Szépség

A tánc felszabadít

Holisztikus terápia test, szellem és lélek számára

A tánc erősíti a szívet és a vérkeringést, lelassítja az öregedés folyamatát, javítja szociális kapcsolatainkat és felszabadítja blokkolt érzelmeinket. Egyszóval orvosság az egész ember számára.


 

 

Tánc közben rengeteg mindent megtapasztalhatunk önmagunkról. Amikor táncol az ember, szabadnak, erősnek és boldognak érzi magát, és tökéletesen egybeolvad a pillanattal. Bár nem olyan könnyű a különböző testrészeinket eltérő ütemben és módon mozgatni, a táncos mindenkiben ott rejtőzik.

 

Örömet hozó terápia

Alig létezik olyan mozgás vagy sportág, amely ennyire eltérő módokon venné igénybe a testünket. Ennek köszönhető, hogy a tánc nemcsak meg-előzésként alkalmazható, hanem a rehabilitációban is egyre nő a jelentősége. Egy olasz vizsgálat szerint a rendszeres tánc jobban segíti a szívinfarktus utáni felépülést, mint a biciklizés vagy a futás. A táncosok oxigénfelvétele például 18 százalékkal nőtt, miközben a kontrollcsoportban ugyanez az érték 16 százalék volt. A legnagyobb különbséget táncosok és nem táncolók között azonban az jelentette, hogy a betegeknek ez a mozgásforma egyértelműen sokkal többet adott, és az együttműködésüket is sokkal jobban megnyerte.

 

A hagyományos rehabilitációs programban a résztvevők 70 százaléka hagyja abba inkább előbb, mint utóbb a sportolást. Ezzel szemben ugyanez az érték a táncolóknál alig néhány százalékra rúgott. A vizsgálatot vezető orvosok ennek eredményeként arra a megállapításra jutottak, hogy a tánc mint rehabilitációs program sokkal hatékonyabb más mozgásformáknál, egyszerűen azért, mert a pácienseknek több örömet szerez. De vajon honnan ered a tánc örömszerző funkciója?

 

Fedezzük fel újra a mozgás örömét!

A zenében és a táncban már a kicsi baba is örömét leli. Sőt, a magzatok már az anyaméhben reagálnak a ritmikus, zenével kísért mozgásra, míg a csecsemők lelkes hadonászásba fognak, ha zenét hallanak.

 

Az energy dance könnyen megtanulható, mivel nincs koreográfiája

 

Teljesítményorientált társadalmunkban ennek az öröm- és érzelemforrásnak sajnos kevés hely jut. Gyerekkorunktól kezdve sokkal inkább akomoly dolgokra és a szabályok betartására nevelnek minket, nem arra, hogy örömet találjunk az életben. Közben pedig elfelejtkezünk róla, hogy a fegyelem és a teljesítmény előrevisz minket, de csak egy bizonyos határig. Többnyire odáig, ahol rádöbbenünk, hogy elidegenedtünk az életünktől és a többiektől, és elveszítettük a meghitt kapcsolatot saját magunkkal, a saját testünkkel.

 

A modern ember életét a saját testétől való elidegenedés, a mozgáshiány jellemzi. Nem csoda, hogy kevés felnőtt van tisztában azzal, milyen öngyógyító erő, gyermeki vidámságra való képesség és eleven életöröm rejtőzik benne.

 

A tánc valójában holisztikus önmegismerés. A test egész történeteket mesélhet el, kifejezheti a káoszt, a gyászt, a haragot, a vágyat és az örömet, az ember egész érzelmi életét. A zene és néhány impulzus segítségével mindenki a saját ritmusa és vágyai szerint haladhat.

 

A tánc jókedvet ad és erősíti az önbizalmunkat. De a tánc gyógyíthat is. Nemcsak az izmainkat, hanem az agyunkat is megmozgatja. Eggyel több ok arra, hogy kipróbáljuk

 

Pszichoterápia helyett tánc

A táncterápia művészi kifejezőeszköz, amely ennek a mozgásnak az ősi gyógyító erejét használja ki. Segít ott is, ahol példáu szavakkal végzett terápia kudarcot vall. Sok embert nehéz elérni kimondott szavakkal. A tánc lehetőséget kínál nekik arra, hogy kifejezzék az érzéseiket, levetkőzzék a gátlásaikat és feloldják a blokádjaikat.

 

A tánc érzelmeket old fel és újra kapcsolatba hozza az embert önnön szenvedélyével és elevenségével. Aki rendszeresen táncol, újra és másként ismeri meg önmagát és a környezetét. A tánc megváltoztatja kinesztetikus tudatunkat, azaz mozgásérzékelésünket és mély érzékenységünket. Aki a partnerével és más párokkal együtt mozog egy adott térben, annak értelemszerűen megváltozik a testérzékelése.

