Szépség

A megújulás titkai 6. - Bíró Ica szépségreceptje

Szabad gyökök - Antioxidánsok - Fitovegyületek


A szabad gyökök működése által okozott sejtkárosodás az öregedés legfőbb oka. A környezeti mérgek és az anyagcsere folyamán táplálékaink elégetése, feldolgozása közben a felszabaduló energia mellett szabad gyökök, vagyis destruktív molekularészecskék is képződnek. A szabad gyökök azok a molekulák, melyek nagy reakciókészségük folytán megtámadják, elpusztítják vagy károsítják testünk sejtjeit.

 

A gyors kémiai reakciók hatására a sejt és környezete megváltozik, oxidálódik, ez rossz irányba befolyásolja a működését. A reakcióra kész oxigénatom villámként csap le a sejtekre, és a szomszédos sejteket is folytonosan bombázza, legyengíti azokat is, így a dominóelv szerint sejtek millióit pusztítja el.

 

Nagyító alatt a sejt két össze kapcsolódott oxigénatom, melyből hiányzik egy elektromos töltésű részecske, az elektron. Miközben ezek a gyökök megpróbálják visszaszerezni az elektronjukat, szétrombolják a sejteket, és megváltoztatják a sejtmag örökítő DNS-anyagát. Ez rossz irányba befolyásolhatja a sejtosztódást, daganatos sejtburjánzás, illetve megbetegedés alakulhat ki. A vérben lévő koleszterin oxidációja miatt beépülhet a verőér falába, ahol zsíros lerakódásokat, plakkokat képezhet, leszűkítve így az érfal átmérőjét (érszűkület). A szabad gyökök elpusztítják az élő sejteket, megtámadják a kollagént, mely a szövetek rugalmasságáért felelős anyag, meggyorsítva így a test öregedését, vagyis oxidálódását. Ha túl sok szabad gyök keletkezik, és a szervezet védekezése nem elég intenzív, akkor nagy hatékonyságú antioxidánsok bevitele válik szükségessé. A szabad gyökök rombolásának sajnálatos következménye a bőr, az idegek és szerveink gyors elöregedése és a lelassult, elöregedett, rugalmatlan sejtek gyors megmegbetegedése. Rosszabb esetekben érelmeszesedés, szívbetegségek, trombózis, agyvérzés, szürke hályog, immunzavar, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, daganatos megbetegedések fordulhatnak elő. Ezek mind a szabad gyökök által előidézett betegségek sorait szaporítják. Mindez elkerülhető, ha kellő mennyiségben juttatunk szervezetünkbe olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb enzimeket, melyek antioxidáns hatásúak. Ezek a legfontosabb csatlósaink a szabad gyökök semlegesítésében.

 

Életkorunk előrehaladtával szervezetünk egyre kevesebb saját védekező enzimet képes termelni, ezért nagyon fontos a fokozott antioxidáns-bevitel. Ezenfelül a szabad gyökök elleni harcot elősegítheti az is, ha természetes mérsékelt diétával könnyítjük meg szervezetünk anyagcsere-folyamatait. Ez azt jelenti, hogy a táplálékok által bevitt, nehezen feldolgozható és méreganyagokat tartalmazó részecskéktől megkíméljük szervezetünket. Friss, vitamin- és enzimdús élelmiszerek fogyasztása ajánlott. A legfontosabb antioxidánsaink az A-, C-, E-vitaminok és a szelén.

 

 

Az élvezeti cikkek öregítenek

Az élvezeti cikkek - mint pl. a nikotin, a koffein és az alkohol - mind sejtromboló, öregítő tulajdonsággal rendelkeznek. Meggátolják több vitamin felszívódását, és roncsolják a bőr szöveteit is. A cellulitisz okait tartalmazó táblázatban is előkelő helyet foglalnak el. Mindenki úgyis maga dönti el, mi mit ér meg neki, de a tényekkel jobb tisztában lenni. 

