Szépség

A megújulás titkai 5. - Bíró Ica szépségreceptje

Hormonok


A hormonok összetett biokémiai vegyületek testünkben, melyeket különböző belső elválasztású mirigyek termelnek, és a vérárammal jutnak el rendeltetési helyükre. Feladatuk szerveink működésének összehangolása.

 

A hormonokat testünk hírvivőinek is nevezik, ők szőnek minden bonyolult biokémiai folyamatot testünkben. Minden életfolyamatnak részesei, és nagymértékben befolyásolják azokat. Az emberi szervezet működésképtelen lenne nélkülük.

 

Hormon (görög eredetű szó) - jelentése: megindítani, serkenteni.

 

Mikor meghalljuk a "hormon" szót, akkor valószínűleg a fogamzásgátló tabletta vagy a csökkent hormontermelésből eredő probléma, a klimax jut eszünkbe. Megfelelő és összhangban levő hormonok munkája nélkül semmilyen testfunkció nem működik helyesen. A hormonoktól függ a szerelem érzésének kialakulása, az arra való képesség mértéke is. A pattanások száma is a hormonháztartással van összefüggésben, ezért serdülőkorban a 14-20 éves fiatalok néha bosszankodnak is, amikor a tükörbe néznek. Ilyenkor a csúcson működő hormonok pattanások formájában is megmutatkoznak.

 

A hormonok befolyásolják mindennapi testi funkcióinkat, létfenntartó folyamatainkat, az éhség- és szomjúságérzetet, de a veszélyekre adott válaszreakcióinkat is koordinálják. A fizikai állapot - mint a levertség, a stressz, a szomorúság, a düh, a kétségbeesés, a kiegyensúlyozottság, elégedettség vagy a leírhatatlan boldogságérzet is - többek között a hormonok által befolyásolt megnyilvánulások. A mély álomba merülés képessége vagy a tökéletes éberség, a teljes érzéki szerelmi élmény átélése vagy az agresszív dühkitörések is a hormonok kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan állapotát tükrözik.

 

Hormonháztartásunk állapota befolyásolja még azt is, hogy túlnyomórészt tettre készek vagy passzívak, inaktívak, jó- vagy rosszkedvűek vagyunk-e. A beteljesült szerelmi élet, a tökéletes összhang partnerünkkel, az életöröm, a boldogság, és az, hogy hogyan érezzük magunkat fizikai testi mivoltunkban, részben hormonháztartásunk függvénye. Hormonjaink működésének függvényében érezhetjük magunkat csinosabbnak, kívánatosabbnak. A szépség, a bőr, a haj, a köröm, de az alak, a testsúly mértékét is befolyásolja hormonháztartásunk állapota. Tehát ezen apró biokémiai anyagok mennyisége és működésének összhangja döntő befolyással lehet mindennapi testi-lelki-érzelmi életünkre és testi funkcióink működésére.

 

Úgy gondolom, hogy ha a fizikai test és a létezés minden megnyilvánulásában a hormonok ilyen nagy szerepet játszanak, akkor mindenképpen meg kell ismernünk működési hatásmechanizmusukat, hogy ha szükséges, meg tudjuk támogatni hormonháztartásunkat testi és pszichikai szinten egyaránt.

 

A szervezetünket működtető hormonok nagy része fehérjéből épül fel, de vannak közöttük zsírszerű koleszterinből származók is. Éppen ezért bizonyos mennyiségű koleszterinre mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy belső elválasztású mirigyeinkben hormonjaink termelődni tudjanak, és a vérárammal eljussanak rendeltetési helyükre.

 

A hormont és a célsejteket kémiai szerkezetük segíti abban, hogy felismerjék egymást. Lényegében úgy illenek össze, mint kulcs a zárba. A hormonok már egészen kis mennyiségben is képesek a szervezet válaszreakcióit kiváltani. Néhány hormon csak egy-egy szerv működését befolyásolja, de vannak olyanok is, amelyek hatása az egész szervezet szintjén érvényesül. Feladatuk van a növekedésben, a fejlődésben, a szaporodásban és a nemi jelleg kialakulásában. Befolyásolják a szervezet energiafelhasználását, raktározását, így a fogyásra és hízásra is hatással vannak. A hormonok befolyásolják a test só- és folyadékháztartását, valamint a vércukorszintet is.

