Szépség

A szépség mint szenvedélybetegség

Mit gondoljunk át plasztikai műtétek előtt?


Mit tehetünk azért, hogy természetes módon őrizhessük meg fittségünket, karcsúságunkat és szépségünket? A szakértők szerint a legfontosabb a mozgás, például a rendszeres lépcsőmászás vagy az egész testet vibrálásba hozó és ezáltal a szöveteket kiválóan feszesítő Power-Plate-tel végzett, alkalmanként legalább 30 perces edzés. A plasztikai sebészhez vezető utat akkor spórolhatjuk meg igazán, ha egészséges életmódot követünk. Ennek elemei a rendszeres mozgás mellett a következők:

 

• Kövessük a sok zöldségből, gyümölcsből, salátából, halból és olívaolajból álló mediterrán diétát, amely nemcsak minden szükséges tápanyaggal ellátja a szervezetet, hanem az ideális testsúly megőrzéséhez is hozzásegít.

 

• Aludjunk eleget, mivel bőrünk éjszakánként regenerálódik, és ilyenkor az egész testünkben antiaging program fut.

 

• Csak kevés alkoholt igyunk, mert az alkoholtól felpuffad az arc, és könnyzacskók, illetve piros erek alakulnak ki rajta.

 

Plasztikai műtét előtt alapos megbeszélésnek kell tisztáznia a beavatkozás előnyeit és hátrányait

 

• Lehetőleg egyáltalán ne dohányozzunk, illetve ne napozzunk! Semmi nem okoz annyi ráncot, mint a nikotin és az ultraibolya-sugárzás.

 

 

Jennifer Lopez feneke és Angelina Jolie ajkai

Aki jól érzi magát a bőrében, annak nincsen szüksége plasztikai műtétre. Ezek a beavatkozások
eredetileg azoknak valók, akiket baleset ért vagy más okokból hegek alakultak ki a bőrükön. Ugyancsak joggal fordul esztétikai sebészhez az, akinek valamilyen feltűnő testi hibája van, például eltorzult orra, lógó szemhéja, túl nagy melle, egyébként karcsú alakjához képest aránytalanul vastag combja (lovaglónadrág).

 

Ha valaki nagyon elégedetlen valamilyen testi jellegzetességével, és azt annyira zavarónak tartja, hogy műtétre szánja el magát, akkor az első lépés az alapos felvilágosítás. Ezt hosszabb várakozási idő követi, mialatt a páciens még egyszer alaposan átgondolhatja a döntését. Ahogy mondani szokás, a plasztikai sebész sokkal inkább pszichológus, mint sebész.

 

Sok nő elégedetlen a külsejével. Ez erőteljesen befolyásolhatja az önértékelését, és végül egyedül az esztétikai műtét tűnhet megoldásnak

 

Eltanácsolható viszont a szépségműtéttől az, aki olyan igényekkel érkezik, hogy mondjuk Nicole Kidman orrát, Jennifer Lopez fenekét vagy Angelina Jolie ajkát szeretné. Pedig az utóbbi években egyre több nő és férfi fordul orvoshoz ilyen vágyakkal, köztük tizenévesek is. Holott egy-egy ilyen jellegzetes testi forma egyáltalán nem biztos, hogy egy másik ember arcához vagy testéhez is illene.

 

Az Egyesült Államokban a trend láthatólag éppen ez. A becslések szerint mostanáig több mint 20 millió amerikai esett át szépségoperáción, és a számok robbanásszerűen nőnek. A tengerentúlon semmi nem lehetetlen, a műanyag üli diadalát, míg a természetes elavult értéknek számít. Amerikai nők milliói alakíttatják át magukat, és a páciensek mind fiatalabb korban jelentkeznek, arrafelé már a tizenhárom éves kislányok is új mellet kapnak. Ez azért veszélyes, mert a szépség utáni vágy valóságos szenvedélybetegséggé válhat, a páciensekben az esztétikai műtétektől való függőség alakulhat ki.

 

A másik trend viszont az, hogy egyre többen kérik „visszacsinálni” az eredeti formájukat, eltávolítani a mellükből a maxibetétet, kiszedetni a szájukból az ultravastag feltöltést. Napjaink szépségideálja a szakértők szerint a természetes felé halad, amely az illető személyiségét nem elnyomja, sokkal inkább hangsúlyozza.

Paradox módon sok páciens a műtét után sem elégedett teljesen önmagával, mindig újabb és újabb kívánságai támadnak

 
Ennek megfelelően az orvosok előnyben részesítik a természetes anyagokat, és az idegméregnek számító botoxot például inkább csak a két szemöldök közötti ránc oldására használják. A négy biológiai anti-aging szer a hialuronsav, a kollagén, a saját zsír és a politejsav. Ez utóbbi felhasználásával végzik el a bőr belső regenerációjához vezető, úgynevezett „folyékony arcemelést” (liquid facelift). Az újdonságnak számító módszer azon a felismerésen alapul, hogy bőrünkben a 30. évünk után elkezdődik a kollagén- és hialuronrostok lebomlása. Ha azonban politejsavat fecskendeznek a bőr alá, az újra serkenti ezeknek a rostoknak a képződését, és belülről valósítja meg a bőr megfiatalodását. Ez a folyékony arcplasztika azért csodálatos dolog, mert nem káros, a fehérjéből nyert anyag lebomlik. Egyetlen hátránya, hogy az alapanyag előállítása nagyon drága, ezért maga a beavatkozás is sokba kerül. Viszont segítségével a bőr természetes módon fiatalodik meg, és a természetes bőröregedési folyamatok késleltethetők.

-mörk-
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: plasztikai műtétek, psziché

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.