 

 

Antioxidánsok a szabad gyökök ellen

Kutatók kiszámították azt is, hogy testsejtjeinket naponta kb. tízezer alkalommal támadják meg a szabad gyökök. Ha nincs kellő védelem, el is pusztíthatják őket, és a pusztulás láncreakcióként még további sejtpusztítást idéz elő. Elképzelhető tehát, hogy az antioxidánsok teljes arzenálját érdemes ellenük bevetni. Sokszor megszűnnek a régóta meglévő panaszok és betegségek az antioxidánsok áldásos, semlegesítő hatása következményeként. A szabad gyökök által megrongált testsejteket szerencsére anyagcserénk képes újraépíteni - a sérült sejtháztartásunknak elsősorban kollagénre, foszforanyagokra és kiváló minőségű fehérjékre van szüksége, a sejtmagnak pedig nukleinsavra. Ezeket a fehérjeanyagokat a legkiválóbb minőségű élelmiszerekből nyerhetjük. A nukleinsavakat, melyek az örökítő anyagokat is hordozzák, a csírákban, a sarjhajtásokban és a magvakban találhatjuk meg. 

 

Hogyan lassíthatjuk az öregedést, avagy hogyan maradjunk energikusak és "szexisek"?

Az öregedést a sejtjeink elfajulása okozza - állapították meg a kutatók. Testünk sok millió sejtből áll, és ezeknek különböző az élettartamuk. Megközelítőleg 2 év. Mielőtt elpusztulna egy sejt, reprodukálódik, de az egymást követő sejtújjászületések során a sejt valamilyen változáson megy át, és egyre többet veszít életerejéből. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az elfajuló sejtek megfiatalíthatók, ha olyan anyagokat juttatunk a szervezetbe, melyek a sejteket közvetlenül táplálják.

 

A DNS (dezoxiribonukleinsav) és az RNS (ribonukleinsav) építik fel az emberi szervezetet. A DNS az új sejtek képződésének kémiai "tűzhelye". Az RNS-molekulákat mint jól képzett szakmunkásokat küldi a sejtek felépítéséhez. Amikor a DNS nem ad több utasítást az RNS-nek, abbamarad az új sejt felépítése – megszűnik az élet. Ha azonban segítünk abban, hogy a sejtnukleinsavak jól el legyenek látva, visszaadhatjuk a sejtek fiatalságát. Szervezetünk természetesen elő tudja állítani saját nukleinsavait, de az idő előrehaladásával a pótlás sokat segíthet. Vannak táplálékkiegészítők, melyek tartalmazzák ezeket a fontos nukleinsavakat, de csak nagyon biztos forrásból származókat válasszunk.

 

Természetes táplálékok, melyek nukleinsavban gazdagok: szója, spárga, spenót, búzacsíra, búzakorpa, növényi csírák, zabpehely, hagyma, gomba, hal (lazac, szardínia, szardella), csirkemáj. 

 

Aki jól akarja magát érezni fizikailag, és jól szeretne kinézni, az a testmozgás és a mentális tréning, valamint a diéta mellett a helyes étrend-kiegészítők, valamint a vitaminok pótlását is be kell, hogy építse mindennapi étrendjébe, mivel ezek együttesen adják meg a lehetőséget az optimális életfunkciókhoz. 

 

 

Fitovegyületek

A növényekben természetesen előforduló molekulák a fitovegyületek. Nem vitaminok, nem ásványi anyagok, nem étkezési rostok, hanem biológiailag aktív vegyületek, melyek az emberi szervezetre fiziológiai hatást gyakorolnak. A fitovegyületek forrásai a gyümölcsök, zöldségek, valamint egyéb kultúr- és gyógynövények. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az emberi szervezetben antioxidáns, antibakteriális és antiviriális hatást váltanak ki.

 

 

Fokozzák az immunrendszer hatékonyságát és a májsejtekben az enzimek működését, így a szervezet hamarabb megszabadul a méreganyagoktól. Csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát, szabályozzák a hormonképződést. A fitovegyületek antioxidáns tulajdonságai olyan erősek, hogy teljesen semlegesítik a szabad gyökök sejtkárosodást okozó hatásait. A gyulladások csökkentésében is jelentős szerepet játszanak.

