Szépség

A szép haj titka

A szép, fénylő haj a testi és lelki egészséget tükrözi. Sok embernek mindez sajnos csak álom, ugyanis hajuk zsíros, korpás vagy száraz. A haj öröklött tulajdonságait nem tudjuk megváltoztatni, de megfelelő ápolással a hajgondok megszüntethetők.


 

A jó szándék gyakran nem vezet jóra. Ezt bizonyítja a leggyakoribb hajprobléma, a zsíros haj. A jelenség hátterében a faggyúmirigyek fokozott működése áll. A faggyú eredetileg arra szolgál, hogy puhítsa, fényesítse a hajat, védje a fejbőrt. Mivel a faggyú a hideg ellen is véd, télen több termelődik belőle, mint nyáron. Általában mi magunk követjük el a hibát, és nem megfelelő hajápolással fokozott termelésre késztetjük faggyúmirigyeinket. Éppen ezért zsíros haj esetén a megfelelő módszerekkel jó eredményeket érhetünk el. A legtöbb, zsíros hajra ajánlott sampon ugyan képes eltávolítani a hajról a zsírt, de a bennük lévő tenzidek kiszárítják a fejbőrt, ami fokozott termelésre készteti a faggyúmirigyeket. Az ilyen készítményekkel történő gyakori hajmosás tehát fokozott zsírtermelődést von maga után. Kerüljük tehát a sodium, natrium lauryl, ill. laureth sulfat nevű tenzideket tartalmazó samponokat, amelyek allergiákat is kiválthatnak, hosszú távon képesek felhalmozódni a szemben, az agyban, a szívben és a májban, és károsíthatják e szerveket.

 

A legjobb, ha kímélő sampont vásárolunk, lehetőleg bioboltból, amely bőrkímélő cukortenzideket (pl. kókuszglukozidokat vagy alkylpoliglikozidokat) tartalmaz, vagy mossunk tenzidmentes ásványporral hajat. Ezzel a kiszárítás veszélye nélkül tisztítható a haj és a fejbőr. Az ásványföldek (porok) azonban nem alkalmasak a kémiai módszerekkel kezelt (festett, szőkített, dauerolt) haj ápolására.

 

Az ásványporból - a haj hosszától függően - 2-3 evőkanálnyit keverjünk el annyi vízben, hogy lágy pépet kapjunk. Ezt a bevizezett hajba dörzsöljük, és megmossuk vele a hajat, folyamatosan masszírozva a fejbőrt. Néhány perc múlva öblítsük ki bő vízzel. A pépet dúsíthatjuk illóolajokkal is, pl. citromfű, zsálya, cédrus, ciprus vagy citrom olajával. Egyszerre egy, legfeljebb két illatot használjunk, és 5-8 cseppet adagoljunk az ásványföldből készített péphez.

 

A fejbőrnek legalább egy év szükséges a regenerálódáshoz

Ha kibírjuk, iktassunk be hajmosási szünetet egy időre. Erre alkalmas egy hosszú, eseménymentes hétvége, de a legjobb a nyári szabadság alatt. Végezhetünk azonban olajkúrát is, még ha ez zsíros haj esetében ellentmondásosnak is tűnik: masszírozzunk néhány csepp olajat (olíva-, mandula- vagy ligetszépe olajat) a fejbőrbe és hagyjuk rajta néhány óráig. Akár egy évig vagy még tovább is eltarthat, míg hajunk regenerálódik, tehát legyünk türelmesek, megéri!

 

Az öröklötten "hiperaktív" faggyúmirigyek működését azonban nagyon nehéz befolyásolni. A faggyúmirigyek erősen reagálnak a hormonális hatásokra, különösen a hím nemi hormonokra. Természetes módszerekkel fékezhető némiképp a faggyúmirigyek aktivitása. Jó hatású a diólevélből, nyírfalevélből, rózsalevélből, zsályából és vadárvácskából készített tea (a recepteket lásd a bekeretezett táblázatban).

 

Néhány homeopátiás készítmény is hatásos a fokozott faggyútermelődés ellen. A számos lehetőség közül megemlítjük a Calcium carbonicumot, a Natrium muriaticumot vagy a Phosphorust. Mivel a homeopátiás gyógyszerek hatása azonban az egész emberre hatnak, fontos az egyéni különbségtétel.