 

Az egészséges szervezetben az immunrendszer, az idegrendszer és a hormonális rendszer pontosan beállított és szabályozott keretek között látja el feladatait. Szorosan együttműködve egymással így biztosítják a szervezet egyensúlyi állapotát. Sokan a kor előrehaladtával észlelik egészségi állapotuk hanyatlását. Valójában arról van szó, hogy aki éveken át helytelenül táplálkozott, nem mozgott eleget, vagy nem úgy bánt testével, lelkével, ahogyan kellett volna, az szembekerül azzal, hogy hosszú évek alatt kiaknázta testének regeneráló-, öngyógyító képességét. Nem a test szavatossága járt le ilyenkor, de jelez: eljött az ideje, hogy segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy vissza tudjuk állítani a testi-lelki egyensúlyt. Persze jobb, ha már fiatalon odafigyelünk magunkra. De jobb későn, mint soha - szoktam mondani!

 

A hormonok előállításához energiára és tápanyagra van szükségünk. Étrendünk például komoly befolyást gyakorolhat a hormonháztartásra. A rendszeres mozgás, a stressz, illetve a nyugalom szintén hatással van a hormonok termelődésére. Az irányítás tehát rajtunk múlik!

 

 

A fent leírtakból következik, hogy nemcsak testünkre, hanem lelki életünkre is nagymértékben hatással van hormonháztartásunk működése. Meg kell tenni minden tőlünk telhetőt, hogy a hormonrendszer mint rendszer zökkenőmentesen tudjon működni. Azt már megtapasztaltuk, hogy testi, lelki, szellemi szintjeink működésének milyensége meghatározza fizikai és lelki állapotunkat is. Mentális lelki ráhatással, pozitív gondolkodással kedélyállapotunk befolyásolható, így visszacsatolásként hathatunk hormonjainkra, aktivizálhatjuk működésüket is. Az énképet erősítő gondolatformák kedélyünkre mindenképp pozitívan hatnak, ugyanúgy, mint azok a testi-lelki harmóniát építő gyakorlatok, melyeket a keleti mozgáskultúrák kínálnak. Ilyenek a csi-kung légzések és gyakorlatok, a jóga, a meditáció, lélektesttánc és a kung-fu vagy a bioenergetikai programozások és a pozitív önszuggesztiók.

 

Ezek az ősi gyakorlatok a kezdetektől fogva a test, a lélek és a szellem egységét hirdetik és tartják szem előtt, az ember egész biológiai lényére hatnak.

 

 

A hormonkiegészítés természetes lehetőségei

Szerencsére vannak olyan organikus természetes táplálékkiegészítő készítmények is, melyeket növényekből nyernek, a növény részeiből vonják ki természetes úton a jó minőségű hatóanyagokat. Ha táplálkozásunkban sok friss, nyers gyümölcs és saláta, esetleg algaféle szerepel, akkor ilyen módon is hozzájuttathatjuk sejtjeinket tonizáló és vitalizáló alapanyagokhoz. A különböző vitaminokat és más egyéb növényi eredetű anyagokat a növények évmilliók alatt fejlesztették ki, mivel fejlődéstörténetük során sokszor támadták őket olyan agresszív anyagok, mint a szabad gyökök, gombák, paraziták, baktériumok stb. Ezek ellen nemzedékről nemzedékre védekezési mechanizmusokat fejlesztettek ki. A tökéletes immunrendszer kifejlesztői tehát nem mi, emberek vagyunk, hanem a növények. A növények évmilliók alatt bonyolult molekulaalakzatokat, pl. karotinokat (A-vitamin) fejlesztettek ki, melyek nemcsak festékanyagok (melyek meghatározzák színüket), hanem ennél sokkal fontosabb szerepet is betöltenek. Ezek óvják meg a növényi sejteket az ellenséges mikroorganizmusoktól, de mindenekelőtt a fotoszintézis alatt létrejövő veszélyes folyamatoktól és a szabad gyököktől.

 

A növények sejtjeiből nyerhetők a bioflavonoidok és a fitoösztrogének. Az ásványok, enzimek, nyomelemek tartalmazzák mindazokat a természetes hatóanyagokat is, melyek táplálják és védik szervezetünket. Több ezer flavonoid létezik, a legtöbbjük színes, a termések csodálatos színének meghatározói. Nem véletlen, hogy a gyümölcs- és főzelékféléknek a héja alatt húzódó rétegeit ajánlatos elfogyasztanunk, mert ott találhatók többségükben ezek a hatékony tápanyagok.

 

Érdekesség!

