Szépség

A megújulás titkai 7. - Bíró Ica szépségreceptje


Azt már mindenki tudja, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szervezetünk nélkülözhetetlen kiegészítői, járulékos anyagai. A vitalitás, az egészség és a jó közérzet nélkülükelképzelhetetlen.

 

Fontos, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket megfelelő arányban kapjuk meg, mert számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását. Ők a szervezet gyújtószikrái. Különböző módon, de minden életfunkcióban részt vesznek. Különösen az idegek, az izmok, a hormontermelő mirigyek, az anyagcsere szabályozását segítik. Gondoskodnak a táplálék energiává átalakításáról és közvetlenül a sejtek helyes táplálásáról. Csak néhány vitamint képes a szervezet maga előállítani. A többséget és az ásványi anyagok nagy részét is csak az elfogyasztott élelmiszereinkből tudjuk beszerezni. Ezért jó tudni, hogy táplálékaink milyen alkotóelemekből épülnek fel, miben mi van. A természetes forrásból beszerzett friss, jó minőségű "járulékos anyagok" a leghasznosabbak. Amennyiben hozzáférhetőségük nehézséget okoz, akkor koncentrált dózisú, természetes alapanyagú táplálékkiegészítők (porban, pirulában vagy folyékonyan) nagymértékben pótolhatják a hiányt. De szem előtt kell tartani sajátos körülményeinket (gyógykezelés stb.), valamint kerülni kell az A-, D-, E-, K- (zsírban oldódó) vitaminok és ásványi anyagok túladagolását.

 

Tankoljuk fel vitaminnal! A napi szükségleteinknek megfelelő adagolásról körültekintően gondoskodjunk. Nekem étrendjeim összeállításához is nagy segítséget nyújtott a következőkben ismertetendő vitamin- és ásványianyag-táblázat (ez utóbbit következő számunkban közöljük).

 

Több mozgáshoz több vitamint!

A testszépítő mozgásprogram követőinek figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a nagyobb izommunka következtében szerencsésen javuló anyagcsere-folyamatok több vitamin, ásványi anyag és nyomelem fogyasztását teszik szükségessé. Ez a jobb kiválasztás által okozott izzadás következménye, amely jótékonyan segíti szervezetünket méregtelenítő folyamataiban. Az elpárolgott és kiizzadt folyadékokkal együtt viszont veszítünk a fent említett vitamin- és ásványianyag- raktárainkból is. Ezért különösen fontos egy intenzív izzasztó munka után azokat pótolni. A táblázatok és a következő ismertetések segítségével figyelemmel kísérhetjük azt is, hogy fizikai, biológiai tüneteinkre mi, milyen hatást gyakorol. Esetleges gyógyulást, épülést elősegítő hasznos kiegészítőket fedezhetünk fel. Néha a kémiai gyógykezelést is helyettesíthetjük vagy kiegészíthetjük a természet kincstárából. (Orvosi szakvélemény ajánlatos.)

 

Nekem például: idegi és immungyengeséget, vérszegénységet, állandó fáradékonyságot és sok mindenre kiterjedő allergiát tett majdnem tünetmentessé a méregtelenítő teakúrával elkezdett célzott vitamin-, nyomelem- és ásványianyag- adagolás, melyet természetesen fittprogramom mellett „öngyógyító hittel” fogyasztottam.

 

A teljesen helyes és minden igényt kielégítő táplálkozás mellett is ajánlatosnak tartom, hogy vitamin- és ásványianyag-szükségletünket természetes alapanyagú táplálékkiegészítőkkel tegyük teljessé. Pótoljuk a hiányzó vitaminokat! A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy jó minőségű, komplex, minden igényt kielégítő vitamin- és ásványi anyagot tartalmazó készítményeket vegyünk.

 

A testszépítő program napi vitamin- és ásványianyag-ajánlata fogyasztó diétához

•1x1 komplex vitamin- és ásványianyag- kapszula.

•1x1 ginszengkapszula - frissítő erőt kölcsönöz.

•2x1 krómtabletta - a zsírégető hatást elősegíti.

•3x1 lecitinkapszula - a zsírégető hatást elősegíti.