 

Amit a táncban megtapasztalunk, azt a hétköznapi életünkbe is integrálhatjuk. Ezzel megtapasztalhatjuk önnön határainkat, a minket körülvevő teret, az érzékiséget, az önazonosságot és a közelséget. Játékos formában tágítjuk ki mozgásunk terét – ez a hétköznapokban és a kor előrehaladtával különösen kifizetődővé válik.

 

A tánc lefékezi az öregedést

A bochumi Ruhr Egyetemen folyó vizsgálat során azt kísérik figyelemmel, milyen pozitív hatásokat gyakorol a tánc az öregedésre. A kísérlet alanyául egy 60–94 évesekből álló csoport szolgál, amelynek tagjai mindeddig inaktív életmódot folytattak. A kutatás célja kitalálni, lelassíthatja-e az öregedés folyamatát a táncnak mint célzott ingerkiváltó módszernek az alkalmazása.

 

 

Egyedül vagy csoportban - mindenkinek magának kell rájönnie, melyik tánc való igazán neki

 

Az ugyanis tény, hogy az agyban a kor előrehaladtával lejátszódott elváltozások egyáltalán nem visszafordíthatatlanok. Agyunk egészen késő öregkorunkig csodálatos regenerálódóképességről tesz tanúbizonyságot, ez az úgynevezett neuroplaszticitás. Ez a jelenség azonban attól függ, milyen ingereknek tesszük ki nap mint nap az agyunkat.

 

A tánc minden lényeges agyi területet igénybe vesz. A vizsgálat már napvilágra került részeredményei szerint a hat hónapos tánckurzust követően valamennyi résztvevőnél jelentős fejlődést tapasztaltak a szenzorika, a motorika, a kognitív funkciók, a reakcióidő, a testtartás és az állóképesség területén egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevők kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, nagyon örülnek, hogy bekapcsolódhattak a vizsgálatba. 64 százalékuk úgy érzi, most életerősebb, mint korábban volt, és 60 százalékuk számolt be életöröme növekedéséről.

 

Régen a múlté tehát az az idő, amikor a tánctanfolyamot az érettségi bankettre való készülődéssel azonosítottuk. Ma hihetetlenül széles választék várja azokat, akik szeretnének a zenére mozogni.

 

Energy dance – fitneszprogram mindenkinek

A megszabott koreográfia nélküli energy dance olyan táncprogram, amelyet bárki ehézség nélkül követhet és élvezhet. A résztvevőknek így nem kell a vezetőre koncentrálniuk, figyelmüket a testükre és a mozgás érzékelésére fordíthatják. A program átfogó módon fejleszti a kondíciót, a mozgékonyságot és a koordinációt. Ezen kívül kiváló módszere a stresszcsökkentésnek és az ellazulásnak fizikai-lelki szinten, valamint az emberi energetika szintjén is.

 

 

A tánc felszabadít. A felnőttek általában nem is sejtik, mennyi elevenség rejtőzik bennük. Simulékony tangó közben a pár közelebb kerül egymáshoz, ami például jótékony hatású lehet, ha a párkapcsolat megromlani látszik

 

Az aerobikhoz vagy baletthez hasonló hagyományos mozgásformák mind koreografikus módszert használnak a résztvevők mozgásának irányítására. Ez azt jelenti, hogy az illetők egymásra épülő lépéskombinációkat végeznek el. zámolják az ütemeket, hiszen nem szabad megbotlaniuk. Az energy dance esetén ez teljesen másképpen történik, hiszen nincsen koreográfia, a mozgás szabadon áramlik, folyamatos és változatos mozgások formájában, amit bárki probléma nélkül követni tud. Ez pedig óriási előnyt jelent mindazok számára, akik egy-egy fárasztó nap után egyszerű módon akarnak örömet találni egy átfogó és kikapcsolódást jelentő mozgásprogramban.

 

A energy dance-ot bárki kipróbálhatja, legyen bár edzett vagy edzetlen, idős vagy fiatal. Alkalmas egészségmegőrzésre ugyanúgy, mint szív- és keringési tréningnek és háttréningnek. Jól beválik iskolásoknál is, akikre ugyancsak a mozgásszegény életmód jellemző.

 

A hastánc mint önsegítő program

A nők körében mind nagyobb népszerűségnek örvend a hastánc. Ez a keleti mozgásforma önmagában is megállja a helyét, de más sportágak kiegészítéseként is beválik. A hastánc a nők számára ideális és egyben szelíd módszer. Valamennyi izomcsoportot megmozgatja, javítja a saját test érzékelését, és erősíti a hát- és medenceizmokat. Az egyes mozdulatok külön-külön is kivitelezhetők, ami lehetőséget kínál az egyes izomcsoportok célzott erősítésére. Számos hastánccsoport arra is lehetőséget ad, hogy a résztvevők védett környezetben tapasztalhassák meg önnön nőiességüket és érzékiségüket. A kurzus tehát sokkal többet nyújthat, mint zenére tett egyszerű lépéseket.

