Szépség

A megújulás titkai 8. - Bíró Ica szépségreceptje

Zsírok


 

Az összes tápanyag közül a zsírok szállítják a legtöbb energiát, grammonként 9 kalóriát. Ez épp elég ok ahhoz, hogy csínján bánjunk fogyasztásukkal. Egy optimális mennyiségre (amelynél általában többet szoktunk fogyasztani) szüksége van szervezetünknek. A zsírok fűtik a testet, elszigetelik egymástól és védik a nemes szerveket. Építik a hormonokat, olajozzák a sejteket, rugalmasítják és védik a bőrt, de más szöveteket is a kiszáradástól. Az idegvégződéseket is táplálják és karbantartják. Segítik a szervezetet a zsírban oldódó A-, D-, E-, K-vitaminok felszívódásában.

 

A zsírok telített és telítetlen formában léteznek. Telítettek azok a zsírok, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak maradnak, ezek általában állati eredetű termékek, ilyen pl. a disznózsír, a vaj, a margarin, de a tejben, a sajtban, a tejszínben, a zsíros húsokban is sok telített zsírsav van. E zsírok (LDL) koleszterinszintje igen magas, ezért erősen növelik a vér zsírtartalmát, ami nem túl kívánatos, mert krónikus érrendszeri és szívbetegségek kialakulását idézhetik elő. Az érfalak átmérőjét leszűkítve vagy elzárva lelassítják a vér és a tápanyagok áramlását. Egyúttal túlterhelik, eltömítik a nyirokrendszert, testünk védekező mechanizmusának egyik fontos elemét, nehezítve ezzel a salaktalanító folyamatokat. A cellulitisz is ilyen lerakódott, ki nem ürült zsírfürtök halmaza. Bőrünk "tisztátalanságát" is nagymértékben a telített zsírsavak túladagolása okozza. Eltömítik a pórusokat, ezért rossz a "bőr légzése", pattanások, zsírosodás, sápadt, petyhüdt arcbőr, testszag, fásultság a következmény. Az említettek mérsékelt telített zsírsavfogyasztásra adnak okot. Helyettük ajánlom a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyek folyékonyak. Növényi olajokból, magvakból, diófélékből hidegen sajtolt eljárással készülnek. Ezek az olajok könnyebben emészthetőek, és jótékonyan befolyásolják, egyensúlyba hozzák a vér koleszterinszintjét. Ilyenek pl. a diók, az avokádó, az olíva- és a lecitinolajok. Ezek megfelelnek és kielégítik szervezetünk zsírsavakkal szemben támasztott összes igényét. Kalóriaértékük viszont egyenlő az állati zsiradékokéval, ezért az olajok fogyasztását is optimális mennyiségre kell szabályozni. Mert mint már tudjuk, a többletzsírsavakat testünk tartalék energiaként, zsírpárnák formájában halmozza fel. A zsiradékok csökkentése sokak számára azért okoz nehézséget, mert az ételek ízének, zamatának is első számú hordozói. Például sütemények, torták, sajtok, kolbászfélék, húsok, szószok zsír nélkül szinte elkészíthetetlenek. A növényi olajok közül főzéshez is az olívaolaj a legegészségesebb, ugyan nem a legolcsóbb, de a legkevésbé romlandó. Melegítésekor sem képződik az egészséget károsító égéstermék.

 

A telített zsírsavak közül fogyasztásra és főzésre a növényi eredetű margarinok a legalkalmasabbak. 

 

Zsírsavak

Telített Egyszeresen telített Többszörösen telítetlen
Pecsenyezsír Mandulaolaj Kukoricacsíra-olaj
Faggyúk Avokádóolaj Halolaj
Disznózsír Kesudióolaj Szőlőmagolaj
Zsíros húsok Mogyoróolaj Lenmagolaj
Tejszín Olívaolaj Tökmagolaj
Sajt Pisztáciaolaj Repceolaj
Tej Szezámolaj Szójaolaj
Kókuszdió Napraforgóolaj  
Vaj Dióolaj  
Margarin (növényi)    
     

 