•1x1 kávéskanál méhpempős méz vagy kapszula - regenerál.

 

35-40 év feletti nőknek plusz 2x1 szem kalcium- (kovaföld-) kapszula a csontritkulás megelőzése érdekében. Hajra, bőrre, körömre is jótékony hatású. További igényeket a táblázatokból ajánlatos kinézni (orvosi vélemény szükséges).

 

Javaslom, hogy a napi vitaminszükségletet három részletben adagoljuk. Reggel soha ne éhgyomorra vegyük be az adagot, mert a vitaminoknak szükségük van a táplálékból származó proteinekre és enzimekre is. Hatásuk csak így lesz teljes. A vitaminkészítmények nagyon jól kiegészítik a természetes helyes étrendet, de nem helyettesíthetik azt. Ugyanez vonatkozik az ásványi anyagokra is.

 

Hasznos tanácsok

Kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget vásároljunk egyszerre, és hamar használjuk fel, mert a vitaminok nem szeretik a hosszú tárolást, még hűtőszekrényben sem. A hőkezelés is nagyfokú veszteségeket okozhat bennük.

 

A zöldségeket a lehető legrövidebb ideig pároljuk, főzzük vagy dinszteljük. Ne daraboljuk túl apró részekre a zöldségeket, mert a vágási felületen a levegő, a fény roncsolja a vitaminokat.

 

A természetes módon beért hazai gyümölcsök, zöldségek gazdagabbak vitaminban, mint az üvegháziak.

 

Próbáljunk frissen őrölt gabonatermékeket beszerezni.

 

A burgonya vitamintartalma jobban megmarad, ha héjában főzzük meg.

 

 

Csontritkulás megelőzése

A csontritkulás miatt bekövetkezett csontbetegségben több százezer ember szenved. Általában hormonpótlás- kezeléssel próbálják megakadályozni a súlyos csontritkulást, illetve csonttörések számát. A csontok ásványianyag-csökkenését vitaminok, ásványi anyagok, fitoösztrogének, bioflavonoidok és enzimek pótlásával komoly mértékben lehet csökkenteni.

 

Az ázsiai nők körében a csontritkulás betegségei és a változó kor negatív tünetei sokkal kisebb mértékben fordulnak elő. Megállapították, hogy az ázsiaiak táplálkozási mutatói ideálisabbak. Kevesebb cukrot, finomított élelmiszereket és telített zsírokat fogyasztanak, valamint nemzeti eledelük a szója, amelyben megtalálhatók olyan fitoösztrogének és egyéb növényi flavonoidok, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy csontozatuk koruk haladtával se épüljön le, valamint hormonjaikat természetes táplálékokkal tartsák szinten. Ugyanezek a szójában levő bioflavonoidok vagy fitoösztrogének segítenek abban is, hogy a változó kor tünetei sokkal enyhébbek legyenek. Ezenkívül a tenger gyümölcsei, az algák, a halfélék nagy antioxidáns hatással bíró vegyületei is hozzájárulnak, hogy a negatív kortünetek kisebb mértékben jelentkezzenek.

 

 

A csontritkulás megelőzésére ajánlott táplálékkiegészítők:

Kalcium - elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához.

D-vitamin - biztosítja a kalciumfelszívódást.

Magnézium és bór - abban segít, hogy a D-vitamin aktív formájába alakuljon át.

C-vitamin - szükséges az egészséges csontállomány fenntartásához, elősegíti a csontokat és a kötőszöveteket erősítő kollagén termelését.

Cink, réz, mangán - elősegítik az ásványi anyagok felszívódását, így szolgálják a csontok egészségét.

Szilícium, B6-vitamin, folsav - tovább javítják a védelmet, hiszen nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok.

 

Jó összetételű és kiváló minőségű táplálékkiegészítők fogyasztása a helyes táplálkozás mellett is ajánlott egy bizonyos kor után. Indokolt esetben orvosi szakvéleménnyel.