 

Fitoösztrogének - a hormonok kiegyenlítői

A növényekben természetesen előforduló fitovegyületek némelyikében található fitoösztrogénekre is érdemes odafigyelni, mert nagyon jó hatással vannak hormonháztartásunk helyes működésére. A fitoösztrogének ugyan nincsenek hatással a vér ösztrogénszintjére, de ha bekapcsolódnak a receptorokhoz, az ösztrogénekhez hasonló hatást váltanak ki, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik. A legismertebb fitoösztrogének egyike a szója, de a rozs, a lenmag, a szezámmag és az olajos magvak is tartalmazzák ezt a hasznos összetevőt. A szervezet öregedési folyamatát nagyban befolyásolja az ösztrogéntartalom, így a klimaxszal járó tünetegyüttesek, valamint a csontritkulás bizonyos mértékét is csökkenthetjük fitoösztrogének segítségével. A szója fitoösztrogéneiről azt tartják, hogy védik a férfiakat a prosztatabántalmaktól. Az ázsiai országokban, ahol az emberek közkedvelt eledele a szója, sokkal kevesebb ilyen típusú probléma fordul elő.

 

Természetes fitoösztrogének: szója, hüvelyesek, rozs, lenmag, szezámmag, olajos magvak.

 

Hasznos tudni!

Az almában és a vöröshagymában található kvercetinvegyületek pl. a légzőrendszer allergiás reakcióit is, így a szénanáthát is enyhíteni képesek. Ezenkívül hatékony az izomfájdalmak és ízületi gyulladások mérséklésében és a bőrbetegségek kezelésében is. A citrusfélékben és a hajdinában előforduló rutin és a heszperidin a legerősebb antioxidánsok közé sorolhatók.

 

 

A szőlőmagkivonatban, a szójában, a vörösborban, a szederben a növények színeit nagyban meghatározó karotinoidok csoportját találhatjuk, melyek szintén fontos antioxidáns, immunvédő anyagok.  A kor előrehaladtával a hormonszint egyensúlyát elősegítő természetes táplálékok és gyógynövények - nőknek

 

 

A kor előrehaladtával a hormonszint egyensúlyát elősegítő természetes táplálékok és gyógynövények – nőknek

Brit tudósok nemrégiben kimutatták, hogy a változó korban lévő nőknél 40%-kal lehet növelni az ösztrogénszintet, ha két héten keresztül 10%-ban olyan élelmiszerekkel fedezik a kalóriaszükségletet, melyek fitoösztrogénekben gazdagok.

 

Különösen magas a következő ételek fitoösztrogén- tartalma: alma, cseresznye, gránátalma, datolya, burgonya, zab, jamgyökér, szójabab, padlizsán, fokhagyma, paradicsom, sárgarépa, paprika, olíva. A szójalisztet és a lenmagot mindennapos használatra javasolják a szakértők.

 

A különféle gyógynövények, táplálékkiegészítő formában szintén könnyíthetik a hormonális átállást.

 

- A benedekfű kíméletes és mellékhatásoktól messzemenően mentes módon ellensúlyoz hormonális ingadozásokat.

 

- A Kínában rég bevált dong guai gyógynövény egyenesen női erősítőszernek számít.

 

- A barátcserje az agyalapi mirigyen keresztül szabályozóan hat a nemi hormonokat termelő mirigyekre, és így enyhít számos változó kori panaszt.

 

- A szarszaparilla és a szibériai ginszeng tartalmazzák a progeszteron és a tesztoszteron előanyagát, és - leginkább egymással kombinálva - harmonizálóan hatnak a hormonháztartásra.

 

- A mérges szömörce gazdag az ösztrogén előanyagában, és harmonizálóan, erősítően hat.