 

 

Természetes hajápolók (kamilla, olíva, levendula, avokádó)

 

Calcium carbonicum: A calc. carb. típusú páciens gyakran túlsúlyos, inkább lusta és izzadékony. Általában szőke a hajuk, amely vékony szálú és könnyen zsírosodik. Háromnaponta 5 csepp Calcium Carbonicum C30, három héten keresztül, gyakran eredményes.

 

A Natrium muriaticum típusú beteg általában gyenge, fáradt, bőre aknés, és szereti az édességet. Bőre és haja zsíros. Háromnaponta 5 csepp Natrium muriaticum C30, három héten keresztül szedve, megszüntetheti a problémákat.

 

A Phosphorus típus idegrendszere többnyire nagyon érzékeny, könnyen idegessé, ingerültté válik. Hajlamos a híg vagy pépes széklet ürítésére. A karcsú, élénk szellemű, intelligens foszfortípus hajlamos a zsíros hajra. Háromnaponta 5 csepp Phosphorus C30, három héten keresztül szedve, megszüntetheti a problémákat.

 

A Schüssler-sók is hasonló hatásúak: a Natrium phosphoricum D6 (Nr. 9.) készítményből három hétig naponta 3-szor két tablettát kell elszopogatni. Három hét után tartsunk szünetet.

 

Száraz haj esetén ellenkező problémával állunk szemben: itt a faggyúmirigyek alultermeléséről van szó. Azonban e mirigyek serkentése egyszerűbb feladat, mint fékezésük. Nagyanyáink - akik néhány hetente mostak hajat szappannal - tudták, hogy napi 100 simítás a hajkefével bársonyossá teszi hajukat, javítja a fejbőr vérkeringését és megvédi őket a hajhullástól. Érdemes tehát feleleveníteni ezt a szokást. Erre a célra lehetőleg természetes sertéjű hajkefét használjunk. Ezek drágábbak ugyan, te tovább is tartanak. A legjobbak az enyhén homorú alakú kefék, mert ezek nagyobb felületen érintkeznek a fejbőrrel.

 

Ha száraz a hajunk, érdemes próbálkoznunk a 8-as számú Schüssler-sóval, a Natrium chloratum D6-tal, amelyből naponta 3-szor 2 tablettát szopogassunk el három héten át. Ezután tartsunk rövid szünetet. Ezenkívül egyéb homeopátiás szerek is alkalmazhatók száraz haj esetén, pl. Graphites, Kalium chloratum vagy Borax:

 

A Graphites típus hajlamos a jelentős túlsúlyra, bőrük tisztátalannak tűnik, hajuk száraz, szalmaszerű, étvágyuk jó, nem szívesen mozognak. Háromnaponta 5 csepp Graphites C30, három héten keresztül szedve, lendületet adhat a fejbőrnek, hogy megszüntesse a szárazságot.

 

A Kalium chloratum roborálószer olyan személyeknek, akik hajlamosak a hasmenésre. Száraz hajuk könnyebben kezelhetővé válhat, ha háromnaponta 5 csepp Kalium chloratum C30-at szednek három héten keresztül.

 

A Borax típusú páciens nagyon ideges alkat, könnyen megijed, érzékeny az erős zajokra. Gyakori nála a gombás fertőzés és más bőrbetegségek, hajuk száraz, a végeinél összefilcesedik. Háromnaponta 5 golyócska Borax C30, három héten keresztül szedve, javíthat a helyzeten.

 

Akinek száraz a haja, ne mossa túl gyakran, ugyanis minél gyakrabban teszi ezt a kereskedelemben kapható samponokkal, annál szárazabbá és törékenyebbé válik a haja. A legtöbb, száraz hajra ajánlott sampon tartalmaz ugyan nedvességet megkötő hatóanyagokat, amelyek hatására a haj valóban puhábbá, fényesebbé és könnyebben kezelhetővé válik, ezek azonban vízben nem oldódó anyagok. Éppen ezért minden használat után egyre vastagabb réteg rakódik a hajra és a fejbőrre, teljesen lezárva, elszigetelve azt. Kerüljük tehát a propilénglikolt, dietanolamint, a fentiekben említett tenzideket, valamint az alkylbenzolszulfonátokat, az ásványolajat, szilikont, paraffint, polietilén-glikolt (PEG) tartalmazó samponokat.

