Szépség

A szépség varázslatos sói


 A szó szoros értelmében vett sugárzó szépség – ki ne vágyna erre? Manapság kortól függetlenül számos lehetőség létezik, hogy jól nézzünk ki. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Schüssler-sók nemcsak az egészségünknek, hanem a szépségünknek is használnak

 

Az ásványi anyagokat tartalmazó Schüssler-sók egyszerű, olcsó és természetes szerek, nem véletlenül örvendenek mind nagyobb népszerűségnek. Az azonban kevésbé ismert, hogy hozzájárulnak a haj, a körmök, a bőr, a fogak és a szem szépségéhez is.

 

Létezik egy tizenkét tagból álló paletta, amelyre sokan esküsznek, ha egészségük megőrzéséről van szó. Legyen szó bár valami súlyos bántalomról vagy csak egyszerű problémáról, krónikus vagy akut bajról, segít az a tizenkét ásványi só, amelyeket a XIX. században fedezett fel és állított össze dr. Wilhelm Schüssler. Az általa kidolgozott terápia többféle néven is ismert, nevezik például biokémiai terápiának is.

 

A német Gisela Elisabeth Geiger akkor ismerkedett meg a Schüssler-sókkal, amikor Dél-Afrikában élt, és akkoriban még három kicsi gyerekét ezekkel gyógyította. Később visszatért a hazájába, és ma, természetgyógyászként és kozmetikusként ezeknek a szereknek a szépségre gyakorolt hatását használja ki. A szereknek ő maga a legjobb élő reklámja, mert hatvan éve ellenére a bőre feszes, a szeme csillog, a foga erős. Saját bevallása szerint húsz éve szedi a Siliceát, ennek köszönheti bőre rugalmasságát, és azt is, hogy nem telepszenek meg rajta a zsírpárnák.

 

 

Több lazaság – kevesebb ránc

A Silicea egyike a tizenkét Schüssler-sónak, és speciális szépségápoló szer. Erősíti a hajat, a körmöket, a kötőszövetet, és minden szinten a korai öregedés ellen hat. A szépség és a kisugárzás titka a lazaság, és ennek elnyerésében is segíthetnek a sók. Az 5. vagy a 7. számú például megszünteti a gondok miatt a szemöldökök között keletkezett ráncokat.

 

Gyerekek számára is megfelelő: a Schüssler-sókat tabletta formájában keverjük hozzá cumisüvegük tartalmához

 

A Schüssler-sók leírása megtalálható valamennyi homeopátiás kézikönyvben. Ennek ellenére a homeopátia és dr. Schüssler biokémiai gyógymódjának eljárásai különböznek. A Schüssler-sók kis mennyiségben juttatják be az emberi szervezetbe a belőle hiányzó ásványi anyagokat. Valamennyi olyan vegyületet, amelyek az egészséges szervezetben kis mennyiségben megtalálhatók. Ezzel szemben a homeopátia a hasonlósági elv alapján választja ki a megfelelő szert. Az orvos kitalálja, melyik gyógyszer hasonlít a leginkább a páciens tüneteihez. Itt tehát gyakran olyan szereket alkalmaznak, amelyek a szervezetben egyébként nem fordulnak elő. A dózis tekintetében is különbözik a két eljárás. A Schüssler-sók különösen alkalmasak öngyógyításra, a rendszerük könynyen megérthető és áttekinthető, könnyen rá lehet jönni, az embernek éppen melyik sóra van szüksége. Nincs szükség szaktanácsra, és ha valaki ne adj’ isten téved, akkor sem történik semmi tragikus, a sóknak nincsenek káros mellékhatásaik. A Schüssler-sók recept nélkül kaphatók, és az áruk is alacsony.

 

 

Mire ügyeljünk az adagolásnál?

A dozírozásban viszonylag nagy a szabadság, csak azt tanácsos szem előtt tartani, hogy akut panaszok esetén gyorsabb a gyógyulás, ha a beteg gyakrabban vesz be egy-egy kisebb, mint ritkábban egy-egy nagyobb adagot. Így például a 10x1-2 tabletta hatásosabb, mint a 3x4-5. Ha tehát valakinek akut panasza van – például herpesz nőtt az ajkán –, akkor tanácsos félóránként bevenni egy-egy tablettát felváltva a 3., illetve a 4. számú sóból. Kevésbé akut baj esetén – például terhességi csíkoknál – a megoldás a hosszabb távú, rendszeres adagolás a megfelelő szerből, például az 1. számúból.

 

Praktikus külsődleges alkalmazás: a Schüssler-sók mint kád- vagy lábfürdők vizében oldott szerek, vagy jótékony hatású arcmaszkok alkotóelemei

 

Valamennyi Schüssler-só rendelkezésre áll krém formájában is, ilyenkor a megfelelő tartalmú krémet lehet társítani az azonos hatóanyagú só szedésével, például terhességi csíkoknál. De magunk is előállíthatunk külsődleges alkalmazásra való Schüssler-sót, ha az adott hatóanyagú tablettát porrá törjük, és belekeverjük valamilyen jó minőségű, növényi alapú krémbe. A krémet alapos arctisztítás után kenjük fel a bőrünkre.