Ha ezek a parányi részecskék bekerülnek az anyagcserénkbe, azt képzelik, hogy még mindig a növényben vannak, és tovább folytatják áldásos tevékenységüket. Optimalizálják a szervezet működését, és jótékonyan hatnak az emésztési és beépítési folyamataira (a metabolizmusra) is.

 

Ha táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel bevitt természetes, hormonszerű anyagok, fitoösztrogének támogatják meg a szervezetünket, élettani folyamataink mindenképp felfrissülnek. A növényekből nyert hormonszerű vegyületek csakúgy, mint a hírvivő hormonok, a szervezet szabályozásában töltik be hatékony szerepüket.

 

Az ember neuroendokrin, vagyis idegrendszeri és hormonális szabályozás alatt működik. Szervezetünkben mindkettő együttes hatása érvényesül, a vérnyomástól a nemi késztetésig.

 

A legfontosabb hormonok és feladatuk

Agyalapi mirigy: a legfontosabb belső elválasztású mirigy. Mivel a többi belső elválasztású mirigy működését is irányítja, „karmestermirigynek” is nevezik.

 

- Növekedési hormon: szabályozza a növekedést, a fejlődést, fokozza a fehérjék termelődését.

- Mellékvesekéreg-serkentő hormon: a mellékvesekéreg hormontermelését és hormonleadását szabályozza.

- Oxitocin: szülésnél fokozza a méh összehúzódását és a tejmirigyek működését. Szerelmi vágyfokozó.

- Pajzsmirigyserkentő hormon: fokozza a pajzsmirigy hormontermelését és leadását.

- Tejelválasztást serkentő hormon: a szoptatás idején elindítja és fenntartja a mellmirigyek tejtermelését.

- Vízvisszatartást serkentő hormon: fokozza a vesék vízvisszatartását, szabályozza a vérnyomást.

- Szerotonin: javítja a hangulatot, hiánya szomorúvá, levertté tesz.

 

Mellékvesék: a veséken elhelyezkedő mellékvesék hormonjai teszik lehetővé, hogy a szervezet alkalmazkodjon a különféle kihívásokhoz és a megválasztott körülményekhez.

 

- A só- és vízháztartásra ható hormonok: segítenek fenntartani a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, sót és vizet tartanak vissza, káliumot választanak ki.

- Kortizon: stresszhelyzetben növeli a vércukorszintet, s egyben gátló hatást fejt ki az immunrendszerrel.

- Adrenalin: vészhelyzetben növeli a vérnyomást, emeli a vér oxigénszintjét, gyorsítja a szívműködést, mozgósítja az energiatartalékokat, hatására megnő az idegrendszeri koncentráció képessége.

 

 

 

Pajzsmirigy: hormonjai serkentik a növekedést, fokozzák az alapanyagcserét. A pajzsmirigy mellett elhelyezkedő mellékpajzsmirigyek hormonja szabályozza a csontfejlődést, a kalcium és a foszfor kiválasztását.

 

- Pajzsmirigyhormon: szabályozza a növekedést és az anyagcsere sebességét.

- Parathormon: a szervezet kalcium-anyagcseréjét biztosítja. Túlzott termelődése csontritkulást okozhat.

 

Hasnyálmirigy: a patkóbél és a gyomor között helyezkedik el. Két hormonja a vércukorszintet szabályozza.

 

- Glukagon: növeli a vércukorszintet.

- Inzulin: csökkenti a vércukorszintet, befolyásolja a szervezet cukor-, fehérje- és zsíranyagcseréjét.

 

Nemi mirigyek: a férfiaknál a herékben, a nőknél a petefészekben termelődnek a nemi jellegek kialakításáért felelős hormonok.

 

 

 Az emberi test mirigyeinek tenyéren található reflexzónái

 

- Ösztrogén: a női nemi szervek és nemi jellegek kialakításáért felelős.

- Progeszteron: felkészíti a méhfalat a megtermékenyített petesejt befogadására, serkenti a mellmirigyek tejtermelését.

- Tesztoszteron: hatására jön létre a nemi vágy és az agresszió is, ez szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálóképesség kialakulásában.

