Szépség

A nyúl és a saláta


Bemutatkozom. Nyúlnak hívnak. Tudják, abból a sima mezei fajtából. Olvasom, hogy milyen jól fogy a fejes saláta a szupermarketekben. Pedig, ha tudnák... Szóval, mesélhetnék én róla. Tudják, nagyon jó a szimatom. Nem véletlenül mozgatom az orrom folyvást. Elmeséljem, hogy mi van a maguk kedvenc salátájában?

 

Jobb, ha megtudják: szinte semmi. Úgy, ahogy mondom. Először is 95% víz. No, ezért érdemes annyi pénzt kidobni az ablakon. Nem? Aztán 10 dkg-onként egészen fantasztikus mennyiségű (1,25 gramm!) fehérje, elképesztő tömegű (1,1 gramm)szénhidrát, megfejelve egy nagy adag (1,25 g) rostanyaggal!

 

Még jó, hogy mindössze 0,22 g zsírt tartalmaz, így aztán lehet is vele fogyókúrázni. Ez az én esetemben persze semmit sem jelent, annyit lótok-futok a mezőn. Ha a vitaminokra kíváncsiak, jó, ha keresnek egy jó erős lupét. Ja, hogy így sem látnak semmit? No, akkor vigyék el egy szuperlaboratóriumba, ahol rendkívül érzékeny műszerek vannak. Egy sima, egyszerű laboratórium még a végén „észlelési határ alattinak” minősítené a maguk salátájában található C-vitamint.

 

Ellenben ásványi anyagok dolgában jól áll a saláta. Legalább 250 mg nitrátot tartalmaz 100 g-ban. Szuper! Nem? Ja, hogy ez rákot okoz? Hát persze. Van azért más is benne: például kálium. Az ész megáll! Meg a beteg szív is, ha sok káliumot kap. Akad még ásvány a sor végén is, klorid, foszfor (nagyon jó csontritkulásra, nem ellene, érte!), és kalcium. Ha a paraszt jól megszórja a földet műtrágyával, az említett mennyiségek dupláját is sikerül elérni.

 

Most hallom, a WHO szerint nitrátból testsúlykilogrammonként 3,7 mg-ot raktároz el a szervezet. Csinos kis adag! Persze, ha túlsúlyosak, akkor semmi gond, belefér a keretbe még egy pár fej.

 

Nem is folytatom. Futok tovább, mert jön a róka. Pedig tudtam volna még mesélni a növényvédőszer-maradványokról, van belőlük jócskán. Gyorsan, még egy jó tanács: ha a csirkék felől érdeklődnének, kérdezzék a rókát! A múltkor hetekig nyomta az ágyat egy bolti csirke befalása után. De sajnos felépült, így aztán most futhatok.

 

Viszlát! 

Frühwald Ferenc
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: saláta, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.