Lipotrop anyagok

Lipotrop anyagok azok a vegyületek, melyek a zsírsavakat elfolyósítani vagy homogenizálni képesek. A lipotrop anyagokat különösen azoknak ajánlatos szedni, akár táplálékkiegészítőként is, akik fehérjedús ételeket esznek, mert a lipotropok méregtelenítik azokat az aminosavakat, melyek a fehérje-anyagcsere melléktermékeiként jönnek létre. Gátolják az epekőképződést. A telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírokról, főleg a növényi olajokról (kukorica-, napraforgó-, olíva-, szója-, tengerihal- olaj) egyértelműen bebizonyosodott, hogy csökkentik a vérszérum káros koleszterinszintjét. Vásárláskor a hidegen sajtolt növényi olajokat részesítsük előnyben.

 

A lipotrop anyagok elősegítik, hogy a koleszterin a szervezetben biztonságosan keringjen. A lipotrop anyagok a máj lecitintermelését is fokozzák, ami a koleszterint oldhatóbb állapotban tartja. Méregtelenítik a májat, és növelik a betegségekkel szembeni ellenállást azáltal, hogy elősegítik a tímuszmirigy működését. Ilyen lipotrop anyagok a metiolin, a kolin, az inozitol és a betain. Elsődleges funkciójuk az, hogy megakadályozzák a májban nagy mennyiségű zsír lerakódását.

 

 

Tudjunk meg többet a koleszterinről

Mint mindennek, a zsírnak is van jó és rossz oldala. Van előnye és van hátránya. Az az általános nézet, miszerint minden zsír ártalmas, bármennyire elterjedt is, egyszerűen nem igaz. A koleszterin a legkárhoztatottabb az összes zsír között. Gyakorlatilag mindenki tudja, hogy a koleszterin felelős lehet a szívrohamokért, a különböző betegségekért, de nagyon kevesen tudják, hogy miért nélkülözhetetlen a koleszterin az egészségünkhöz. A szervezet koleszterinszintjének legalább kétharmada a májban és a bélben képződik. Megtalálható azonban az agyban, a mellékvesékben, az idegrostok hüvelyében, burkában is. És ha jó összetételű, akkor az nagyon jó. A koleszterin az elsődleges forrása az életfontosságú mellékvese szteroid hormonoknak, a kortizonnak és a nemi hormonoknak is. Újabb kutatások kimutatták, hogy a koleszterin különbözőképpen viselkedik, attól függően, hogy milyen fehérjéhez kötődött. A lipoproteinek azok a fehérjék, amelyek a vérünkben a koleszterint szállítják. A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL) a vér koleszterintartalmának 65%-át, a nagyon kis sűrűségű lipoproteinek (VLOL) a 15%-át transzportálják, és feltehetően ezek függenek össze az ér- és szívbetegségekkel is. A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) azonban, amelyek a koleszterin 20%-át szállítják, ellentétes hatásúak. A HDL főleg lecitint tartalmaz, amelynek hatása feltöri a koleszterint, és így könnyen szállíthatja a vérrel anélkül, hogy eltömítené az artériákat. Elvileg minél több valakinek a HDL-je, annál kisebb az esélye arra, hogy szívproblémái fejlődnek ki. Fontos: Legújabb kutatások azt igazolják, hogy a tojásban nemcsak a legtökéletesebb összetételű a fehérje, hanem zsírsavai mellett lecitint is tartalmaz, ami elősegíti a zsír felhasználását. A legfontosabb, hogy növeli a HDL-szintet.

 

Hogyan növelhető és csökkenthető a koleszterinszint?

Ami növeli a káros koleszterinszintet: cigaretta, élelmiszer-adalékok, levegőszennyeződések, kávé, stressz, fogamzásgátlók, tisztított cukor, telített zsírok.

 

Ami csökkenti a káros koleszterinszintet: padlizsán, hagyma, fokhagyma, joghurt, alma, citrus gyümölcsök, szója, sárgarépa, rostok, tarka bab, fehér bab, veteménybab, többszörösen telítetlen olajok, szójakészítmények, C-, E-, B3-vitamin (niacin), lecitin és egyéb lipotrop anyagok.