 

 

A comb izomzata

A comb izomzatának megdolgozása és zsírfeleslegének fogyasztása ugyanúgy, mint a far esetében, több izom együttes munkájával jön létre. Vagyis, amikor a farizmainkra dolgozunk, combunk hátsó része automatikusan részesül az edzés hatásából. De ha pl. guggolásokat végzünk, szintén törvényszerű a combokat körülvevő izmok megdolgozása is. Az első (feszítő) és a hátsó (hajlító) combizmok edzése ezért így egyidejűleg több módon, más izmok edzése miatt is jól karbantartható (lásd farizmok edzésénél). Ellenben a comb külső (távolító) és belső (közelítő) részének puhaságát, izmainak gyengeségét és a zsírlerakódásokat külön célirányos edzéssel kell megoldanunk.

 

A comb izmai 1. combfeszítő (elöl) 2. combhajlító (hátul) 3. combtávolító (kívül) 4. combközelítő (belül).


 

Azért, hogy combunk belső felének petyhüdtségét és a felesleges zsírpárnákat eltüntessük, a következő, a comb belső izmait edző gyakorlatokat kell elvégezni.

 

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy a combjuk külső részén, az ún. "bricseszen" szélesednek a legjobban. Azért, hogy ezt a kellemetlen, az alakot előnytelenül befolyásoló zsírlerakódást lefogyasszuk, a következő gyakorlatokat kell elvégezni.

 

 

Vitamintáblázat

Legfontosabb
vitaminok
Amiben bőségesen található Amit táplál, segít és erősít Ami a hiányát jellemzi
A Spenót, brokkoli, sárgarépa, paprika, sárgabarack, gabonacsírák, kukorica, vaj, tej, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamájolaj, petrezselyem, cékla, cukkini, belsőségek, máj, sütőtök Szem, bőr, nyálkahártya, fogak, torok, tüdő, haj, köröm, mirigyek, csontnövekedés, összes testszövet, bélműködés, immunerősítő Anyagcserezavarok, ekcéma, növekedészavarok, látászavarok, száraz bőr, fogszuvasodás, immungyengeség, terméketlenség