 

 

Fürdőnek is jó

A tablettákat fürdővízbe is keverhetjük. Egy kád vízben 30-40, egy lavór, lábfürdőnek szánt vízben 10-15 tablettát oldjunk fel. Mivel lábunk a talp reflexzónáin keresztül más testtájakkal is kapcsolatban áll, a lábfürdő kellemes hatásait az egész testünk is élvezheti.

 

Arcmaszkot is készíthetünk gyógyiszapba kevert sótablettákból. Csak arra ügyeljünk, hogy akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk a Schüssler-sókat, a tabletták ne érintkezzenek fémtárgyakkal, például fémkanállal, mert az ilyenkor fellépő kémiai reakció befolyásolhatja a tabletta hatását.

 

 

A tizenkét Schüssler-só és hatásuk

A következő leírások inkább arra térnek ki, a Schüssler-sók közül melyiknek milyen a szépségre gyakorolt hatása van.

 

Calcium fluoratum: erősíti a fogakat, a körmöket, a hajat és a kötőszöveteket. Segít megelőzni a terhességi csíkok kialakulását. Operációk után megakadályozza a hegek megkeményedését.

 

Calcium phosphoricum: keménnyé teszi a fogakat és a csontokat, jó hatással van a bőrre allergiás tünetek és pattanások esetén, erősíti az idegeket, hozzásegít a nyugodt alváshoz.

 

Ferrum phoshoricum: a Schüssler-terápia legfontosabb elsősegélyszere. Különösen hatásos akut gyulladások, sérülések és sebek esetén, ilyenkor gyakran kell bevenni. Ekkor a gyógyulás gyors és tiszta lesz.

 

Kalium chloratum: méregtelenítő szer, segít tisztátalan és/vagy ödémás bőr esetén és hámló bőrbetegségeknél.

 

Kalium phoshoricum: antiszeptikus hatású, segíti a sebgyógyulást, enyhíti a bőrviszketést például allergiás kiütések esetén. Megakadályozhatja a hajhullást is.

 

Kalium sulfuricum: tartós gyulladás esetén válik be. Segít régóta fennálló szemhéjgyulladás, krónikus orrhurut és számos bőrbetegség (pikkelysömör, neurodermitisz, ekcéma, kiütések stb.) esetén.

 

Ha alaposan szemügyre vesszük a szilíciumkristályt, könnyen megérthetjük, miért képes tisztító és feszesítő hatást gyakorolni a bőrre

 

Magnesium phosphoricum: ezt a szert meleg vízzel kell bevenni. Jól beválik pikkelysömör, illetve az arcon és a nyakon jelentkező ideges pirosság esetén. Ideg- és fájdalomcsillapító.

 

Natrium chloratum: szabályozza a szervezet folyadékháztartását, ezért jó ellenszere az ödémás szemeknek, különösen, ha hatását szemborogatással is erősítjük. Hideg vízzel kell bevenni, egy pohár vízben két-három tablettát feloldva. Ezenkívül hatásos: akné, bőrgomba, lázhólyagok és száraz bőr esetén.

 

Natrium phoshoricum: savtalanítja a bőrt és ezáltal javítja a nyirokfolyadék minőségét. Bőrtisztító hatású, és jó ellenszere a kiütéseknek és az aknénak.

 

Natrium sulfuricum: serkenti a méregtelenítést és megakadályozza a folyadékfelgyülemlést. Enyhíti a periodikusan fellépő bőrpanaszok és kiütések tüneteit.

 

Silicea: a Schüssler-sók közül a valódi megifjítószer. Hatásos bőrgomba ellen, erősíti a bőrt és a hajat, a körmöket és a kötőszövetet. Megakadályozza a bőr korai öregedését és a szarkalábak megjelenését. Ezenkívül gátolja a túlzott izzadást a lábakon is.

 

Calcium sulfuricum: segít kiüríteni a genynyet, különösen hatásos gennyes szemgyulladások és furunkulusok esetén. Ezenkívül erősíti a petyhüdt izmokat.

 

 

A Schüssler-sók története

Az északnémet orvos, dr. Wilhelm Schüssler (1821–1898) kutatómunkáját a kíváncsiság motiválta. Elemezte a különféle súlyos betegségekben elhunytak hamvait, és rájött, hogy bizonyos betegségek esetén a hamvakból hiányoztak egyes ásványi anyagok. Felállította tehát azt a hipotézist, hogy ha az adott beteg megkaphatta volna a hiányzó anyagokat, akkor meggyógyult volna, vagy legalábbis szenvedései enyhülnek. E felismerés alapján, és inspiráltatva kortársai, például Rudolf Virchow kutatási eredményeitől, valóban igazolni tudta, milyen fontosak az ásványi anyagok a sejtek és a vér számára.

 


Dr. Wilhelm Schüssler (1821–1898)

 

A rendszerét alkotó tizenkét sóval számos betegen tudott segíteni. Schüssler – kortársához, Samuel Hahnemannhoz hasonlóan – forradalmi lélek volt. Fordított angol, francia, olasz irodalmat, megismerte a külföldi tudomány új eredményeit, és alkalmazni is tudta praxisában.

 

A Schüssler-féle biokémiai gyógyítás önmagában is jó eredményt hozhat, illetve segítheti a hagyományos orvoslás módszereit. A Schüssler-sók ma már az indiai ájurvéda eszköztárának is elmaradhatatlan részei. Angol elnevezésük tissue-salts, azaz szövetsók.

-emel-
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: Schüssler-sók, szépség

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.