 

A vádli lábszárizomzata

A lábszáron elhelyezkedő izmok formája határozza meg alsó végtagunk karcsú vagy tömzsi mivoltát. Ha a vádli izmait kellően megdolgozzuk, körülötte a zsírt "leégetjük", bokánk karcsú, lábunk összhatásban formásabb lesz. Minden gyakorlat, melyet lábon állva végzünk, hat vádlink edzettségére. Például ugrások, futás, guggolás, testsúlyáthelyezés stb. Ennek ellenére nagy gondot kell fordítani a vádli formázására, mert ez a legnehezebben fejlődő izmok egyike. Kitartóan és célzott edzéssel alsó végtagjainknak is szép, kecses formát kölcsönözhetünk. Előző számunkban a comb gyakorlataiból mutattunk be néhányat, most lássuk a vádli gyakorlatait! A gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük.


1. A vádli- (lábikra) izom belső fele, 2. A vádli- (lábikra) izom külső fele

 

Előző számunkban a comb gyakorlataiból mutattunk be néhányat, most lássuk a vádli gyakorlatait! A gyakorlatokat mindig bemelegítéssel kezdjük.

 

 

A vádli gyakorlatai állva, kézi súlyzóval

 

1. Kis terpeszben lábujjra emelkedések. 2. Kifelé fordított lábfej (vádli belső felére) 3. Befelé fordított lábfej (vádli külső felére).

 

Gyakorlatok után: vádlinyújtások.

 

 

A testedzés anatómiája

A helyes testtartás

 

A helyes testtartás a külalak első számú meghatározója. Csodákra képes, hiszen az egyenes, feszesebb testtartás laposabbá teszi a hasat, kiemelkedőbbé a melleket, és látszatra a magasságot is megnöveli.

 

A helyes testtartás: Kinyújtott nyak, megemelt áll. Eredménye: magasabb kinézet.

 

Természetes válltartás és egyenes gerincoszlop. Eredménye: a has laposabb, a mell kidomborodóbb.

 

Megfeszített fenékizmok, előretolt medence. Eredménye: még laposabb a has.

 

Egyenletes testsúlyeloszlás a lábfejen. Eredménye: egyenesebb láb.

 

 

 

A novemberi számunkban megjelent Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek c. rész folytatásaként az alábbiakban közöljük az ásványianyag- és nyomelemtáblázatot.

 

 

Ásványianyag- és nyomelemtáblázat

 

