Szépség

A megújulás titkai 4. - Bíró Ica szépségreceptje

A hosszú élet és a fiatalság záloga


Bevallom, az enzimek jelentőségéről sokáig nem voltam kielégítően tájékozott. Régebben a saját táplálkozásom is inkább ösztönös volt, mintsem megfontolt. Az egészséges fogyás és táplálkozás tanulmányozása során arra az elhatározásra jutottam, hogy még jobban odafigyelek az étkezéssel kapcsolatos teendőimre. Tettem ezt azért, mert nyilvánvalóvá vált az a tény, hogy minden, amit megeszünk, befolyásolja egész szervezetünk működését. A dolgok lényege az apró részletekben van elrejtve, mint mindig. A hibásan kialakult szokásaimat elhagyva nemcsak zsírfeleslegemtől, de több egészségbeli kellemetlenségtől is megszabadultam. Lehet, hogy van, akit nem érdekel a dolgok mélyebb ismerete, és nem tudni, hanem fogyni szeretne. Rendben, megértem, de úgy gondolom, hogy hosszú távú sikereket még a fogyás területén is csak tudással lehet elérni. Jobb későn, mint soha!

 

Szeretném, ha testszépítő programom sokak számára követésre méltó, hasznos, érthető és jól használható lenne. Ezért még néhány fontos összefüggésre rá kell világítani, melyek segítenek abban, hogy testünk reakcióit még jobban megértve, még tudatosabban táplálkozzunk. Így a kívánt alakváltozást egészségesen, a sejtjeinket szinte megfiatalítva érhetjük el. Az ásványok és vitaminok jelentőségére a későbbiekben még visszatérünk, de ahhoz, hogy mindezek testünk sejtjeibe hasznosan be tudjanak épülni, enzimekre is szükségünk van. Ezért a nyers élelmiszerek fogyasztását még jobban helyezzük előtérbe.

 

Az enzimek szerves anyagok, melyek a test vegyi reakcióit gyorsítják, katalizálják. Az élet táplálói, hordozói, irányítói és végrehajtói. Minden teremtményben, növényben, állatban az életet eredményezik. Az élő anyagok egyéniségeit, sajátosságait adják, felépítik és működésben tartják. Az enzimek irányítják a kémiai folyamatokat is a szervezetben. Minden táplálékot elemi részeire bontanak, és az alkotórészecskék mindegyikét eljuttatják a megfelelő rendeltetési helyére. Úgy intézik a szervezet belső munkálatait, mintha gondolkodni tudnának.

 

Az enzimek azok a fontos fehérjetermészetű anyagok, melyeket vagy saját testünk termel, vagy a táplálékkal jutnak be szervezetünkbe. Kis mennyiség is elegendő belőlük, de nélkülük egyetlen fontos kémiai reakció sem megy végbe tökéletesen az élő szervezetben. Sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, illetve nyomelemek, de még a hormonok sem működnek tökéletesen segítségük nélkül. Speciális gyorsító katalizátoroknak is nevezhetők, melyek dinamikus folyamataikkal segítenek az élő szervezet anyagainak lebontásában, raktározásában, illetve a szükséges anyagok újjáépítésében.

 

A DNS örökítő anyag molekulája sejtszinten csak a segítségükkel képes megfelelni feladatának.

 

A szervezet "enzimbankja" folyamatosan változik, ezért szükséges a keletkező hiányokat pótolni - lehetőleg teljes értékű táplálkozással, valamint speciális enzimutánpótlással. Ennek mértéke és igénye szervezetenként más és más.

 

Sajnos a nyers gyümölcsök és zöldségek, melyek az enzimek tárházai, nem biztosítanak annyit, amennyire a szervezetnek szüksége lenne. Az enzimekből nem létezik túladagolás - állapították meg a kutatók.

 

A sejtek táplálásában és egészségesen tartásában a vitaminok, az aminosavak, a fehérjék, a cukrok, a zsírok és a tiszta víz mellett az enzimek közreműködése nagy százalékban meghatározó. Saját emésztőenzimjeinken túl a nagyobbik hányadot a táplálkozással vesszük magunkhoz. A nyers és friss ételek, gyümölcsök, zöldségek, saláták jelentősége itt kimagasló, mert minél több friss, élő enzimet kap szervezetünk, annál több élettel teli sejt képződhet, regenerálódhat. Ezek több egészséget, energiát, kitartást, ellenálló képességet, testi-lelki szépséget és helyes mirigyműködést jelentenek. De a testsúly helyes szabályozását, a vér és a sejtszövetek megtisztulását, a méregtelenítést és a salaktalanítást is elősegítik.