 

A balettművész számára a tánc olyan magától értetődő, mint a légzés

 

A tangó szexissé tesz

A tánc egy másik aspektusát közvetítik a társastáncok. Itt szigorúan megszabott lépéseket kell követni, ámde a résztvevők mind élvezik a mozgást. A táncórák után lazábbnak, felszabadultabbnak érzik magukat, és közelebb kerülnek a partnerükhöz is.

 

A táncolóknak ezeket a szubjektív érzéseit a legújabb tudományos kutatások is alátámasztják. A kolumbiai pszichológusnő, Cynthia Quiroga Murcia tanulmánya szerint azoknak a nőknek és férfiaknak a szervezete, akik rendszeresen táncolnak, lényegesen több szexuálhormont termel, mint a nem táncolóké, ezen kívül csökken az illetők stresszhormonszintje is. A tangó tehát nemcsak általánosságban véve javítja a hangulatot és a közérzetet, hanem terápiás beavatkozásnak is számít kapcsolati krízisek esetén. Egy jó tánctanár tehát akár a válóperes ügyvédet is fölöslegessé teheti.

 

A tánc mint művészet

A balett-táncosok látványa elbűvöli a nézőket. De vajon a táncosok maguk is ugyanezt az érzést élik át? A tánc valódi művészet, és a balettművész azt szeretné, ha a nézőt magával ragadnák az érzelmek, a színpadon bemutatott történet.

 

A balettra persze nem mindenki alkalmas, de a számára megfelelő táncformát mindenki megtalálhatja. A test mélyéről jövő táncok, mint az afrikai vagy a hastánc, teljesen más hatást vált ki a szervezetben, mint a keringő vagy a tangó. Azt is figyelembe kell venni, egyedül akarunk-e mozogni, hogy akadálytalanul, saját magunkra koncentrálhassunk, vagy inkább testkontaktusra, valakivel való együttmozgásra vágyunk-e. A tánc szociális összetevője is fontos szempont, hiszen tánc esetén, még ha nem is páros táncról van szó, a csoportdinamika ereje nagyon nagy. Ez magyarázza meg, miért járják el közösen harci táncukat a maori rögbiválogatott tagjai minden egyes mérkőzésük előtt. Itt a cél az ellenfél befolyásolása és megfélemlítése.

 

A tánc az emberiség történetében

A tánc minden emberi kultúrának részét képezte valamilyen formában. A Pireneusokban olyan táncábrázolásokat fedeztek fel, amelyek körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt készültek. Indiában a kutatók hasonló képekre akadtak, ezek azonban nem egyéni táncosokat, hanem egész formációkat ábrázoltak. Keletkezésük idejét i. e. 5000 és 2000 közé teszik.

 

A bochumi egyetemen éppen most folyik az a kutatás, amely azt vizsgálja, mennyiben képes feltartóztatni az öregedés folyamatát a tánc. Az eddigi eredmények igen sokat ígérőek

 

A későbbi kultúrák is számtalan módon dokumentálták a különféle célokra alkalmazott táncokat. Kísérhettek vallásos szertartásokat, szolgálhattak varázslási vagy örömet adó célokat, létezett harci és fegyvertánc, és természetesen művészeti céllal is járták.

 

A történelem során nem mindenki nézte jó szemmel a táncot. A keresztény kultúra nemritkán bűnnek tartotta, sok pap prédikált ellene tüzes szavakkal. De az egyház hiába jövendölt örökké égést a pokol tüzében annak, aki örömét lelte a táncban, ez a szórakozás mindig része maradt az emberek életének. A társastáncok meghódították a nemesi udvarokat, és az alsóbb társadalmi rétegek képviselői sem mondtak le erről a szórakozásról. Talán az az energia és erő a titka ennek, amit a tánc felszabadít az emberekben.

 

Hogy tánc közben jól érezzük magunkat, az elsősorban a ritmusnak köszönhető, amely meghitt elemünk. A ritmusok határozzák meg az életünket, áthatják a mindennapjainkat a legkisebb sejtektől a bolygók mozgásáig. Már Alexander von Humboldt is úgy fogalmazott, hogy az égitestek egymáshoz viszonyított mozgása nem más, mint ritmikus tánc.

 

Ebből a szemszögből nézve nemcsak a létünk az egyetlen tánc, hanem valamennyien táncosok vagyunk, akik a saját életünk melódiájára táncolunk. Akaratunktól függetlenül a szívünk ritmikusan ver, a légzésünk is szabályos ütemet követ, az izmaink pedig megfeszülnek és elernyednek.

-Szabó-
XVI. évfolyam 8. szám

Címkék: holisztikus terápia, tánc, táncterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.