B család

B1

Élesztő, szójabab, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, gabonacsírák, magok, diófélék, tej, tojás, petrezselyem, fokhagyma, metélőhagyma, sertéshús,
szárnyasok, kagylók
Idegrendszer, kedély, máj, szív, izmok, szénhidrátok hasznosítása, emésztés, sejtanyagcsere, gyomorsavtermelés Gyenge idegzet, depresszió, feledékenység, izomgyengeség, ízületi fájdalom, szívritmuszavarok, székrekedés, zsibaddás karban, lábban
B2 Élesztő, szójabab, gabonacsírák, diófélék, szárított gyümölcs, gomba, metélőhagyma, petrezselyem, tej, tojás, máj, szárnyasok, húsok, zab, hal, sajt Bőr, haj, szem, szövetnövekedés, izmok, zsíremésztés elősegítése, erőnlét, gyomor, máj, bélműködés, idegrendszer, anyagcsere Korpásodás, törékeny haj, bőrkiütés, szájzugrepedés, idegesség, immungyengeség, pattanások, emésztési problémák, álmatlanság, depresszió, fejfájás
B3 Élesztő, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöld leveles zöldségfélék, hüvelyesek, tojás, máj, belsőségek, halak, mogyoró, lencse Bőr, haj, idegek, növekedés, zsírok, fehérjék feldolgozása Korpásodás, hajhullás, pattanások, pigmentváltozások, súlyveszteség
B5 Méhpempő, élesztő, teljes őrlésű gabonák, diófélék, magvak, tej, tejtermékek, halak, vadhúsok Vitalitás, zsírbontás, koncentráció, allergia, haj és köröm, gyulladáscsökkentés Ízületi gyulladás, emésztési zavarok, idegesség, szem-, hajproblémák
BIOTIN Élesztő, szójatermékek, tojás, diófélék, szardíniák, spenót, gomba, teljes kiőrlésű gabonák Anyagcsere-folyamatok, emésztés, idegsejtek, bőr, izom, haj Bélrendszeri zavarok, bőrproblémák, izomfájdalom, álmatlanság, depresszió,
fáradtság
KOLIN Zöldfőzelékek, tojás, búzacsíra, élesztő, belsőségek, hús, sajt, tejtermékek, máj, szójatermékek Epe- és májműködés, szellemi frissesség, vérképzés, sejtnövekedés, zsíranyagcsere, öregedésgátló Feledékenység, ingerültség, anyagcserezavarok, izomfájdalom, őszülés,
hajhullás, vérkeringései panaszok, fejfájás, fülzúgás
INOZIT Szójatermékek, lecitin, borsó, lencse, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, zöldfőzelékek, gyümölcsök, sarjak, csírák Jó emésztés, nemzőképesség, szem, bőr, haj, idegek, izom, csontvelő Keringési zavarok, ideggyengeség, ekcéma, hajhullás, székrekedés, szemgyengeség
B6 Élesztő, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zab, búzacsíra, zöldségek, tej, tojás, hal, fokhagyma, sonka, csirke, borjú, máj, velő, cékla, banán, rizs Bőr, idegrendszer, vér, izmok, anyagcsere-folyamatok, hányinger ellen, immunerősítő, ideg-, szívműködés Emésztési és keringési zavarok, vérszegénység, bőrkiütés, pattanások, idegesség, depresszió, vesekő,
koncentrációs problémák, repedező bőr, haj- és bőrproblémák, izomfájdalom
FOLSAV – B12 Élesztő, spenót, saláta, teljes kiőrlésű gabonatermékek, hús, máj, tojássárgája, belsőségek Vérképzés, bőr, energianövelő, étvágyjavító, vasanyagcsere, idegrendszer, máj-, gyomor-, bélműködés, haj Fáradtság, ingerlékenység, sápadtság, gyengeség, menstruációs panaszok
C Burgonya, paprika, káposztafélék, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye, paradicsom, saláta, csipkebogyó, petrezselyem, torma, áfonya, sóska, fekete ribizli, póréhagyma, cékla, gesztenye, vajbab Betegségek elleni védelem, idegvédelem, stresszhez való alkalmazkodás, kollagéntermelés, enzimfolyamatok, keringési rendszeri véralvadás, izmok, kötőszövetek kalcium-anyagcsere Immungyengeség, ízületi fájdalmak, fáradtság, fogínyvérzés, skorbut, depresszió, ráncok, hajhullás, látási zavarok, túlsúly
D Zöldfőzelékfélék, növényi olajok, vaj, margarin, tej, máj, hal, csukamájolaj, gomba Erős csontok, egészséges fogak, megkötik a kalciumot és a foszfort Csontpuhulás, angolkór, gerincbajok, foghullás
E Zöldfőzelékfélék, növényi olajok, szójatermékek, gabontermékek, tej, hús, belsőségek, tojássárgája Fiatalító, bőr, hormonok, izmok, szív, idegek, máj, véredények, 1. számú antioxidáns Sterilitás, korai öregedés, érrendszeri bajok, izomsorvadás, idegi panasz
K Zöld levelek, saláták, gyümölcsök, spenót, káposzták, póréhagyma, retek Véralvadás, májfunkció, libidó Keringési, emésztési panaszok, májpanaszok
PABA Máj, élesztő, búzacsíra, joghurt Bőr, haj Ingerlékenység, fáradtság, haj- és bőrproblémák, emésztési zavarok
       

 

 

A comb belső (közelítő) izmának gyakorlatai talajon, bokasúlyzóval

 

Nyújtott lábemelések oldalt fekve, rézsút fel


 

 

Nyújtott lábemelések előre fel

 

 

Rúgások előre
Nyújtott lábemelések oldalra fel (láb elől, kereszttartásban)


Lábtárogatások, háton fekvésből nyújtott lábbal

 

 

 

 

 

Lábtárogatások hajlított lábbal
 

 

 

Lábtárogatások bokazárással

 

 

   

Gyakorlatok után: a belső combizom nyújtása

 

 

A comb külső (távolító) izmának gyakorlatai talajon, bokasúlyzóval

 

Oldalt fekve, nyújtott lábemelések fel

 

Oldalt fekve, hajlított lábemelések
oldalra fel

 

Oldalt fekve, nyújtott lábemelések
előre fel

 

   

Gyakorlatok után: külső combizomnyújtások

 

 

Bíró Ica
XII. évfolyam 11. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.