 

Mai ismereteink szerint megkülönböztetünk emésztő, transzportáló (szállító), transzformáló (tápanyagok átalakításában közreműködő), metabolizáló (a tápanyagok lebontásában és felszívódásában segítő és kiválasztó) enzimeket.

 

Testnedvekből vett minta alapján különféle orvosi vizsgálatokkal megállapítható, hogy enzimháztartásunk megfelelő-e, illetve hogy működőképes-e. Ugyanis nagyon sok kellemetlen tünettel jár, ha enzimhiányos állapotba kerülünk (ez a fent leírtakból következik).

 

Ha a bevitt táplálék nem biztosítja azokat az enzimeket és egyéb tápanyagokat a szervezet számára, amelyek szükségesek az egészséges egyensúly megtartásához, akkor az adott testtípusnak megfelelő táplálkozási zavar léphet fel. Nem égnek el a tápanyagok, hanem zsír formájában lerakódnak a hason, fenéken és a combon. Sok elhízás ennek következménye. Az enzimhiányos állapot a sejtek "mérgezéséhez" vezethet a rosszul vagy a fel nem dolgozott élelmiszerek melléktermékei, "mérgei" miatt. Ezenfelül felborulhat a szervezet "homeosztázisa", vagyis a savbázis egyensúlya, és így ellenálló képessége is csökken.

 

 

Fontosak az enzimek

A legismertebb tünetek, melyekről az enzimhiányos állapotra lehet következtetni:

 

A szénhidrát tartós zavarára utaló enzimhiány (karbohidrózok):

- bőrrepedezések,

- kiütések,

- alacsony vércukorszint,

- hangulati zavarok,

- depresszió,

- PMS - premenstruációs szindróma,

- fáradékonyság,

- kipirulások,

- hideg kéz és láb,

- nyaki és válltáji fájdalmak,

- hasmenés bizonyos fajtája,

- gyulladásra való hajlam.

 

A fehérje tartós zavarára utaló enzimhiány (proteánok):

- deréktáji gyengeség, fájdalom,

- gombás fertőzések,

- székrekedési hajlam,

- magas vérnyomás,

- alvászavarok,

- hallászavarok,

- fogínybetegségek.

 

A zsír tartós zavarára utaló enzimhiány (lipázok):

- ízületi panaszok,

- fájós lábak,

- hólyagproblémák,

- szívpanaszok,

- pattanások, gyulladások a bőrön.

 

Segítsük szervezetünket minél több vitamin- és enzimdús tápanyaggal! Egészségünkre válik!

 

 

Ifjító élelmiszerek

Különféle népek bevált, ősi táplálkozási és életmódbeli szokásait szeretném követendő például bemutatni. Kiemelkedően fontos megifjító szerek és lehetőségek. Érdemes kipróbálni!

 

Csipkebogyó: a svédek kedvence, bőrfiatalító, aktiválja a nemi hormon termelését, fokozza az ellenálló képességet. Magas a C-vitamin- tartalma.

 

Savó: sovány sajt és vaj formájában fogyasztják, a bélműködés önmérgező folyamatait kiválóan szabályozza.

 

Szauna: a túlmelegítés finn találmány, mely serkenti az ellenálló képességet és a mirigyműködést. Regenerál, izzaszt és méregtelenít. Kívül-belül tisztít és edz.

 

A savanyított káposzta és egyéb savanyú ételek a német lakosság táplálkozásának részei. Szabályozzák az emésztést és az immunrendszert. Belsőnk és a vér tisztításával megfiatalítják a testet. Egy-egy savanyúkáposzta-nappal salaktalaníthatjuk a szervezetünket.

 

Léböjtkúra: egész napos gyümölcs- és gyümölcsléfogyasztás. Testi és lelki megújulást, megtisztulást ad. A túlzottan bőséges étkezések után feltétlenül ajánlott.

 

A joghurt fogyasztásnak a bolgárok hódolnak. Minden típusú joghurt, kefir jótékonyan befolyásolja az emésztést, rendben tartja a bélflórát és gyulladáscsökkentő hatása is kimutatható.

 

A hajdinakása az oroszok nemzeti étele. Érbetegségeket gyógyító és sejtfiatalító hatása elismert.

 

Csalán: elsőrangú méregtelenítő, vízhajtó, tisztító és erősítő hatású gyógynövény. Teája napi fogyasztása méregtelenítő kúránk alapja lehet.

