanélkülivé válik. Az anyagcsere-folyamatok lelassulása miatt táplálékaink feldolgozása a helyreállított étrend visszaállításakor is nehézkes lesz. Ha nem sikerül visszaállítani az optimális működéseket, a lelassult anyagcsere zavarából adódóan kevesebb kalóriaértékű tápláléktól is hízni kezdünk. Ebből következik az, hogy akinek anyagcseréje jó és gyors, az kevésbé hízékony. Ezt természetesen genetikai örökségünk is befolyásolja, de táplálkozásunk minőségi és mennyiségi reformjaival nagyban befolyásolhatjuk biológiai működésünket jó vagy rossz irányban egyaránt. Csak rajtunk múlik. A mozgásprogram hatására is az anyagcsere feltétlen javulása várható.

 

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a színek életünkben betöltött szerepe jóval hangsúlyosabb, mint hinnénk. Minél sokszínűbb és változatosabb, annál egészségesebbnek mondható táplálkozásunk.

 

 

A színdiéta segít a harmonikus egyensúly megtartásában, mivel az eltérő színárnyalatú gyümölcsök, zöldségek különböző értékes összetevőket tartalmaznak, mint már tudjuk. A magas antioxidáns-tartalmú vegyületek, a fitovegyületek, bioflavonoidok összetétele határozza meg a növények színét. Ha együttesen fogyasztjuk őket, biztos nem marad ki semmilyen fontos összetevőjük. A színek pszichésen is jótékonyan hatnak ránk, tudatosítsuk ezt ételeink fogyasztásakor, így duplán hatékonyak. A színdiéta betartásával könnyedén biztosíthatjuk a mindennapi étrendünkből gyakran hiányzó tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat, fehérjéket és a létfontosságú zsírsavakat is. Emellett nem kell félnünk az elhízástól sem, hiszen testsúlyunk biztosan csökken, és energikusabbak, fittebbek is lehetünk az említett tápanyagoktól. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy naponta mind a hét színcsoportból egy-egy ételt, akár önállóan, akár főzésalapanyagként beillesztünk az étrendünkbe.

 

Mennyiségre vonatkozó merev szabályok nincsenek, hiszen ezekből az enzimdús, könnyen emészthető élelmiszerekből annyit fogyaszthatunk, amennyi jólesik!

 

Fehér/zöld

Articsóka, endíviasaláta, fehérrépa, fokhagyma, gomba, karfiol, póréhagyma, spárga, újhagyma, vöröshagyma, zeller. A fehér zöldségek a legszélesebb körű egészségvédő funkciókkal rendelkeznek. A fokhagyma és a vöröshagyma például baktériumölő hatóanyagot tartalmaz, a legtöbb gombaféle pedig számos betegség ellen véd. Általában a csoport tagjai gazdagok flavonoidokban - ezek a sejtek épségéért felelős antioxidánsok.

 

Sárga/zöld

Avokádó, cukkíni, csemegekukorica, fehérrépa, kaliforniai paprika, kivi, római saláta, spenót, tök, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika.

 

Ezek a gyümölcsök és zöldségek kétféle hasznos anyagot is tartalmaznak: luteint és zeaxantint. Mindkettő a karotinfélék csoportjába tartozik, így hasonló módon is hatnak. A lutein főleg a látás folyamatában tölt be nagyon fontos szerepet: a szemben lévő látómezőt védi a káros hatásoktól. A zeaxantinok a különböző hályogok képződését akadályozzák meg.

 

Narancs/sárga

Ananász, grépfrút, mandarin, narancs, nektarin, őszibarack, papaja.

 

A halványabb narancssárga, illetve citromsárga színű élelmiszerek úgynevezett kriptoxantint tartalmaznak. Ennek antioxidáns hatása védi a szervezet sejtjeit a káros ártalmakkal szemben, és segíti a sérült szerkezeti elemek regenerálódását.

 

Vörös/lila

Áfonyalé, aszalt szilva, cékla, cseresznye, fekete áfonya,földieper, idared alma, kaliforniai paprika, kék- vagy rozészőlő, kékszőlőlé, málna, padlizsán, piros áfonya, piros körte, pritaminpaprika, szeder, szilva, vörösbor, vörös káposzta.

 

Az ilyen színekben pompázó zöldség- s gyümölcsfélék olyan fitovegyületeket tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

 

 

Narancssárga

Édesburgonya, mangó, sárgabarack, sárgarépa, sárgarépalé, sütőtök, vajtök.

 

A gyümölcsök és zöldségek narancsos színüket a bennük található béta-karotinnak köszönhetik, amely jótékony hatással van a látásra, a szem egészségére, illetve a bőr egészséges működésében is fontos szerepet játszik.

 

A legtöbb kutatás szerint hatékonyan véd a tumoros betegségek, különösen a tüdőrák kialakulása ellen.

 

Zöld

Brokkoli, fejes saláta, káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, metélőhagyma, paszternák, petrezselyemzöld.

 

A zöld színű növények a jótékony hatással rendelkező anyagok igazi kincsesbányái. Ezekben fordulnak elő leggyakrabban azok a vegyületek, melyek serkentik a májban azoknak az enzimeknek a termelődését, melyek a sejteket védik a tumoros elváltozásoktól.

 

Piros

Görögdinnye, gránátalma, guava, paradicsom, paradicsomlé, paradicsomleves, paradicsomszósz, rózsaszín grépfrút, rózsaszín grépfrútlé.