Legfontosabb vitaminok Amiben bőségesen megtalálható Amit táplál, segít és erősít Ami a hiányát jellemzi
 Kalcium Szójabab, tejtermékek, tojás, halak, teljes őrlésű gabonák, magok, diófélék, zöldfőzelékek, káposzta, spenót, brokkoli Csontfelépítés, fogak, véralvadás, izmok, idegek, szív Csontritkulás, puhacsontok, fogszuvasodás, 
 Magnézium Szójabab, tejtermékek, tojás, halak, teljes őrlésű gabonák, élesztő, diófélék, magvak, zöldfőzelékek, füge, citrom Anyagcsere, enzimműködés, izmok, idegek, véredények, koleszteirnszint-csökkentő, keringés, szív, fogak Izomgörcsök, migrén, idegesség
 Vas Húsok, máj, tojás, sajtok, szárnyasok, zöldségfélék, dió, bab, spárga, spenót, osztriga Vérképzés, növekedés, immunerősítő, bőr, energetizál  Vérszegénység
 Cink Tengeri halak, osztriga, tej, tojás, húsok, búzacsíra, élesztő, mustár, tökmag Enzimműködés, sejtanyagcsere, fehérjeszintézis, potencianövelő, agyműködés-serkentő, modernizációs mérgek elleni védelem, bőr, sebgyógyulás Vérsav báziszavarok, memóriazavar, prosztataproblémák
 Foszfor Szójabab, tejtermékek, tojás, halak, szárnyasok, teljes őrlésű gabonák, diófélék, magvak, élesztő, zöldségek Csontfelépítés, fogak, anyagcsere, szülés, gyulladáscsökkentés, gyógyulás, növekedés Étványtalanság, fogproblémák
 Jód Tengeri halak, csukamájolaj, tengeri só, tojás Anyagcsere, pajzsmirigy, diéta, energetizál, szellemileg frissít, haj, bőr, köröm Golyvaképződés, vitalitási problémák, száraz bőr, törékeny haj
 Nátrium Sajtok, halak, zöldségfélék, répa, só, marhahús, vese, velő Vérnyomás, idegek, izmok, vízháztartás Izomsorvadás, szem-, orrnedvesség, epehólyag-bántalmak, étvágycsökkenés
 Kálium Szójabab, sárgabarack, tejtermékek, halak, szárnyasok, teljes őrlésű gabonák, dió, magok, élesztő, gomba, zöldségfélék, paradicsom, torma, banán és citrus gyümölcsök, menta Idegrendszer, vese, szív, salaktalanítás, vérnyomás, allergia ellen, tiszta gondolkodás Légzési zavarok, szívműködési probléma, álmatlanság, levertség, szorongás, bőrpanaszok, allergia
 Fluor Halak, húsok, máj, teljes őrlésű gabona, tojás, dió Csontfelépítés, fogak Puha csontok, fogszuvasodás
 Króm Szárnyasok, tengeri halak, kagyló, rák, kukorica, olaj, élesztő Energiastabilizáló, cukoranyagcsere-serkentő (inzulin), fehérjebeépítő (izomnövelő), testzsírcsökkentő, öregedésgátló Cukorbetegség, szívbetegség, izomsorvadás, impotencia, koleszterinszint-emelkedés
 Klór Tengeri moszat, olajbogyó, asztali só Vérsavbázis egyensúlya, emésztés Hajhullás, foghullás
 Réz Szárazbab, borsó, búza, szilva, marhamáj, tengeri halak Vasfelszívódást segíti Vérszegénység, ödémahajlam
 Mangán Teljes őrlésű gabonák, zöldfőzelékek, borsó, répa, tojássárgája, dió Pajzsmirigyhormon-képződés, csontok, emésztés, izomreflex, idegek Fáradtság, idegesség, izomreflex-probléma
 Molibdén Teljes őrlésű gabonák, korpa, hüvelyesek, bab, szójakészítmények, zöldfőzelékek, zeller, cékla, fokhagyma Allergia ellen, purinanyagcsere-javító, hámsejtképző, csontképző, májműködés, káros anyagok lebontása, immunjavító Csont-, fogproblémák, vérszegénység, köszvény, ízületi bántalmak, vesekő, potenciazavarok
 Kén Sovány marhahús, szárazbab, hal, tojás, káposzták Haj, bőr, köröm, oxigénegyensúly, bakteriális fertőzés leküzdése Bőrbántalmak, máj-, epeproblémák, haj-, bőr-, körömproblémák
 Szelén Búzacsíra, zabkorpa, tonhal, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, brokkoli Káros anyagok és modernizációs mérgek elleni védelem, immunjavító, sejtszövet-fiatalító, daganatok elleni védelem, reuma Immungyengeség, stresszhajlam, kimerültség, keringési zavarok és szívelégtelenség, cukorbetegség, vesekárosodás, daganatra való hajlam, allergiák
 Vanádium Halak Enzimaktivitás, zsíranyagcsere Koleszterinszint-növekedés
 Kobalt Tejtermékek, tengeri halak, húsok, vese Vörösvértestképzés Vérszegénység
 Víz  Minden folyadék, ásványvizek Valamennyi életfunkciót üzemelteti, diéta, emésztést segítő Kiszáradás
       

 

A lecitin – „zsírégető”. A szójalecitin a szójabab olajából nyert biológiailag aktív hatóanyag, melynek rendszeres fogyasztása a magas koleszterinszintet ellensúlyozva fellazítja a sejtek zsíreltömődéseit. Érprobléma megelőzésére és epekő ellen is hatékony, védi a májat és segít a lerakódott zsírok „lebontásában” is. Szójalecitin-kapszulák gyógyszertárakban beszerezhetők.

Bíró Ica
XII. évfolyam 12. szám

Címkék: Bíró Ica, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.