 

Szója és szójatermékek: a japánok fiatalító szere nukleinsavakban és fitoösztrogénekben gazdag tápanyag. Az egyetlen növény, melyben az összes esszenciális aminosav megtalálható. A változó kor tüneteinek enyhítésére is kiváló.

 

Fokhagyma: a magyarok életelixírje. Immunjavító, roborálószer, mely a szívet, az érrendszert és a vérkeringést karbantartja. Antibiotikus, emésztést elősegítő, görcsoldó, nyugtató, gombaölő és első számú méregtelenítő szer. De rákellenes hatása is kimutatható. Az este elfogyasztott 1-2 gerezd a jó és mély alvás biztosítása mellett kifejti gyógyító és sejtfiatalító hatását is. A túlérzékeny fogyasztóknak kapszulában ajánlom szedését. Húsok, saláták, tészták fűszerezéséhez is elsőrendű ízesítőszer.

 

A virágport és a mézet (mézkenyeret), méhpempőt a világ összes országában elismerik és kedvelik. Öregedésgátló életelixírként tartják számon. Baktérium- és vírusszaporodás-gátló antibiotikus anyagokat is tartalmaz. Immunerősítő, sejtfiatalító és tonizáló hatását külső-belső használatban egyaránt hasznosítják. Csonttörés, asztma, máj- és bőrbetegségek esetén is hatásos. Emésztési zavarok, hurutok, ízületi gyulladások és a férfi nemi mirigy (prosztata) panaszok kiemelt gyógyítója. Az allergiában szenvedők óvatosan próbálják ki fogyasztását. Cukrok helyett részesítsük előnyben a méz használatát.

 

A tengeri algák a japánok fiatalító csodája. A sejtfejlődést és a szexuális aktivitást serkenti. Immunerősítő, méregtelenítő, emésztést elősegítő hatása mellett magas klorofilltartalma miatt dezodoráló, regeneráló, antibakteriális hatása elismert. Kiváló antioxidánsként tartják számon, rákellenes és káros sugárzás elleni védelemben is első helyen szerepel. (A tengeri halak is hasonló tulajdonságokkal bírnak.) Gyógynövényboltokban beszerezhető.

 

Zöldtea: Kínában és Japánban fogyasztják. Elsőrangú antioxidáns, sejtfiatalító hatása kimagasló.

 

Ginszeng: "ember és életgyökér". A kínaiak ősi titka. Nemi ösztönt és életerőt fokozó, fiatalító szerként és minden betegség gyógyító elixírjeként alkalmazzák. Szíverősítő, idegrendszert újjáélesztő, hormontermelést serkentő és a sejtképződést aktiváló hatása kimagasló. Erősítő ereje fizikai és szellemi téren is hatékony. Az immunrendszert nagymértékben javítja. Reggelente egy ginszengkapszula ajánlatos.

 

Köles: kínai és hindu csodatáplálék, fiatalító szer. A legtáplálóbb gabonaféle, lúgosító hatású, nem hizlal.

 

Szezámmag: Afrika, India, Kína kedvence, szexuális aktivitást növelő hatást tulajdonítanak neki. Javítja a memóriát, megszünteti a fáradtságot és a szerelmi lehangoltságot. Koleszterinszint-csökkentő, kedvező hatást fejt ki a bőrre is. Ha lehet, szezámmagos barna kenyeret vásároljunk. Müzlibe is használjuk előszeretettel.

 

Ananász: a trópusi emberek kedvenc rostdús gyümölcse, emésztést elősegítő enzimeket tartalmaz. Bontja a zsírokat, ezért kizárja az elhízás veszélyét. Nyers és konzerv ananászt egyaránt fogyaszthatunk. A testszépítő konyha egyik kedven alapanyaga.

 

Jukka: az Egyesült Államokban honos liliomféle növény. Szinte minden betegségnél elősegíti a gyógyulást nagyfokú méregtelenítő hatásával. Nálunk kapszulában kapható.

 

Köménymag: enyhe vízhajtó hatású, csökkenti a has puffadását, oldja a gázokat és a görcsöket (saláták, káposztafélék készítéséhez ajánlott).

 

Paradicsom: vitaminban gazdag, serkenti az emésztést, és kiváló vízhajtó hatású. Anticellulitis-programban esténként napi 1 paradicsom ajánlott.

 

Élesztő: B-vitaminbomba. Jót tesz a bőrnek, hajnak, érrendszernek, és nélkülözhetetlen a testnek.