 

A piros zöldségfélék színét adó likopin a sárgarépában is megtalálható karotin módosulata. Nem képződik belőle A-vitamin, de hatékony antioxidánsnak számít, amely véd a tumoros betegségek kialakulásától, óvja a szem és látás egészségét. A paradicsom és a belőle készült ételek kiemelten tartalmaznak likopint.

 

Aki szeretné követni a színdiéta elveit, nem kell mást tennie, mint a hétféle csoportból kiválasztott zöldségből vagy gyümölcsből minden étkezéshez egy-egy adagot elfogyasztania. Így színesebb és egészségesebb lesz az élet.

 

 

Mintaétrend a színdiétához:

Reggeli: készítsünk lágy tojást, hozzá friss fokhagymát vagy zöldhagymát (fehér/zöld csoport). Köretként egy szelet barna kenyeret ajánlok. Igyunk meg hozzá egy nagy pohár friss ananászlevet (narancssárga csoport).

 

Tízórai: együnk szilvát vagy idared almát.

 

Ebéd: egy szelet barna kenyeret kenjünk meg friss avokádóval (sárga/zöld csoport), tegyünk rá grillezett csirkemellet, s fedjük be paradicsommal, paradicsompaprikával (piros csoport).

 

 

 

Uzsonna: friss sült tököt ajánlok (narancs/sárga csoport).

 

Vacsora: tetszés szerinti saláta natúr pulykamellel. A salátát én így állítanám össze: 2 db szeletelt vitaminpaprika, 2 db szeletelt paradicsom, 2 db reszelt sárgarépa, egy kis csemegekukorica zöldborsóval, egy kis brokkoli, egy kis articsóka, s a végén tetszés szerinti öntetet készítsünk hozzá.

 

 

Kilók helyett a centiket figyeljük!

Testszépítő programunk eredményeképp izmaink fejlődése által kétszer annyi zsírréteg fogy le testünkről, mint egy általános kondiedzés alkalmával. Amikor a zsír eltűnik, és helyette izom épül, nem feltétlen a mérleg mutatója lesz sikeres fogyásunk mércéje. Sokkal inkább a centiméterekben kimutatható mínuszok jelentik az igazán értékelhető eredményt. Ez azért van így, mert az izom tömöttebb állagú és nehezebb fajsúlyú, mint a zsír. Fogyásunk mértékét tehát reálisabban érzékelhetjük, ha nemcsak kilóink számát vesszük figyelembe, hanem a centiméterekben meghatározott fogyást is értékeljük.

 

 

Súlyzós edzések

A nagy, fejlett izmokat nagy súlyok kis ismétlésszámú, lassúbb gyakorlataival lehet elérni.

 

Például 50 kg-os súlyzó 4x6 alkalommal való felemelése növeli az izmok erejét és méretét igazán. A kisebb súlyzók nagy ismétlésszámú gyorsabb gyakorlatai, melyek 2-5-10 kg-os súlyoknak a minimum 20, vagy a mi esetünkben 4x8 = 32-szeres ismétlésével történnek, főleg zsírégető és izomtónus-fokozó hatásúak. Túlzottan dagadó izmokat nem képesek fejleszteni. A női genetikai kód szerint többnyire csak nőiesen finom izmokra számíthatunk. Az aerobtípusú mozgás és a súlyzós, illetve fokozatosan emelkedő terheléssel végzett gyakorlatok kombinációja legjobban az izmokat fedő zsírréteg leégetésére szolgál.

 

  

1. Karhajlító bicepszizom (elöl) 2. Karfeszítő tricepszizom (há tul)

 

Sikeres esetben enyhén láthatóvá teszi a nőies, formás izomzatot. Ez minimum 6-12 hónap, esetleg több is. Csak kitartó edzőmunka után kezd megmutatkozni, a leadandó zsírréteg vastagságának függvényében.

 

Előző számunkban a váll gyakorlataiból mutattunk be néhányat, most lássuk a kar gyakorlatait! A gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük.

 

 

A kar izom­za­ta

A fel­ka­ron el­he­lyez­ke­dő iz­mok ad­ják meg a kar for­má­ját. A haj­lí­tó­izom elöl he­lyez­ke­dik el, ezt ne­ve­zik bi­cepsz­nek. A fe­szí­tő­izom há­tul ural­ja a tér­sé­get, ez a tri­cepsz. Amennyi­ben edzet­le­nek, sat­nyák ezek az iz­mok, löttyedt, pu­ha jel­le­get köl­csö­nöz­nek kar­for­mánk­nak. Még a cel­lu­li­tisz is meg­je­len­het ezen a tá­jé­kon, ha nem eddzük kel­lő­kép­pen bi­cepsz- és tri­cep­sziz­ma­in­kat.

 

A kar gyakorlatai

1. Bicepsz

„Egykezes” bicepszemelések elöl

 

„Egykezes” bicepszemelések oldaltartásból

 

„Egykezes” bicepszemelések karemelésből

 

„Egykezes” kalapácsemelések A gyakorlatok után végezzünk kar- és bicepsz - nyújtásokat

 

2. Tricepsz

Egykezes felhúzások fej fölött
 

„Lórúgás“ döntött törzzsel

 

Hátsó fekvőtámasz tricepszre + fekvőtámaszok ugyanúgy, mint a vállizomnál A gyakorlatok után végezzünk kar- és tricepsz - nyújtásokat

Bíró Ica
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.