 

Ezek helyett inkább hetente egyszer alkalmazzuk a fentiekben ismertetett tojásos hajpakolást.

 

Méregtelenítéssel és ásványfölddel megszüntethető a korpa.

 

A korpásodás általában a helytelen hajápolás eredménye. A kereskedelemben kapható samponok leoldják azt a vékony zsírréteget, amely a legfelső hámrétegén található bőrpikkelyeket összetartja. Ráadásul a samponok tenzidjei itt lerakódva elraktározódnak. Mivel a fejbőr nem képes a tenzideket lebontani, állandó jelenlétük fokozott bőrtermeléssel, egyúttal korpásodással jár. Annak kitalálására, hogy a korpát a rossz samponok okozzák-e, három-négy hétig csak ásványfölddel mossunk hajat. Megfigyelhetjük, hogy csakhamar alábbhagy a fokozott korpatermelődés, ha valóban a sampon okozta a problémát.

 

Sokan álmodnak selymes, fényes, egészséges hajról. A kozmetikai ipar kihasználja ezeket az álmokat. Jól tesszük, ha nem hiszünk el minden szép ígéretet, amivel egyes reklámok kecsegtetnek. Ha nem a megfelelő hatóanyagokkal kezeljük hajunkat, hosszú távon többet árthatnak, mint használnak a samponok, balzsamok stb. Léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel sokat tehetünk hajunk egészségéért

 

A hajkorpát okozhatják bőrbetegségek, pl. gombafertőzés is, vagy allergia, esetleg pikkelysömör. Ezeket természetesen kezelni kell. A bőrgyógyászati kivizsgálás tisztázhatja az okot. Természetgyógyászati szempontból a fokozott korpásodás hátterében állhat a máj/epe, ill. a vese/húgyhólyag kiválasztási zavara is. Az epehólyag-meridián és a húgyhólyag-meridián a hajas fejbőrön halad keresztül. Ha fő méregtelenítő szerveink, a máj és a vese nem megfelelően működnek, a szervezet a bőrön keresztül, főként a méregtelenítő szervekhez társított meridiánok útvonala mentén igyekszik kiválasztani a mérgeket, anyagcsere-melléktermékeket. Ilyenkor a méregtelenítő kúra sokat segíthet a korpásodás mértékének csökkentésében.

 

Az egészséges hajhoz kímélő sampon és teljes értékű étrend szükséges.

 

Az egészséges hajnak nincs különleges ápolásra szüksége. A „kevesebb több” elve alapján elegendő egy kímélő sampon vagy ásványföld. Ha rendszeresen keféljük a hajat és a fejbőrt, figyelünk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a jó emésztésre, hajproblémáink csakhamar megszűnnek.

 

 

Bevált receptek hajproblémák esetén

Gyógytea zsíros hajra

Azonos mennyiségű diólevelet, vadárvácska-, nyírfalevelet, zsályát és rózsalevelet összekeverünk. Egy teáskanálnyit egy csészényi (3 dl) forrásban lévő vízzel leöntünk, 5-10 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 1 csészényit fogyasztunk belőle. A tea különösen hatásos, ha fogyó hold idején isszuk.

 

Pakolás száraz, töredező hajra

Egy tojássárgáját két-három evőkanálnyi mandulaolajjal keverjünk el (az olajat cseppenként, állandó keverés mellett kell hozzáadni). A keverékhez adhatunk 5-8 csepp illóolajat is (pl. ylang-ylang, rózsafa, mézolaj vagy szantálfa). A keveréket pakolásként a bevizezett hajra tesszük és kb. 20 percig rajta hagyjuk, majd végül lemossuk.

 

Epe-máj tea korpásodás ellen

2-2 rész gyermekláncfűgyökeret és -füvet, máriatövis-termést, katángkórógyökeret, vadárvácskát, valamint egy-egy rész földitömjént és csalánlevelet keverjünk össze. A keverékből 1 teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze, lobogó forró vízzel. 5-10 percnyi állás után szűrjük le. 3-4 héten keresztül igyunk meg belőle naponta egy csészével.

V. T.
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: haj

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.