 

Mandula,dió: koleszterint csökkentő és rákellenes anyagokat tartalmaznak. Napi 3-6 szem ajánlott.

 

Búzacsíra: csökkenti a káros koleszterinszintet. Magas vitamin- és antioxidáns-tartalma a daganatos megbetegedések ellen is hatásos. Erősíti az immunrendszert, ezáltal az allergiák legyőzésében is segít. Szárított formában müzliben éppúgy értékes, mint frissen csíráztatva. A sarjhajtások értékes nukleinsavakat is tartalmaznak, melyek testünk DNS-állományát is táplálják.

 

Szőlő: az idegrendszer és az izomenergia regenerálója. Serkenti az anyagcserét, elősegíti a méregtelenítést, tisztítja a vért és fokozza a vérképzést. Elsőrendű hajtó- és tisztítószer.

 

Burgonya: vitaminok, ásványok kimeríthetetlen forrása. Éltető gumó, mely oldja a salak- és méreganyagokat, izzasztó, tisztító hatását fokozhatjuk, ha burgonyanapot tartunk, ilyenkor főleg héjában főzve ajánlom elkészíteni. A lázas betegségből való felgyógyulást segíti.

 

Cékla: ásványianyag-bomba, emésztést serkentő, húgysavkiválasztó tulajdonsága az ízületi fájdalmak ellen hatékony. (Túlzott húsfogyasztók egyenek sok céklát.) Vörösvértestképző, sejtaktivizáló hatása segíti a sejtek légzését. Rákmegelőző.

 

Spárga: kifejezetten lúgosító hatású élelmiszer. Tisztítja a különböző testszöveteket és az izmokat. Vízhajtó, salak és méregtelenítő ősi csemege. Vitaminokban gazdag. Vesepanaszok enyhítésére is kiváló.

 

Petrezselyemzöld: vér-, vese- és általános tisztító hatású. Magas klorofilltartalma élénkíti az oxigén-anyagcserét, a sejtlégzést és a sejtregenerációt.

 

Zabpehely: a zab a test, a lélek és a szellem erejét növelő tonizáló szer. Depresszió ellen is hatásos. Magas a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma.

 

Avokádó (vigyázat, elég magas energiatartalmú): olaja csökkenti a káros koleszterinszintet, vitaminjai és antioxidáns-tartalma a daganatos megbetegedések ellen hatásos.

 

Alma: nincs párja az egészség szempontjából. Méregteleníti, mossa a szervezetet, és segíti az emésztést. Szeressük! Legyen mindig kéznél saját földünk vitamindús termése!

 

Citrom: a citrom nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem kiváló méregtelenítő is, éppen úgy, mint az alma. Egy pohár ásványvízbe csavarjunk ki egy fél citromot, cukorpótló édesítővel vagy a nélkül kitűnő frissítő limonádét nyerünk. A legjobb üdítőital a világon, minden étkezés után ajánlom. Az éttermekben is könnyen elkészíthető.

 

Előző számunkban a kar gyakorlataiból mutattunk be néhányat, most lássuk a hát gyakorlatait! A gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük.

 

 

A hát izomzata

A hátizom az emberi test legszélesebb izma, szélesen, V alakban ível. Több izomcsoportból áll, és igen nagy területen, a deréktól a vállig terjed, ezért a testtartást is nagyban befolyásolja, az alakot és a formát is meghatározza. A helytelen testtartás és a görbe hát kiküszöbölése érdekében nagyon fontos a hát gerinctartó izmait megerősíteni. Az egyenes, szép tartás kiemeli a mellkast, ezáltal előnyösebb megjelenést biztosít. A hátizom fejlesztésével a váll deltája is jobban kiemelkedik, ezáltal a csípő és a derék még vékonyabbnak tűnik. A test egyensúlyát, feszességét, tartását a hátizom edzettsége határozza meg.

 

 

A hát izmai

1. Csuklyásizom

2. Rombuszizom

3. Deltaizom

4. Nagy görgetegizom  

5. Tövis alatti izom

6. Széles hátizom

7. Gerincfeszítő izom

 

 

A hát gyakorlatai állva, kézi súlyzóval 

 

   

1. Felhúzások nyújtott lábbal

 

  

2. Evezések döntött törzzsel

 

 

  

 3. Felhúzások szélesen

 

 

A hát gyakorlatai talajon, súlyzó nélkül 

 

 Homorítások, hason fekve + fekvőtámaszok ugyanúgy, mint a vállizomnál -  A gyakorlatok után hátnyújtások

Bíró Ica
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.