 

Tobozmirigy: a szervezet belső órája

 

1. A GYÖKÉRCSAKRA

Vesék

Mellékvesék

Kortizon, adrenalin, noradrenalin

 

2. A SZEXCSAKRA

Petefészek

Here

Hormonja: ösztrogén és a progeszteron, tesztoszteron

 

 

Az emberi test mirigyeinek talpon, lábon található reflexzónái

 

3. A KÖLDÖK- VAGY NAPFONATCSAKRA

Hasnyálmirigy

Inzulin

 

4. A SZÍVCSAKRA

Csecsemőmirigy

Timozin nevű hormon

 

5. A TOROKCSAKRA

Pajzsmirigy

Tiroxin, trijod-tironin

 

 

 

6. A HOMLOK CSAKRA VAGY HARMADIK SZEM CSAKRA

A hipofizis (agyalapi mirigy): azok a hormonok, amelyek a többi mirigy hormontermelését irányítják.

 

7. A FEJTETŐ- VAGY KORONACSAKRA

Az epifízis (tobozmirigy)

Melatonin hormon

Előző számunkban a hát gyakorlataiból mutattunk be néhányat, most lássuk a mell gyakorlatait! A gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük.

 

 

A mell izomzata

Nekünk, nőknek, mellizmaink fejlettsége igen fontos, mert a mell zsír- és mirigytartományát ezen izmok által megtámasztott szalagok tartják. A mell tónusa, formájának feszessége és külső megjelenése nagymértékben attól függ, hogy a mellizmok milyen erősek és edzettek, milyen mértékben képesek tartani, emelni, felhúzni és kitölteni a mellszövetek tömegét.

 

A mell izmai: 1. Nagy mellizom felső nyalábja 2. Nagy mellizom középső nyalábja 3. Nagy mellizom alsó nyalábja 4. Kis mellizom, elülső fűrészizom 5. Deltaizom elülső része

 

Magát a mellet ugyan nem tudjuk növelni, de a mellizom fejlesztésével esztétikusan teltebb, feszesebb, fiatalosabb formát érhetünk el, ami növelheti a mellkas kerületét, akár 3-5 cm-rel is. Dekoltázsunk szépsége tehát azon múlik, hogy milyen kitartóan végezzük a mellizmokat fejlesztő gyakorlatokat. A mell izmainak három különböző rostnyalábja létezik, ezért az edzést is három eltérő alaphelyzetből kell végezni.

 

 

A mell masszírozása az emeltebb, feszesebb formáért

Helyezzük kezünket a meztelen mellünkre, jobb kezet a jobbra, balt a balra. Félhold alakúra formált kezünket úgy helyezzük rá mellünkre, hogy az ujjak a mellcsont irányába nézzenek, hüvelykujjunk pedig felfelé mutasson, a mellbimbó a hüvelykujj és a mutatóujj közé essen. Körkörös mozdulatokkal végezve lazán kezdjük el a masszírozást, miközben minden alkalommal ujjaink a nyak irányába siklanak, könnyedén emeljük meg melleinket. Egyenes irányú emelő masszázst alkalmazzunk minden körkörös mozdulatnál. A mell masszírozásának kezdetén csak ritkán alkalmazzuk ezt a gyakorlatot, ugyanis mellünk könnyen beduzzadhat tőle, ez kellemetlen érzéssel járhat. Körülbelül 20 körzés/alkalom. Ezt az óvatos masszázst legalább hetente egyszer érdemes elvégezni. Ezután a nyakon található reflexpontok (pajzsmirigy) masszírozásával folytassuk, ezzel nemcsak bőrünk selymességét fokozhatjuk, hanem a mell növekedésére is hathatunk, mivel ezek a pontok olyan hormonok kiválasztását is stimulálják, melyek a nemi mirigyekkel is kapcsolatban vannak. Majd fordítsuk meg a masszázs irányát úgy, hogy bal kezünk ujjait helyezzük a mellcsontra, és csúsztassuk be a jobb mell alá, így végezzünk teljes körkörös masszázst jobb mellünkön, miközben könnyedén megemeljük. Ismételjük meg ezt a gyakorlatsort természetesen a másik oldalon is. Így ezt a páros gyakorlatot is legalább hússzor ismételjük meg mindkét irányban. Kézen és a lábon a mell reflexpontjait is érdemes masszírozni.

 

Mellizomgyakorlat állva, kézi súlyzóval

 

Keresztezések a mell előtt lent, középen, fent

 

Mellizomgyakorlat a talajon, kézi súlyzóval

   
   
   
Tárogatások, fekve nyomások, keresztezések a mell előtt + fekvőtámaszok ugyanúgy, mint a vállizomnál. A gyakorlatok után: mellizomnyújtások!

 

Bíró Ica
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.