 

- Az édesgyökér stimulálja a mellékvesét, és kortizonszerű anyagokat tartalmaz, melyek a mellékvese hormonjaihoz hasonlítanak. Így támogatja a mellékveséket abban, hogy kipótolják a petefészkek hanyatló hormontermelését. Vigyázat: ne szedjük nagy adagban, és ügyeljünk a kielégítő kalciumbevitelre is!

 

- A poloskavészt Latin-Amerika őslakossága női panaszok esetén alkalmazza. Vigyázat: a nagyobb adagok szédülést, idegingereket, hányingert válthatnak ki!

 

Az említett gyógynövények táplálkozásunkba való beiktatását feltétlenül kérdezzük meg orvosunktól, mert a természetes hormonkisegítők ugyan jótékonyan hatnak a hormonokkal összefüggő panaszokra, de bizonyos esetekben a kórképek ösztrogén hatására rosszabbodhatnak is. Ilyenek a hormonfüggő daganatok és menstruációs rendellenességek. Ilyenkor olyan élelmiszereket kell választani helyettük, melyek enzimekben nagyon gazdagok, de nem emelik az ösztrogénszintet, mivel más összetételű növényi vegyületeket tartalmaznak. Ilyenek: citrusfélék, szőlő, ananász, körte, füge, dinnye, káposzta, brokkoli, tök, hagyma, köles, kukorica és fehér rizs.

 

 

A far izomzata

A far vagy a csípő izmainak megalapozását nem lehet függetleníteni a comb egyéb izmaitól. Minden erőkifejtés, mely a far izmaira koncentrálódik, a lábon lévő egyéb izmok munkáját is igénybe veszi. Éppen ezért a farizom edzése az egyik legfárasztóbb és legnagyobb kitartást igénylő gyakorlatsorok egyike. De érdemes kissé több időt szentelni ezen izmaink formálására, mert az ily módon összekapcsolódott hatásmechanizmus a többi testrész izmait is egyidejűleg edzi. Így a formálódás és izomtónus-javulás, valamint a zsírrétegek fogyása az összes, munkát végző izomcsoportra hatékonyan érvényesül.

 

1. Középső farizom 2. Nagy farizom

 

A farizom elernyedése sajnos elég általános, hiszen a mindennapi mozgásban nem eleget dolgozik. Az ülő munkát végzőknek e testrészük vérkeringése és anyagcsere-folyamata is teljesen lelassul, ezért olyan gyakori a hájas, puha, lapos, tónustalan, esetenként cellulitiszes popsi. A farizom edzése éppen ezért nagy jelentőséggel bír, mert csípőnk és hátsó felünk formássá, feszessé és zsírmentessé tételének elengedhetetlen gyakorlata. Még a sovány testalkatú, karcsú nőknek is ajánlatos a farizmokat jó tónusban tartani. Erre a következő edzéstervet ajánlom. Aki ezt elhanyagolja, annak ülepformája előbb-utóbb elromlik, és lógó hatású lesz.

 

 

A farizomgyakorlatai állva, kézisúlyzóval

Guggolások kis terpeszben
Guggolások kis terpeszben
Guggolások széles terpeszben
Guggolások széles terpeszben
Guggolások egy lábon
Kitörések előre
Kitörések előre

 

 A farizom gyakorlatai állva, fekve, talajon és székkel

Székre (padra) fellépések
Székre (padra) fellépések
Hajlított lábemelések oldalra
Nyújtott lábemelések oldalra
Csípőtolások páros lábbal
Csípőtolások páros lábbal
Csípőtolások jobb, majd bal lábbal
Csípőtolások jobb, majd bal lábbal

 

A farizom gyakorlatai térden, bokasúlyzóval 

Nyújtott lábemelés fel
Nyújtott lábemelés fel
Hajlított lábemelés fel
Hajlított lábemelés fel
Hajlított lábemelés oldalra
Hajlított lábemelés oldalra
 Gyakorlatok után: farizomnyújtások

Bíró Ica
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.